Holandë, avokatët e viktimave palestineze kërkojnë nga ICC-ja përfshirjen e sulmeve izraelite në Gaza si “gjenocid”

Përfaqësuesit ligjor të viktimave palestineze kanë kërkuar nga Gjykata Penale Ndërkombëtare (ICC) që të përfshijë sulmet izraelite në Gaza në kuadër të hetimeve në vazhdim mbi Palestinën, respektivisht duke kërkuar përfshirjen e “gjenocidit” në fushëveprimin e gjykatës.

Gilles Devers, një anëtar kyç i ekipit ligjor që mbron viktimat palestineze në ICC, udhëhoqi paraqitjen në zyrën e prokurorit. I shoqëruar nga një delegacion prej 4-anëtarësh, ata theksuan urgjencën e njohjes së intensitetit dhe implikimeve të veprimeve izraelite në Gaza.

Para paraqitjes zyrtare, Devers së bashku me figurat me famë, përfshirë Abdul Majeed Marar nga Koaliconi Ndërkombëtar për Liri dhe Dinjitet, ish-senatori belg, Pierre Galand dhe avokati jordanez, Khaled Al-Shawli, folën në një konferencë për media.

Qëllimi i tyre ishte të sqaronin përmbajtjen e peticionit dhe të hidhnin dritë mbi kushtet e tmerrshme që mbizotëronin në Gaza.

Përfaqësuesit ligjor, veçanërisht Devers, po pohojnë në mënyrë të prerë se veprimet e Izraelit në Gaza përshkruajnë elemente të gjenocidit.

Devers theksoi një pikë kritike gjatë hetimit në vazhdim të ICC-së, respektivisht “domosdoshmërinë e trajtimit jo vetëm të krimeve të luftës, por edhe të çështjes së rëndë të gjenocidit”.

“Zhvendosja e detyruar e më shumë se 1 milion njerëzve dhe ndërprerja e qëllimshme e burimeve thelbësore, ushqimit, ujit, energjisë dhe ilaçeve, përshkruajnë një pamje të zymtë të një përpjekje për të zhdukur plotësisht popullin e Gazës”, tha Devers.

Një aspekt i rëndësishëm i apelit të tyre është mbështetja gjithëpërfshirëse që mbledh mbi 300 avokatë nga pjesë të ndryshme të botës, përfshirë Francën, Türkiyen, Kanadanë, Pakistanin dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, duke theksuar shqetësimin dhe mbështetjen globale për drejtësinë në Gaza.

Motivi kryesor, siç theksohet nga Devers, përqendrohet rreth ambicies së dukshme të Izraelit për të krijuar një shtet hebre në Lindjen e Mesme. Ai theksoi gjuhën alarmante të urrejtjes nga udhëheqësit izraelitë kundër palestinezëve dhe planet shqetësuese për të zhvendosur banorët e Gazës në shkretëtirën e Sinait, duke paraqitur një tregues të qartë të qëllimeve gjenocidale.

Ish-senatori belg, Galand, i bëri jehonë kësaj urgjence, duke theksuar njohjen imperative të Palestinës si shtet, duke shprehur shqetësimin për vonesat e vazhdueshme në këtë njohje nga Ministria e Punëve të Jashtme e Belgjikës.

Në një deklaratë me shkrim, ekspertët ligjor kanë shpallur pa mëdyshje rëndimin e situatës, duke theksuar se “jemi përballur me gjenocidin në Gaza”, si dhe duke riafirmuar përkushtimin e tyre për të mbrojtur të drejtat e njeriut dhe për të garantuar mbizotërimin e drejtësisë.

Jordaniani Al-Shawli hodhi dritë mbi bilancin personal të konfliktit, duke rrëfyer humbjen e shumë kolegëve dhe anëtarëve të familjes në Gaza. Deklarata prekëse e Al-Shawlit përmbledh qëndrimin e tyre të vendosur për drejtësinë, duke përdorur “imazhin e përdorimit të shpatës së drejtësisë ose për fat të keq të mbajtjes së gjakut të viktimave palestineze në ndjekjen e tyre të palëkundur të drejtësisë”.

Marar theksoi juridiksionin e ICC-së mbi “krimet” e kryera në Palestinë, duke theksuar natyrën e qartë të qëllimit të ushtrisë izraelite. Ai theksoi narrativën shqetësuese, zyrtarë ushtarak dhe politik që shprehin një qëllim të dukshëm, zhvendosjen e detyruar të palestinezëve nga Gaza.

Ai po ashtu theksoi natyrën kryesore të hetimit në vazhdim të ICC-së, i cili aktualisht shqyrton krimet e luftës, duke kërkuar një shqyrtim të përpiktë të “krimit të mundshëm të gjenocidit” brenda këtij konteksti.

Parashtresa qëndron si një thirrje bindëse për ICC-në që të njohë ashpërsinë e situatës në Gaza dhe thekson domosdoshmërinë e hetimit të “gjenocidit” të supozuar së bashku me krimet mbizotëruese të luftës. Ky veprim i avokatëve palestinezë synon të sjellë një ndërgjegjësim të shtuar dhe vëmendje globale ndaj gjendjes së rëndë të atyre që janë prekur nga konflikti në Gaza.

Izraeli ka nisur sulme të pamëshirshme ajrore dhe tokësore në Rripin e Gazës që nga një ofensivë ndërkufitare nga grupi i rezistencës palestineze Hamas më 7 tetor.

Të paktën 11.180 palestinezë janë vrarë, përfshirë mbi 7.700 fëmijë dhe gra, si dhe mbi 28.200 të tjerë janë plagosur.

Ndërkohë, sipas shifrave zyrtare, numri i vdekjeve izraelite është gati 1.600./AA

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne