Në shkollat e Arabisë Saudite largohen kritikat kundër Izraelit, LGBTQ-isteve, por sulmohet Vëllazëria Muslimane, huthijtë, Hizbullahi dhe ISIS-i

Nga STAFI I JERUSALEM POST

Kurrikula shkollore e Arabisë Saudite ka treguar përmirësime pozitive në tolerancë dhe përfshirje dhe moderim të konsiderueshëm të materialit anti-izraelit, zbuloi të martën një studim i ri nga Instituti për Monitorimin e Paqes dhe Tolerancës Kulturore në Arsimin Shkollor (IMPACT-se).

Studimi shqyrtoi 371 tekste shkollore të botuara midis 2019 dhe 2024, duke u fokusuar në të njëjtën përmbajtje të theksuar në studimin e mëparshëm të IMPACT-se në vitin 2023. Ai i kushtoi vëmendje të veçantë lëndëve në shkencat humane, veçanërisht gjuhën arabe, studimet islame dhe sociale, aftësitë e jetës dhe familjes. , Mendimi Kritik, Gjeografia, Historia dhe Letërsia. Përmbajtja e teksteve u analizua sipas standardeve të paqes dhe tolerancës të bazuara në UNESCO.

Studimi zbuloi se pothuajse të gjithë shembujt e identifikuar më parë të urrejtjes ndaj hebrenjve dhe të krishterëve u hoqën. Përveç kësaj, niveli i portretizimit negativ të jobesimtarëve dhe politeistëve është ulur. Megjithatë, ka ende shembuj që kanë të bëjnë me dënimin e politeistëve dhe jobesimtarëve në ferr.

Tekstet e mëparshme përfshinin akuza për “tradhti dhe armiqësi” nga hebrenjtë dhe të krishterët kundër muslimanëve, komplotet e tyre kundër Islamit, ndëshkimi i tyre hyjnor për t’u shndërruar në majmunë dhe derra për adhurimin e djallit dhe etiketimi i besimit në hyjninë e Jezusit si herezi, sipas studimi të IMPACT-se. Sipas studimit tekstet e reja shkollore e përshkruajnë ateizmin si një fenomen të rrezikshëm që mund të çojë në korrupsion moral. Në disa shembuj, ateizmi krahasohet me terrorizmin dhe ekstremizmin fetar. Megjithatë, një shpjegim që thoshte se ateizmi ndodh tek muslimanët, shpirtrat e të cilëve janë marrë nën kontroll nga djalli, është hequr.

Pikëpamjet ndaj Izraelit

Tekstet shkollore, thotë studimi, referojnë Jerusalemin lindor si të pushtuar dhe si kryeqytet të Palestinës. Kjo është e ndryshme nga programi mësimor i vendeve të tjera arabe ose myslimane, të cilat i referohen të gjithë Jerusalemit si kryeqyteti i Palestinës.

Lidhur me referencat e tij për Sionizmin dhe Izraelin, tekstet shkollore nuk e përshkruajnë më sionizmin si një “lëvizje raciste evropiane” dhe nuk fajësojnë më sionistët për zjarrvënien e xhamisë al-Aksa të vitit 1969. Ata gjithashtu nuk thonë më se Izraeli synonte të zgjeronte territorin e tij dhe të merrte objektet fetare si shkak i Luftës gjashtë-ditore. Izraeli ende nuk njihet në harta. Megjithatë, në disa raste, Palestina gjithashtu nuk shfaqet. Në përgjithësi, 21 raste të ndjenjave anti-izraelite në tekstet e vjetra shkollore u hoqën.

Ka pasur gjithashtu një rënie në përmbajtjen që promovon xhihadin dhe martirizimin. Këtë vit, të gjithë shembujt “problematikë” janë hequr ose ndryshuar, duke përfshirë heqjen e një interpretimi të xhihadit si një akt i dhunshëm, duke theksuar interpretimet jo të dhunshme të xhihadit, siç është xhihadi i “vetes”.

Studimi zbulon gjithashtu se në tekstet e reja, ideologjitë radikale fetare janë kritikuar, duke përfshirë organizatat ekstremiste si Vëllazëria Myslimane, Hezbollahu, ISIS, Al-Kaeda dhe Houthis. Ligjet kundër terrorizmit mësohen në një libër të ri shkollor “Zbatimet e ligjit”.

Përveç reduktimit të promovimit të radikalizmit, ka një përmirësim në lidhje me çështjet gjinore. Deklaratat se gratë duhet t’i binden burrave të tyre, një ndalim për të emëruar gratë si gjyqtare dhe insinuatat se gratë janë pjesërisht fajtore për ngacmimet janë hequr.

Sipas raportit, në tekstet e reja shkollore, ka një fokus të ri mbi kontributin e grave në Arabinë Saudite. Ende ekziston një qasje tradicionale ndaj roleve gjinore në shoqëri dhe në shtëpi.

Për më tepër, u hoq një referencë për homoseksualitetin si një akt i ndaluar, sepse ai përbën një “mizori monstruoze”, megjithatë veshja e tërthortë është ende e ndaluar. Një libër shkollor ndryshoi përmbajtjen në mënyrë që ndërthurja të mos ishte më një “mëkat i madh”.

IMPACT-se ka rishikuar kurrikulën shkollore saudite që nga fillimi i viteve 2000 si rezultat i sulmeve të 11 shtatorit, të cilat ngritën pyetje mbi rolin e shkollave në radikalizimin e të rinjve në Lindjen e Mesme./gazetaimpakt/jpost

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne