Kryediplomati turk: Krijimi i shtetit sovran dhe të lirë palestinez qëllim vendimtar

Ministri turk i Punëve të Jashtme, Hakan Fidan, ka deklaruar se krijimi i një shteti palestinez me sovranitet dhe liri, si dhe aftësimi i shtetit palestinez për të qëndruar më vete ekonomikisht dhe politikisht është një qëllim vendimtar. Duke folur pas një sërë takimesh të fokusuara mbi Palestinën në Bruksel, Fidan theksoi rëndësinë e këtyre mbledhjeve, të bashkë-organizuara nga vendet anëtare të Bashkimit Evropian (BE) dhe Grupit të Kontaktit Palestinez për rritjen e ndërgjegjësimit për çështjen palestineze.

Fidan theksoi se prezantimi i kryeministrit palestinez, Mohammad Mustafa, ilustroi qartë krizat financiare, administrative dhe të tjera në Palestinë, ku janë përkeqësuar nga pushtimi i vazhdueshëm izraelit. Fidan theksoi simpatinë dhe mbështetjen në rritje të komunitetit ndërkombëtar për çështjen palestineze, e cila u pa në takime.

Ai theksoi se ndërkohë që mbështetja ndërkombëtare për Palestinën vlerësohet, qëllimi kritik është krijimi i një shteti palestinez me sovranitet dhe liri, duke i mundësuar atij të qëndrojë më vete ekonomikisht dhe politikisht. “Të lëmë Palestinën të varur nga ndihma pa i dhënë asaj sovranitet të plotë dhe kontroll ekonomik nuk i sjell dobi kauzës palestineze, popullit palestinez apo rajonit”, tha Fidan.

Duke theksuar se ata diskutuan hapat strategjike për shtetësinë e Palestinës, Fidan theksoi njohjen e fundit të Palestinës nga katër vende evropiane, përkatësisht Spanja, Norvegjia, Irlanda dhe Sllovenia, si një moment historik i rëndësishëm, duke e rritur numrin e shteteve njohëse në 150. Ai i bëri thirrje Këshillit të Sigurimit të OKB-së që të njohë Palestinën, duke u përafruar me ligjin ndërkombëtar dhe ndërgjegjen morale. “Dështimi për të njohur një shtet të miratuar nga 150 vende do të thellonte krizën aktuale brenda sistemit ndërkombëtar, duke çuar potencialisht në kolapsin e tij”, paralajmëroi Fidan.

Kryediplomati turk tha se Palestina nuk mund të ushtrojë lirinë e saj ekonomike dhe politike për shkak të okupimit, duke shtuar se, “Ne duhet ta trajtojmë dhe mbrojmë Palestinën si një shtet të plotë qoftë simbolikisht apo praktikisht”. Fidan kritikoi përpjekjet e kryeministrit izraelit, Benjamin Netanyahu, për të fshirë kufijtë e vitit 1967 dhe për të promovuar një tregim të narrativë ekskluzive izraelite.

“Bota ka filluar ta refuzojë këtë iluzion dhe propagandë, veçanërisht pas 7 tetorit”, tha Fidan. Ai njoftoi planet për të vizituar Spanjën me Grupin e Kontaktit të Palestinës, duke synuar të japë një mesazh kuptimplotë mbi shtetësinë palestineze. Ministri turk ripohoi angazhimin e palëkundur të Türkiyes për të mbështetur rrugën e Palestinës drejt shtetësisë dhe paqes në Lindjen e Mesme./AA

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne