Islamofobi Opinion

Hoxhallaret denoncojne iftarin e Baba Edmond Brahimaj dhe myfti Lauren Lulit me ambasadorin e Izraelit, Noah Gal Gendler

Iftari qe ambasadori i Izraelit Noah Gal Gendler, ambasadorja amerikane Yuri Kim dhe Kryegjyshata Bektashiane ka organizuar ne Tirane ne 11 maj 2021, ku ka marre pjese edhe myftiu gylenist i Tiranes Lauren Luli ka shkaktuar irritim dhe denoncimin e shume besimtaresh dhe hoxhallaresh muslimane. Ata e kane denoncuar kete iftar turpi me ambasadorin e nje vendi pushtues dhe dhunues te muslimaneve sikur eshte Izraeli. Ky iftar eshte bere ne nje kohe kur rregjimi aparteidal i Izraelit vriste muslimane ne Izrael dhe Palestine dhe ushtria izraelite dhunonte xhamine Aksa. Per kete arsye nje grup prej 50 hoxhallaresh kane leshuar letren me poshte ku denoncojne kete iftar turpi:

 

Ne, nënshkruesit e kësaj deklarate, hoxhallarë të inkuadruar dhe jo të tillë, duke marrë shkasë nga pjesëmarrja e myftiut të Tiranës në iftarin e organizuar nga Ambasadori Izraelit dhe Kryegjyshata Bektashiane, në Tiranë më datën 11/05/2021, ndërkohë që forcat pushtuese izraelite prej një jave dhunonin në mënyrë sistematike palestinezët, duke nisur që nga dëbimi i banorëve të lagjes Shejh Xherah nga shtëpitë e tyre, e duke pasuar me përdhosjen e xhamisë Al-Aksa dhe dhunën e ushtruar ndaj besimtarëve në të,në muajin e bekuar të Ramazanit, duke lënë pas shumë të vrarë dhe të plagosur dhe duke përmbyllur me pasojën e saj më të rëndë në Gaza, deklarojmë se:

Pjesëmarrja e një përfaqësuesi të lartë zyrtar të KMSH-së në atë iftar, ishte një veprim i turpshëm,një shkelje e rëndë e parimeve të drejtësisë, moralit islam dhe ndjeshmërisë mbarë myslimane ndaj dhimbjes që ka shkaktuar për dekada me radhë pushtimi i xhamisë së tretë të nderuar të Islamit nga shteti sionist i Izraelit,ndaj dhe nuk meriton asnjë emër tjetër veçse“iftari i turpit”.

Parimet, normat dhe morali islam dënojnë çdo mbështetje ndaj vrasësit dhe zaptuesit të padrejtë edhe të një pëllëmbe toke, e kjo bëhet edhe më e rëndë kur kjo tokë e pushtuar është një nga vendet më të shenjta të Islamit.

Hoxhallarët shqiptar gjatë luftës së dytë botërore kanë qenë promotorët kryesor të popullatës myslimane në Shqipëri,për të mbrojtur dhe strehuar hebrenjtë nga përndjekja dhe shfarosja naziste, sepse Islami na mëson dhe urdhëron të jemi përherë në krah të së drejtës, kundër padrejtësisë dhe në krah të viktimës kundër kriminelit.

Në të njëjtën linjë dhe në gjurmë të këtyre njerëzve, ne dënojmë çdo lloj urrejtje dhe dhune mbi baza raciste, mes tyre edhe antisemitizmin, por njëkohësisht nuk mund të pranojnë që një përfaqësues i lartë i KMSH-së,që pretendon se përfaqëson myslimanët e këtij vendi, të ulet në një tryezë iftari të organizuar dhe financuar nga përfaqësuesi zyrtar i një shteti që ka uzurpuar padrejtësisht një vend që nuk i takon dhe që dëbon banorët autoktonë nga vendlindja dhe shtëpitë e tyre.

Si qytetarë gjithashtu të lirë të këtij vendi, ne nuk mund të pranojmë që përfaqësuesi i një institucioni komunitar që na përfaqëson, të jetë kaq indiferent dhe i papërgjegjshëm ndaj përpjekjes hipokrite të një shteti që kërkon të shtiret si dashamirës ndaj myslimanëve shqiptarë, ndërkohë që ky shtet nuk respekton me dhjetëra rezoluta të OKB-së në adresë të tij dhe me ambicien për zgjerim të territoreve të pushtuara, është pengesa kryesore për procesin e paqes në atë rajon.

Kërkojmë nga drejtuesit e KMSH-së që të kërkojnë ndjesë publike për pjesëmarrjen në “iftarin e turpit”, si dhe largimin nga detyra të myftiut të Tiranës si pjesëmarrës i drejtpërdrejtë në atë iftar.

Mos përgjigja ndaj këtyre kërkesave të drejta morale islame, do të jetë vazhdimësi e papërgjegjshmërisë dhe indiferencës ndaj parimeve dhe normave të fesë, si dhe tregues i qartë i mungesës së përfaqësimit moral të myslimanëve të këtij vendi nga drejtuesit aktual të KMSH-së.

I bëjmë thirrje kryesisë të KMSH-së të reflektojë ndaj shqetësimit të mësipërm dhe të gjitha shqetësimeve legjitime të hoxhallarëve dhe mos sillen me indiferencë ndaj tyre.

Emrat e pjesëmarrësve (sipas alfabetit):

 1. Ahmed Xhafaj
 2. Alban Bullari
 3. Altin Shehu
 4. Arbër Peza
 5. Arjan Kutelli
 6. Avni Lala
 7. Bashkim Fejzo
 8. Behar Kaçeli
 9. Bledar Kuqo
 10. Bledar T. Haxhiu
 11. Bledar Troplini
 12. Bledi Shkrepi
 13. Dashnor Karaboja
 14. Diamant Muja
 15. Edmond Reçi
 16. Eduart Thartori
 17. Elton Harxhi
 18. Ervin Murati
 19. Esat Xhakja
 20. Ferid Piku
 21. Florian Meçe
 22. Gazmir Rrustaj
 23. Genc Plumbi
 24. Haki Hoxha
 25. Hamza Lami
 26. Hysen Mustafaj
 27. Ilir Harunaj
 28. Irfan Tota
 29. Isa Krasniqi
 30. Justinian Topulli
 31. Kelmend Korra
 32. Lavdërim Loshi
 33. Maliq Hasa
 34. Merxhan Shehu
 35. Mevlad Çollaku
 36. Namik Murto
 37. Nazmi Kurti
 38. Neki Brahimi
 39. Pëllumb Bajrami
 40. Renard Sadikllari
 41. Resul Çela
 42. Rifat Bajrami
 43. Sabahudin Jashari
 44. Saimir Kokiçi
 45. Sokol Kondakçiu
 46. Shkëlqim Shabani
 47. Tahir Shaba
 48. Tasim Darsi
 49. Tomor Boriçi
 50. Ylli Buraniqi