Vatra, Fan Noli dhe Festat Kombetare

Nga Petro Prodani
Grimca historike.
Vatra, Fan Noli dhe Festat Kombetare.
Shtate Marsi njihet si dita e Mesuesit. Dikur festohej si dita e Mbretit Wilhelm I.
Fan Noli ishte armik i perbetuar i Orthodhoksise. Ai u perpoq shume per “Katolicizimin, Protestanizimin dhe Uniatizimin” e saj. Ne momente te ndryshme kohore ai pati perafrimet perkatese me kishat e permendura me siper. Njehere me njeren, njehere me tjetren …
Nje prove te pakundeshtueshme e jep Kalendari i shoqates Vatra, viti 1918, te cilin Noli e redaktoi/perpunoi me doren e tij.
Aty shenohet si Feste Kombetare data Shtate Mars, hyrja ne portin e Durresit e Mbretit te Shqiperise, Wilhelm I.
Ne kalendar jepen ditet e festave fetare te Muhamedaneve dhe Katolikeve, por nuk permenden ato te Orthodhokseve. Ndersa Krishtlindja jepet vetem ne kalendarin e festave Amerikane …
Nje harrese e sinqerte apo nje mesazh Nolian ?/gazetaimpakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne