Policia ka shkelur kushtetutën në rastin e George Floyd – hetim

Një hetim dyvjeçar  zbuloi se Departamenti i Policisë së Mineapolis  ka kryer në mënyrë rutinore diskriminim racor.

Departamenti i Policisë së Minneapolis vazhdimisht ka shkelur të drejtat kushtetuese të banorëve, veçanërisht të pakicave, sipas rezultateve të një hetimi dy-vjeçar nga Departamenti i Drejtësisë i SHBA-së të publikuar të premten. Hetimi filloi në vitin 2020, i shkaktuar nga vdekja tashmë famëkeqe të të dyshuarit me ngjyrë George Floyd nën gjurin e oficerit të bardhë Derek Chauvin.

Duke sugjeruar se vdekja e Floyd ishte larg nga një anomali, raporti 92 faqesh i Departamentit të Drejtësisë pretendon një model të shkeljeve të të drejtave civile nga përdorimi i forcës së tepërt dhe shpesh vdekjeprurëse, deri në diskriminimin sistematik kundër pakicave racore.

Edhe fjalët e fundit të Floyd ishin me sa duket rregulli dhe jo përjashtimi, zbuloi hetimi, me incidente të shumta të dokumentuara në të cilat oficerët dyshohet se injoruan pretendimet e të dyshuarve në arrest se nuk mund të merrnin frymë.

“Modelet dhe praktikat që vëzhguam bënë të mundur te kuptojme atë që ndodhi me George Floyd”, u tha gazetarëve të premten Prokurori i Përgjithshëm Merrick Garland.

Forca policore shkeli në mënyrë rutinore të drejtat e qytetarëve të Amendamentit të Parë dhe të Katërt, duke përfshirë hakmarrjen ndaj gazetarëve që përpiqeshin të dokumentonin shkeljet e lartpërmendura të të drejtave civile, pretendon raporti. Qytetarët ka të ngjarë të vuajnë veçanërisht nga politikat e departamenteve “të bazuara në racën dhe aftësinë e kufizuar”, me individë me ngjyrë dhe vendas amerikanë dhe ata me probleme të shëndetit mendor të veçuar për trajtim veçanërisht brutal.

Duke përforcuar marrëdhënien antagoniste midis zbatimit të ligjit dhe banorëve,  policia refuzoi të disiplinonte oficerët e saj kur u zbuluar se ata ishin në kundërshtim me standardet e saj të supozuara të sjelljes, thuhet në raport. Për shkak të strukturës organizative të policise, oficerët e prirur për abuzime me pushtetin të llojit të dokumentuar mjaftueshëm në raport, mundën t’i shpëtonin llogaridhënies duke u vetëpërzgjedhur në marrëdhënie mbikëqyrëse aftësuese.

Sipas hetimit, modeli i abuzimeve të departamentit u krijua vite përpara vdekjes së Floyd – i cili u përjetësua në pamjet e telefonave celularë dhe u pa nga miliona në mbarë botën, duke nisur një verë trazirash dhe akuzash racore. Oficerët përdorën “teknika dhe armë të rrezikshme kundër njerëzve që kryen më së shumti një shkelje të vogël dhe ndonjëherë pa shkelje fare”, thuhet në raport, duke kritikuar thjesht departamentin e policisë që mjaftonte për të ulur forcën e tepruar dhe ndonjëherë vdekjeprurëse.

Që nga vdekja e Floyd-it, Minneapolis ka ndaluar shtrengimet e qafës, urdhërat pa trokitje dhe taktika të tjera të diskutueshme. Raporti i Departamentit të Drejtësisë kërkon një ritrajnim total në lidhje me përdorimin e forcës, si në aspektin kur dhe ku shihet si e përshtatshme dhe si dokumentohet. Përfshirja e të dhënave racore në të gjithë dokumentacionin e veprimtarisë së policisë shihet si kritike për reduktimin e efekteve të dëmshme të diskriminimit sistematik, siç është miratimi i politikave specifike për t’u marrë me “njerëzit me probleme shëndetësore të sjelljes”.RT/Gazeta Impakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne