Kryengritjet globale për Gazën: Triumfi moral i revoltave të studentëve

Nga Janna Kadri

Demonstratat studentore pro-palestineze kanë marrë vëmendje javët e fundit. Pamjet e protestuesve duke u rrahur dhe me gaz lotsjellës kanë qarkulluar në të gjitha platformat e mediave sociale. Këto imazhe tronditëse tregojnë një rënie të re të demokracisë perëndimore, ku politikat shtetërore që mbështesin aparteidin izraelit përfitojnë vetëm pak, veçanërisht klasa financiare që përfiton nga shpenzimet e luftës dhe zgjeron politikat koloniale. Është e drejtë të thuhet tani se asgjë në lidhje me SHBA-në nuk mund të konsiderohet vërtet demokratike, e lëre më institucionet e saj akademike. Në fund të fundit, këto janë agjenci institucionale të klasës sunduese. Ato janë produkt i konsensusit të krijuar nga kapitalistët dhe klasat aleate të tyre, të cilët e ruajnë veten përmes formave institucionale që u shërbejnë qëllimeve të tyre fitimprurëse.

Në kohë krizash si këto, këto institucione zbulojnë veten e tyre për atë që janë: instrumente të klasës sunduese që shtypin edhe veprimet paqësore që kundërshtojnë mizoritë e kryera nga regjimi izraelit. Represioni është praktikë standarde në një vend ku mbizotëron iluzioni i zgjedhjes. Në fakt, një demokraci e tillë amerikane nuk është gjë tjetër veçse një formë pushteti e përdorur për të shtypur disidencën. Mjafton të mendohet vetëm për shtypjen e afrikano-amerikanëve dhe rënien e tyre të vazhdueshme nën nivelet e jetesës.

Duhet mbajtur mend gjithashtu se institucionet amerikane kanë shtrirje ndërkombëtare dhe shtypja e mospajtimit në vend, si nëpërmjet burgosjes masive të të varfërve, merr formën e luftës masive të vizituar në botën në zhvillim dhe/ose politikave shtrënguese të garantuara për të krijuar kushte të gjenocidit strukturor, kushte të mjerueshme jetese dhe humbje të jetës si pasojë e urisë dhe sëmundjeve. As natyra nuk është kursyer. Sot, planeti shkon drejt një rruge qorre, e gjitha për shkak të një ideologjie mbretërore që i jep përparësi fitimeve mbi njerëzit.

Sfidat përpara

Megjithëse studentët janë treguar të guximshëm në sfidën e administratorëve të shkollave dhe zbatimit të ligjit, mjetet me të cilat ata përpiqen të arrijnë qëllimin e heqjes së investimit nuk kanë rezultuar efektive deri më tani. Por çështja e revoltës së studentëve është shumë më tepër sesa arritja e suksesit në largimin nga “Izraeli”. Çështja qëndron në lidhjen morale që njerëzit ndiejnë me njëri-tjetrin dhe ndarjen e saj në forma të reja të ndërgjegjes dhe organizimit që do të frenojnë një sistem që zgjerohet përmes shkatërrimit të njerëzimit dhe natyrës. Shumica e revoltave janë të mbushura me një element spontan të nxitur nga stimuj moralë, por sfida mbetet në kapjen e momentit dhe lejimin e tij të qëndrojë në të ardhmen nëpërmjet institucioneve kundër-sistematike që do të lehtësojnë SHBA-në dhe Botën e Tretë nga sundimi i klasave sunduese , të cilat mishërojnë moralin e gjërave të pajetë dhe jo të njerëzve. Kjo do të shtyjë për një moral të ri të përqendruar në një të ardhme të përbashkët dhe një mjedis të shëndoshë për njerëzimin.

Detyra nuk është e lehtë për momentin, sepse klasat sunduese të SHBA-së kanë coptuar dhe shtrembëruar mendimin revolucionar përmes shumë qarqeve të financuara liberale dhe pseudo-marksiste që ende e përcaktojnë problemin si kombëtar dhe jo ndërkombëtar. Gjendja e vështirë e njerëzimit sot është ndërkombëtare dhe kërkon një përpjekje ndërkombëtare për t’u frenuar. Studentët që kanë ngritur kampe për Gazën në të gjithë botën janë gjithmonë të kujdesshëm ndaj rreziqeve që u kanosen. Ata kanë frikë të zbulojnë identitetin e tyre. Kjo është arsyeja pse ata shpesh shihen me fytyra të mbuluara dhe përdorin nofka kur i drejtohen mediave.

Rritja e teknologjisë jo vetëm që ka shkatërruar natyrën dhe ka prodhuar mallra që i shërbejnë vetëm veriut të pasur dhe filialeve të tyre në Jug, por ajo ka qenë gjithashtu një armë kundër klasave punëtore dhe lirisë së tyre të shprehjes. Teknologjia nuk i rregulloi problemet në të kaluarën dhe nuk do ta bëjë këtë në të ardhmen nëse subjektet e saj, masat, nuk e kapin atë dhe nuk e drejtojnë atë drejt mirëqenies sociale.

I dënuar të dështojnë?

Disa thonë se protestat paqësore në Perëndim janë të dënuara të dështojnë. Një deklaratë e tillë hipotetike është e pabazuar; Protestat tashmë janë të suksesshme sepse kanë sjellë çështjen palestineze në vëmendjen e botës. Ata demonstrojnë gjithashtu se njerëzit nuk mund të privohen nga njerëzimi dhe morali i tyre i përbashkët, diçka që kapitali kërkon të minojë. Shndërrimi i njerëzve në mallra dhe sende zgjeron fushën e tregtisë dhe veprimtarisë industriale, duke rritur kështu qarkullimin e parasë dhe, rrjedhimisht, fitimet. Ajo që është më e habitshme është fakti se studentët kanë kapërcyer një sërë sfidash, natyra e të cilave nuk do të ishte menduar kurrë të jetë e kapërcyeshme. Duke sfiduar nocionin se ideologjia është e pathyeshme, studentët kanë treguar në mënyrë efektive se vetëdija mund të ngrihet pavarësisht nga të gjitha këto pengesa.

Normalisht, ekspertët dhe historianët do ta shihnin ndryshe dhe për arsye të dukshme. Një nga arsyet kryesore është fakti që kapitali amerikan është historikisht i lidhur me kapitalin izraelit. Kapitali është në thelb një marrëdhënie shoqërore e klasave, ku të pasurit përfitojnë në kurriz të të varfërve që punojnë. Projekti kolonial i Izraelit i kolonëve dhe efektet e tij të dëmshme në Azi dhe Afrikë mbështesin regjimet reaksionare që shfrytëzojnë burimet e vendeve të varfra për të mirën e Perëndimit. Si pjesë e synimeve imperialiste për të zgjeruar kapitalin amerikan në Lindjen e Mesme, “Izraeli” luan një rol strategjik në përmbushjen e këtyre qëllimeve. Pushtimi 75-vjeçar i Palestinës dhe luftërat historike kundër shteteve arabe kanë shërbyer për të çarmatosur palestinezët dhe popullsinë arabe si materialisht ashtu edhe ideologjikisht. Pasi të pengohen lëvizjet e rezistencës, bëhet më e lehtë për Perandorinë të kontrollojë dhe të shfrytëzojë burimet rajonale. Shfaqja e fuqisë ose lufta i detyron masat të dorëzojnë pasuritë dhe punën e tyre për çmime të vogla.

Për shkak të kësaj marrëdhënieje, pjesa e elektoratit amerikan që identifikohet si pro-palestinez mund të mos jetë e mjaftueshme për të presionuar largimin nga “Izraeli”. Shumë në Perëndim përfitojnë nga “Izraeli”, madje Biden e ka quajtur “Izraelin” një investim të vlefshëm. Megjithatë, tani ka arsye ekzistenciale pse një revoltë e gjithanshme në mbarë botën është e mundur. Revoltat zakonisht fillojnë të vogla. Shkatërrimi i mjedisit nuk njeh kufi dhe kapitali qëndron pas tij. Vërtet, pasojat e fitimeve të grumbulluara nga makina e luftës amerikane janë kryesisht përgjegjëse për standardin perëndimor të jetesës, por pas pesëdhjetë vjetësh, natyra e sëmurë do ta bëjë të vështirë jetesën për të gjithë. E tillë është gjendja ontologjike, apo si janë gjërat.

Së dyti, natyra e sistemit politik amerikan është autoritar. Në mënyrë tipike, të gjitha janë sistemet e klasave. Ndryshe nga deklarata e bërë në fillim të këtij muaji nga Presidenti i SHBA Joe Biden, Shtetet e  Bashkuara janë me të vërtetë autoritare, megjithëse jo në kuptimin stereotip. Autoritarizmi i tij shtrihet në të gjithë globin në formën e bazave ushtarake, OJQ-ve dhe aparateve që shpërndajnë ide te njerëzit, duke e përfshirë veten në luftëra me përfaqësues dhe akte vetëvrasjeje masive. Ky autoritarizëm i SHBA-së manifestohet në një peizazh politik të dominuar vetëm nga dy parti të mëdha, të cilat, të dyja ndajnë objektiva të ngjashme të zgjerimit të kapitalit nëpërmjet shitjes së armëve dhe krijimit të kushteve të favorshme për disfatizmin ideologjik. Megjithatë, sistemi qeverisës amerikan e konsideron çdo formë të autonomisë kombëtare ose individuale mbi burimet ose mendimin si një kërcënim. Jo vetëm Rusia ose emigrantët në kufi, por të dyja palët ndajnë një qëllim të përbashkët për të ruajtur hegjemoninë dhe kontrollin mbi mendjen në fillim, dhe më pas, mbi burimet. Kjo më çon në pikën time të fundit: akademinë kryesore.

Së treti, akademia e zakonshme ka një histori të gjatë përçmimi të ideve revolucionare. Kjo është e dukshme jo vetëm në numrin e madh të profesorëve që pretendojnë se janë marksistë, por që mbrojnë mirëqenien në veri në kurriz të luftërave imperialiste kundër Jugut. Ose ideja që makinat e Veriut prodhojnë pasuri kur, në fakt, Jugu shfrytëzohet aq shpesh sa makinat dhe teknologjia mund të zhvillohen vetëm në Veri. Makinat dhe prodhimi i tyre janë produkte të marrëdhënieve shoqërore, kryesisht privimi i Jugut nga e drejta për zhvillim. Në një botë që mbiprodhon dhe në të cilën kapitali konkurron për inpute me kosto të ulët, Jugu është i destinuar të zhytet në varfëri. Ide të tilla themelore mungojnë në diskursin e zakonshëm. Më e keqja akoma, këta ‘profesorë’ bëjnë çmos për të prodhuar ide konformiteti, të cilat i bashkojnë masat me kapitalin. Pika kryesore e akademisë perëndimore është se sistemi është këtu për të qëndruar. Nuk ka alternativë, gjë që është një pikë logjikisht qesharake. Modelet e votimit në Perëndim e mbështesin më tej këtë prirje, pasi amerikanët e klasës punëtore kanë mbështetur vazhdimisht qeveritë e përfshira në luftën imperialiste. Këto luftëra shpesh justifikohen nën flamurin e demokracisë, të mbështetur nga përkrahësit e marksizmit kulturor të edukuar nga perëndimi. Nëse dikush do të pyeste se cila është arma më e madhe e kapitalit, në mënyrë të pashmangshme do të mbërrinte në pikën që institucionet akademike perëndimore kanë prodhuar një model mendimi që tashmë e ka çuar planetin në buzë.

Është thelbësore të kujtojmë se klasa sunduese e SHBA-së është imperialiste. Ajo fiton nga lufta dhe politikat neoliberale të aplikuara në të gjithë globin. Çështja pastaj bëhet: a janë masat mjaftueshëm injorante për të besuar në doktrinat e kapitalit? Nuk është kështu përgjigja. Ashtu si studentët rrahen në kampus për të mos demonstruar, Bota e Tretë goditet nga luftërat ose kërcënimi i luftës për t’iu përmbajtur ideologjisë dominuese. Ideja se nuk ka shpëtim nga një sistem që përdor fuqinë punëtore dhe natyrën e lirë për t’u zgjeruar, dhe e bën këtë duke i dehumanizuar njerëzit në gjëra, është mbizotëruese. Pjesa më e madhe e teorisë së majtë perëndimore mbi Lindjen e Mesme dhe çështje të ngjashme buron nga një qëndrim pro-imperialist që mbështet axhendat ekspansioniste. Ky është një vazhdim i socialdemokracisë evropiane: bombardoni jashtë dhe sillni plaçkën e luftës në shtëpi. Kjo lidhje midis teorisë dhe praktikës është regresive dhe drejtohet kryesisht nga klasa akademike, e cila mishëron kapitalin. Duke e keqidentifikuar armikun e klasës, duke thënë se Gadafi është armiku dhe jo klasat sunduese perëndimore, ata promovojnë një axhendë lufte. Për të mos harruar, lufta është aktiviteti kryesor i kapitalizmit që zgjidh kontradiktat dhe krizat e tij të grumbulluara.

Mësime nga Kolumbia

Kohët e fundit, studentët në Universitetin Columbia duruan shumë vështirësi kur policia u shkoi për të arrestuar të gjithë ata që pushtuan Hamilton Hall, i njohur edhe si “Hind Hall” nga studentët. Nata e 3 majit në Universitetin e Kolumbias dëshmoi një nga goditjet më barbare të policisë në historinë e SHBA, me oficerët që hoqën me forcë barrikadat dhe arrestuan studentë në masë. Personi që thirri policinë, Dr. Shafik, është një komprador arab me një histori të gjatë të kontributit në politikat neoliberale në botën arabe, ndërsa punonte për institucionet financiare ndërkombëtare. Gazetat e saj që mbrojnë tregjet e lira dhe heqjen e subvencioneve kanë shtyrë shumë në botën arabe në uri. Uria shkurton jetën dhe është një vrasje në lëvizje të ngadaltë. Klasa nuk përcaktohet nga kombësia; ajo përcaktohet nga mënyra se si njerëzit e bëjnë jetesën e tyre. Disa mundohen dhe pak e rrëmbejnë produktin nga klasat e punës. Në një sistem prodhimi të integruar, punëtorët janë nga të gjitha kombet, dhe po ashtu edhe qiramarrësit.

Lëvizja studentore në SHBA është një fitore morale për klasën punëtore që duhet të përkthehet në një fitore politike. Ora është tani./gazetaimpakt/english.almayadeen.net

/gazetaimpakt/english.almayadeen.net

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne