Rajoni

Kosova përçan BE-në, Shqipëria milje larg anëtarësimit

Mosmarrëveshja në vazhdim lidhur me statusin e Kosovës bie në sy gjatë fazës së përgatitjes për Samitin e BE me vendet e Ballkanit Perëndimor, që do mbahet javën e ardhshme, më 17 Maj.

Sfondi i kësaj është se pesë vende të BE-së vazhdojnë të refuzojnë të njohin Kosovën si një shtet të ndarë nga Serbia në 2008 dhe këtë duan ta bëjnë të qartë në takimin e nivelit të lartë në kryeqytetin bullgar të Sofjes: pavarësia e Kosovës mbetet një çështje polemikash.

Megjithatë, për ta bërë samitin që të organizohet sipas planit, BE tani po kërkon zgjuarsi diplomatike. Kështu, në deklaratën përfundimtare të takimit, vetëm partnerët e Ballkanit Perëndimor dhe jo vendet e Ballkanit Perëndimor do të flasin, siç njoftoi agjencia gjermane e shtypit nga burime të siguruara nga BE.

Me rregulloret, organizatorët shpresojnë të jenë në gjendje të parandalojnë të paktën krerët e shteteve dhe qeverive të Greqisë, Rumanisë, Qipros dhe Sllovakisë, që të mos bojkotojnë samitin e Ballkanit Perëndimor.

Vetëm kreu i qeverisë së Spanjës Manuel Rajoy ndoshta nuk do të marrë pjesë në takim pavarësisht nga lëshimet, sipas diplomatëve.

Në Madrid, u tha kohët e fundit se Rajoy nuk donte të fotografohej përkrah presidentit të Kosovës.

Përjashtohet data fikse për pranimin në BE

Kosova, e cila ishte e banuar pothuajse nga shqiptarët, është ndarë nga Serbia në vitin 2008. Më parë, në vitin 1999, bombardimet e NATO-s detyruan ushtrinë dhe vullnetarët serbë të largoheshin nga krahina e ish Serbisë. Serbia nuk dëshiron të pranojë humbjen e Kosovës deri më sot dhe kërkon kthimin e saj në shtet. Ndërkohë, jo vetëm pothuajse të gjitha vendet e BE, por edhe më shumë se 90 të tjerë e kanë njohur zyrtarisht Kosovën si shtet.

Në takimin e nivelit të lartë të enjten e javës së ardhshme, do të diskutohen perspektivat e BE-së për Ballkanin Perëndimor. Përveç Kosovës, këto përfshijnë Shqipërinë, Bosnje-Hercegovinën, Maqedoninë, Malin e Zi dhe Serbinë. BE po negocion tashmë negociatat e pranimit me Malin e Zi dhe Serbinë, dhe Komisioni i BE kohët e fundit konfirmoi dhe fillimin e bisedimeve cme Shqipërinë dhe Maqedoninë. Bosnjë-Hercegovina dhe Kosova deri më tani janë konsideruar vetëm si kandidatë të mundshëm për negociata.

Rezultatet konkrete nuk priten nga samiti. Fakti që vendeve të Ballkanit Perëndimor u është premtuar nga krerët e shteteve dhe qeverive, një datë konkrete për t’u bashkuar me BE konsiderohet e pamundur. Komisioni Evropian kohët e fundit emëroi vitin 2025 dhe u sulmua ashpër nga disa shtete anëtare. Kritikët argumentojnë se të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor janë ende milje larg përmbushjes së kritereve për pranim në BE.

burimi: (APA / dpa)