Aventura me 100 xhami: Rruga e të riut musliman gjerman

Billal gjen ngushëllim brenda xhamisë paqësore Kaya në provincën turke Aksaray pas faljes së namazit të drekës. /Foto: Billal Higo

Billal Higo, një udhëtar i ri musliman gjerman i kapërcen kufijtë dhe kulturat ndërsa vendos një sfidë ambicioze për të vizituar sa më shumë xhami që të jetë e mundur në çdo udhëtim që planifikon.

Në kulmin e pandemisë globale në dhjetor 2020, Billal Higo ishte në bordin e një avioni nga Mynihu për në Stamboll kur u godit me frymëzim.

Nxitja e Billalit për të ushqyer rritjen e tij personale dhe shpirtërore u bë edhe më e fortë. Vendimi i tij për të nisur këtë udhëtim për vizitë në xhami u bë një pikë kthese e rëndësishme në jetën e tij, duke përfaqësuar një zhvendosje të qëllimshme në fokus nga karriera e tij e suksesshme në aviacion drejt zhvillimit të tij personal dhe shpirtëror.

I ulur në fluturimin e tij për në Stamboll, Billali pyeti veten: “Në sa xhami mund të falem në këtë udhëtim?”

“Mendova se nëse çdo namaz të përditshëm e fal me xhemat në një xhami në 21 ditë, do të falja gjithsej në 105 xhami të ndryshme”, thotë Billal për TRT World.

I frymëzuar nga fjalët e Profetit Muhamed, “Bëhu në këtë botë sikur të ishe i huaj apo udhëtar”, Billal u nis për një zbulim të besimit të tij duke eksploruar diversitetin e identiteteve muslimane përmes udhëtimeve të tij nëpër botë.

Historia e Billalit shërben si një frymëzim dhe pikë reflektimi për të tjerët ndërsa fillon sezoni vjetor i Haxhit – një kohë kur miliona muslimanë mblidhen në qytetin e shenjtë të Mekës për të kërkuar falje dhe për të dëshmuar një ndjenjë të thellë uniteti me vëllezërit dhe motrat e tyre muslimane. .

Zyrtarët nga Arabia Saudite vlerësojnë se rreth dy milionë myslimanë po i bashkohen pelegrinazhit të këtij viti që fillon të hënën. Një nga tubimet më të mëdha fetare në botë po rikthehet në kapacitet të plotë këtë vit pas tre vitesh kufizimesh për Covid-19.

Udhëtim për në Stamboll

Duke përshkruar qëllimin ambicioz që i vuri vetes, Billali ia dërgoi menjëherë këtë ide shokut të tij të udhëtimit, Karimit, i cili ishte në një aeroplan tjetër nga Berlini në Stamboll.

Mbyllja e përkohshme e xhamive gjatë pandemisë pati një ndikim të thellë te shumë muslimanë, përfshirë Billalin. Para bllokimeve të Covid, ai kaloi një kohë të konsiderueshme duke u shoqëruar, duke u lutur dhe duke studiuar në xhami.

Ai ka studiuar Psikologji Kulturore dhe Sociale në London School of Economics dhe ka përfunduar kërkimin e tij në vitin 2021 mbi ‘krizat e identitetit kulturor dhe fetar midis muslimanëve në Gjermani’. Ai kaloi një kohë të konsiderueshme në xhami duke hulumtuar këtë temë.

“Mbushja e rezervuarit shpirtëror”

Në këtë udhëtim tre-javor në Turqi, Billal e përshkroi qëllimin e tij si dëshirën për të mbushur përsëri “depozitën e tij shpirtërore”.

“Ishte hera e parë që vendosa në mënyrë specifike qëllimin tim që të fal të gjitha ose shumicën e lutjeve të mia në xhami gjatë udhëtimit tim,” tha ai, duke njohur rëndësinë e hapësirave të shenjta për të kuptuar dhe përqafuar diversitetin e komunitetit global mysliman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Xhamia Omer Ibn el-Hattab në Sarajevë ishte xhamia e 100-të që Billal u fal dhe përfundoi sfidën e tij të parë./Foto: Billal Higo

Përvoja ishte një pikë kthese e rëndësishme në jetën e tij, tha Billal, i cili tani po punon si terapist këshillues, studiues i psikologjisë kulturore dhe një psikolog klinik i ardhshëm.

