Bota Historia

“Lufta e Gjatë” e Amerikës kundër Njerëzimit

Teksti i mëposhtëm është dokument bazë në lidhje me prezantimin e Michel Chossudovsky me titull:

“Globalizimi i Luftës, kërcënimi i SHBA-NATO-s drejtuar kundër Rusisë, Kinës, Iranit dhe Koresë së Veriut.”

Ngjarja organizohet nga Forumi Malajzian, IAIS Malaysia.

19 korrik 2018 (e enjte) 09:30 – 12:30

I organizuar bashkërisht nga Lëvizja Ndërkombëtare për një botë të drejtë (JUST) dhe IAIS Malaysia.

Vendi: IAIS Malajzia, Jalan Elmu, Off Jalan Universiti,

Kuala Lumpur, Malajzi.

Dokumenti më poshtë është Kapitulli I i Librit të Michel Chossudovsky me titull:

“Globalizimi i Luftës; Lufta e gjatë e Amerikës kundër njerëzimit, Botuesit e Kërkimeve Globale, Montreal 2015.”

Libri u nis në Kuala Lumpur në 2015 nga Tun Mahathir Mohamad, Kryeministër i Malajzisë.

Prezantimi

Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj në NATO kanë hyrë në një aventurë ushtarake, “një luftë të gjatë”, e cila kërcënon të ardhmen e njerëzimit. Kjo “luftë pa kufij” është e ndërlidhur ngushtë me një proces global të ristrukturimit ekonomik, i cili ka ndihmuar në rrëzimin e ekonomive kombëtare dhe në varfërimin e sektorëve të mëdhenj të popullsisë së botës. Prodhuesit e armëve amerikane janë përfitues të Departamentit amerikan të Mbrojtjes dhe kontratave të prokurimit shumë miliardë dollarësh për sistemet e armatimit të avancuar. Nga ana tjetër, “Beteja për naftën” në Lindjen e Mesme dhe Azinë Qendrore i shërben drejtpërdrejtë interesave të gjigantëve të naftës anglo-amerikane. Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj janë “Rrahja e valëve të luftës” në kulmin e një depresioni ekonomik botëror.

Dislokimi ushtarak i forcave të NATO-s së bashku me “luftën jo-konvencionale” duke përfshirë operacionet sekrete të fshehta, sanksionet ekonomike dhe shtytjen e “ndryshimit të regjimit” ndodh njëkohësisht në disa rajone të botës.

Qëndrimi kryesor për të kuptuarin e luftës, është fushata mediatike që i jep legjitimitet në sytë e opinionit publik. Lufta është siguruar me një mandat humanitar nën “përgjegjësinë për të mbrojtur” NATO-n. Viktimat e luftërave të udhëhequra nga Shtetet e Bashkuara janë paraqitur si autorë të luftës. Civilët në Jugosllavi, Palestinë, Ukrainë, Libi, Siri dhe Irak janë përgjegjës për vdekjet e tyre.

Ndërkohë, komandanti në krye të forcës më të madhe ushtarake në planetin tokë paraqitet si një paqebërës global. Dhënia e çmimit Nobel për Paqen në vitin 2009 për presidentin Barak Obama është bërë pjesë integrale e makinës propaganduese të Pentagonit. Ai siguron një fytyrë njerëzore për pushtuesit dhe demonizon ata që kundërshtojnë ndërhyrjen ushtarake të SHBA.

Çmimi Nobel thotë se Presidenti Obama i ka dhënë botës “shpresën për një të ardhme më të mirë”. Çmimi është dhënë për “përpjekjet e jashtëzakonshme të Obamës për të forcuar diplomacinë dhe bashkëpunimin ndërkombëtar midis popujve. I është kushtuar rëndësi e veçantë vizionit të Obamës dhe punës për një botë pa armë bërthamore “.

 

Diplomacia e tij bazohet në konceptin se ata që do të udhëheqin botën duhet ta bëjnë këtë në bazë të vlerave dhe qëndrimeve që ndahen nga shumica e popullsisë së botës.

Realitetet janë kthyer me kokë poshtë. “Lufta është paqe”, tha George Orëell. Mediat e mbështesin luftën si një përpjekje humanitare. “Luftërat na bëjnë më të sigurtë dhe më të pasur”, thotë Ëashington Post.

Gënjeshtra e Madhe bëhet E Vërtetë. Nga ana tjetër, mbështetja e së Vërtetës përmes dokumentacionit të kujdesshëm dhe analizës hetimore të tmerreve të luftërave të udhëhequra nga SHBA kategorizohet rastësisht si “teori konspirative”.

Ndërsa Uashingtoni paguan një “Luftë Globale mbi Terrorizmin”, ata që kundërshtojnë me forcë luftën e agresionit në Amerikë janë quajtur si terroristë. Lufta bëhet paqja, një “ndërmarrje humanitare” e vlefshme.

Me ngjarjet që po shpalosen në Ukrainë dhe në Lindjen e Mesme, njerëzimi është në një udhëkryq të rrezikshëm. Ky është një skenar i Luftës së Dytë Botërore, një konflikt ushtarak global, që përfshin përdorimin e armëve bërthamore.

Makina e vrasjes është vendosur në nivel global, brenda kuadrit të strukturës së komandës së bashkuar të komandave. Institucionet e qeverisjes, mediat korporative, mandarinët dhe intelektualët e Rendit të Ri Botëror në institutet hulumtuese të Uashingtonit dhe institutet kërkimore të studimeve strategjike, si një instrument pa dyshim i paqes dhe prosperitetit global, mbahen në mënyrë rutinore.

Një kulturë vrasjesh dhe dhune është futur në vetëdijen njerëzore.

Lufta është e pranuar gjerësisht si pjesë e një procesi shoqëror: Atdheu duhet të mbrohet.

“Dhuna e legjitimuar” dhe vrasjet jashtëgjyqësore të drejtuara kundër “terroristëve” mbahen në demokracitë perëndimore si instrumente të domosdoshme të sigurisë kombëtare.

Një “luftë humanitare” mbështetet nga të ashtuquajturat komunitet ndërkombëtar. Nuk është e dënuar si vepër penale. Arkitektët e saj kryesore shpërblehen për kontributin e tyre në paqen botërore.

Armët bërthamore shpallen nga qeveria e SHBA si instrumente të paqes. Përdorimi parandalues ​​i armëve bërthamore kategorizohet si një akt i vetëmbrojtjes, i cili kontribuon në një koncept iluziv të “sigurisë globale”. (Shih Kapitullin II).

E ashtuquajtura “mburoja e mbrojtjes nga raketat” ose “Star Ëars” që përfshinë përdorimin e parë të armëve bërthamore, është zhvilluar globalisht në rajone të ndryshme të botës. Mburoja e raketave është drejtuar kryesisht kundër Rusisë, Kinës, Iranit dhe Koresë së Veriut.

Ndërkohë, në kontekstin e zhvillimit të ngjarjeve në Siri dhe Ukrainë, ka pasur një thyerje të diplomacisë ndërkombëtare. Ndërsa një regjim neo-nazist i mbështetur drejtpërdrejt nga Perëndimi është instaluar në Kiev, Federata Ruse tani është e kërcënuar nga SHBA-NATO me veprime ushtarake në kufirin e saj perëndimor. (Shih Kapitullin IX).

Lufta e Ftohtë?

Ndërsa ky konfrontim i përtërirë Lindje-Perëndim është gabimisht etiketuar si një “Luftë e Ftohtë”, asnjë nga garancitë e epokës së Luftës së Ftohtë nuk mbizotëron. Rusia është përjashtuar nga Grupi i Tetë (G-8), i cili është rikthyer në Grupin G-7 (Grupi i Shtatë Kombeve). Depërtimi ka rënë. Nuk ka një dialog midis Perëndimit dhe Perëndimit të Luftës së Ftohtë ndërmjet superfuqive konkurruese që synojnë shmangien e konfrontimit ushtarak. Nga ana tjetër, Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara është bërë një zëdhënës de facto i Departamentit Amerikan të Shtetit.

Për më tepër, armët bërthamore nuk konsiderohen më si “armë e fundit” nën doktrinën e Luftës së Ftohtë të “Shkatërrimit të Ndihmuar të Ndërsjelltë” (MAD). Armët bërthamore shpallen nga Pentagoni si “të padëmshme për popullsinë civile përreth, sepse shpërthimi është nëntokësor”. Në vitin 2002, Senati i SHBA dha dritën e gjelbër për përdorimin e armëve bërthamore në teatrin e luftës konvencionale. Armët bërthamore janë pjesë e “mjeteve ushtarake” që do të përdoren së bashku me armët konvencionale.

“Kërcënimi komunist” i epokës së Luftës së Ftohtë është zëvendësuar nga kërcënimi mbarë botëror i “terrorizmit islamik”. Ndërsa Rusia dhe Kina janë bërë tregje kapitaliste “të tregut të lirë”.

Kina dhe Rusia nuk konsiderohen më si “kërcënim për kapitalizmin”. Ajo që është në rrezik është rivaliteti ekonomik dhe financiar mes fuqive konkurruese kapitaliste. Aleanca Kinë-Rusi në kuadër të Organizatës së Bashkëpunimit të Shangait (SCO) përbën një “bllok kapitalist garues”, i cili minon hegjemoninë ekonomike të SHBA.

Në Azi, SHBA-ja ka kontribuar për të inkurajuar aleatët e saj Azi-Paqësor përfshirë Japoninë, Australinë, Korenë e Jugut, Filipinet dhe Vietnamin për të kërcënuar dhe izoluar Kinën si pjesë e një procesi të “rrethimit ushtarak” të Kinës , e cila fitoi shtysë në fund të viteve 1990.

Ndërkohë, propaganda e luftës është bërë gjithnjë e më e përhapur. Lufta mbështetet si një operacion paqeruajtës.

Kur lufta të bëhet paqe, bota është kthyer me kokë poshtë. Konceptualizimi nuk është më i mundur. Shfaqet një sistem shoqëror inkurajues. (Shih Kapitullin X). Konsensusi është të luftojë. Njerëzit nuk mund të mendojnë më për vete. Ata pranojnë autoritetin dhe urtësinë e rendit shoqëror të vendosur.

Një kuptim i ngjarjeve themelore shoqërore dhe politike është zëvendësuar nga një botë e fantazisë së dukshme, ku “njerëzit e këqij” po mbesin.

Lufta Globale

Dizajni ushtarak global i Pentagonit është një nga pushtimet botërore. Dislokimi ushtarak i forcave të NATO-s në SHBA po ndodh në të njëjtën kohë në disa rajone të botës.

Koncepti i “Luftës Globale” ka karakterizuar doktrinën ushtarake të SHBA që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore. Militarizimi në botë është pjesë e një axhende ekonomike globale.

Militarizimi në nivel global është instrumentalizuar nëpërmjet strukturës së Komandës së Unifikuar të Ushtrisë së SHBA-ve: i gjithë planeti është i ndarë në komandat luftarake gjeografike nën kontrollin e Pentagonit. Komanda Strategjike e Shteteve të Bashkuara (U.S.STRATCOM) në Omaha dhe Nebraska luan një rol qendror në koordinimin e operacioneve ushtarake.

Ndërsa rrethojnë dhe përballen me Rusinë dhe Kinën, bazat e reja ushtarake të SHBA-së janë ngritur me qëllim krijimin e sferave të influencës së SHBA-ve në çdo rajon të botës. Ka pasur një përforcim të gjashtë komandave gjeografike duke përfshirë krijimin në vitin 2008 të Komandës së Shteteve të Bashkuara të Afrikës (AFRICOM).

Siç është paralajmëruar nga Pentagoni, AFRICOM bëhet një “komandë luftarake me spektër të plotë” përgjegjës për ato që përshkruhen si “mbrojtje” dhe operacionet e “sigurisë kombëtare” të SHBA-së “përmes angazhimit të fokusuar dhe të qëndrueshëm me partnerët në mbështetje të objektivave të përbashkëta të sigurisë”. Fusha e juridiksionit të AFRICOM shtrihet në të gjithë “kontinentin afrikan, kombet e saj të origjinës dhe ujërat përreth” .

Ky militarizim i SHBA-së në Afrikë mbështet pushtimin e njëkohshëm ekonomik të kontinentit, plaçkitjen e burimeve të saj natyrore, blerjen e rezervave ekstensive të naftës dhe gazit etj.

AFRICOM është një instrument i një projekti neokolonial të udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara në aleancë me Mbretërinë e Bashkuar, e cila konsiston në zgjerimin e sferës së influencës anglo-amerikane në Afrikën Qendrore, Afrikën Perëndimore dhe Afrikën Veriore.

Ndërsa SHBA ka baza dhe / ose objekte ushtarake në më shumë se 150 vende, me 160,000 personel aktiv, është parashikuar ndërtimi i bazave të reja ushtarake në Amerikën Latine, duke përfshirë Kolumbinë në kufirin e menjëhershëm të Venezuelës.

Ndihma ushtarake për Izraelin është rritur. Presidenca Obama ka shprehur mbështetjen e saj të palodhshme për Izraelin dhe ushtrinë izraelite, e cila parashikohet të luajë një rol kyç në luftërat e udhëhequra nga NATO në Lindjen e Mesme. Agjenda e pashprehur është eliminimi i drejtpërdrejtë i Palestinës dhe vendosja e “Izraelit të Madh”.

 

“Lufta pa Kufij”

Projekti i vitit 2000 për shekullin e ri amerikan (PNAC), i formuluar fillimisht nga Neocons, u bazua në “kryerjen e një lufte pa kufij”. PNAC është një institut i lidhur me krijimin e Inteligjencës Mbrojtëse, Partinë Republikane dhe Këshillin e fuqishëm për Marrëdhëniet me Jashtë (CFR), i cili luan rolin pas skene në formulimin e politikës së jashtme të SHBA.

Në shtator të vitit 2000, disa muaj përpara anëtarësimit të Xhorxh Ë. Bush në Shtëpinë e Bardhë, projekti për një shekull të ri amerikan (PNAC) botoi planin e saj për dominimin global nën titullin: “Rindërtimi i mbrojtjeve të Amerikës”

Objektivat e deklaruara të PNAC janë:

  • mbrojmë atdheun amerikan;
  • të luftojmë dhe të fitojmë me vendosmëri shumë luftëra teatrale të njëpasnjëshme;
  • të kryejnë detyrat e “policisë” që lidhen me formësimin e mjedisit të sigurisë në rajonet kritike;
  • Transformimi i forcave amerikane për të shfrytëzuar “revolucionin në çështjet ushtarake”;

Sekretari i mëparshëm i Mbrojtjes Paul Ëolfoëitz, Sekretari i Mbrojtjes Donald Rumsfeld dhe nënpresidenti Dick Cheney (administrata e G. Ë. Bush) kishin porositur projektin e PNAC përpara zgjedhjeve presidenciale të vitit 2000.

PNAC shkruan një udhërrëfyes për pushtimin ushtarak. Ai bën thirrje për “vendosjen e drejtpërdrejtë të bazave të huaja të SHBA-së” në të gjithë Azinë Qendrore dhe Lindjen e Mesme “me qëllim të sigurimit të dominimit ekonomik të botës, duke mbytur çdo “rivale “potenciale ose ndonjë alternativë të besueshme ndaj vizionit të Amerikës për një “treg të lirë”.

Të ashtuquajturat “funksione policore” nënkuptojnë një formë të policisë ushtarake globale duke përdorur instrumente të ndryshme të ndërhyrjes ushtarake, përfshirë bombardimet ndëshkuese dhe dërgimin e Forcave Speciale të SH.BA-së. Funksionet globale të policisë gjithashtu përfshijnë operacione të fshehta dhe “Ndryshimin i regjimit”.

Veprimet ushtarake zbatohen në të njëjtën kohë në rajone të ndryshme të botës (siç përshkruhet në PNAC), si dhe në vijimësi.

Kjo agjendë ushtarake e ndërmarrë nën flamurin e “Përgjegjësisë për të mbrojtur” mbizotëron kryesisht nën presidencën e Obamës. Propaganda e medias ka qenë e dobishme në mbështetjen e luftës humanitare.

Sisteme të reja të Armëve

“Revolucioni i çështjeve ushtarake” i PNAC-it (që nënkupton zhvillimin e sistemeve të armëve të reja) përbëhet nga Iniciativa e Mbrojtjes Strategjike, armatimi i njëkohshëm i hapësirës dhe zhvillimi i një brezi të ri të armëve bërthamore.

Iniciativa Strategjike e Mbrojtjes, (Star Ëars), jo vetëm që përfshin “Kontrollin e Raketave” të diskutueshme, por gjithashtu një gamë të gjerë armësh sulmuese me lazer dhe me aftësi goditëse kudo në botë, për të mos përmendur instrumentet e motit dhe luftës klimatike nën Programin e Lartë të Shpërndarjes Aktive Operacionale (HAARP). Kjo e fundit është plotësisht operacionale dhe ka aftësinë për të shkaktuar përmbytje, thatësira, uragane dhe tërmete. Nga pikëpamja ushtarake, HAARP është një armë e shkatërrimit në masë. Potencialisht, ajo përbën një instrument pushtimi të aftë për të përzgjedhur në mënyrë selektive sistemet bujqësore dhe ekologjike të të gjithë rajoneve.

Gjithashtu, parashikohet edhe programi i ashtuquajtur FALCON i Pentagonit. Formuluar gjatë administratës Bush Junior, FALCON është sistemi i fundit i armëve të Rendit të Ri Botëror, që do të përdoret për dominimin global ekonomik dhe politik. Ajo mund të godasë nga SHBA kontinentale kudo në botë. Ajo përshkruhet si një armë e “arritjes globale” që do të përdoret për “të reaguar menjëherë dhe vendosmërisht ndaj veprimeve destabilizuese ose kërcënuese nga vendet armiqësore dhe organizatat terroriste” .

Ky sistem hipuretik i lundrimit i zhvilluar nga Northrop Grumman “do të lejonte Shtetet e Bashkuara të kryenin misione efektive dhe afatshkurtra në baza globale pa u mbështetur në bazat ushtarake jashtë shtetit”.

FALCON do t’i lejonte SHBA-së të godasë në mbështetje të forcave konvencionale të angazhuara në një teatër lufte ose në bombardimet ndëshkuese të drejtuara kundër vendeve, që nuk përputhen me diktat ekonomike dhe politike të SHBA-ve.

Harta rrugore ushtarake në Lindjen e Mesme

Sipas ish-komandantit të NATO-s, gjeneralit Ëesley Clark, harta ushtarake e Pentagonit përbëhet nga një sërë shtetesh: “Plani pesëvjeçar i fushatës [përfshinë] … një total prej shtatë vendeve, duke filluar me Irakun, pastaj Sirinë, Libani, Libia, Irani, Somalia dhe Sudani. “Në Luftërat Moderne të Fituara (faqe 130) Gjenerali Klark thotë:

“Ndërsa u ktheva përmes Pentagonit në nëntor të vitit 2001, një nga zyrtarët e lartë të stafit ushtarak kishte kohë për një bisedë. Po, ne ishim ende në rrugën e duhur për të shkuar kundër Irakut, tha ai. Por kishte më shumë. Kjo ishte duke u diskutuar si pjesë e një plani pesëvjeçar të fushatës, tha ai, dhe kishte gjithsej shtatë vende, duke filluar me Irakun, pastaj Sirinë, Libanin, Libinë, Iranin, Somalinë dhe Sudanin.”

Siria dhe Irani

Lufta në vazhdim e sipër për Palestinën, Sirinë dhe Irakun është një gur i madh drejt një lufte kundër Iranit, e cila mund të çojë në një proces të eskalimit ushtarak. Rusia dhe Kina, të cilat janë aleatë të Sirisë dhe Iranit, janë gjithashtu në shënjestër nga SHBA-NATO. Në Irak, nën flamurin e një “lufte civile”, po luftohet një luftë e fshehtë agresioni e cila në thelb kontribuon në shkatërrimin e mëtejshëm të një vendi të tërë, institucioneve të saj dhe ekonomisë së saj. Operacioni i fshehtë është pjesë e një agjende inteligjence, një proces i projektuar që konsiston në transformimin e Irakut në një territor të hapur.

Ndërkohë, opinioni publik udhëhiqet për të besuar se ajo që është në rrezik është konfrontimi midis Shia dhe Sunit. Okupimi ushtarak amerikan i Irakut është zëvendësuar nga format jo-konfidenciale të luftës. Realitetet janë të paqarta. Në një ironi të hidhur, kombi agresor portretizohet si i ardhur në shpëtimin e një “Iraku sovran”.

Ndarja e Irakut dhe Sirisë përgjatë linjave sektare është një politikë e gjatë e SHBA dhe aleatëve të saj. Ndarja e propozuar e Irakut dhe Sirisë është modeluar gjerësisht në atë të Federatës së Jugosllavisë e cila u nda në shtatë “shtete të pavarura” (Serbi, Kroaci, Bosnje-Hercegovinë, Maqedoni (FYRM), Slloveni, Mali i Zi dhe Kosovë) .

Gjeopolitika e naftës

Gjeopolitika e naftës dhe tubacioneve të naftës është vendimtare në zhvillimin e operacioneve ushtarake të SHBA-së. Lindja e Mesme dhe Azia Qendrore përfshin më shumë se gjashtëdhjetë për qind të rezervave botërore të naftës.

Aktualisht ekzistojnë pesë teatro të luftës në Lindjen e Mesme dhe Azinë Qendrore: Afganistan-Pakistan, Irak, Palestinë, Libi dhe Siri. Një proces i përshkallëzimit ushtarak potencialisht do të çonte në bashkimin e këtyre teatrove të luftës, duke çuar drejt një lufte më të gjerë Lindje-Lindore dhe Azisë Qendrore, duke përfshirë një rajon të tërë nga Afrika e Veriut dhe Mediteranean në Afganistan, Pakistan dhe kufirin perëndimor të Kinës.

Trashëgimia e Luftës së Dytë Botërore. Zhytja e konkurrencës së fuqive imperialiste

Ajo që është referuar eufemistikisht si “epoka e pas luftës” është në fakt një periudhë e luftrave të vazhdueshme dhe militarizimit. Kjo duhet kuptuar kur përqendrohet në luftërat bashkëkohore të Uashingtonit.

Shtetet e Bashkuara dalin pas Luftës së Dytë Botërore të padëmtuara. Shumica e luftimeve u zhvilluan nga aleatët e saj, një strategji që SHBA ka përdorur vazhdimisht në konfliktet e pas luftës II të luftës. Për më tepër, një shqyrtim i kujdesshëm i Luftës së Dytë Botërore sugjeron se interesat e SHBA-së, përfshirë Standard Oil të Rockefeller-it, mbështetën si aleatët amerikanë, ashtu edhe armiqtë e saj duke përfshirë Gjermaninë naziste përtej hyrjes së SHBA në Luftën e Dytë Botërore në dhjetor të vitit 1941. Qëllimi strategjik ishte të dobësojnë të dyja palët, domethënë të destabilizojnë fuqitë konkurruese imperialiste.

Amerika e korporatave mbështeti Gjermaninë naziste

Amerika e korporatave as nuk donte që Hitleri ta humbte këtë luftë e as ta fitonte; përkundrazi ata donin që kjo luftë të vazhdonte sa më gjatë që të ishte e mundur. Henry Ford fillimisht kishte refuzuar të prodhonte armë për Britaninë e Madhe, por tani ai ndryshoi mendimin e tij. Sipas biografit të tij, David Lanier Leëis, ai “shprehu shpresën se as aleatët e as Boshti nuk do të fitonin “luftën” dhe ai sugjeroi që SHBA duhet të furnizojë të dy aleatët dhe fuqitë e Boshtit me “mjetet për të mbajtur në luftime derisa të dyja të shemben “.

Më 22 qershor 1941, Ëehrmacht u kthye në të gjithë kufirin sovjetik, të mundësuar nga Ford dhe motorët GM dhe të pajisur me mjetet e prodhuara në Gjermani nga kryeqyteti amerikan.

Ndërkohë që shumë liderë të Amerikës së korporatës shpresonin që nazistët dhe sovjetët të mbeteshin të bllokuar sa më gjatë që të jetë e mundur në një luftë që do t’i dobësonte të dyja, duke zgjatur kështu luftën europiane që po dëshmonte të ishte aq fitimprurëse. Ekspertët në Uashington dhe Londra parashikoi se sovjetikët do të shtypeshin, “si një vezë” nga Ëehrmacht. Megjithatë, U.S.SR u bë vendi i parë që luftoi Blitzkrieg-in në një ndalesë.

Dr. Jacques R. Pauëels, Fitimet në Alle! Korporatat Amerikane dhe Hitleri, Global Research, 8 qershor 2004.

Duke dalë si komb fitues pas Luftës së Dytë Botërore, Shtetet e Bashkuara kanë përcaktuar konturet politike dhe ekonomike të Europës Perëndimore pas Luftës. Trupat e SHBA janë të stacionuara në disa vende europiane. Të dy kundërshtarët e Luftës së Dytë Botërore (Gjermania, Japonia, Italia) si dhe aleatët e saj (Franca, U. Belgjika, Holanda) janë dobësuar. Me përjashtim të U.K., e cila është pjesë e boshtit anglo-amerikan, këto vende janë kompetenca dalëse koloniale, të zhvendosura nga hegjemonia e SHBA. Territoret e tyre koloniale para Luftës së Dytë, përfshirë Indonezinë, Kongon, Indokinë, Ruandën (ndër të tjera) janë integruar gradualisht përgjatë një periudhe prej gjysmë shekulli në një sferë të influencës sunduese amerikane.

Në Afrikë, procesi i zhvendosjes së sferës së influencës së Francës është ende në vazhdim. SHBA aktualisht po merr kontrollin e ish-kolonive të Francës dhe Belgjikës në Afrikën Qendrore dhe Afrikën Perëndimore. Uashingtoni gjithashtu ushtron një rol vendimtar në Magreb. (Shih Kapitullin VIII).

“Kolonializmi i Brendshëm” në Bashkimin Europian

Një formë komplekse e “kolonializmit të brendshëm” po shfaqet gjithashtu në Bashkimin Europian. Institucionet financiare amerikane dhe konglomeratet e biznesit së bashku me partnerët e tyre europianë mbizotërojnë në përcaktimin e axhendës monetare, tregtare dhe të investimeve.

Politikat janë në varësi të interesave mbizotëruese financiare. Ajo që gjithashtu po shpaloset lidhur me negociatat e tregtisë sekrete (nën TTIP dhe CETA), është një proces i integrimit ekonomik dhe politik midis BE-së dhe Amerikës së Veriut. Këto marrëveshje së bashku me Partneritetin Trans-Pacific (TPP) përbëjnë blloqet ndërtuese të një procesi të domosdoshmërisë globale ekonomike.

Ndërkohë, zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare në BE, përfshirë Gjermaninë, Italinë dhe Francën (për shembull, Sarkozi dhe Hollande) gjithnjë e më shumë janë objekt i ndërhyrjes së fshehtë politike nga SHBA (modeluar në “revolucionet e ngjyrave”), pra ndryshimi i regjimit të sponsorizuar nga SHBA në Bashkimin Europian.

Çështja themelore është se deri në ç’masë janë drejtuesit europianë politikë?

Luftërat e sponsorizuara në SHBA dhe operacionet ushtarake të inteligjencës

E gjithë periudha (1945-të pranishëm) është shënuar nga një sërë luftërash të sponsorizuara nga SHBA dhe ndërhyrjeve ushtarake të inteligjencës në të gjitha rajonet kryesore të botës.

Nuk kemi të bëjmë me operacione ushtarake në një numër të caktuar të vendeve dhe rajoneve specifike: Ekziston një rrugë ushtarake dhe një rend i operacioneve ushtarake. Format jo-konvencionale të ndërhyrjes, përfshirë sulmet terroriste të sponsorizuara nga shteti dhe jo lufta në teatër, janë nisur gjithashtu.

Lufta e Amerikës është një plan koheziv dhe i koordinuar i pushtimit ushtarak mbarëbotëror që shërben për interesat dominuese financiare dhe të korporatave. Struktura e aleancave përfshirë NATO-n është vendimtare.

Bashkimi Europian luan një rol qendror në këtë axhendë ushtarake. Shtetet anëtare të BE janë aleatë të boshtit anglo-amerikan, por në të njëjtën kohë, një proces ristrukturimi po ndodh brenda BE-së, ku vendet më parë sovrane janë gjithnjë nën juridiksionin e institucioneve financiare të fuqishme.

Vendosja e reformave vdekjeprurëse ekonomike të FMN-së në disa vende europiane është indikative për ndërhyrjen e Amerikës në çështjet europiane. Ajo që është në rrezik është një zhvendosje e madhe në strukturat politike dhe ekonomike të BE-së, ku vendet anëtare të BE-së de facto janë ri-klasifikuar nga FMN dhe trajtohen në të njëjtën mënyrë si një vend i Botës së Tretë.

Veprim ushtarak në mbështetje të luftës ekonomike

Ndërkohë që SHBA-të kanë ndërhyrë ushtarakisht në rajonet më të mëdha të botës, shtytja e politikës së jashtme të SHBA-së është që këto luftëra të luftohen nga aleatët e Amerikës ose të përdorin forma jo-konvencionale të luftës.

Shtrirja e kësaj axhende është e dyfishtë.

1) Ushtria ushtarake e SHBA-së shoqërohet me atë të “Global NATO” duke përfshirë Izraelin (një anëtar de facto i Aleancës Atlantike). Kemi të bëjmë me një forcë të frikshme, sa i përket sistemeve të armëve të avancuara. Bazat ushtarake të SHBA-së janë krijuar në të gjitha rajonet kryesore të botës nën strukturën e komandës gjeografike. Është themeluar një Komandë e re Afrikane e Afrikës (AFRICOM).

2) Veprimi ushtarak mbështet interesat e fuqishme ekonomike dhe financiare. Një strategji e “Luftës Ekonomike” nën axhendën neoliberale zbatohet në koordinim të ngushtë me planifikimin ushtarak.

Qëllimi i luftës nuk është pushtimi në vetvete. SHBA e humbi luftën e Vietnamit, por u arrit qëllimi i uljes për të shkatërruar Vietnamin si një vend sovran. Vietnam së bashku me Kamboxhian sot përbëjnë një kufi të ri të varfër të ekonomisë së lirë të punës në botë.

Për më tepër, vendet që luftuan për sovranitetin e tyre kundër imperializmit amerikan në Azi (përfshirë Vietnamin, Kamboxhian, Korenë e Jugut, Indonezinë dhe Filipinet) janë integruar në marrëveshjet dypalëshe të bashkëpunimit ushtarak me Pentagonin. Kjo strukturë e aleancave të imponuara në vendet e mundura po përdoret nga SHBA për të nxitur konfliktin me Kinën.

Projekti perandorak është i bazuar në pushtimin ekonomik, duke nënkuptuar konfiskimin dhe ndarjen e pasurisë dhe burimeve të vendeve sovrane. Në Lindjen e Mesme, luftërat e suksesshme janë orientuar drejt konfiskimit të rezervave të naftës dhe gazit.

Vendet janë shkatërruar, sovraniteti është i prapambetur, kolapsi i institucioneve kombëtare, ekonomia kombëtare është shkatërruar nëpërmjet imponimit të reformave të “tregut të lirë” nën drejtimin e FMN-së, papunësia bëhet e shfrenuar, shërbimet sociale shpërbëhen dhe njerëzit janë të varfër.

Elitat qeverisëse kapitaliste në këto vende janë në vartësi të atyre të SHBA dhe aleatëve të saj. Asetet dhe burimet natyrore të vendit transferohen në duart e investitorëve të huaj nëpërmjet një programi privatizimi të imponuar nga forcat pushtuese në koordinim me FMN dhe Bankën Botërore.

 

Historia e armëve bërthamore: Trashëgimia e Hiroshimës dhe Nagasaki

Doktrina e hershme e armëve bërthamore të Amerikës nën Projektin Manhattan nuk u bazua në nocionet e Luftës së Ftohtë të “Ndalimit” dhe “Shkatërrimit të Ndihmës së Ndërsjellë” (MAD). Për më tepër, doktrina e tanishme bërthamore pas Uashingtonit të Luftës së Ftohtë bazohet në nocionin se armët bërthamore mund të përdoren në teatrin e luftës konvencionale dhe se këto armë janë “të padëmshme për civilët”.

Qëllimi strategjik i përdorimit të sulmeve konvencionale dhe bërthamore ka qenë që të shkaktojë “aksidente masive prodhuese”, duke rezultuar në dhjetëra mijëra vdekje.

Kjo strategji u zbatua për herë të parë drejt përfundimit të Luftës së Dytë Botërore në Japoni dhe Gjermania duhej të terrorizonte një komb të tërë, si një mjet për pushtimin ushtarak.

Në Japoni, objektivat ushtarake nuk ishin objektivi kryesor: nocioni i “dëmit kolateral” është përdorur si një justifikim për vrasjen masive të civilëve, nën pretendimin zyrtar se Hiroshima ishte “një bazë ushtarake” dhe se civilët nuk ishin objektivi.

Fjalët e presidentit Harry Truman:

Ne kemi zbuluar bomba më të tmerrshme në historinë e botës. Kjo armë do të përdoret kundër Japonisë … [Ne] do ta përdorim atë në mënyrë që objektivat ushtarake, ushtarët dhe detarët të jenë objektivi dhe jo gratë e fëmijët. Edhe nëse janë të egër, të pamëshirshëm dhe fanatik, ne si udhëheqës të botës për mirëqenien e përbashkët nuk mund ta heqim atë bombë të tmerrshme në kryeqytetin e vjetër apo të ri. … Objektivi do të jetë thjesht një ushtarak …

Duket të jetë gjëja më e tmerrshme e zbuluar ndonjëherë, por mund të bëhet më e dobishme.

Bota do të vërejë se bomba e parë atomike u hodh në Hiroshima. Kjo ishte për shkak se ne dëshironim në këtë sulm të parë për të shmangur, sa të jetë e mundur vrasjen e civilëve.

Shënim: bomba e parë atomike u hodh në Hiroshima më 6 gusht 1945; e dyta në Nagasaki, më 9 gusht, në të njëjtën ditë me fjalimin radiofonik të Trumanit në Kombi.

Harry Truman

Askush brenda kufijve të sipërm të qeverisë së SHBA dhe ushtrisë nuk e besonte se Hiroshima ishte një bazë ushtarake, Truman ishte duke gënjyer veten dhe publikun amerikan.

Deri më sot, përdorimi i armëve bërthamore kundër Japonisë në vitin 1945 justifikohet si një kosto e domosdoshme për t’i dhënë fund Luftës së Dytë Botërore dhe në fund të fundit “të shpëtojë jetën”.

Para Hiroshimës, SHBA bombarduan zjarrfikësit gjerësisht në Japoni duke rezultuar në viktima të mëdha civile. Në Gjermani, forcat aleate bombarduan gjerësisht dhe shkatërruan qytetet gjermane në pjesën e fundit të luftës duke synuar civilët në vend të instalimeve ushtarake.

Pas Luftës së Ftohtë: Lufta Bërthamore e Paraburgimit

Arsenali i armëve bërthamore të SH.B.A.-së është rritur ndjeshëm. Në epokën e pas Luftës së Ftohtë, ArmControl.org (prill 2013) konfirmon se Shtetet e Bashkuara:

-posedojnë 5113 raketa bërthamore, duke përfshirë armë taktike, strategjike dhe të paasfaltuara.

-Sipas deklaratës zyrtare të START të vitit 2013, nga më shumë se 5113 armë bërthamore,

-SHBA hedh 1,654 raketa strategjike bërthamore në 792 ICBM të vendosura, SLBMs dhe bombardues strategjik …

-Për më tepër, sipas Federatës së Shkencëtarëve Amerikanë (FAS), SHBA zotëron 500 beteja bërthamore taktike, shumë prej të cilave janë vendosur në shtete jo-bërthamore duke përfshirë Gjermaninë, Italinë, Turqinë, Belgjikën, Holandën.

Në rishikimin e pozicionit bërthamor të Pentagonit të paraqitur në Senatin amerikan në fillim të vitit 2002, administrata e Bushit krijoi të ashtuquajturat “plane të paparashikuara” për një ofensivë “përdorimi i parë i grevave” të armëve bërthamore jo vetëm kundër “boshti i së keqes” (Irak, Irani, Libia, Siria dhe Koreja e Veriut), por edhe kundër Rusisë dhe Kinës. Doktrina bërthamore e SHBA-së nën administrimin e Obamës gjithashtu përfshin një “përdorim të parë” të armëve bërthamore kundër shteteve jo-bërthamore.

Historia e Krimeve të Luftës në Shtetet e Bashkuara

Nocioni i “ngjarjeve prodhuese të aksidenteve masive” mbizotëron deri në këtë datë në strategjitë ushtarake të SH.B.A.-së.

Periudha që shtrihet nga lufta e Koresë (1950-53) deri në të tashmen është shënuar me një sukses të luftërave teatrale të sponsorizuara nga SHBA (Koreja, Vietnami, Kamboxhia, Afganistani, Iraku dhe Jugosllavia), forma të ndryshme të ndërhyrjes ushtarake përfshirë intensitetin e ulët konfliktet, “luftërat civile” (Kongo, Angola, Somalia, Etiopi, Ruanda, Sudan), grushtet ushtarake, SHBA sponzoruan skuadrat dhe masakrat e vdekjes (Kili, Guatemala, Honduras, Argjentina, Indonezia, në mbështetje të Al Kaidës “luftëtarët e lirisë” (lufta sovjetike-afgane), luftërat e fshehta të SHBA-NATO duke përdorur Al Kaidën si këmbësorë (Siria), ndërhyrjet ushtarake humanitare të sponsorizuara nga SHBA-NATO: Libia në 2011 (bombat ajrore të kombinuara me mbështetje Rebelët e Al Kaedës).

Objektivi nuk ka qenë të fitojë këto luftëra, por në thelb të destabilizojë këto shtete si shtete kombëtare, si dhe të imponojë një qeveri që vepron në emër të interesave perëndimorë.

Duke llogaritur këto operacione të ndryshme, Shtetet e Bashkuara kanë sulmuar drejtpërdrejtë 44 vende në rajone të ndryshme të botës në zhvillim, që nga gushti i vitit 1945, disa prej tyre shumë herë …

Qëllimi i deklaruar i këtyre ndërhyrjeve ushtarake ka qenë të ndikojë në “ndryshimin e regjimit”. Veshjet e “të drejtave të njeriut” dhe të “demokracisë” u nxitën pa ndryshime për të justifikuar ato që ishin veprime të njëanshme dhe të paligjshme.

Lufta e Vietnamit

Tetë milion ton bomba (katër herë shuma e përdorur nga SHBA në gjithë Luftën e Dytë Botërore) u hodhën pa dallim, duke lënë shkatërrim, të cilat, nëse vendosen në krater do të mbulonin shtetin e Maine. Tetëdhjetë për qind e bombave ranë në zonat rurale dhe jo në objektiva ushtarake. Pothuajse 400,000 ton u hodh në fshatrat vietnameze. Nuk kishte pretendime për të dalluar mes luftëtarëve dhe civilëve.

Emërtimi i tmerrshëm i tre të katërtave të Vietnamit të Jugut si një “zonë e lirë zjarri” justifikonte vrasjen e pothuajse të gjithë civilëve në ato fshatra. Programi i CIA-s në Phoenix solli vetëm 70,000 civilë, të cilët dyshoheshin se ishin pjesë e udhëheqjes politike të Viet Cong në jug.

Kishte një nivel historik të pashembullt të luftës kimike në Vietnam, duke përfshirë spërkatjen diskriminuese të rreth 20 milionë litrave defoliantë në një të shtatën e zonës së  Vietnamit të Jugut.

Lenora Foerstel dhe Brian Ëillson, Krimet e Luftës së Shteteve të Bashkuara, Global Research, 26 janar 2002

E gjithë “periudha e pas luftës” është shënuar nga krime të gjata lufte që rezultojnë me vdekjen e miliona njerëzve. Ajo që kemi të bëjmë me të është një agjendë kriminale e politikës së jashtme amerikane. Kriminalizimi nuk ka të bëjë me një ose më shumë krerë shtetesh. Ajo ka të bëjë me të gjithë sistemin e Shtetit, janë institucione të ndryshme civile dhe ushtarake, si dhe interesat e fuqishme të korporatave pas formulimit të politikës së jashtme të SHBA-ve, grupeve të ekspertëve të Uashingtonit, institucioneve kreditore që financojnë makinën ushtarake.

Iraku: Lufta e Gjirit të 1991-ës

Në vitin 1996, ish-sekretari amerikan i shtetit Madeleine Albright u pyet nga Lesley Stahl në shfaqjen e 60 minutave të CBS nëse mendonte se numri i gjysmë çmimi fëmijëve të vdekur ishte i vlefshëm. Ajo u përgjigj: “Unë mendoj se kjo është një zgjedhje shumë e vështirë, por çmimi ne mendojmë se është me vlerë”.

Cituar nga Ahmed Ali dhe Dahr Jamail, Irak: Fëmijët e Zgjuar të Fëmijërisë, Global Research, 15 shkurt 2008

Ajo që dallon administratat e Bushit dhe Obamës në lidhje me të dhënat historike të krimeve dhe mizorive të sponsorizuara nga SHBA, është se kampet e përqendrimit, vrasjet në shënjestër dhe dhomat e torturës tani konsiderohen si forma legjitime të intervenimit, të cilat mbështesin “luftën globale mbi terrorizmit “dhe mbështesin përhapjen e demokracisë perëndimore.

Krimet e sponsorizuara nga Shtetet e Bashkuara nuk janë të kufizuara në viktimat e luftës dhe shkatërrimin fizik të infrastrukturës së vendit. Vendet janë shkatërruar, shpesh transformohen në territore, sovraniteti është i prishur, kolapsi i institucioneve kombëtare, ekonomia kombëtare shkatërrohet nëpërmjet imponimit të reformave të tregut të lirë, papunësia bëhet e shfrenuar, shërbimet sociale janë shkatërruar, rënia e pagave dhe njerëzit janë të varfër.

Nga ana tjetër, pasuritë dhe burimet natyrore të vendit transferohen në duart e investitorëve të huaj nëpërmjet një programi privatizimi të imponuar nga forcat pushtuese.

Shkatërrimi i internacionalizmit: Doktrina Truman

Objektivi më i gjerë i dominimit ushtarak global në prag të Luftës së Dytë Botërore në mbështetje të një projekti perandorak u formulua nën administrimin e Trumanit në fund të viteve 1940 në fillim të Luftës së Ftohtë. U rikonfirmua nga Presidenti i SH.B.A.-së Xhorxh Herbert Ëalker Bush në një fjalim historik të vitit 1990 në një sesion të përbashkët të Kongresit të SHBA dhe Senatit, në të cilin ai shpalli një Urdhër të Ri Botëror që dilte nga rënia e Murit të Berlinit dhe disintegrimi i sovjetik bllok.

Themelet ideologjike të kësaj agjende gjenden në atë që njihet si “Doktrina e Njeriut”, e formuluar fillimisht nga këshilltari i politikës së jashtme George F. Kennan në një departament të Shtetit të vitit 1948.

Çfarë paraqet ky dokument i vitit 1948 është vazhdimësia në politikën e jashtme të SHBA-ve, nga “Kontradiktat” gjatë Luftës së Ftohtë deri në Luftën Parandaluese dhe Luftën kundër Terrorizmit. Në terma të ligjshëm thuhet se SHBA duhet të kërkojnë dominimin ekonomik dhe strategjik përmes mjeteve ushtarake:

Për më tepër, ne kemi rreth 50% të pasurisë së botës, por vetëm 6.3% të popullsisë së saj. Kjo pabarazi është veçanërisht e madhe mes nesh dhe popujve të Azisë. Në këtë situatë, nuk mund të mos bëhemi objekt i zilisë dhe pakënaqësisë. Detyra jonë e vërtetë në periudhën e ardhshme është të hartojmë një model marrëdhëniesh që do të na lejojë të ruajmë këtë pozitë të pabarazisë pa një dëm të mirë për sigurinë tonë kombëtare. Për ta bërë këtë, do të duhet të heqim dorë nga çdo sentimentalizëm dhe ëndërrim i ditës; dhe vëmendja jonë do të duhet të përqendrohet kudo në objektivat tona të menjëhershme kombëtare. Nuk duhet ta mashtrojmë veten se mund të përballojmë sot luksin e alizmit dhe të mirës së botës.

… Përballë kësaj situate ne do të ishim më mirë të heqim tani me një numër konceptesh që kanë nënvizuar mendimin tonë në lidhje me Lindjen e Largët. Ne duhet të heqim dorë nga aspiratat që të “pëlqehemi” ose të konsiderohet si depo e një altruizmi të lartë ndërkombëtar. Ne duhet të mos e vendosim veten në pozicionin e mbajtësit të vëllezërve tanë dhe të përmbahen nga ofrimi i këshillave morale dhe ideologjike. Ne duhet të ndalojmë të flasim për gjëra të paqarta dhe për qëllimet joreale të Lindjes së Largët, të tilla si të drejtat e njeriut, ngritja e standardeve të jetesës dhe demokratizimi. Dita nuk është shumë larg kur duhet të merremi me konceptet e drejtpërdrejta të energjisë. Sa më pak pengohemi nga slogane idealiste, aq më mirë.

Vrasjet e sponsorizuara nga SHBA në Indonezi, 1965

Shtetet e Bashkuara dhe qeveritë britanike, të mbështetura nga Australia, ishin thellësisht bashkëpunëtorë në vrasjen e më shumë se gjysmë milioni simpatizantëve të dyshuar komunistë në prag të grushtit të shtetit të Indonezisë më 1965. Sipas profesorit Brad Simpson të Universitetit Princeton, qeveritë amerikane dhe britanike bënë “gjithçka në fuqinë e tyre” për të siguruar që ushtria indoneziane të kryente vrasjet masive.

John Braddock, historian thotë se SHBA mbështeti “terrorin e efektshëm” në vitin 1965.

Kolumnisti i famshëm i Neë York Times, James Reston, festoi “Një dritë të dritës në Azi” dhe shkroi një version të rrobave të foshnjës që i ishte dhënë qartë. Kryeministri australian, Harold Holt, i cili ishte duke vizituar SHBA-të, ofroi një shembull të mrekullueshëm të ndjenjës së tij të humorit: “Me 500.000 deri në një milion simpatizantë komunistë u rrëzuan”, tha ai, “mendoj se është e sigurt të supozohet se ka marrë një riorientim vendin. ”

John Pilger, Dëbora e një masakre, Ëeekend Guardian, Londër, 14 korrik 2001

Disintegrimi i planifikuar i sistemit të Kombeve të Bashkuara si një organ ndërkombëtar i pavarur dhe me ndikim ka qenë në bordin e hartimit të politikës së jashtme të Shteteve të Bashkuara që nga fillimi i Kombeve të Bashkuara në vitin 1946. Dështimi i saj i planifikuar ishte një pjesë integrale e Doktrinës Truman siç përcaktohet në vitin 1948 Që nga fillimi i OKB-së, Uashingtoni ka kërkuar nga njëra anë që ta kontrollojë atë në avantazhin e saj, duke kërkuar gjithashtu të dobësojë dhe në fund të shkatërrojë sistemin e OKB-së. Në fjalët e George Kennan:

“Herë pas here, [Kombet e Bashkuara] kanë shërbyer një qëllim të dobishëm. Por në përgjithësi ajo ka krijuar më shumë probleme se sa ka zgjidhur dhe ka çuar në një shpërndarje të konsiderueshme të përpjekjeve tona diplomatike. Dhe në përpjekjet tona për të përdorur shumicën e OKB-së për qëllime të mëdha politike po luajmë me një armë të rrezikshme që mund të kthehet disa ditë kundër nesh. Kjo është një situatë që garanton studimin më të kujdesshëm dhe parashikimin nga ana jonë.

Në përpjekjet tona për të përdorur shumicën e OKB-së për qëllime të mëdha politike po luajmë me një armë të rrezikshme që mund të kthehet disa ditë kundër nesh. Kjo është një situatë që garanton më shumë studim dhe parashikim të kujdesshëm në pjesën tonë

Megjithëse i angazhuar zyrtarisht për “bashkësinë ndërkombëtare”, Uashingtoni ka luajtur kryesisht shërbime ndaj Kombeve të Bashkuara. Sot OKB-ja në shumë aspekte ka të bëjë me një shtojcë të Departamentit Amerikan të Shtetit. Në vend që të minojë OKB-në si një institucion të propozuar në fund të viteve 1940 nga George Kennan, SHBA-ja dhe aleatët e saj ushtrojnë kontroll mbi Sekretariatin e OKB-së dhe agjencitë kryesore të OKB-së.

Që nga Lufta e Dytë Botërore, OKB ka vepruar kryesisht si vulë gome. Ajo ka mbyllur sytë ndaj krimeve të luftës në Shtetet e Bashkuara, ka zbatuar të ashtuquajturat operacione paqeruajtëse në emër të pushtuesve anglo-amerikanë, në kundërshtim me Kartën e OKB-së. Pas de facto “shkarkimit” të Sekretarit të Përgjithshëm Boutros Boutros Ghali, Sekretari i Përgjithshëm Kofi Anan dhe pasuesi i tij Ban Ki-moon u bënë mjete të politikës së jashtme të SHBA, duke marrë urdhrat e tyre direkt nga Uashingtoni.

Është e panevojshme të thuhet se administratat e njëpasnjëshme demokratike dhe republikane, nga Harry Truman në George Ë. Bush dhe Barack Obama kanë qenë të përfshirë në zbatimin e këtij projekti hegjemonik për dominimin global, të cilin Pentagoni e quan “Lufta e Gjatë”.

Shkrimet e Kennanit tregojnë rëndësinë e ndërtimit të një aleance dominuese anglo-amerikane bazuar në “marrëdhëniet e mira midis vendit tonë dhe [Perandorisë Britanike]”. Në botën e sotme, kjo aleancë karakterizon kryesisht aksin ushtarak midis Uashingtonit dhe Londrës, i cili luan një rol dominues brenda NATO-s në dëm të aleatëve evropianë të Uashingtonit. Kennan gjithashtu vuri në dukje përfshirjen e Kanadasë në aleancën anglo-amerikane, një politikë e cila sot është zbatuar gjerësisht (nën NAFTA dhe integrimin e strukturave komanduese ushtarake). Kanadaja u konsiderua si një lëvizje ndërmjet SHBA-ve dhe Britanisë, si një mjet për SHBA-të që gjithashtu të ushtronin ndikimin e saj në kolonitë e Britanisë, të cilat më vonë u bënë pjesë e pasurisë së përbashkët.

“Europa Federale”

Një projekt Bashkimit Europian, i bazuar në “Gjermaninë e dobësuar”, ishte përfshirë edhe nën doktrinën Truman. George F. Kennan kishte parashikuar formimin e një “Europe Federated”, e cila do të bazohej në forcimin e aleancës Anglo-Amerikane në mes të Britanisë dhe SHBA-së, dobësimin e Gjermanisë si një fuqi europiane dhe përjashtimin e Rusisë.

Me rëndësi në lidhje me zhvillimet e fundit në Ukrainë dhe Europën Lindore, Kennan në mënyrë eksplicite vuri në dukje në Departamentin e Shtetit të tij të 1948, për “një politikë të përmbysjes së Gjermanisë, brenda Europës Perëndimore”. Ajo që verejtjet e Kennan sugjerojnë është se SHBA duhet të mbështesin një projekt evropian vetëm për aq sa mbështet interesat hegjemonike të SHBA.

Lidhur me këtë, ne kujtojmë se aleanca franko-gjermane mbizotëronte kryesisht përpara sulmit të pushtimit të Irakut në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, në mars 2003, në të cilin Franca dhe Gjermania u kundërshtuan.

Pushtimi i vitit 2003 i Irakut ishte një pikë kthese. Zgjedhja e pro-U.S. udhëheqësit politikë (Presidenti Sarkozi në Francë dhe Kancelarja Angela Merkel në Gjermani) ishte e favorshme për një dobësim të sovranitetit kombëtar, duke çuar në rrëzimin e aleancës franko-gjermane.

Sot, si presidenti francez dhe kancelari gjerman po marrin urdhrat e tyre direkt nga Uashingtoni. Për më tepër, në kontekstin e sotëm, Shtetet e Bashkuara janë të angazhuara për të parandaluar që Gjermania dhe Franca të zhvillojnë marrëdhënie politike dhe ekonomike me Rusinë, e cila në sytë e Ëashingtonit do të minonte ambiciet hegjemoniste të Amerikës në Bashkimin Europian.

Ndërtimi i një Sfere të Ndikimit të SHBA-së në Azinë Lindore dhe Jug-Lindore

Doktrina Truman e diskutuar më lart ishte kulmi i një strategjie ushtarake amerikane të Luftës së Dytë Botërore të iniciuar me bombardimet bërthamore të Hiroshimas dhe Nagasakit në gusht 1945 dhe dorëzimin e Japonisë.

Në Azinë Lindore, ajo konsistoi në pushtimin e pasluftës në Japoni, si dhe në marrjen e Uashingtonit të Perandorisë koloniale të Japonisë duke përfshirë Korenë e Jugut (Koreja u aneksua në Japoni nën Marrëveshjen e Aneksimit Japoni-Kore 1910).

Pas humbjes së Perandorisë Japoneze në Luftën e Dytë Botërore, një sferë e ndikimit në të gjithë Azinë Lindore dhe Jug-Lindore u krijua në territoret e “Azisë së Madhe Lindore Azia e Co-Prosperitetit” të Japonisë perandorake.

Hegjemonia e Amerikës në Azi ishte kryesisht e bazuar në krijimin e një sferë të ndikimit në vendet nën juridiksionin kolonial të Japonisë, Francës dhe Holandës.

Sfera e influencës amerikane në Azi, e cila u ndërtua gjatë shekullit të 20-të, përfshinte Filipinet (një zotërim në SHBA që u pushtua nga Japonia gjatë Luftës së Dytë Botërore), Koreja e Jugut (aneksuar në Japoni në vitin 1910, (një protektorat japonez gjatë Luftës së Dytë Botërore), Indonezia (një koloni holandeze e pushtuar nga Japonia gjatë Luftës së Dytë Botërore, e cila bëhet shtet de facto i autorizuar i Shteteve të Bashkuara pas vendosjes së ushtrisë Suharto diktaturës në vitin 1965).

Kjo sferë e ndikimit të SHBA-së në Azi gjithashtu shtriu gripin e saj në pasuritë koloniale të Francës në Indokinë, përfshirë Vietnamin, Laosin dhe Kamboxhian, të cilat ishin nën pushtimin ushtarak të Japonisë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Lufta e Koresë dhe Doktrina Truman

Lufta Koreane (1950-1953) ishte operacioni i parë ushtarak i ndërmarrë nga Shtetet e Bashkuara në prag të Luftës së Dytë Botërore, nisur që në fillim të asaj që u quajt “Lufta e Ftohtë”. Në shumë aspekte kjo ishte një vazhdim i Luftës së Dytë Botërore, ku toka nën pushtimin kolonial japonez, nga një ditë në tjetrën, iu dorëzua një fuqie të re koloniale – Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Ky dorëzim i Koresë së Jugut në SHBA u zhvillua më 8 shtator 1945, tre javë pas dorëzimit të Japonisë në 15 gusht të vitit 1945.

Në Konferencën e Potsdamit (korrik-gusht 1945), Bashkimi Sovjetik dhe Unioni Sovjetik ranë dakord të ndanin Korenë përgjatë tridhjetë e tetë paraleleve. Nuk kishte “Çlirim” të Koresë pas hyrjes së forcave amerikane. Krejt e kundërta.

Një qeveri ushtarake amerikane u krijua në Korenë e Jugut më 8 shtator 1945. Për më tepër, zyrtarët japonezë në Korenë e Jugut ndihmuan Qeverinë Ushtarake të Ushtrisë së SHBA-së (U.S.AMG) (1945-48) të udhëhequr nga gjeneral Hodge për të siguruar këtë tranzicion. Administratorët japonezë të kolonialeve në Seul, si dhe zyrtarët e tyre të policisë koreane, punonin me dorë me zotëruesit e tyre të ri kolonialë.

Që nga fillimi, qeveria ushtarake amerikane refuzoi të njohë qeverinë e përkohshme të Republikës Popullore të Koresë (PRK) (në Korenë e Jugut), e cila u angazhua për reforma të mëdha sociale duke përfshirë shpërndarjen e tokës, ligjet që mbrojnë të drejtat e punëtorëve.

PRK-ja nuk u harmonizua me një mandat anti-kolonial, duke bërë thirrje për “vendosjen e marrëdhënieve të ngushta me Shtetet e Bashkuara, BRSS, Anglinë dhe Kinën, dhe kundërshtim pozitiv ndaj çdo ndikimi të huaj që ndërhynte me punët e brendshme të shtetit. “13

PRK u shfuqizua me dekretin ushtarak në shtator të vitit 1945 nga U.S.AMG. Nuk kishte demokraci, pa çlirim, pa pavarësi.

Ndërsa Japonia u trajtua si një perandori e mundur, Koreja e Jugut u identifikua si një territor kolonial që administrohet nën sundimin ushtarak të SHBA dhe forcat okupuese të SHBA.

Krime të shumta të luftës kundër popullit korean

Krimet e kryera nga SHBA kundër popullit të Koresë gjatë Luftës Koreane, por edhe në pasojat e saj janë të pashembullta në historinë moderne.

Për më tepër, është e rëndësishme të kuptohet se këto krime të sponsorizuara nga SHBA kundër njerëzimit të kryera në vitet 1950, gjatë viteve, kanë kontribuar në vendosjen e “modelit të vrasjeve” dhe shkeljeve të të drejtave të njeriut të SHBA në pjesë të ndryshme të botës.

Lufta koreane u karakterizua gjithashtu nga një praktikë e vrasjeve të qëllimshme të disidentëve politikë, e cila u zbatua më pas nga CIA në shumë vende, përfshirë Indonezinë, Vietnamin, Argjentinën, Guatemalën, El Salvadorin, Afganistanin dhe Irakun.

Pa dyshim, këto vrasje të shënjestruara u kryen sipas udhëzimeve të CIA-s dhe kryheshin nga një qeverisje proxy e sponsorizuar nga Shtetet e Bashkuara ose diktatura ushtarake. Kohët e fundit, vrasjet e kërkuara të civilëve, “legalizuar” nga Kongresi i SHBA-së, janë bërë, në mënyrë të tillë, “Normal i Ri”.

Sipas I.F. “Historia e fshehur e Luftës Koreane” e gurit e botuar për herë të parë në vitin 1952 (në kulmin e Luftës Koreane), SHBA me qëllim kërkoi një pretekst, një akt mashtrimi, i cili nxiti Veriun të kalonte paralamentin e tridhjetë e tetë që përfundimisht çonte në të gjitha – pa luftë.

Udhëheqësi i përzgjedhur i Amerikës Sygman Rhee u fluturua në Seul në tetor 1945, në aeroplan personal të gjeneralit Douglas MacArthur.

Libri i F. Stone ngriti pyetje rreth origjinës së Luftës Koreane, bëri një rast se qeveria e Shteteve të Bashkuara manipulonte Kombet e Bashkuara dhe dha dëshmi se ushtria amerikane dhe oligarkia e Koresë së Jugut tërhoqën luftën duke sabotuar bisedimet e paqes, 14

Në llogarinë e Stone, gjenerali Douglas MacArthur “bëri gjithçka të mundur për të shmangur paqen”.

Luftërat e SHBA-së të agresionit janë zhvilluar nën mantelin e “mbrojtjes vetjake” dhe sulmeve parandaluese. Duke i bërë jehonë deklaratës historike të F. Stone-it në lidhje me Gjeneralin MacArthur, gjashtëdhjetë vjet më vonë, Presidenti amerikan Barak Obama dhe sekretari i tij i mbrojtjes Chuck Hagel po bëjnë “gjithçka të mundshme për të shmangur paqen”.

Ky model i nxitjes së armikut “të zjarrit shtënë e parë” është vendosur mirë në doktrinën ushtarake të SHBA. Ai ka të bëjë me krijimin e një “Incidenti të Pretendimit të Luftës”, i cili i siguron agresorit një justifikim për të ndërhyrë në bazë të “Vetë-Mbrojtjes”. Ajo karakterizoi sulmin japonez në Pearl Harbor, Haëaii në vitin 1941, shkaktuar nga mashtrimi dhe provokimi. Zyrtarët e SH.BA-së kishin njohuri të avancuara për sulmin japonez. Pearl Harbor ishte justifikimi për hyrjen e Amerikës në Luftën e Dytë Botërore.

Incidenti i Gjirit Tonkin në gusht 1964 ishte pretekst për SHBA-të që të luftonin në Vietnamin e Veriut, pas miratimit të Rezolutës së Gjirit Tonkin nga Kongresi i SHBA-së, i cili i dha Presidentit Lyndon B. Johnson autoritetin për të bërë luftë kundër Vietnamit Veriut Komunist.

Nëse analizat e Stone kundërshtojnë “thënien standarde” … se Lufta Koreane ishte një agresion i padepërtueshëm nga Koreanjtë e Veriut duke filluar më 25 qershor 1950, nën kujdesin e Bashkimit Sovjetik për të zgjeruar sferën e ndikimit sovjetik në të gjithë Koreja, duke i befasuar plotësisht koreanoveriorët, SHBA-të dhe OKB-në ”

Por ishte një surprizë? A mund të ketë një surprizë një sulm prej 70,000 burrave që përdorin të paktën 70 tanke të lëshuara njëkohësisht në katër pika të ndryshme?

Guri mbledh raporte bashkëkohore nga burimet e Koresë së Jugut, SHBA-së dhe OKB-së duke dokumentuar atë që ishte e njohur para 25 qershorit. Shefi i CIA-s të SHBA, Admirali Admiral Roscoe H. Hillenloetter, thuhet të ketë thënë në rekord, “se inteligjenca amerikane- Gjenerali ishte i vetëdijshëm se “ekzistojnë kushte në Kore që mund të kenë nënkuptuar një pushtim këtë javë ose të ardhshme”. Stone shkruan se “komentatori ushtarak amerikan, Hanson Baldëin i Neë York Times, një besimtar i besueshëm i Pentagonit, raportoi se ata [SHBA dokumentet ushtarake] treguan “një ngritje të dukshme nga Ushtria Popullore e Koresë së Veriut përgjatë fillimit të 38-të paralel në ditët e para të qershorit.” 15 Si dhe pse Presidenti i SH.BA-së Truman vendos shpejt në 27 qershor për të kryer Ushtria amerikane për të luftuar në Korenë e Jugut? Guri bën një rast të fortë se ka pasur ata në qeverinë dhe ushtrinë e SHBA që panë një luftë në Kore dhe paqëndrueshmërinë që rezultoi në Azinë Lindore si në interesin kombëtar të Shteteve të Bashkuara.

Sipas redaktorit të Nouvel Observateur të Francës Claude Bourdet:

Nëse teza e Stone-it korrespondon me realitetin, ne jemi në prani të mashtrimit më të madh në tërë historinë ushtarake … nuk është çështje e mashtrimit të padëmshëm, por të një manovrimi të tmerrshëm në të cilin mashtrimi po përdoret me vetëdije për të bllokuar paqen në një kohë kur ajo është e mundur.16

Në fjalët e autorëve të njohur amerikanë Leo Huberman dhe Paul Sëeezy:

Ne kemi ardhur në përfundimin se [Presidenti i Koresë së Jugut] Syngman Rhee provokoi delikërisht Koreanët e Veriut me shpresën se ata do të hakmerren duke kaluar paralelin në fuqi. Veriorët ranë me kujdes në trap.17

Më 25 qershor 1950, pas miratimit të Rezolutës 82 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, gjenerali Douglas MacArthur, i cili udhëhoqi qeverinë ushtarake të SHBA-së në Japoninë e okupuar, u emërua Komandant i Përgjithshëm i të ashtuquajturit Komanda e Kombeve të Bashkuara (UNCOM). Sipas Bruce Cumings, Lufta Koreane “ngjante një ngjashmëri të fortë me luftën ajrore kundër Japonisë Imigrane në Luftën e Dytë Botërore dhe shpesh drejtohej nga të njëjtët liderë ushtarakë të SHBA” duke përfshirë gjeneralët Douglas MacArthur dhe Curtis LeMay.

Derisa armët bërthamore nuk u përdorën gjatë Luftës së Koresë, ajo që mbizotëronte ishte strategjia e “vrasjeve masive të civilëve”, të cilat ishin formuluar gjatë Luftës së Dytë Botërore. Një politikë e vrasjes së civilëve të pafajshëm u zbatua përmes bastisjeve të mëdha ajrore dhe bombardimeve të qyteteve gjermane nga forcat amerikane dhe britanike në javët e fundit të Luftës së Dytë Botërore. Në një ironi të hidhur, masat ushtarake u ruajtën.

Kjo doktrinë jozyrtare për vrasjen e civilëve nën pretekstin e synimeve të objektivave ushtarake, karakterizoi kryesisht veprimet ushtarake të SHBA-së si gjatë luftës koreane, ashtu edhe në pasojat e saj. Sipas Bruce Cumings:

Më 12 gusht 1950, U.S.AAF ra 625 ton bomba në Korenë e Veriut; dy javë më vonë, tonazhi i përditshëm u rrit në rreth 800 ton. avionët luftarakë ranë më shumë palme dhe bomba në Korenë e Veriut sesa ata gjatë gjithë fushatës së Paqësorit të Luftës së Dytë Botërore.

Territoret në veri të paralelës së tridhjetë e tetë u nënshtruan bombardimeve të gjera të qilimit, gjë që rezultoi në shkatërrimin e shtatëdhjetë e tetë qyteteve dhe mijëra fshatrave:

Ajo që ishte e pashlyeshme për këtë [Lufta e Koresë së viteve 1950-53] ishte de-struktura e jashtëzakonshme e fushatave ajrore të Shteteve të Bashkuara kundër Koresë së Veriut, nga përdorimi i gjerë dhe i vazhdueshëm i bombardimeve të zjarrit (kryesisht me napalm) përdorimi i armëve bërthamore dhe kimike, si dhe shkatërrimi i digave të mëdha të Koresë së Veriut në fazat përfundimtare të luftës.

Si rezultat, pothuajse çdo ndërtesë e konsiderueshme në Korenë e Veriut u shkatërrua.

Gjenerali i Përgjithshëm i SH.B.A. Ëilliam F. Dean “raportoi se shumica e qyteteve dhe vilave të Koresë së Veriut që ai pa ishin ose rrënoja apo mbeturinat e mbuluara me dëborë”.

Gjenerali Curtis LeMay, i cili koordinonte bastisjet kundër Koresë së Veriut, pohoi se:

Gjatë një periudhe prej tre vjetësh, ne e vranë – çka – njëzet përqind e popullsisë. … Ne kemi djegur çdo qytet në Korenë e Veriut dhe Korenë e Jugut.

Sipas Brian Ëillson:

Tani besohet se popullsia në veri të tridhjetë e tetë të Paralelit humbi gati një të tretën e popullsisë së saj prej tetë deri në nëntë milionë njerëz gjatë luftës së “nxehtë” të viteve 1950-53, tridhjetë e shtatë mujore, ndoshta një përqindje e pashembullt vdekshmëria e vuajtur nga një komb për shkak të luftës së një tjetri.

Koreja e Veriut është kërcënuar nga një sulm me armë bërthamore të SHBA për më shumë se 60 vjet.

Nga Doktrina Truman tek Neocons: Bill Clinton, George Ë. Bush dhe Barack Obama

Ka pasur vazhdimësi gjatë gjithë epokës së Luftës së Dytë Botërore, nga Koreja dhe Vietnami deri në të tashmen.

Axhenda e neokonservatorit nën administrimin e Bushit duhet të shihet si kulmi i një kornize të politikës së jashtme “dypartiake” të “Luftës së Dytë Botërore”, e cila krijoi bazën për planifikimin e luftërave dhe mizorive bashkëkohore duke përfshirë krijimin e dhomave të torturës, përqendrimin kampet dhe përdorimi i gjerë i armëve të ndaluara të drejtuara kundër civilëve.

Nën Obamën, kjo axhendë është bërë gjithnjë e më e ndërlidhur me legalizimin e vrasjeve ex-gjyqësore të shtetasve amerikanë nën legjislacionin anti-terrorist, përdorimin e gjerë të sulmeve me dronë kundër civilëve, masakrat e urdhëruar nga aleanca SHBA-NATO-Izrael kundër civilëve sirianë dhe irakianë.

Nga Koreja, Vietnami dhe Afganistani, në grushtet ushtarake të sponsorizuara nga CIA në Amerikën Latine dhe Azinë Juglindore, objektivi ka qenë të sigurojë hegjemoninë ushtarake të SHBA-ve dhe dominimin ekonomik global, siç u formulua fillimisht nën Doktrinën Truman.

Megjithë dallimet e rëndësishme të politikave, administratat e njëpasnjëshme demokratike dhe republikane, nga Harry Truman në Barack Obama kanë kryer këtë agjendë globale ushtarake. I gjithë “periudha e pas luftës” është shënuar nga krime lufte të gjera që rezultojnë me vdekjen e më shumë se njëzet milionë njerëzve. Kjo shifër nuk përfshin ata që humbën si pasojë e varfërisë, urisë dhe sëmundjes.

Kriminalizimi i Politikës së Jashtme të SHBA

Ajo që kemi të bëjmë me të është një agjendë kriminale e politikës së jashtme amerikane. Propaganda e medias ka shërbyer për të penguar këtë axhendë. Ndërhyrja amerikane përkrahet pa ndryshim si një përpjekje humanitare. Ndërkohë, të ashtuquajturat “majtiste progresive” dhe “aktivistë kundër luftës” të mbështetur nga fondacionet e korporatave, e kanë mbështetur këtë axhendë për arsye humanitare. (Shih Kapitullin XI)

Kriminalizimi nuk ka të bëjë me një ose më shumë krerë shtetesh. Ajo ka të bëjë me të gjithë sistemin e Shtetit, janë institucione të ndryshme civile dhe ushtarake, si dhe interesat e fuqishme të korporatave pas formulimit të politikës së jashtme të SHBA, të think tankëve të Uashingtonit, institucionet kredituese që financojnë makinën ushtarake.

Krimet e luftës janë rezultat i kriminalizimit të Shtetit të SHBA-së dhe i sistemit të politikës së jashtme. Ne nuk kemi të bëjmë vetëm me kriminelë individualë të luftës, por me një proces që përfshin vendimmarrësit që veprojnë në nivele të ndryshme, me mandat për kryerjen e krimeve të luftës, duke ndjekur udhëzimet dhe procedurat e vendosura.

Ajo që dallon administratat e Bushit dhe Obamës në lidhje me të dhënat historike të krimeve dhe mizorive të sponsorizuara nga SHBA, është se kampet e përqendrimit, vrasjet në shënjestër dhe dhomat e torturës tani konsiderohen si forma legjitime të intervenimit, të cilat mbështesin “luftën globale mbi terrorizmit “dhe mbështesin përhapjen e demokracisë perëndimore.

Shtetet e Bashkuara mbështetën “Luftën e Pistave” në Amerikën Latine

Sekretari i Shtetit i SHBA Henry Kissinger luajti një rol prapa skenave në grushtin ushtarak të vitit 1976 në Argjentinë, si dhe në formulimin e Operacionit Condor i cili konsistoi në një fushatë të koordinuar nga qeveritë ushtarake të Amerikës Latine të mbështetura nga SHBA në vitet 1970 dhe 1980 për të ndjekur, torturuar dhe vrarë dhjetëra mijëra kundërshtarë të këtyre regjimeve.

Zëdhënësi i lartë i Kissinger në Amerikën Latine, Ëilliam Rogers, i tha atij dy ditë pas grushtit të shtetit të 1976 se:

ne duhet të presim një sasi të konsiderueshme represioni, ndoshta një marrëveshje të mirë të gjakut, në Argjentinë, para shumë kohe.

Luftërat e shekullit njëzet e një: Nga Lufta e Ftohtë në “Luftën Globale mbi Terrorizmin”

Organizatori i dyshuar pas sulmeve terroriste të 11 shtatorit, Osama bin Laden, i lindur në Saud, u rekrutua gjatë luftës sovjetike-afgane, ironikisht nën kujdesin e CIA-s, “për të luftuar pushtuesit sovjetikë”.

Që nga fillimi i luftës sovjetike-afgane në fillim të viteve 1980, aparati i zbulimit të SHBA-së ka mbështetur formimin e “brigadave islamike”.

Teoria e drejtë e luftës

Teoria e drejtë e luftës ose “Just Ëar” ka një traditë të gjatë. Ajo është përdorur gjatë gjithë historisë për të mbështetur rendin shoqëror dominues dhe për të dhënë një justifikim për të bërë luftë.

Teoria “Just Ëar” ka shërbyer për të maskuar natyrën e politikës së jashtme të SHBA, duke ofruar një fytyrë njerëzore për pushtuesit.

Në rastin e Afganistanit, 9/11 luajti një rol kyç në justifikimin e pushtimit. Luftërat e udhëhequra nga NATO për Jugosllavinë, Afganistanin dhe Libinë janë konsideruar “vetëm luftëra”, të zhvilluara në baza humanitare nën doktrinën e “Përgjegjësisë për të mbrojtur” (R2P) të aleancës së Atlantikut.

Sulmet e 11 shtatorit 2001 dhe Pushtimi i Afganistanit

11 shtatori 2001 siguroi një justifikim për të kryer një luftë pa kufij. Agjenda e Uashingtonit konsiston në zgjerimin e kufijve të Perandorisë Amerikane për të lehtësuar kontrollin e plotë të Bashkimit Sovjetik, duke instaluar në Amerikë institucionet e Shtetit të Sigurisë Kombëtare.

Sulmet e 11 shtatorit 2001 gjithashtu luajtën një rol vendimtar në formulimin e doktrinës militare të SHBA-së, gjegjësisht në mbajtjen e legjendës se Al Kaeda është një armik i botës perëndimore, kur në të vërtetë ajo është një ndërtesë e inteligjencës amerikane, e cila përdoret jo vetëm si pretekst për luftë në baza humanitare, por edhe si një instrument i luftës jo-konvencionale.

Më 12 shtator 2001, NATO thirri për herë të parë në historinë e saj “Neni 5 i Traktatit të Uashingtonit – klauzola e mbrojtjes kolektive” që deklaroi sulmet e 11 shtatorit në Qendrën Botërore të Tregtisë (ËTC) dhe Pentagonin “si një sulm kundër të gjithë anëtarëve të NATO-s. ”

Afganistani u shënua, pa një copë prove dhe para kryerjes së një hetimi, si “sponsori shtetëror” i sulmeve të 11 shtatorit. Pushtimi i Afganistanit në fillim të tetorit 2001 u paraqit si një operacion kundër terrorizmit i drejtuar kundër autorëve të 11 shtatorit dhe sponsorëve të tyre shtetërorë.

Sindikatat, OJQ-të dhe shumë intelektualë “progresivë” mbështetën inkuizionin e udhëhequr nga SHBA-NATO. Ngjarjet e 11 shtatorit luajtën një rol kyç në sigurimin e mbështetjes së sektorëve të ndryshëm të shoqërisë amerikane duke përfshirë kundërshtarët dhe kritikët e politikës së jashtme të administratës Bush.

Lufta në Afganistan u përgatit para 9/11. Përgatitjet e luftës ishin tashmë në një fazë të përparuar gatishmërie. Drita e gjelbër për të luftuar luftën nga SHBA dhe NATO për Afganistanin është siguruar brenda njëzet e katër orëve nga sulmet e 11 shtatorit.

Raportet e shtypit nuk arritën të zbulonin një fakt që është i njohur dhe i njohur nga analistët ushtarakë: një luftë e madhe teatrore nuk mund të planifikohet, dhe asnjëherë nuk do të kryhet në katër apo pesë javë.

Argumenti ligjor i përdorur nga Uashingtoni dhe NATO për të pushtuar Afganistanin në fillim të tetorit 2001 ishte se sulmet e 11 shtatorit përbënin një “sulm të armatosur” të padeklaruar “nga jashtë” nga një pushtet i huaj pa emër dhe rrjedhimisht zbatohen “ligjet e luftës” kombi nën sulm, për të goditur përsëri në emër të “vetëmbrojtjes”.

Lufta Globale kundër Terrorizmit u nis zyrtarisht nga administrata e Bushit më 11 shtator 2001. Në mëngjesin e ardhshëm (12 shtator 2001), mbledhja e Këshillit të Atlantikut të Veriut të NATO-s në Bruksel, miratoi rezolutën e mëposhtme:

Nëse konstatohet se sulmi [11 Shtator 2001] kundër Shteteve të Bashkuara ishte drejtuar nga jashtë (Afganistani) kundër “zonës së Atlantikut të Veriut”, do të konsiderohet si një veprim i mbuluar nga Neni 5 i Traktatit të Uashingtonit “(shih kutinë e tekstit më poshtë) .

Neni 5 i Traktatit të Uashingtonit

Palët bien dakord që një sulm i armatosur kundër një ose më shumë prej tyre në Europë ose në Amerikën e Veriut do të konsiderohet si një sulm kundër të gjithë atyre dhe rrjedhimisht ata pajtohen që, nëse ndodh një sulm i armatosur, secili prej tyre, në ushtrimin e së drejtës së individit ose vetëmbrojtja kolektive e njohur nga neni 51 i Kartës së Kombeve të Bashkuara, do të ndihmojë Partinë ose Palët e sulmuara duke marrë menjëherë, individualisht dhe në bashkëpunim me Palët e tjera, veprime të tilla që i konsideron të nevojshme, duke përfshirë përdorimin të forcës së armatosur, për të rivendosur dhe ruajtur sigurinë e zonës Veriatlantike.

Çdo sulm i tillë i armatosur dhe të gjitha masat e marra si rezultat i kësaj do t’i raportohen menjëherë Këshillit të Sigurimit. Masat e tilla do të përfundojnë kur Këshilli i Sigurimit ka marrë masat e nevojshme për të rivendosur dhe mbajtur paqen dhe sigurinë ndërkombëtare. (burimi: ëëë.nato.int)

Afganistani u pushtua më 7 tetor 2001 nën doktrinën e NATO-s për sigurinë kolektive: një sulm ndaj një anëtari të Aleancës Atlantike është një sulm ndaj të gjithë anëtarëve të aleancës Atlantike. Supozimi ishte se SHBA u sulmuan nga Afganistani më 11 shtator 2001, një propozim absurd.

Lufta parandaluese e drejtuar kundër “terroristëve islamikë” kërkohet për të mbrojtur Atdheun. Realitetet janë kthyer me kokë poshtë: Amerika dhe Bota Perëndimore janë nën sulm.

Në prag të 11 shtatorit, krijimi i këtij “armiku të jashtëm” shërbeu për të mposhtur objektivat reale ekonomike dhe strategjike të luftës së udhëhequr nga amerikanët në Lindjen e Mesme dhe Azinë Qendrore, të cilat përfshijnë më shumë se gjashtëdhjetë për qind të botës rezervave të naftës dhe gazit.

Luftuar në bazë të vetëmbrojtjes, lufta parandaluese mbështetet si një “luftë e drejtë” me një mandat humanitar.

Propaganda synon të fshijë historinë e Al Kaedës të krijuar nga CIA, të mbyste të vërtetën dhe “të vriste provat” për mënyrën se si ky “armik i jashtëm” u fabrikua dhe shndërrohej në “Enemy Number One”.

Ajo që media nuk përmend, është se terroristët paguhen nga vrasësit, të mbështetur nga NATO dhe Izraeli.

Lufta jo-konvencionale: Përdorimi i Al-Kaedës mbështetet si ushtarë këmbësorë të aleancës ushtarake perëndimore

Kjo strategji e përdorimit të rebelëve të al Kaedës si ushtarët këmbësorë të ushtrisë perëndimore ka rëndësi vendimtare. Ajo ka karakterizuar ndërhyrjet e SHBA-NATO në Jugosllavi, Afganistan, Libi dhe Siri. Aktualisht është pjesë e një programi të fshehtë për të destabilizuar Irakun duke mbështetur Al Kaedën në Irak dhe Levant (AQIL).

Shteti Islamik

Ndërsa Uashingtoni po akuzon disa vende për “strehimin e terroristëve”, Amerika është Numri Një “Sponsor Shtetëror i Terrorizmit”: Shteti Islamik i Irakut dhe al-Sham (ISIS) – i cili vepron si në Siri ashtu edhe në Irak – mbështetet fshehurazi dhe financohet nga SHBA dhe aleatët e saj duke përfshirë Turqinë, Arabinë Saudite dhe Katarin. Për më tepër, shteti islamik i Irakut dhe projekti i Kalifatit Sunni të al-Sham përkon me një agjendë të gjatë në Shtetet e Bashkuara për të shkrirë Irakun dhe Sirinë në territore të ndara: një kalifat islamik sunit, një republikë arabe, një republikë e Kurdistanit.

Kush është prapa Projektit të Shtetit Islamik?

Në një ironi të hidhur, deri në korrik të vitit 2014, rebelët e Shtetit Islamik, të njohur më parë si Shteti Islamik i Irakut dhe Levantit (ISIL), u shpallën si “luftëtarë të lirisë së opozitës” të Sirisë, të angazhuar për “rivendosjen e demokracisë” qeveritare laike e Bashar al Assad.

Dhe kush ishte pas kryengritjes xhihadiste në Siri?

Ata që urdhëruan fushatën e bombardimeve janë ata që janë pas Projektit të Kalifatit. Milicia e Shtetit Islamik (IS), i cili aktualisht është objekt i dyshuar i një fushate bombardimi nga SHBA-NATO nën një mandat “kundër terrorizmit”, ishte dhe vazhdon të mbështetet fshehurazi nga Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj.

Me fjalë të tjera, Shteti Islamik (IS) është një krijim i inteligjencës amerikane me mbështetjen e MI6 të Britanisë, Mossad të Izraelit, Inteligjencës Ndër-Shërbimit të Pakistanit (ISI) dhe Presidencës së Inteligjencës Arabe të Arabisë Saudite. Për më tepër, sipas burimeve të inteligjencës izraelite (Debka) NATO në bashkëpunim me Komandën e Lartë Turke ka qenë e përfshirë në rekrutimin e mercenarëve xhihadistë që nga fillimi i krizës siriane në mars 2011.

Në lidhje me kryengritjen siriane, luftëtarët e Shtetit Islamik së bashku me forcat xhihadiste të Al-Kaidës të Frontit Al Nusrah janë ushtarët këmbësorë të aleancës ushtarake Perëndimore. Ato mbështetet fshehurazi nga SHBA-NATO-Izrael. Mandati i tyre është të bëjë një kryengritje terroriste kundër qeverisë së Bashar al-Assad. Mizoritë e kryera nga luftëtarët e Shtetit Islamik në Irak janë të ngjashme me ato të kryera në Siri.

Si rezultat i dezinformimit të medias, opinioni publik perëndimor nuk është në dijeni se terroristët e Shtetit Islamik që nga fillimi janë mbështetur nga Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj.

Brigadat terroriste të Al Kaedës të sponsorizuar nga Shtetet e Bashkuara (mbështetur fshehurazi nga inteligjenca perëndimore) janë vendosur në Mali, Niger, Nigeri, Republika e Afrikës Qendrore, Somalia dhe Jemen. Qëllimi është të krijohen ndarje sektare dhe etnike me qëllim të destabilizimit ose frakturimit të shteteve sovrane të modeluara në ish Jugosllavi.

Plani Global i Grevës i Amerikës: Roli i Komandës Strategjike të Shteteve të Bashkuara (US STRATCOM)

Lufta moderne globale kërkon një strukturë komandimi të centralizuar dhe të unifikuar.

Operacionet ushtarake globale në epokën e pas 11 shtatorit janë koordinuar nga Shtabi i Komandës Strategjike të SH.B.A.-së (USSTRATCOM) në bazën e Forcave Ajrore të Forcave në Nebraska, në bashkëpunim me komandat rajonale të komandave të bashkuara të luftëtarëve, mand në Izrael, Turqi, Gjirin Persik dhe bazën ushtarake Diego Garcia në Oqeanin Indian.

Planifikimi ushtarak dhe vendimmarrja në nivel vendi nga aleatët individualë të SHBA-NATO-s si dhe “vendet partnere” integrohen në një dizajn ushtarak global duke përfshirë edhe armatimin e hapësirës.

Sipas mandatit të saj të ri, U.S.STRATCOM ka përgjegjësinë për “mbikëqyrjen e një plani global të grevës” që përbëhet nga armët konvencionale dhe bërthamore. Në zhargon ushtarake, parashikohet të luajë rolin e një integruesi global të ngarkuar me misionet e Operacioneve Hapësinore; Operacionet e Informacionit; Mbrojtja e Integruar e Raketave; Komanda dhe Kontrolli Global; Inteligjenca, Hulumtimi dhe Zbulimi; Global Strike; dhe parandalimi strategjik.

Ushtria e SHBA u vendos në 150 vende

Ushtria amerikane është e vendosur në më shumë se 150 vende “me mbi 160,000 personel aktiv të shërbimit që shërben jashtë Shteteve të Bashkuara dhe territoreve të saj dhe një shtesë 110,000 të vendosur në operacione të ndryshme të paparashikuara”.

Ekzistojnë afërsisht 68,000 trupa amerikane të stacionuara në Evropë; rreth 80,000 në Azinë Lindore dhe në rajonin e Paqësorit; afro 4.900 në Afrikën e Veriut, në Lindjen e Afërt dhe në Azinë Jugore; mbi 1,750 në hemisferën perëndimore; afro 400 në Afrikën Sub-Sahariane; dhe më pak se 100 në shtetet e ish-Bashkimit Sovjetik.

“Gjithsej Personeli Ushtarak dhe Fuqia Përfunduese e Varur nga Shërbimi, Zona Rajonale dhe Vendi”. Qendra e të Dhënave të Fuqisë Punëtore. 31 korrik 2014.

Përgjegjësitë e USSTRATCOM përfshijnë: “udhëheqjen, planifikimin dhe ekzekutimin e operacioneve strategjike të kontrollit” në nivel global, “sinkronizimin e planeve dhe operacioneve globale të mbrojtjes nga raketat”, “sinkronizimin e planeve luftarake rajonale” etj. USSTRATCOM është agjensia udhëheqëse në koordinimin e luftës moderne.

Nga ana tjetër, Komanda Strategjike e Shteteve të Bashkuara (U.S. STRATCOM) është në ndërlidhje të përhershme me selinë rajonale të sistemit të komandës së luftimit të unifikuar, i cili përbëhet nga gjashtë “fusha të përgjegjësisë”. Komandat rajonale drejtohen nga një gjeneral me katër yje që ka mandatin për të kryer planet e luftës së SHBA brenda zonës gjeografike të përgjegjësisë. Komanda Evropiane e Shteteve të Bashkuara (U.S.EUCOM) është përgjegjëse për operacionet ushtarake në Evropë, Rusi dhe Turqi. U.S.CENTCOM koordinon operacionet ushtarake në Lindjen e Mesme dhe Azinë Qendrore. juridiksioni i Komandës së Paqësorit të SHBA-së përfshin Azinë Jugore, Azinë Juglindore, Kinën, Japoninë, Korenë dhe Australinë.

Teatri i Luftës Bashkëkohore: Drejt Skenarit të Luftës së Parë Botërore?

Në vitin 2005, në fillim të vendosjes dhe ngritjes ushtarake të drejtuar kundër Iranit, USSTRATCOM u identifikua si “Komanda Ushtarake e Luftës për Integrimin dhe Sincronizimin e Përpjekjeve të Duhanit në luftën kundër armëve të shkatërrimit në masë” 26 (Shih Kapitulli III). Roli qendror i U.S.STRATCOM vlen për Iranin dhe Lindjen e Mesme të gjerë, si dhe për Kinën, Rusinë dhe Korenë e Veriut.

Në të njëjtën kohë me vendosjet e SHBA-së në Lindjen e Mesme të drejtuar kundër Sirisë dhe Iranit, SHBA-NATO ka ndërtuar arsenalin e saj të armëve në Poloni në kufirin perëndimor të Rusisë (Kalingrad). Dislokimi i forcave amerikane në Poloni u iniciua në korrik 2010 (brenda 40 miljeve nga kufiri), me qëllim trainimin e forcave polake në përdorimin e raketave Patriot të bëra nga SHBA.27 Në gusht 2014, Pentagoni njoftoi vendosjen e trupave amerikane dhe forcat e Gardës Kombëtare në Ukrainë. SHBA-NATO po planifikon gjithashtu vendosjen e mëtejshme të forcave tokësore në Poloni, Letoni, Estoni dhe Lituani, si dhe në Gjeorgji dhe Azerbajxhan në kufirin jugor të Rusisë.

Këto dislokime të parashikuara në draftin e 2014 të “Aktit për Parandalimin e Agresionit Ruse” (S.2277 – 113th Congress (2013-2014)) janë gjithashtu pjesë e një strategjie “mbrojtëse” të NATO-s në rastin e një ” Pushtim rus “.

Vendosja në kufirin jugor të Rusisë duhet të koordinohet me një marrëveshje tre vendeve të nënshkruar në gusht të vitit 2014 nga Turqia, Gjeorgjia dhe Azerbaixhani:

Pas takimit trepalësh të ministrave të mbrojtjes të Azerbajxhanit, Turqisë dhe Gjeorgjisë, Tbilisi njoftoi se të tre vendet janë të interesuara në hartimin e një plani për të forcuar aftësitë e mbrojtjes.

“Përfaqësuesit e qeverive të këtyre tre vendeve fillojnë të mendojnë rreth hartimit të një plani për të forcuar aftësitë e mbrojtjes”, tha Alasania, duke shtuar se kjo është në interes të Evropës dhe NATO-s. “Për shkak se kjo rrugë transiti [Baku-Tbilisi -Kars] është përdorur për të transportuar ngarkesën e aleancës në Afganistan, “tha ai.

Alasania gjithashtu vuri në dukje se këto veprime nuk janë drejtuar kundër askujt.

Kina, Rusia dhe Obama me projektin “Pivot në Azi”

“Pivot në Azi” nga pikëpamja ushtarake konsiston në shtrirjen e armatimeve ushtarake të SHBA-së në Azinë e Paqësorit si dhe shfrytëzimin e pjesëmarrjes së aleatëve të Uashingtonit në rajon, duke përfshirë Japoninë, Korenë e Jugut dhe Australinë. Përgatitja ushtarake nën strumbullimin në Azi kërcënon Kinën, Rusinë dhe Horeën e Veriut.

Këto vende kanë nënshkruar marrëveshje bilaterale të bashkëpunimit ushtarak me Uashingtonin. Si aleatë të SHBA, ata janë planifikuar të përfshihen në planet e luftës së Pentagonit drejtuar Rusisë, Kinës dhe Koresë së Veriut.

Komandat Rajonale të Shteteve të Bashkuara

Japonia dhe Koreja e Jugut janë gjithashtu pjesë e një projekti të madh ushtarak të SHBA-së që përfshinte stacionimin global të sistemeve të raketave dhe forcave të shpejta ushtarake, siç parashikohej gjatë Administratës Reagan.

Në gusht 2014, Shtetet e Bashkuara dhe Australia nënshkruan një marrëveshje ushtarake që lejonte vendosjen e trupave të SHBA në Australi. Kjo marrëveshje është pjesë e rrotullës së Obamës në Azi.

Kjo strategji e Pentagonit për rrethimin ushtarak të Kinës dhe Rusisë kërkon si vendimmarrje të centralizuar ushtarake (Pentagoni, U.S. STRATCOM) ashtu edhe koordinim me NATO-n dhe komandat rajonale të ndryshme të SHBA.

Federata Ruse është vendi më i madh në botë me kufijtë detarë në oqeanet e Paqësorit dhe Arktikut. Planet e luftës së SHBA-së që i përkasin Rusisë koordinohen nga Shtabi i Komandës Strategjike të Shteteve të Bashkuara (U.S. STRATCOM) në Omaha, Nebraska, kthehet në ndërlidhje me Komandën Europiane të Shteteve të Bashkuara (U.S.EUCOM), si dhe pesë Komanda të Luftës Gjeografike të tjera.

Ndërsa Rusia zyrtarisht është në kuadër të “juridiksionit” të Komandës Evropiane të SHBA (USEUCOM), në rast të luftës me Rusinë, të gjitha tre komandat rajonale luftarake (USEUCOM, USPACOM, USNORTHCOM do të përfshihen. zgjerimi i NORAD (Marrëveshja e Mbrojtjes Ajrore të Amerikës së Veriut midis SHBA dhe Kanadasë). Nga ana tjetër, strukturat e ndryshme të komandës janë në ndërlidhje të përhershme me selinë e NATO-s në Bruksel.

Rreziqet e Luftës së Tretë Botërore

Ndërsa ky konfrontim i përtërirë Lindje-Perëndim gabimisht është etiketuar si një “Luftë e Ftohtë”, asnjë nga garancitë e epokës së Luftës së Ftohtë nuk mbizotëron.

Diplomacia ndërkombëtare ka rënë. Rusia është përjashtuar nga Grupi i Tetë (G-8), i cili është rikthyer në Grupin G-7 (Grupi i Shtatë Kombeve). Nuk ka “dialog të Luftës së Ftohtë Lindje-Perëndim” midis superfuqive konkurruese që synojnë shmangien e krahasimit ushtarak. Nga ana tjetër, Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara është bërë një zëdhënës de facto i Departamentit Amerikan të Shtetit.

SHBA-NATO nuk do të jetë në gjendje të fitojë një luftë konvencionale kundër Rusisë, me rrezikun që konfrontimet ushtarake mund të çojnë në një luftë bërthamore. Sidoqoftë, në epokën e pas Luftës së Ftohtë, armët bërthamore nuk konsiderohen më si “armë e fundit” nën doktrinën e Luftës së Ftohtë të “Shkatërrimit të Ndihmës së Ndërsjelltë” (MAD). Armët bërthamore shpallen nga Pentagoni si “të padëmshme për popullsinë e përhershme civile, sepse shpërthimi është nëntokësor”. Në vitin 2002, Senati i SHBA dha dritën e gjelbër për përdorimin e armëve bërthamore në teatrin e luftës konvencionale. Armët  janë pjesë e “mjeteve ushtarake” që do të përdoren së bashku me armët konvencionale.

Kur lufta të bëhet paqe, bota është kthyer me kokë poshtë. Në një ironi të hidhur, armët tani mbrohen nga Uashingtoni si “instrumente të paqes”.

Publiku mbetet kryesisht i pavetëdijshëm për implikimet e rënda të këtyre planeve të luftës. Për më tepër, teknologjia ushtarake e shekullit të njëzet e një kombinon një sërë sistemesh të sofistikuara të armëve, fuqia shkatërruese e të cilave do të errësonte holokaustet bërthamore të Hiroshimas dhe Naçakakiut. Që të mos harrojmë, Shtetet e Bashkuara janë vendi i vetëm që ka përdorur armë bërthamore kundër civilëve.

Rreziku i Luftës së Dytë Botërore nuk është lajm i faqes së parë. Mediat kryesore kanë përjashtuar analiza të thella dhe debat mbi implikimet e këtyre planeve të luftës.

Burimi: Global research/ Gazeta impakt

 

OPINIONE