Gjigandi britanik i sigurimeve kërkon falje për rolin në tregtinë e skllevërve

Hulumtimet zbulojnë se Lloyd’s i Londrës luajti një rol të rëndësishëm në mundësimin e tregtisë transatlantike të njerëzve

Kompania britanike e sigurimeve Lloyd’s of London tha se i vjen keq për lidhjet e saj të forta me tregtinë transatlantike të skllevërve dhe tani do të angazhojë rreth 52 milionë £ (63.8 milionë dollarë) për një program iniciativash si dëmshpërblim për keqbërjet e saj të së kaluarës.

Lloyd’s, i cili filloi të funksionojë në 1688 ndërsa tregtia e njerëzve lulëzoi, do të investojë 40 milion £ (49.1 milion dollarë) në rajonet e prekura nga tregtia e skllevërve dhe do të shpenzojë rreth 12 milion £ (14.7 milion dollarë) në një program diversiteti për të nxitur rekrutimin e zezakëve dhe punonjësit e pakicave etnike në tregun komercial të sigurimeve, si dhe bursa për studentët me ngjyrë për të studiuar në MB.

“Na vjen shumë keq për këtë periudhë të historisë sonë dhe vuajtjet e mëdha që u janë shkaktuar individëve dhe komuniteteve si atëherë ashtu edhe sot,” tha në një deklaratë të mërkurën Bruce Carnegie-Brown, kryetar i Lloyd’s.

Lëvizja vjen pasi një hulumtim i pavarur zbuloi se tregu 335-vjeçar i sigurimeve luajti një “rol të rëndësishëm” në lehtësimin e tregtisë 300-vjeçare të skllevërve transatlantik, të etiketuar nga OKB-ja si migrimi më i madh i detyruar në histori.

Më shumë se dy milionë afrikanë u vlerësuan se kishin vdekur gjatë rrugës nga vendet e tyre për në Amerikë, ku skllevërit u përdorën për punë të detyruar midis viteve 1500 dhe 1800.

Hulumtimi i botuar këtë muaj nga Black Beyond Data, me bazë në Universitetin Johns Hopkins, zbuloi se Lloyd’s siguroi pronarët më të mëdhenj të skllevërve në fillim të viteve 1800 dhe gjithashtu lehtësoi marrëdhëniet midis kapitenëve të anijeve skllevër, pronarëve të anijeve dhe nënshkruesve të sigurimeve. Sipas gjetjeve të hetimit të financuar nga Fondacioni Mellon, organizata gjithashtu protestoi në mënyrë aktive kundër heqjes së tregtisë së skllevërve në të gjithë Perandorinë Britanike në 1807. Ekipi Black Beyond Data ekzaminoi materiale nga arkivi i Lloyd-it, duke përfshirë librat ku siguruesit regjistronin politikat për anijet që largoheshin Liverpool si pjesë e tregtisë, sipas Alexandre White, asistent profesor në Universitetin Johns Hopkins.

Firma kërkoi falje në vitin 2020 për lidhjet e saj historike me tregtinë e skllevërve dhe autorizoi raportin e pavarur, mbi të cilin pretendonte se nuk kishte kontroll editorial.

Në përgjigje të gjetjeve, firma britanike tha të mërkurën se, megjithëse nuk mund të zhbëjë të kaluarën, ndërhyrjet e saj aktuale do të adresojnë gjurmët e tregtisë, duke përfshirë pabarazitë.

“Ne jemi të vendosur të ndërmarrim veprime duke adresuar pabarazitë që ende shihen dhe përjetohen nga individë të zinj dhe të ndryshëm etnikisht: kjo është arsyeja pse ne kemi nisur të Ardhmen gjithëpërfshirëse, një program gjithëpërfshirës iniciativash për të ndihmuar këta individë dhe komunitete të përparojnë nga klasa në klasë. salla e këshillit”, tha Bruce Carnegie-Brown.

Lëvizja është “plotësisht e papërshtatshme”, sipas Kehinde Andrews, Profesor i Studimeve të Zezakëve në Universitetin e Birminghamit, i cili ka kritikuar Lloyd’s për “larjen e reparacioneve”.

“Kjo është PR: të kërkosh falje, të marrësh disa angazhime, por kjo nuk është serioze. Ju po flisni për shuma masive të pasurisë që ata u detyrohen njerëzve,” citoi The Guardian të thoshte Andrews.

Profesori është cituar nga BBC të ketë thënë: “Nëse ata do të ishin seriozë, ata do të propozonin një transferim të pasurisë tek pasardhësit e të skllavëruarve, jo një skemë diversiteti për të ashtuquajturit njerëz “etnikisht të ndryshëm”.

Llloyd’s i Londrës deklaroi një fitim në mes të vitit 2023 prej rreth 4.8 miliardë dollarë (3.9 miliardë £)./RT/GazetaImpakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne