Shefi i OKB-së: Nuk ka asnjë nivel të pranueshëm të gjuhës së urrejtjes, duhet ta zhdukim plotësisht

Shefi i OKB-së paralajmëroi për rreziqet e gjuhës toksike të urrejtjes, duke thënë se çdo nivel i saj është i papranueshëm dhe duke kërkuar eliminimin e plotë të saj. “Gjuha e urrejtjes është një shenjë e diskriminimit, abuzimit, dhunës, konfliktit, madje edhe krimeve kundër njerëzimit. Ne e kemi parë këtë lojë nga Gjermania naziste deri në Ruanda, Bosnjë dhe më gjerë. Nuk ka nivel të pranueshëm të gjuhës së urrejtjes; ne duhet të punojmë të gjithë për ta zhdukur plotësisht”, tha Sekretari i Përgjithshëm Antonio Guterres në një deklaratë me shkrim me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Luftës Kundër Gjuhës së Urrejtjes.

Guterres vuri theksin mbi grupet e ndryshme ndaj të cilave synohet gjuha e urrejtjes, duke përfshirë ato të bazuara në racë, etni, fe, besim ose përkatësi politike. Duke theksuar rritjen e kohëve të fundit në retorikën antisemitike dhe antimuslimane, si në internet ashtu edhe në komentet publike nga figura me ndikim, Guterres tha se gjuha e urrejtjes “përforcohet masivisht nga fuqia e platformave dhe mjeteve digjitale që mundësojnë përhapjen e saj përtej kufijve dhe kulturave”.

Duke nënvizuar detyrat ligjore të shteteve, Guterres tha: “Shtetet kanë një detyrim sipas ligjit ndërkombëtar për të parandaluar dhe luftuar nxitjen e urrejtjes dhe për të promovuar diversitetin, mirëkuptimin e ndërsjellë dhe solidaritetin. Ato duhet të rritin dhe zbatojnë këto angazhime, duke siguruar që masat që marrin të ruajë lirinë e fjalës dhe të mbrojë pakicat dhe komunitetet e tjera”.

Ai theksoi ndikimin e rëndësishëm të gjuhës së urrejtjes tek të rinjtë, veçanërisht në internet, dhe bëri thirrje për përfshirjen e tyre në zgjidhje. “Qeveritë, autoritetet lokale, (dhe) udhëheqësit fetarë, të korporatave dhe të komunitetit, kanë për detyrë të investojnë në masa për të promovuar tolerancën, diversitetin dhe gjithëpërfshirjen dhe për të sfiduar gjuhën e urrejtjes në të gjitha format e saj”, shtoi ai. Më 18 qershor 2021, Asambleja e Përgjithshme e OKB-së e shpalli 18 qershorin Ditën Ndërkombëtare të Luftës Kundër Gjuhës së Urrejtjes me synimin për të promovuar dialogun ndërfetar dhe ndërkulturor dhe tolerancën si kundërvënie efektive ndaj gjuhës së urrejtjes./AA

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne