Opinion

A është planifikuar një luftë Turqi-Rusi-Iran përmes Armenisë?

Nga:Ibrahim Karagul

Azerbajxhani po kryen operacione vetëm në territorin e vet. Ky operacion është rreptësisht brenda kufijve të tij legjitimë. Karabaku, si dhe territoret e tjera azerbajxhanase nën pushtim janë, sipas ligjit ndërkombëtar, territor i sovranitetit të Azerbajxhanit. Por megjithatë ato janë nën pushtim.

Tani, Baku po kryen një operacion të vendosur për t’i dhënë fund këtij pushtimi. Për herë të parë në tre dekada, ajo po kalon nga mbrojtja në sulm. Po kryen një operacion jashtëzakonisht të suksesshëm.

Po pastron qytetet, fshatrat, malet, pllajat, ujërat dhe tokat e tij.

Kjo nuk është luftë por luftë kundër terrorizmit; është një operacion i sigurisë së brendshme.

A ka ndonjë problem deri më tani? A ka ndonjë problem për Rusinë? Ndonjë problem për Iranin, Francën, BE-në apo SHBA?

Jo, nuk ka probleme dhe nuk mund të ketë.

Grupi i Minskut i OSBE-së siguroi okupimin për 30 vjet. Por tani ka mbaruar

A ka të drejtë Azerbajxhani ta bëjë këtë? A ka ai autoritetin dhe përgjegjësinë për të mbrojtur, shpëtuar dhe ruajtur tokat e veta?

Sigurisht që po. Kjo është e drejta më themelore dhe e padiskutueshme e një vendi.

Deri në këtë pikë, nuk ka asnjë kritikë ose reagim të vetëm që bota mund t’i drejtojë Azerbajxhanit. Kushdo që e kundërshton këtë është një pushtues. Do të thotë se ata po sulmojnë Azerbajxhanin!

Por çështja e Armenisë është e ndryshme. Administrata e Jerevanit ka sulmuar drejtpërdrejt Azerbajxhanin për tre dekada. Po pushton qytetet dhe tokat e saj. Për më tepër, ai e ka mbajtur këtë sulm të sigurt në tryezë për tre dekada me mbështetjen e bashkësisë ndërkombëtare.

Organizata për Sigurinë dhe Bashkëpunimin në Evropë (OSBE), Grupi Mİnsk nuk bëri asgjë që nga themelimi i saj përveç sigurimit të pushtimit Armen dhe frenimit të Azerbajxhanit. Kjo organizatë u krijua plotësisht për të shpërqendruar Azerbajxhanin. Ai i shërbeu funksionit të tij. Por kjo ka mbaruar tani.

Kush e shtyu Armeninë të sulmonte Azerbajxhanin? Cili është plani që fshihet prapa tij?

Sulmi ndaj Tovuz është një pushtim i mirë-planifikuar dhe i ri për Armeninë, megjithatë për fuqitë dhe grupet e interesit që e mbështesin atë, ishte një hap i llogaritur mirë për sa i përket gjeopolitikës së energjisë.

Armenia ndërmori një mision shumëkombësh duke menduar: “Azerbajxhani gjithsesi nuk mund të bëjë asgjë”. Ata që mbështesin Jerevanin gjithashtu menduan se do të ndryshonin lehtësisht ekuacionin e energjisë duke thënë: “Azerbajxhani gjithsesi nuk mund të bëjë asgjë”.

Sipas tyre, do të kishte ndryshime shkatërruese në gjeopolitikën e energjisë dhe Jerevani do të ishte fitimtar. Roli i dhënë për Partinë e Punëtorëve të Kurdistanit (PKK) dhe Daesh në Irak dhe Siri, për shkak të natyrës së detyrës, u dha në mënyrë të ngjashme për Armeninë në Kaukaz.

Tovuz ishte vetëm fillimi i një plani madhor. Do të vazhdonte, dhe vazhdoi. Administrata e Jerevanit nisi sulmet e mëvonshme që dukeshin të pabaza. Ai do të zgjeronte fushën e tij të pushtimit, do ta conte në cep Azerbajxhanin dhe do ta shkatërronte atë nëpëmjet  axhendave të caktuara.

Jerevani dhe ata që e mbështesin atë tani po kruajnë kokën e tyre

Ata e filluan këtë përpjekje bazuar në përvojat e tyre të grumbulluara në tre dekadat e fundit. Sidoqoftë, ata nuk arritën të kuptojnë se këto tre dekada kanë përfunduar. Stërvitjet e përbashkëta ushtarake të Turqisë dhe Azerbajxhanit filluan menjëherë pas sulmeve ishte shenja se Kaukazi nuk është më i njëjti.

Turqia kishte ndryshuar dhe po vazhdon të ndryshojë lojën në Irak, Siri dhe Mesdheun Lindor. Tani, kjo mendje dinamike do të ndryshonte lojën në Kaukazin e Jugut. Kjo është pikërisht ajo që ndodhi. Azerbajxhani iu përgjigj sulmeve të fundit të Armenisë me një operacion të fortë dhe të papritur.

Kjo tronditi të gjitha vendet që mbështesin Jerevanin, të gjitha fuqitë që përpiqen të ndryshojnë gjeopolitikën e energjisë. Ata nuk e prisnin. Ata menduan se kjo ishte e pamundur.

Fuqia e Azerbajxhanit, udhëheqja e Aliyev ndërmori aksionin

Por Azerbajxhani u ringjall. Ajo bëri që prezenca e saj të ndihej si vendi më i fuqishëm i Kaukazit. Presidenti Ilham Aliyev paraqiti një udhëheqje të jashtëzakonshme me qëndrimin e tij të guximshëm dhe të vendosur.

Tani, Armenia po vazhdon atë që ka bërë për tre dekadat e fundit. Ajo po vazhdon të sulmojë Azerbajxhanin. Ende po synon qytetet dhe civilët e Azerbajxhanit. Qytetet, dhjetëra kilometra brenda, që sulmohen natën dhe me raketa nuk janë fusha beteje. Qytetet armene dhe azerbajxhanase nuk janë fusha beteje. Azerbajxhani po kryen një operacion vetëm në territoret e veta legjitime.

Me fjalë të tjera, ndërsa Azerbajxhani po kryen një operacion, Armenia po zhvillon një luftë.

Strategji e neveritshme ushtarake: Zvarritja e Rusisë, Iranit në luftë

1- Armenia po e zhvendos betejën në zonat civile. Ajo po përpiqet të ruajë përmes masakrave pushtimet që gjithashtu i filloi me masakrat. Po përdor metoda terroriste.

2- Armenia po përpiqet ta zhvendosë luftën jashtë Karabagut. Kjo është një strategji e neveritshme ushtarake. Jerevani kështu po punon drejt shpërthimit të një lufte totale Azerbajxhan-Armeni dhe rajonalizimin e luftës.

3- Në mënyrën e vet, ajo po përpiqet të tërheq Rusinë dhe Iranin në luftë, për të ndërhyrë në Azerbajxhan dhe për të aktivizuar Perëndimin.

4- Rusia dhe Irani mund të mos bien në këtë kurth. Asnjë vend nuk duhet ta hajë këtë karrem të lirë.

Çfarë do të ndodhë nëse Jerevani do të ketë sukses?

5- Por nëse vijnë vërtet:

Në fazën 1, lufta do të ndryshojë nga pushtimi i Karabakut në luftën Azerbajxhan-Armeni,

Në fazën 2, ajo do të përhapet tërësisht nëpër Kaukazin e Jugut.

Në fazën 3, kjo do të shkaktojë dridhje të thella në Azerbajxhanin iranian, dhe Perëndimi do ta përdorë këtë kundër Iranit.

Në fazën 4, ai do të ketë pasoja serioze në veri të Kaukazit.

Në fazën 5 (më e rrezikshmja), një luftë e madhe për pushtet do të fillojë midis Turqisë, Rusisë dhe Iranit.

A po planifikohet një luftë Turqi-Rusi-Iran!

6- Armenia dhe fuqitë që provokojnë këtë luftë do të duan ta kthejnë luftën në fjalë në një luftë treshe. Të tre vendet që bien në një kurth të tillë do të thotë luftë për të gjithë rajonin, nga Kaukazi në Gjirin Persik, nga Deti i Zi në Mesdheun Lindor. Ky do të ishte një shkatërrim i madh.

7- Pyetja është: A janë forcat që e shtynë Armeninë të sulmonte Azerbajxhanin, procesi që filloi me sulmin Tovuz, mendja pas tij, që synon të fillojë një luftë trepalëshe midis Turqisë, Rusisë dhe Iranit?

8- Rusia dhe Irani duhet ta heqin menjëherë këtë vend nga Karabaku dhe zonat e pushtimit.  Ata duhet ta bëjnë këtë vetë. Gjithashtu, ky kurth i madh duhet të merret seriozisht!

9- Jerevani i vogël po luan si me Rusinë ashtu edhe Iranin.

/GazetaImpakt/YeniSafak/