Opinion

Islamofobia, Gjermania tani një “vend shtimi” për terrorizmin e ekstremit të djathtë. A ka një zhvendosje nga “zjarrvënia” në një epokë masakrimesh?

Nga: Ibrahim Karagul

Terrorizmi i së djathtës ekstreme në Gjermani, tani qendra e Islamofobisë, që ka qenë e qetë për ca kohë shpërtheu përsëri. Këtë herë, ata janë rikthyer me masakra dhe jo me zjarrvënie. Në Hanau, turqit dhe muslimanët u vunë në shënjestër të terrorizmit edhe një herë. Rreth 10 vetë u vranë, pesë prej tyre turq.

Cuditërisht, ky sulm ndodhi menjëherë pasi zbulimi gjerman rrëzoi një qelizë të ekstremit të djathtë, përshkallëzimin e sulmeve në xhami dhe bën thirrje për siguri më të madhe për institucionet fetare.

Koha interesante: A kontrollohet e djathta e ekstremit nga John Bass i Gjermanisë!

Cuditërisht, ky sulm ndodhi njëkohësisht me emërimin e ambasadorit të Sh.B.A në Berlin Richard Grenell, për të cilin thuhet se ka kontroll mbi të djathtën e Gjermanisë, si shef i inteligjencës amerikane.

Kjo më kujtoi John Bass, i cili u emërua nga Ankara në Afganistan dhe që bëri një deklaratë të tmerrshme pak para se të largohej, duke thënë: “Nëse Daesh nuk po sulmon Turqinë, kjo është falë nesh”. Sepse Bass ishte një nga emrat kritikë pas sulmeve t` Daesh dhe përpjekjes së pushtimit të 15 korrikut 2016.

Merkel: Ky është një helm… Por jo shumë

Kjo më kujtoi gjithashtu se si filloi operacionet Ergenekon në Turqi dhe fillimi i sulmeve sistematike ndaj turqve në Gjermani përkuan në të njëjtën datë. A duhet të mendojmë se, në rast se këto sulme vazhdojnë, diçka do të ndodhë edhe në Turqi?

Fatkeqësisht, deklarata e kancelares gjermane Angela Merkel, “racizmi është helm; urrejtja është një helm; ky helm është i pranishëm në shoqërinë tonë”, ka të drejtë. Ajo nuk është e pranishme vetëm në Gjermani, por Evropa është atdheu i racizmit dhe antisemitizmit, dhe ky helm ekziston në shumicën e vendeve të BE-së. “Islamofobia”, e cila është një shpikje e shekullit XXI, u prodhua në Izrael dhe Sh.B.A. dhe ka zgjedhur Evropën si atdheun e saj.

Gjermania u shndërrua në “vend shtimi” për ekstremin e djathtë, islamofobinë

Sidoqoftë, Merkel duhet të dijë gjithashtu se kjo çështje nuk është aq e thjeshtë. Islamofobia u prodhua nga ekstremi i djathtë i Izraelit dhe, së pari u përhap nëpër SH.B.A., pastaj në të gjithë Evropën. Për shkak të dobësisë së saj për shkak të historisë së tij naziste, Gjermania u zgjodh si “vendi i shtimit” më i përshtatshëm për këtë doktrinë.

Ata janë ata që zbatojnë doktrinën “terrorizëm antislamist” si luftë në shkallë globale kundër politikës së Islamit. Vendet janë pushtuar në këtë kontekst, luftëra të hapura dhe të fshehta janë filluar kundër myslimanëve në të gjithë globin – dhe ato vazhdojnë të vazhdojnë. Dobësitë e veta të shfrytëzuara, Gjermania është bërë një nga bazat më serioze të sigurisë në këtë luftë.

Forcimi i ekstremit të djathtë, Islamofobia është një politikë shtetërore

E djathta e ekstremit dhe islamofobia po forcohen në Evropë si një politikë shtetërore. E djathta ekstreme është vendosur të grumbullojë pushtet, Islamofobia po kryhet brenda kontekstit të luftës kundër politikës së Islamit.

Ndërtimi i fuqisë, forcimi i fushave qendrore të energjisë, fuqizimi i mburojave mbrojtëse, janë prirja më e fuqishme në shkallë globale, dhe të gjitha vendet janë nën këtë ndikim. Sepse çdo vend po kërkon mënyra për të shpëtuar me siguri stuhinë e madhe që po afron.

Disa vende e arrijnë këtë me liderë të fuqishëm, si Turqia, Rusia, Sh.B.A (Presidenti i Sh.B.A. Donald Trump ende është duke u përpjekur për këtë), Kina dhe India. Sidoqoftë, vendet që nuk janë në gjendje të sjellin udhëheqës të fuqishëm, gjë që është më e dukshme sidomos në Evropë, po kërkojnë të shndërrojnë fuqinë shoqërore në pushtet shtetëror me anë të shtimt të ekstremit të djathtë.

Parimi në të gjitha këto është të përjashtosh “tjetrin”, për t’i larguar ato nga vendi. Sepse “tjetri” konsiderohet “një zonë” e dobët. Evropa nuk ka më shqetësime të tilla si demokracia, të drejtat e njeriut, liritë. Evropa nuk i jep më përparësi “bashkëjetesës”. Ato ishin vlera të pas Luftës së Dytë Botërore dhe janë braktisur prej kohësh.

Më shumë se 100 raste të zjarrvënieve të qëllimshme: “djegia deri në vdekje” është sinonim i Gjermanisë

Le të kthehemi në Gjermani dhe të përsërisim disa shënime nga e kaluara:
Një apartament në Backnang, që ndodhet afër Stuttgart. Në zjarrin që shpërtheu atë natë, nëna Nazli Kanzkan (40), Hatice Oruç (17), Yilmaz Soykan (14), Abdulkadir Soykan (8), Izzet Soykan (7), Yasin Soykan (6), Ahmet Soykan (3) ), dhe 6-vjeçari Murat Soykan humbi jetën.

2 Shkurt 2008: Një tragjedi që tejkaloi katastrofën Solingen u zhvillua në Ludwigshafen. Pesëdhjetë ekspertë punuan për katër javë në lidhje me incidentin në të cilin vdiqën nëntë persona, pesë prej tyre fëmijë. Ata mundën të arrinin vetëm në një përfundim: ishte zjarrvënie.

Nga Solingen në Ludwigshafen, Gjermani ka një histori të djegies deri në vdekje. “Djegia” duket se ngjitet me Gjermaninë si një “etiketë”.
Prokuroria Federale Gjermane mbylli çështjet një nga një. Për mungesë provash!

Fillojnë zjarret e çuditshme në apartamente që në përgjithësi banohen nga turqit, fëmijët vdesin, kufomat e tyre sillen në Turqi, të dy vendet bëjnë deklarata qetësuese, mediat dhe organizatat e shoqërisë civile nuk i vënë në dyshim zjarret në kuptimin e vërtetë, përpjekjet e policisë gjermane mbeten gjithmonë jokonkluzive, ndërsa prokuroria gjermane mbyll çështjet një nga një.

Kjo është mënyra si ka funksionuar gjithmonë deri tani. Qindra shtëpive u vunë zjarrin ose u dogjën. Asnjëherë nuk kemi parë ndonjë përfundim që na surprizoi, na lehtësoi ose eliminoi pyetjet në kokën tonë. Asnjë nga mijëra kamerat e rrugës nuk kishte regjistruar pamjet e qindra shtëpive të djegura nga flakët!

Më vonë, autoritetet gjermane anashkaluan edhe mundësinë e “zjarrvënies” pasi ata nuk arritën të zgjidhnin sulmin në Ludwigshafen, në mënyrë të ngjashme, ata nuk mund të zgjidhnin asnjë nga sulmet në seri që e pasuan atë.

Përjetimet e thella të shtetit gjerman, maskimet e ekstremit të djathtë

Incidentet e zjarrvënieve të qëllimshme lulëzuan më tej edhe pas 2 shkurtit. Ai shkoi përtej kufijve gjermanë, që shtriheshin në Austri, deri në Vjenë. Në një zjarr që filloi më 4 shkurt, në një ndërtesë që banohej nga turqit, 16 njerëz u plagosën. Në një zjarr tjetër që filloi diku tjetër në të njëjtën natë, pesë njerëz u plagosën. Një zjarr filloi në shtëpinë e një familjeje turke në Baden-Württemberg.

Në një zjarr që filloi më 16 shkurt në qytetin Gelsenkirchen të North Rhine Westphalia, u plagosën shtatë shtetas turq. Një ndërtesë me gjashtë kate u përfshi nga zjarri në Pforzheim. Në 24 ditë, zjarret filluan në 17 rajone të ndryshme të banuara nga turqit. Sulmet vazhdojnë. Në vitin 2008, shkalla e incidenteve me zjarrvënie u rrit me gati 100 përqind.

Një organizatë shtetërore e thellë, një forcë sistematike, po kryen operacione të fshehta në boshtin e brendshëm dhe të jashtëm gjerman të politikës; po i kamuflon këto operacione me bandat e ekstremit të djathtë. Ky ishte mendimi im. Ende është.

Zjarrvënia e qëllimshme zëvendësoi masakrat. Duket sikur po ndryshojnë metodat

Mendimi im është ngritur edhe më tej për dështimin e Prokurorisë së Federatës gjermane për të gjetur një dëshmitar okular, apo pamjet e kamerës gjatë hetimeve të tij “të thella” në lidhje me incidentin. Përfundimisht, prokurori organizoi një konferencë për shtyp dhe tha, “provat nuk mund të gjenden”, dhe çështjet u mbyllën.

Zjarret nuk ishin të dyshimta, incidente të zakonshme. As hetimet e kryera deri më sot dhe as rezultatet e tyre nuk kanë qenë bindëse. Vrasjet e shitësve të shish-kebab, lidhjet e inteligjencës gjermane në vrasje nuk ishin të zakonshme.

Në të kaluarën, sulmet raciste do të ndodhnin nëpër rrugë. Pastaj, fjalët dhe veprimet e zyrtarëve të shtetit filluan të provokojnë rrugët në këtë mënyrë. Tani, zjarret po zëvendësohen nga masakrat. Pretendohet se nëse njësitë gjermane të sigurisë nuk kryejnë një operacion paraprakisht, do të kryhet një masakër e ngjashme me atë që ndodhi në Zelandën e Re. Sulmi i fundit u bë nga një anëtar i qelizës që ata nuk arritën ta kapnin.
Ky rast, gjithashtu do të mbyllet, si në të kaluarën./Gazetaimpakt/yenisafak/

OPINIONE