Bota

Kanadaja ndërton një kamp për të strehuar azilkërkuesit afër kufirit amerikan

E përballur me një fluks në rritje të azilkërkuesve nga Shtetet e Bashkuara, Otava dërgoi rreth 100 ushtarë kanadezë të mërkurën për të ndërtuar një kamp të përkohshëm pranë kufirit Kanada-SHBA në Kebek.

Kampi, jo larg qendrës së shqyrtimit të kufirit në Saint-Bernard-de-Lacolle, rreth 60 kilometra në jug të Montrealit, do të jetë në gjendje të strehojë rreth 500 vetë.

Institucioni i përkohshëm po ndërtohet në pritje të një fluksi të madh të azilkërkuesve nga SHBA-ja, tha Stephane Malepart, një zëdhënëse për Agjensinë e Shërbimeve Kufitare të Kanadasë (CBSA).

Njoftimi vjen pasi autoritetet federale, provinciale dhe komunale po përpiqen të trajtojnë një rritje të njerëzve që kalojnë nga shteti i Nju Jorkut në Kebek përmes kalimeve jozyrtare për të përfituar nga një shteg ligjor që u lejon atyre të kërkojnë azil në Kanada.

Marrëveshja e Vendit të Tretë të Sigurt mes Kanadasë dhe Shteteve të Bashkuara do të thotë se shumica e azilkërkuesve që përpiqen të kalojnë në kalimet kufitare ligjore janë kthyer, sepse SHBA-ja është konsideruar si vend i sigurt.

Por qeveria e kryeministrit kanadez Xhastin Trudo pohon se nën Konventën e Refugjatëve të vitit 1951, është e detyruar të dëgjojë pretendimet e azilit të bëra nga njerëz që kalojnë kufirin në mënyrë të paligjshme përmes kalimeve jozyrtare, dhe i bëjnë pretendimet e refugjatëve të brendshme.

Goditja e emigracionit nga administrata e Presidentit të SHBA-së, Donald Trump, ka bërë që mijëra azilkërkues të kalojnë kufirin përmes kalimeve jozyrtare, si Roxham Road, pranë postës zyrtare të kufirit në St-Bernard-de-Lacolle.

Zyrtarët kanadezë të emigracionit thanë se numri i azilkërkuesve që kalojnë në mënyrë të paligjshme pranë Saint-Bernard-de-Lacolle është katërfishuar gjatë dy javëve të fundit, nga 50 në ditë në 200 në ditë.

Nga 1 janari deri më 30 qershor, Policia e Caktuar Kanadeze Mbretërore – agjensia federale përgjegjëse për sigurinë kufitare midis kalimeve ligjore – ka kapur 4,345 azilkërkues, sipas statistikave të siguruara nga qeveria federale.

Shumica e tyre, ose 3,350 njerëz, kaluan në Kebek, ndërsa 646 kaluan në Manitoba dhe 332 njerëz nga British Columbia.

Autoriteteve komunale në Montreal iu desh të krijonin një strehë të përkohshme në stadiumin olimpik të qytetit javën e kaluar për të strehuar qindra azilkërkues.

Të mërkurën, autoritetet provinciale njoftuan se po planifikojnë ta kthejnë spitalin Royal Victoria të mbyllur të qytetit në një strehë që do të strehojë rreth 320 vetë.

Shumë prej azilkërkuesve duket se janë haitjanë që kanë jetuar në SHBA për vite me radhë dhe tani përballen me dëbimin, pasi administrata e Trumpit vendosi në maj që ta zgjasë me vetëm gjashtë muaj statusin e përkohshëm të mbrojtur, të dhënë pas tërmetit vdekjeprurës të Haitit në vitin 2010.

Këta azilkërkues përballen gjithashtu me një të ardhme të pasigurt në Kanada, për shkak se programi i Otavës që jep strehim të përkohshëm pas tërmetit tashmë ka përfundar, pasi u zgjat dy herë nga qeveria e Trudosë.

Për t’u kualifikuar për azil politik në Kanada, refugjatët duhet të dëshmojnë se nuk janë “në gjendje të kthehen për shkak të një frike të bazuar në persekutim”, apo se ata përballen me “rrezikun për jetën e tyre ose rrezikun e trajtimit dhe ndëshkimit mizor dhe të pazakontë”, sipas institucionit të Emigracionit dhe Shtetësisë së Kanadasë. / © Gazeta Impakt