Mes luftës në Gaza, aktivistët në Argjentinë synojnë të dëbojnë kompaninë izraelite të ujit

Protestuesit kanë denoncuar kompaninë shtetërore izraelite Mekorot për të dhënat e saj të të drejtave të njeriut ndërsa ajo zgjerohet në Argjentinë.

Buenos Aires, Argjentinë – Lagjja e pasur e Recoleta po pulson nga zhurma e daulleve dhe brohoritjeve qe prej  muajit te kaluar, ndërsa protestuesit u mblodhën jashtë ambasadës palestineze në Buenos Aires për të bërë thirrje për t’i dhënë fund luftës së Izraelit në Gaza.

Por mes detit të flamujve palestinezë, Silvia Ferreyra mbërtheu një simbol tjetër solidariteti. Mbi kokën e saj, ajo mbante një pankartë që përshkruante një fjongo blu me ujë të bllokuar pas një blloku dhe zinxhiri. E shtypur sipër fotos me të kuqe të madhe ishte fraza, “Fuera Mekorot”.

A woman holds up a white banner reading "Fuera! Mekorot," with a wavy line depicting water and an illustration of a chain printed across it.

Ferreyra, 52 vjeç, kishte një mesazh të thjeshtë. Ajo donte që Mekorot, kompania shtetërore e ujit të Izraelit, të largohej nga Argjentina.

Që nga shtatori i vitit 2022, shtatë provinca argjentinase kanë nënshkruar marrëveshje të gjera që i japin Mekorot-it ndikim të rëndësishëm mbi mënyrën se si ato shpërndajnë burimet ujore.

Megjithatë, me Izraelin duke tërhequr protesta për fushatën e tij vdekjeprurëse ushtarake në Gaza, aktivistët argjentinas po kërkojnë të tërheqin vëmendjen e publikut për të presionuar qeverinë për të ndërprerë lidhjet me kompaninë.

“Ne po përpiqemi të përhapim informacionin se kjo nuk është vetëm diçka krejtësisht e huaj për vendin tonë, por se në vendin tonë ka një biznes që shkakton konflikt në Palestinë,” tha Ferreyra, një organizator për një kohë të gjatë që punon në Dhomën Argjentinase te komisionit mjedisor të deputetëve.

E ardhmja e Mekorot në Argjentinë nuk mund të vlerësohet “pa marrë parasysh situatën aktuale dhe kontekstin e konfliktit atje në Rripin e Gazës”, shtoi ajo.

“Ne duhet të diskutojmë më thellë origjinën e këtij konflikti.”

Kontrolli i burimeve ujore palestineze
Megjithëse shihet gjerësisht si një lider botëror në teknologjinë e menaxhimit të ujit, Mekorot ka tërhequr dënimin ndërkombëtar për politikat e tij në Gaza dhe Bregun Perëndimor. Ajo ka kontrolluar furnizimin me ujë në dy territoret palestineze që kur Izraeli i pushtoi ato në 1967.

Megjithëse nuk u emërua drejtpërdrejt, aktivitetet e kompanisë u referuan në një raport të vitit 2022 nga Raportuesi Special i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut, Michael Lynk, i cili akuzoi Izraelin për zbatimin e një sistemi të “aparteidit” kundër palestinezëve.

Raporti identifikoi aksesin në ujë si një burim kryesor të pabarazisë.

“Shërbimet që gëzojnë vendbanimet izraelite– uji, energjia, strehimi, aksesi në punë të paguara mirë, rrugët dhe investimet industriale – janë shumë më të larta se ato të disponueshme për palestinezët”, shpjegoi ai.

Organizata jofitimprurëse izraelite B’Tselem fajësoi gjithashtu politikat “qëllimisht diskriminuese të Izraelit” për mungesën e ujit në Bregun Perëndimor.

Në një raport të prillit, B’Tselem zbuloi se vetëm 36 për qind e palestinezëve në zonë kishin ujë të rrjedhshëm gjatë gjithë vitit. Ka pasur edhe mospërputhje të mëdha në përdorimin e ujit.

Kolonët izraelitë në Bregun Perëndimor konsumonin mesatarisht 247 litra (65 gallona) ujë për frymë çdo ditë, ndërsa palestinezët përdornin vetëm 82,4 (21 gallon) – duke kufizuar aftësinë e tyre për të përmbushur nevojat e tyre bazë për hidratim, higjienë, kanalizime dhe punët e përditshme. .

“Për të kompensuar mungesën, Autoriteti Palestinez është i detyruar të blejë ujë nga kompania kombëtare e ujit të Izraelit, Mekorot, me një kosto shumë më të lartë”, shpjegoi raporti.

Kur Izraeli filloi fushatën e tij ushtarake muajin e kaluar, ai përdori Mekorot për të ndërprerë plotësisht furnizimin me ujë në Gaza, duke i detyruar banorët të pinin ujë të ndotur. Spitalet ndërkohë kanë mbetur pa kanalizime të duhura.

“Izraeli po përdor kontrollin e tij strategjik mbi burimet ujore nga njëra anë, dhe shpërndarjen e ujit nga ana tjetër, si një mjet gjeopolitik dhe e bën këtë në mënyra shumë të pabarabarta,” tha Erik Swyngedouw, një gjeograf në Universitetin e Mançesterit, i cili hulumton kryqëzimin. të ujit dhe politikës.

Mekorot nuk iu përgjigj një kërkese për koment në lidhje me të dhënat e saj humanitare në Gaza dhe Bregun Perëndimor, as për shqetësimet për zgjerimin e saj në Argjentinë.

Reagim ndërkombëtar
Akuzat se Mekorot ka kontribuar në shtypjen e palestinezëve kanë shtyrë disa grupe të ndërpresin lidhjet me kompaninë izraelite të ujit gjatë dekadës së fundit.

Në Holandë, kompania e ujit Vitens njoftoi në 2013 se do t’i jepte fund marrëdhënieve me Mekorot pas konsultimit me ministrinë e jashtme holandeze. Vitin e ardhshëm, në Portugali, EPAL – kompania që siguron ujë në qytetin e Lisbonës – përfundoi gjithashtu një marrëveshje shkëmbimi teknologjie mbi veprimet e Mekorot në territoret palestineze.

Dhe në vitin 2014, provinca argjentinase e Buenos Aires anuloi një marrëveshje me kompaninë për të ndërtuar një fabrikë shkripëzimi pas protestave publike.

Megjithatë, Mekorot vazhdon të gëzojë partneritete në mbarë botën. Projektet e saj variojnë nga një sistem ujor në Meksikë deri tek një impiant shkripëzimi në Marok.

Mbështetje e mëtejshme vjen nga institucionet qeveritare argjentinase, përfshirë Ministrinë e Brendshme. Në shkurt, Ministri i Brendshëm Eduardo de Pedro udhëhoqi autoritetin kombëtar të ujit të vendit dhe një organ investimi publiko-privat në nënshkrimin e marrëveshjeve për transferimin e kontrollit mbi administrimin e ujit në provinca të shumta në Mekorot.

Me popullsinë e gjashtë më të madhe hebreje në botë, Argjentina ka qenë tradicionalisht një aleat i Izraelit dhe vendet mbajnë marrëdhënie të forta dypalëshe përmes institucioneve si Dhoma e Tregtisë Argjentinë-Izraelite.

Ndërsa Argjentina po përballet me një thatësirë ​​historike, zyrtarët qeveritarë kanë vlerësuar Mekorot për efikasitetin dhe aftësinë e tij teknologjike, me ministrin e Brendshëm de Pedro duke thënë se Izraeli ofron një “shembull” për “menaxhimin e një burimi aq të pakët sa uji”.

Uji si mall
Megjithatë organizatorët e “Fuera Mekorot” – lëvizja për të dëbuar Mekorot nga Argjentina – janë të shqetësuar për ndikimin që kompania mund të ketë në vend.

Marta Maffei, një ish-deputete në Kongresin Kombëtar, është ndër ata që kundërshtojnë zgjerimin e Mekorot në Argjentinë. Ajo ka mbrojtur një ligj për të mbrojtur aksesin në ujë si një e drejtë themelore e njeriut.

“Pse duhet të vijë në Argjentinë një ndërmarrje shtetërore që menaxhon ujin si një formë e kontrollit social?” tha Maffei. “Në territoret tona ka edhe popuj indigjenë, ka komunitete të varfëra fshatare, që kërkojnë ujin e tyre”.

Provinca e origjinës së Maffeit, Rio Negro, nënshkroi një marrëveshje me Mekorot në shkurt për të transferuar një sërë përgjegjësish tek kompania, duke përfshirë llogaritjen e “vlerës ekonomike” të ujit dhe hartimin e një propozimi për një autoritet për të rregulluar shërbimet e ujit të pijshëm dhe kanalizimeve.

Zona është tashmë një pikë e nxehtë për fraking, një industri që përdor sasi të mëdha uji për të nxjerrë naftë dhe gaz natyror dhe përleshjet kanë shpërthyer midis grupeve lokale dhe policisë për aksesin në ujë.

Përfaqësuesit e Mekorot kanë treguar se do ta trajtojnë ujin si një mall për të financuar rritjen e ardhshme, një perspektivë që ka alarmuar disa avokatë.

“Fatura e ujit duhet të mbulojë të gjitha kostot plus kostot e investimeve të ardhshme,” tha Diego Berger, koordinatori ndërkombëtar i Mekorot për projekte speciale, në një intervistë në muajin mars me kanalin YouTube Alterrados.

Komodifikimi i burimeve ujore, megjithatë, vjen me rreziqe, sipas Swyngedouw, gjeografi i Universitetit të Mançesterit.

Mund të ketë “pasoja të thella negative sociale dhe ekologjike për fshatarët e vegjël, njerëzit indigjenë dhe të tjerët që varen nga aksesi i ujit për jetesën e tyre”, tha ai.

Një qasje e bazuar në biznes për aksesin në ujë kërcënon gjithashtu të bie ndesh me pikëpamjet tradicionale indigjene.

“Nga këndvështrimi perëndimor, uji quhet një “burim”, tha Miriam Liempe, sekretare e marrëdhënieve indigjene për Unionin Qendror të Punëtorëve Argjentinas dhe një anëtare e koalicionit Fuera Mekorot.

“Megjithatë, njerëzit indigjenë e quajnë atë një vëlla, si diçka që ka jetë – si pemët, si zogjtë.”

Një anëtare e popullit Mapuche, Liempe tha se ajo që e shqetëson më shumë për Mekorot është ajo që ajo e quan dështimi i kompanisë për t’u konsultuar me grupet indigjene gjatë planifikimit të projekteve të menaxhimit të ujit.

Nëse projekte si lumenjtë argëtues çojnë në zhvendosjen e grupeve indigjene, Liempe tha se ato mund të shkelin ligjin ndërkombëtar.

Sipas Konventës së Kombeve Indigjene dhe Fisnore të Organizatës Ndërkombëtare të Punës të vitit 1989, popujt indigjenë “nuk do të largohen nga tokat që ata pushtojnë” dhe çdo përpjekje për zhvendosje kërkon “pëlqim të lirë dhe të informuar” nga grupet e përfshira.

A panel of speakers sits at a table, where Silvia Ferreyra speaks into a microphone. Behind them, a projection on a screen mounted on the wall indicates they are in the Casa Cultural Pepa Noia.

Foto: Aktivistët në lëvizjen “Fuera Mekorot”, duke përfshirë Silvia Ferreyra, djathtas, mbajnë një panel diskutimi në Buenos Aires, Argjentinë |Victor Swezey/Al Jazeera]

Organizimi kundër Mekorot
Ndërsa Mekorot vazhdon të bëjë përparime në Argjentinë, Ferreyra tha se pengesa më e madhe e organizatës së saj ka qenë mungesa e përgjithshme e ndërgjegjësimit midis popullit argjentinas. Pas shpërthimit të luftës në Gaza, ajo dhe aktivistë të tjerë mbajtën një sërë ngjarjesh rreth aktiviteteve të Mekorot në Argjentinë.

“Ne kemi qenë në një proces të përpjekjes për të krijuar një vetëdije se çfarë është Mekorot,” tha Ferreyra. “Nuk është një kompani shumë e njohur.”

Hasan Najjar, një argjentinas i lindur në Gaza, tha se ai mësoi për praninë e Mekorot në Argjentinë vetëm kur mori pjesë në një protestë ku organizatorët e Fuera Mekorot ishin të pranishëm. Por veprimet e kompanisë nuk e befasuan atë.

“Ata kanë përvojë kundër njerëzve indigjenë, duke na vrarë ngadalë, si me ushqim dhe ujë ose me bomba,” tha Najjar.

Silvia Muñoz, e cila punon në një kuzhinë ushqimore në periferi të Buenos Aires, tha se dëgjoi për Mekorot për herë të parë në një panel diskutimi në lagjen historike të qytetit San Telmo.

“Është një biznes për ta, por një biznes mafioz,” tha Muñoz. “Më shqetëson.”

Ferreyra beson se ajo ka bërë përparim në rritjen e ndërgjegjësimit për praninë e Mekorot në Argjentinë. Por ajo nuk ka iluzione se bllokimi i ambicieve të biznesit të kompanisë do të jetë i lehtë.

“Ne e dimë se kjo nuk është diçka e thjeshtë, sepse ne e kuptojmë përfshirjen dhe peshën që ka Izraeli në shumë aspekte që përbëjnë jetën ekonomike të vendit tonë”, tha Ferreyra. “Ne kemi ende shumë për të bërë.”/AlJazeera/GazetaImpakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne