Opinion

Islamofobia bashkëkohore e Britanisë krijon teorinë e komplotit COVID-19

Nga: Serkan Aydin

Thashethemet dhe teoritë e komplotit lulëzojnë me lavdi në një epokë të mungesës së sigurisë dhe besimit të ulët. Prandaj nuk është për t’u habitur që një mori historish janë përhapur në lidhje me pandeminë COVID-19 për shkak të mungesës së ndonjë konsensusi shkencor autoritar mbi koronavirusin, përhapjen e tij ose përmbajtjen e tij, ose për ndikimet afatgjata sociale dhe ekonomike të kësaj pandemie.

Ndërsa kriza COVID-19 përkeqësohet, një pandemi globale e dezinformatave tani mbretëron. Ka pasur histori të çuditshme por interesante që kanë qarkulluar se si e ka origjinën COVID-19. Këtu janë disa nga ato kryesoret: U sugjerua që rrjeti 5G aktivizon virusin COVID-19, që ushtria amerikane importoi në Kinë, se pandemia është duke u manipuluar nga gjendja e thellë për të minuar Trump, që pandemia është një komplot dhe shaka e kontrolluar nga farmacia e madhe, se virusi është një armë biologjike e lëshuar me dashje nga kinezët, se virusi shpëtoi nga një laborator kinez, dhe që Bill Gates po e përdor atë si mbulesë për të filluar një regjim mbikëqyrës global. Ndërsa disa mund të injorojnë këto histori se kanë pak efekt në sjelljen e botës reale, ngjarjet e fundit, të tilla si shkatërrimi i pronës, sulmet me nxitje racore kundër aziatikëve amerikanë dhe demonstratat që mbështesin rezistencën ndaj urdhrave të shëndetit publik, kanë treguar që teori të tilla konspiracioni mund të sjellin dëmtime dhe pasoja.

Padyshim që virusi ka nxitur ndjenjën anti-kineze, veçanërisht në Sh.B.A dhe Evropë. Fokusi kryesor i mediave deri më tani ka qenë ndjenja anti-kineze, megjithatë, përhapja e teorive të paqarta të komplotit gjatë këtyre kohërave të trazuara ka rritur edhe intolerancën dhe diskriminimin ndaj bashkësive muslimane.

Koronavirusi që po infekton njerëzit në pothuajse çdo vend dhe territor në tokë është armatosur nga e djathta ekstreme për të sulmuar Islamin dhe muslimanët, veçanërisht në Mbretërinë e Bashkuar. Në një studim të fundit të kryer nga Imran Awan, një profesor i kriminologjisë në Universitetin e qytetit të Birmingham, z. dhe Roxana Khan-Williams, një oficere mbështetjeje dhe zhvillimi në grupin anti-racizëm shpresë jo urrejtje, arritën në përfundimin se “po bëhen shumë shpërndarje kibernetike” islamofobike në internet që lidhnin muslimanët me përhapjen e COVID-19 në formën e përhapjes së Memeve anti- muslimane dhe ndarje të lajmeve të rreme”. Përhapja e lajmeve të rremë dhe përhapja e saj në mediat sociale ka rezultuar në një rritje të miteve tashmë ekzistuese të prodhuara nga ekstremi i djathtë. Ndërsa bota është në luftë të vazhdueshme kundër pandemisë, gjuha e urrejtjes në lidhje me virusin po përhapet në internet pothuajse aq shpejt sa vetë virusi.

Aktivistët e ekstremit të djathtë në Britani të Madhe stigmatizojnë Islamin dhe muslimanët si përhapësit e virusit, pasi kjo do të përshtatej mirë brenda një ideologjie më të gjerë të së djathtës së largët, e cila përcakton muslimanët si “parazitikë” për shoqërinë të huaj dhe “si sëmundje . “Themeluesi dhe ish drejtuesi i Lidhjes së Mbrojtjes Angleze, një organizatë e ekstremit të djathtë, islamofobi, Tommy Robinson, postoi një video të vjetër ku tregonte adhuruesit që linin një xhami në Birmingham gjatë bllokimit. Një dezinformatë e tillë dhe rrëfime të pabaza që nxisin paragjykimet anti-myslimane po krijojnë një përshtypje negative për shikuesit që tani janë më shumë të përfshirë në lajme dhe debate në internet se kurrë më parë.

Gazetarja e shquar e ekstremit të djathtë Katie Hopkins kohët e fundit ka postuar në Twitter se “si India, edhe Mbretëria e Bashkuar duhet të sulmojnë fizikisht muslimanët britanikë që luten në publik”. Këto shembuj të ekstremistëve të krahut të djathtë, të cilët kanë demonizuar muslimanët britanikë për të gjitha problemet e Britanisë së Madhe, duke filluar nga përhapja e virusit deri në terrorizëm, tregojnë se sa shpejt interneti mund të veprojë si një jehonë dhe sa lehtë transmetimet e tilla kanë aftësinë të pranohet gjerësisht në pjesën kryesore të shoqërisë. Sipas një raporti të Time, më shumë se 300,000 publikime në tweeert kanë përdorur hashtag #CoronaJihad midis 8 Marsit dhe 3 Prillit, të cilat janë parë nga 165 milion njerëz në Twitter.

Tom Stafford, një profesor i psikologjisë dhe njohës i shkencës në Universitetin e Sheffield, shkroi në BBC se “iluzioni i së vërtetës” krijohet nga dëgjimi i një deklarate të përsëritur. Përsëritja e bën një fakt të duket më i vërtetë, pavarësisht nëse është apo jo. Të kuptuarit e këtij efekti mund t’ju ndihmojë të shmangni rënien në propagandë. “Përsëriteni një gënjeshtër mjaft shpesh dhe ajo bëhet e vërteta”, është një ligj i propagandës që shpesh i atribuohet nazistit Joseph Goebbels.

Gati gjysma e njerëzve në Angli besojnë në teoritë e komplotit në lidhje me COVID-19, sipas një studimi të kryer nga psikologët në Universitetin e Oksfordit, me gati 1 në 5 duke rënë dakord se muslimanët janë përgjegjës për përhapjen e virusit. Nga 4 maj deri më 11 maj, nga 2.500 të rriturit që morën pjesë në Studimin e Shpjegimeve, Qëndrimeve dhe Narrativave në Oxford Coronavirus (OCEANS) përfaqësues i popullatës angleze për moshën, gjininë, rajonin dhe të ardhurat, gati 20% e të pyeturve gjithashtu u pajtuan në një farë mase me deklaratën se “muslimanët po përhapin virusin si një sulm ndaj vlerave perëndimore”.

Bërja fajtor të muslimanëve nuk është një fenomen i ri, por është ngulitur thellë në kontekstin historik të së kaluarës koloniale të Britanisë. Brexit ka mundësuar dhe legjitimuar paragjykimin ndaj migrantëve dhe pakicave etnike, veçanërisht myslimanëve. Islamofobia bashkëkohore është në rritje dhe paraqet një kërcënim për bashkësinë muslimane në Mbretërinë e Bashkuar. Le të kujtojmë thëniet e Boris Johnson për gratë me burka që dukeshin si “kuti letre” dhe “hajdutë të bankave”. Një sondazh i kryer nga YouGov për shpresë jo urrejtje zbuloi se gati gjysma e anëtarëve të Partisë Konservatore do të preferonin të mos kishin një Kryeministër Musliman.

Promovimi i gënjeshtrave të pacipa dhe nxitja e dezinformatave nga figura të profilit të lartë gjatë pandemisë është joetike dhe e papërgjegjshme. Një raport i porositur nga anëtarët e pavarur të Grupit Punues të Urrejtjes Anti-Muslimane (AMHWG) ka paralajmëruar se pretendime të tilla mund të çojnë në një nxitje të sulmeve kur bllokimi të vendoset.

Në dritën e kësaj, është thelbësore që media dhe figurat politike të marrin përgjegjësi dhe të mbajnë përgjegjësi për miratimin dhe nxitjen e retorikës islamofobike që mund të rrezikojë potencialisht komunitetet tashmë të cenueshme.

Në një kohë kritike kur bota është përqendruar në një qëllim të përbashkët në zbutjen e ndikimit të COVID-19, narracionet e rrezikshme islamofobike padyshim kërcënojnë kohezionin dhe harmoninë shoqërore. Platformat e mediave sociale dhe politikanët duhet të trajtojnë gjuhën e urrejtjes dhe lajmet e rreme në internet për të mbrojtur komunitetet e pakicave në rrethana të tilla të pasigurta në SHBA, Evropë dhe Sh.B.A., ku pandemia është duke u armatuar për të shfajësuar muslimanët. /Gazetaimpakt/dailysabah/