Gjatë dy viteve të fundit, Billal vizitoi 19 vende – nga Turqia në Afrikën e Jugut. Gjatë rrugës, ai vizitoi gjithashtu Bosnjën, Taxhikistanin, Kirgistanin dhe Uzbekistanin dhe arriti në Egjipt dhe Arabinë Saudite.

Nëpërmjet udhëtimeve të tij, Billal dëshironte “të njihte dhe kuptonte diversitetin e muslimanëve në pjesë të ndryshme të botës duke vizituar xhamitë dhe duke fituar njohuri të paçmueshme nga kulturat e tyre”.

Ndalesa e parë: Xhamia Blu e Stambollit

Në udhëtimin e tij nga Stambolli, Billali dhe miku i tij, Karimi, u nisën në një rrugë të pazakontë, duke filluar nga Xhamia Blu historike, një shtëpi kulti e epokës osmane me gjashtë minare të ndërtuara nga Sulltan Ahmedi I dhe e përfunduar në 1616.

Nga atje, udhëtimi i tyre rrugor i çoi në provincat turke më pak turistike si Bilecik, Afyon, Aksaray dhe Zonguldak, duke vizituar po aq xhami në çdo ndalesë. Ata e përfunduan sfidën e tyre duke u falur në xhaminë Omer Ibn el-Hattab, xhamia e 100-të dhe e fundit e sfidës së tyre, në Sarajevë, Bosnje.

I pyetur se cila xhami në Türkiye ishte e preferuara e tij, ai dha një përgjigje mjaft befasuese: Nuk ishte as Ayasofya dhe as Sulejmanije. Jo një xhami me kube të stilit otoman me pllaka të mrekullueshme blu, as një xhami klasike selxhuke anadollake me kolona druri.

Billal tha se ishte një xhami e përulur në qytetin e vogël të Anadollit të Aksaray që ia mori frymën. Kaya Camii u gdhend në një shpellë dhe u ndërtua mbi gurë rrënojash dhe gurë të prerë.

Kaya Camii, një xhami e vogël e gdhendur në një shpellë, e vendosur në luginën piktoreske të Ihlara./Foto: Billal Higo

Në një park kombëtar, duke nxituar për të gjetur një xhami për lutjen e drekës dhe duke u përpjekur për të gjetur një xhami aty pranë në Google Maps, ai papritmas vuri re një shenjë midis shkëmbinjve që e çonte në një xhami modeste.

“Ishte kaq e thjeshtë, autentike dhe modeste,” kujtoi Billal. “Më kujtoi suren Rahman, e cila i inkurajon besimtarët të jenë të vetëdijshëm për bukurinë e natyrës.”

Duke mos pasur njeri në dispozicion për të bërë ezanin, miku i Billalit, Karim, u ngrit për të bërë thirrjen. Dy miqtë e falnin namazin së bashku, këtë herë me pemë, shkëmbinj dhe male si pjesë e xhematit të tyre.

“Nuk do ta harroj kurrë këtë xhami,” tha ai.

Fillimi i një sfide të re

Aventura dhe udhëtimi shpirtëror i Billalit nëpër Turqi dhe Bosnje ishte vetëm fillimi. Së shpejti, ai e gjeti veten në një sfidë të re dhe vizita e xhamive u bë një pjesë e domosdoshme e çdo udhëtimi që ai planifikon.

Në vizitën e tij në Afrikën e Jugut, Billal e gjeti veten duke u lutur brenda një xhamie në ishullin Robben, jashtë Capetown, ku Nelson Mandela kaloi 18 vitet e fundit të burgimit të tij 27-vjeçar derisa aparteidi u shpërbë pas zgjedhjes së tij si president në 1994.

Një xhami në ishullin Robben, jashtë Capetown, ku fituesi i çmimit Nobel për Paqen Nelson Mandela kaloi 18 vitet e fundit të burgimit të tij 27-vjeçar. / Foto: Billal Higo

Gjatë çdo udhëtimi, Billal lundron nëpër sixhade të ndryshme të kulturave islame, duke falur secilën nga lutjet e tij të përditshme në kongregacione në xhami të ndryshme, duke takuar njerëzit vendas dhe duke përjetuar mënyrat e tyre unike të praktikimit të Islamit.

“E kuptova këtë kur u përpoqa të përqendrohesha në xhamitë dhe komunitetet e tyre. Unë e njoh vendin dhe kulturën e tij në një mënyrë tjetër”, tha Billal.

Mikpritja e Taxhikëve

Në çdo vend që ai eksploron, Billali përshëndetet me ngrohtësi dhe mikpritje nga komunitetet, të cilët e përqafojnë atë si një bashkëmoshatar mysliman në xhamitë e tyre.

“Kur jam në xhami, kur njerëzit më shohin duke u falur, veçanërisht sepse jam shumë i gjatë dhe me lëkurë të errët, njerëzit zakonisht më shohin drejtpërdrejt. Në xhami, njerëzit nuk më shohin si një djalë me dollarë apo si një turist. Ata janë sikur ai të jetë njëri prej nesh, dikush që lutet me ne.”

Xhamia Xhuma e shekullit të 16-të e ndërtuar me 213 kolona prej druri të elminës në Khiva, Uzbekistan. / Foto: Billal Higo

Ai kujtoi gjithashtu se si kishte marrë ftesa të panumërta nga njerëz të ndryshëm, dhe ishte një ftesë që ra në sy dhe i la mbresa të paharrueshme.

Ndërsa ishte në Taxhikistan, ai takoi një burrë të quajtur Jakha në një xhami, i cili e ftoi në shtëpinë e tij. Billali nuk e dinte se ftesa do ta çonte në një fshat që ndodhet 40 minuta larg xhamisë.

Duke përshkruar takimin unik, Billali tregoi: “Kur mbërrita në fshat, kuptova se ishte një jetë krejtësisht ndryshe në një qytet të vogël. E gjithë familja e Jakhasë jeton në të njëjtën rrugë.”

“Shkova në shtëpinë e Jakhasë dhe na u bashkuan fqinjët e tij. Ne hëngrëm bashkë, u njohëm dhe madje flinim në shtëpinë e tyre. Unë jam ende në kontakt me të dhe familjen e tij.”

“Sfida e 100 xhamive”

Sfida e 100 xhamive të Billalit qëndron si një testament për lidhjet e qëndrueshme të vëllazërisë  që kapërcejnë kombësitë, kulturat dhe gjuhët.

I pyetur për mësimin më të rëndësishëm që mësoi nga udhëtimet e tij transformuese, Billali u përgjigj: “Gjithmonë do të gjeni dallime nëse i kërkoni ato. Por sapo të filloni të fokusoheni në ngjashmëritë, mund të krijoni besim dhe sapo të krijoni besim, njerëzit do Jini më të hapur për t’ju ftuar në hapësirat e tyre private, dhe ky është vendi i vërtetë ku do të mësoni për kulturat. Mendoj se kjo është ajo që hapi dyert.”


Billal thotë se gjatësia e tij e dukshme dhe pamja e tij e veçantë tërheqin vëmendjen në Azinë Qendrore, duke i shtyrë vendasit t’i afrohen atij për fotografi të paharrueshme. / Foto: Billal Higo

Gjatë gjithë përvojës, nuk kishte rëndësi kombësia e tij apo ngjyra e lëkurës së tij, por identiteti i tij mysliman, shtoi ai.

Njohuritë dhe përvojat e nxjerra nga udhëtimet e tij janë një pasqyrim i asaj që ai mësoi nga Kurani (49:13): “O njerëz, me të vërtetë Ne ju krijuam nga mashkulli dhe femra dhe ju bëmë popuj dhe fise që të njiheni me njëri-tjetrin.” .

Ai e kupton se lidhja me njerëz me prejardhje të ndryshme forcon lidhjen e tij me Krijuesin e tij dhe përmbush urdhrin kuranor për të njohur dhe vlerësuar njëri-tjetrin.

“Në vitin 2024, po synoj kulmin përfundimtar të sfidave të xhamisë dhe do të ndaj detajet e këtij udhëtimi të ardhshëm së shpejti në llogarinë time në Instagram”, përfundon Billal me emocion, duke pritur me padurim kulmin e përpjekjeve të tij dhe zbulimin. e momenteve të paharrueshme që na presin./GazetaImpakt/ TRT WORLD

 

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne