Gjykata e lartë e OKB-së tregon masat shtesë në rastin e gjenocidit kundër Izraelit

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë ka treguar masat shtesë të përkohshme, përfshirë “sigurimin e papenguar” të ndihmës për Gazën, në rastin e vazhdueshëm të gjenocidit kundër Izraelit me kërkesë të Afrikës së Jugut.

“Kushtet katastrofike të jetesës së palestinezëve në Rripin e Gazës janë përkeqësuar më tej”, tha urdhri i gjykatës, duke iu referuar ndryshimit të situatës që nga vendimi i përkohshëm i saj më 26 janar. Afrika e Jugut ngriti një rast në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në fund të vitit 2023, duke akuzuar Izraelin për dështimin në respektimin e angazhimeve të tij sipas Konventës së Gjenocidit të vitit 1948. Më 6 mars, ajo kërkoi masa shtesë provizore bazuar në ndryshimin e situatës.

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë tregoi masa të reja pasi masat e përkohshme të treguara në urdhrin e mëparshëm “nuk trajtojnë plotësisht pasojat që rrjedhin nga ndryshimet në situatë”. Që nga 26 janar, tha gjykata, “kushtet katastrofike të jetesës së palestinezëve në Rripin e Gazës janë përkeqësuar më tej, veçanërisht për shkak të privimit të zgjatur dhe të përhapur të ushqimit dhe nevojave të tjera themelore të cilave u janë nënshtruar palestinezët në Rripin e Gazës”.

Gjykata e OKB-së ripohoi masat e mëparshme dhe i bëri thirrje Izraelit që “të marrë të gjitha masat e nevojshme dhe efektive për të garantuar sigurimin e papenguar të shërbimeve bazë dhe ndihmës humanitare urgjentisht të nevojshme, duke përfshirë ushqimin, ujin, energjinë elektrike, karburantin, strehimin, veshjen, higjienën, kërkesat sanitare, si dhe furnizimet mjekësore dhe kujdesi mjekësor për palestinezët në të gjithë Gazën”. Po ashtu përmendet rritja e kapacitetit dhe numri i pikave të kalimit tokësor dhe mbajtja e tyre të hapura për aq kohë sa është e nevojshme.

Gjykata gjithashtu urdhëroi Izraelin të sigurojë me efekt të menjëhershëm që ushtria “të mos kryejë akte që përbëjnë shkelje të ndonjë prej të drejtave të palestinezëve në Gaza si grup i mbrojtur sipas Konventës për Parandalimin dhe Ndëshkimin e Krimit të Gjenocidit”. Gjykata kërkoi nga Izraeli që të dorëzojë një raport mbi masat e marra me urdhrin e fundit brenda një muaji./AA

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne