SI GRUPI TERRORIST MEK TRANSPORTON DROGËN NË SHQIPËRI

Pjesa 1 Si furnizohen tani me medikamente Muxhahedin-e Khalq të përbërë kryesisht nga njerëz të moshuar? Tirana në fakt është e detyruar ta vuajë prej tyre nën presionin e SHBA-së në një funksion anti-iranian – PJESA 1

Nga Alireza Niknam

Grupi Muxhahedin-e Khalq (MEK), i cili ishte në listën e grupeve terroriste në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë nga viti 1997 deri në vitin 2012, për shkak të vrasjes së 17 mijë njerëzve të pafajshëm, pasi u largua nga lista e FTO në 2012 dhe me konsultime të gjera mes Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë, mbërriti më në fund në Shqipëri në vitin 2016.

Ky grup terrorist, i cili ka një rekord prej mbi 40 vitesh vrasjesh dhe torturash, tashmë ka humbur aftësinë e tij operacionale dhe po kalon “në pleqëri”: sipas të dhënave, në momentin e hyrjes së tyre në Shqipëri, rezulton se mbi 70 % e anëtarëve janë nga mosha 70 deri në 80 vjeç dhe me një përllogaritje të thjeshtë mund të kuptohet se një person i kësaj moshe përballet me kushte më të brishta dhe të komplikuara shëndetësore dhe për këtë arsye ka nevojë për shërbime mjekësore.

Që në ditën e parë të tyre në Shqipëri, vihet re se rreth 3 mijë persona vijnë nga Iraku, ndaj mund të konkludojmë se vetëm shërbimet mjekësore të Kampit Ashraf 3 kërkojnë më shumë se disa spitale.

Sipas një përllogaritjeje të thjeshtë, një operacion mesatar në atë vend kërkon 2000 euro dhe kësaj duhet t’i shtohen edhe kostot pas operacionit, si ilaçet dhe ndihma e përditshme mjekësore. Tani, me mungesën e disa barnave, përgatitja e tyre ka një kosto të lartë për ata që nuk kanë sigurim.

Bazuar në këto dëshmi, pyetja që lind është: duke pasur parasysh moshën mesatare më të avancuar të anëtarëve të MEK-ut, nga vijnë paratë për të marrë këtë sasi shërbimesh mjekësore? Pse këto shpenzime dhe shuma të parave të shpenzuara për këto shërbime nga grupi terrorist MEK nuk kanë origjinë të caktuar?

Sipas vlerësimit të kryer nga mjekë dhe studiues të ndryshëm tek të moshuarit nga 60 deri në 80 vjeç, rezultatet e marra tregojnë se personat e kësaj moshe vuajnë nga hipertensioni, sëmundjet kardiovaskulare, diabeti, hiperlipidemia, palëvizshmëria, reumatizma, probleme neurologjike dhe kancer. Tani pyetja është:

3000 njerëz ndodhen në një mjedis të izoluar që ka status ushtarak të ndarë nga anëtarët e familjes. Pra, si e trajtojnë ata një nevojë mjekësore?

Sipas informacioneve të marra nga spitali “Nënë Tereza”, i cili ndodhet pranë kampit të MEK-ut, rezulton se asnjë nga anëtarët e MEK-ut nuk është shtruar ende në spital qoftë edhe për një ditë të vetme.

Duhet të merret parasysh gjithashtu se pas operacionit “Forough Javidan” dhe disfatës së tyre të rëndë në sulmin ndaj Iranit, që çoi në shkatërrimin e filialeve të tyre, shumë nga këta njerëz kanë mbetur invalidë dhe duhet të kalojnë pjesën tjetër të jetës në kushte të pafavorshme.

Siç e dini, pikërisht kur përballen këto raste të veçanta, këta persona duhet gjithmonë t’i nënshtrohen trajtimit mjekësor, si dhe të përdorin pajisje speciale mjekësore. Në realitet, Shqipëria, me një popullsi prej rreth 3 milionë banorësh, nuk është e gatshme të sigurojë këtë sasi të pajisjeve mjekësore dhe ilaçeve të veçanta dhe të shtrenjta për ata me një paaftësi apo pamundësi të tillë.

Pra, si i marrin këta 3000 njerëz ilaçet dhe pajisjet e tyre mjekësore? Ku i kryejnë operacionet? Në cilën qendër të ndihmës mjekësore pranohen?

Mund të përpiqemi të bëjmë dy hipoteza:

E para është që njerëzve brenda kampit të MEK nuk u ofrohen pajisje mjekësore dhe barna dhe nuk është logjike që anëtarët e këtij kulti terrorist, të cilët janë të zënë me aktivitetet e tyre dhe përgatisin përditë lajme të rreme kundër Iranit, të vazhdojnë punën e tyre dhe jetën pa ilaçe dhe pajisje mjekësore, sepse shumë nga sëmundjet e përmendura më lartë, pa përdorimin e ilaçeve dhe monitorimin e patologjive të ndryshme, e bëjnë rrezikun e vdekjes të lartë.

Hipoteza e dytë është se kjo sasi medikamentesh dhe pajisjesh mjekësore furnizohet nga grupi MEK dhe “degët” e tij të vendosura në vende të ndryshme evropiane.

Opsioni i fundit është më i mundshmi, sepse para disa kohësh terroristët në fjalë organizuan shërbime oftalmologjike për banorët e fshatrave përreth kampit dhe siguruan lente kontakti dhe syze, si dhe shpërndanë një numër të madh syze dielli pa pagesë, dhe të gjitha këto ngjarje ndodhën brenda kampit. Prandaj, në këtë kontekst, grupi terrorist MEK u ka ofruar anëtarëve të tij mundësinë për të përfituar nga shërbimet mjekësore për anëtarët dhe për njerëzit që jetojnë në fshatrat përreth; në këtë rast vërtetohet se marrin trajtim; por është gjithashtu e vërtetë që anëtarët e MEK-ut kërkojnë një sasi të madhe ilaçesh dhe nuk është e qartë se nga vjen kjo sasi. Sipas sistemit shqiptar, të gjitha medikamentet e importuara shpërndahen në farmaci dhe me recetë përkatëse (urdhër mjeku me shkrim) dhe interesantja është se anëtarët e MEK-ut nuk i kanë përdorur asnjëherë këto mjete.

“Pra, si e merrni drogën?”

Sipas informacioneve të marra nga doganat shqiptare, është konstatuar se nuk lejohet dërgimi i barnave në mënyrë individuale në kampin e rezervuar për MEK-un, se ato mund të shpërndahen vetëm pasi të transferohen në farmaci, të cilat më pas duhet të blihen legalisht duke shkuar në farmaci.

Atëherë lind pyetja thelbësore:

“Si i marrin ilaçet këta 3000 njerëz?”

Përgjigja mund të jetë: nëse keni nevojë për ilaçe, por nuk i kërkoni në farmaci, mbetet një mënyrë e vetme si mundësi, ajo është t’i çoni ilaçet në kamp, ​​i cili nuk ka asnjë licencë për të aktivizuar një farmaci apo shitje ilaçesh: rezultati është kontrabanda e barnave nga MEK pa dijeninë e qeverisë shqiptare, të cilës Tirana duhet t’i kushtojë vëmendje serioze.

/gazetaimpak/comedonchisciotte.org

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne