Izrael: ne burg per Like dhe Coment ne rrjete sociale

Ky është ligji më i ri në Izrael që e quajnë terrorizmi në rrjete sociale. Duket sikur diktaturat duhet ta kenë zili këtë lloj implementimi ku vetëm për një like apo coment të një publikimi mund të përfundosh direkt nën pranga, pastaj gjyqet izraelite dihet si funksionojne kur ka të burgosur që rrinë edhe 20 vjet pa akuzë .

Përvec dhimbjes së humbjeve të jetëve të fëmijëve tashmë terrori shtrihet edhe në media ku beteja duket e humbur nga pala izraelite që detyrohet të implementojë ligje të tillë.

Parlamenti i Izraelit ka miratuar një amendament në ligjin kundër terrorizmit të vendit që prezanton “konsumimin e materialeve terroriste” si një vepër të re penale.

Projektligji, i cili u miratua me një shumicë 13-4 në Knesset, është një masë e përkohshme dyvjeçare që ndryshon nenin 24 të ligjit kundër terrorizmit për të ndaluar “konsumimin sistematik dhe të vazhdueshëm të botimeve të një organizate terroriste në rrethana që tregojnë identifikim. me organizatën terroriste”.

Ai identifikon grupin palestinez Hamas dhe grupin ISIL (ISIS) si organizatat “terroriste” për të cilat zbatohet vepra. Ai i jep ministrit të drejtësisë autoritetin për të shtuar më shumë organizata në listë, në marrëveshje me Ministrinë e Mbrojtjes dhe me miratimin e Kushtetutës, Ligjit dhe Komitetit të Drejtësisë të Knesset-it.

Vepra penale “konsumimi i materialeve terroriste” dënohet maksimalisht me një vit burg.

Projektligji thekson se ai synon të trajtojë fenomenin e “terrorizmit të ujkut të vetmuar”, apo radikalizimit të individëve përmes konsumit mediatik.

Grupet e të drejtave të njeriut në Izrael kanë thënë se kjo është e barabartë me policimin e mendimit.

“Ky ligj është një nga masat legjislative më ndërhyrëse dhe drakoniane të miratuara ndonjëherë nga Knesset izraelit, pasi ai i bën mendimet objekt ndëshkimi penal,” tha Adalah, Qendra Ligjore për të Drejtat e Pakicave Arabe në Izrael. Ai paralajmëroi se amendamenti do të kriminalizonte “madje edhe përdorimin pasiv të mediave sociale” mes një klime mbikëqyrjeje dhe kufizimi të fjalës së lirë që synon qytetarët palestinezë të Izraelit.

“Ky legjislacion cenon sferën e shenjtë të mendimeve dhe besimeve personale të një individi dhe përforcon ndjeshëm mbikëqyrjen e shtetit të përdorimit të mediave sociale”, shtohet në deklaratë. Adalah po dërgon një peticion në Gjykatën e Lartë për të kundërshtuar projektligjin.

Shoqata për të Drejtat Civile në Izrael gjithashtu kritikoi amendamentin, duke thënë se ai “nuk ka përparësi” në vendet demokratike dhe se paqartësia e tij përfundimisht ia lë interpretimin e tij autoriteteve zbatuese.

Rreth 1.2 milionë palestinezë kanë nënshtetësi izraelite dhe përbëjnë rreth 20 për qind të popullsisë së vendit./AlJazeera/GazetaImpakt

 

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne