Kultura Opinion

Kultura Islame zhduket nga rrugët e Mongolisë së Brendshme

Nga GU QI

CCP vazhdon të asgjësojë traditat myslimane nga zonat e banuara nga njerëzit Hui dGU QIuke prishur arkitekturën dhe simbolet islamike; asnjë shenjë në arabisht nuk lejohet.

Qeveria kineze planifikon të “sinjifikojë” plotësisht muslimanët kinezë jashtë Xinjiang në pesë vjet. Si pjesë e kësaj lëvizje, fushata për të eleminuar të gjitha simbolet dhe shenjat islamike në arabisht tashmë është përhapur në të gjitha provincat e Henan dhe Shaanxi, si dhe në zona të tjera të Kinës. Rajoni i brendsh`m autonom i Mongolisë nuk përbën përjashtim.

Prishja me forcë shkakton zjarr

Simbolet arkitekturore të stilit arab, kupola, harqe dhe pllaka qelqi me ngjyra, ishin karakteristika unike e Rrugës Kulturore Islame në qytetin Hohhot, kryeqyteti i Mongolisë së Brendshme, kryesisht të banuar nga njerëz etnikë hui. Sot, këto simbole janë zhdukur, dhe rruga dikur e hollë ka humbur përgjithmonë hijeshinë e saj.

Byroja për çështje Fetare dhe qeveria e rrethit Huimin të Hohhot urdhëruan heqjen e të gjitha kupolave, simboleve të hënës dhe gjysëmhënës dhe yjeve në krye të ndërtesave në rrugë në Prill. Më pas, një stuhi e rrënimit me forcë përfshiu të gjithë rrugën 1,150 metra të gjatë.

Në mëngjesin e 27 prillit, punëtorët e punësuar nga qeveria çmontuan kube në krye të Jiupeng Plaza në Rrugën Kulturore Islame, duke prekur në një qark të shkurtër elektrik që shkaktoi shpërthimin e zjarrit. Sipas një dëshmitari okular, zjarri ishte masiv, dhe hoteli në katin e parë duhej të mbyllej për disa ditë për të pastruar të gjitha dritaret e tij që ishin nxirë nga tymi.

Banorët e zonës i thanë Bitter Winter se një person u shtyp për vdekje gjatë prishjes. Deri më tani, ne nuk ishim në gjendje të arrinim tek familja e viktimës për të konfirmuar çështjen.

Të gjitha kupolat dhe simbolet e tjera me karakteristika islamike tani janë hequr nga ndërtesat në Rrugën Kulturore Islame. Arsyeja e cituar nga qeveria ishte se ndërtesat me simbole islamike nuk lejohen; të gjitha strukturat duhet të ndërtohen sipas karakteristikave kulturore kineze.

“Kupolat dhe gjysmëhënat në çatitë e ndërtesave tregojnë unitetin e grupit tonë etnik. Ato janë simbole të besimit tonë”, i tha një banori hui Bitter Winter. “Arkitektura Islame nuk do të rebelohet! Ne kishim shpenzuar shuma të mëdha parash për ndërtimin e këtyre ndërtesave, dhe tani ato janë të detyruara të prishen. Kjo është një humbje e fuqisë punëtore dhe parave”!

Një musliman tjetër e quajti Partinë Komuniste “një diktaturë me një parti”. “Në sipërfaqe, ata pretendojnë se ka liri të besimit në Kinë, por në realitet, ata po shtypin fenë”, tha burri. “Qeveria po i trajton muslimanët në të njëjtën mënyrë siç ishte gjatë Revolucionit Kulturor”.

Siç ka raportuar Bitter Winter, në janar, u shkatërrua e gjithë arkitektura e stilit islam në Rrugën Beiji Halal Food të qytetit Jilin, e krijuar me koston e më shumë se 100 milion RMB (14.5 milion dollarë). Sipas një zyrtari të qeverisë lokale, Kina tani po ndjek plotësisht “sinicizimin” e fesë dhe të gjitha simbolet islamike duhet të hiqen.

Teksti arab u zëvendësua me karaktere kineze dhe shkrim mongol

Rruga Kulturore Islame e Hohhot është gjithashtu shtëpia e një rrethi të prosperuar të biznesit Hui. Por nën politikën për të prishur të gjitha simbolet islamike, këto dyqane etnike Hui janë prekur rëndë pasi të gjitha simbolet në gjuhën arabe në tabelat e dyqaneve janë çmontuar me forcë ose pikturuar sipër.

“Tani, madje edhe qeset plastike për sende ushqimore nuk lejohen të kenë shenja në arabisht. Sa herë që zyrtarët shohin çanta ushqimore me simbole hallall, ata do t’i konfiskojnë ato menjëherë, “tha pronari i një dyqani, tabela e së cilit ishte hequr.

Gjatë një vizite në zonë, Bitter Winter zbuloi se të gjitha produktet jo të mishit, siç janë petë celofani, perimet, dhe simulat me avull, nuk kishin simbole hallall në paketimin e tyre, të gjitha ishin porositur të hiqeshin si pjesë e fushatës kundër i ashtuquajturës “përgjithësim i hallallit”.

Një pronar vendas i dyqaneve tha që zyrtarët e menaxhimit urban inspektojnë bizneset në rrugë më shumë se dhjetë herë në ditë. “Sapo të zbulojnë mallrat me simbole në gjuhën arabe, ata i konfiskojnë menjëherë,” tha burri.

Personeli nga Byroja e çështjeve Fetare të rrethit huimin, Byroja e Ushqimit dhe Barnave, Byroja e Shëndetit dhe departamentet e tjera janë dërguar në rrugë për inspektime për të siguruar që të gjitha simbolet arabe janë hequr.

“Dimrin e kaluar, zyrtarët e Byrosë për çështjet Fetare lokale na ndaluan të vendosim simbole në gjuhën arabe në produktet vegjetariane,” i tha një pronari tjetër i dyqanit Bitter Winter. “Unë i vendosa përsëri ato dhe pasi zyrtarët e Byrosë për çështjet Fetare e panë këtë, ata i rrëzuan”.

“Qeveria nuk na lejon më tani të kemi shkronja arabe në tabelat tona. Ato të gjitha duhet të zëvendësohen me shkronja mongoliane ose karaktere kineze”, tha një banor lokal Hui. “Kjo ishte një rrugë për popullin Hui, me fjalën arabe për” hallall “dhe simbole arabe në tabelat e dyqaneve. Tani, të gjithë kanë shkronja mongole në krye dhe karaktere kineze në fund. Ju nuk mund të thoni më se kjo është një rrugë etnike Hui”.

Përballë inspektimeve dhe ndalimeve të rrepta nga qeveria, muslimanët zgjodhën gjithnjë e më shumë të heshtnin. Kur Bitter Winter pyeti një pronar të rrethit Huimin në lidhje me shtypjen e qeverisë ndaj kulturës dhe traditave myslimane, ai tha vetëm këtë: “Ky është një vit i ndjeshëm. Ne duhet të flasim më pak… ”/gazetaimpakt/bitterwinter