Opinion

Qipro po na kalon nëpër gishta … Kërkohen masa urgjente

Nga: Yusuf Kaplan

Zgjedhjet presidenciale u mbajtën javën e kaluar në Republikën Turke të Qipros Veriore (TRNC). Qipriotët do të drejtohen përsëri në qendrat e votimit për një raund të dytë sot për të përcaktuar vendimin më kritik në historinë e TRNC: TRNC ose do të deklarojë besnikërinë e saj ndaj Turqisë ose do të digjet urat e lidhëse të saj me të!

Për fat të keq, opsioni i dytë duket të jetë më i mundshëm. Presidenti aktual Mustafa Akinci, i cili mori 29,60 përqind të votave dhe dëshiron që një pjesë e territorit të TRNC t’i jepet grekëve qipriotë dhe udhëheqësi i Partisë Republikane Turke (CTP) Tufan Erhuman, i cili mori rreth 22 përqind të votave dhe mbron një federatë me Grekët qipriotë do të krijojnë një aleancë. Erhuman deklaroi se ai do të mbështesë Akinci në raundin e dytë.

Në këtë rast, fitorja e Akinci në zgjedhje duket e sigurt. Ne mund të humbasim Qipron nëse Turqia nuk merr masa urgjente.

A jemi të vetëdijshëm se për dekada ne, si Republikë e Turqisë, kemi ndjekur politika të shkurtra dhe të padobishme të Qipros që do të rrezikojnë të ardhmen e Turqisë dhe Qipros?

Duket se forma që do të marrin dekadat e ardhshme do të përcaktohet nga Qipro dhe ngjarjet në afërsi të tij!

Sidoqoftë, a jemi të vetëdijshëm se zhvillimet që po ndodhin në Qipro janë një nga një duke rreshtuar ngjarjet që do të rezultojnë që Qipro “të na rrëshqasë plotësisht”?

Ne po humbasim njerëzit e Qipros, le ta shohim këtë tashmë të ndodhë!

Ata Turq në Qipro që duan që Turqia të tërhiqet nga ishulli

Për gati dy vjet tani, një formacion i quajtur Bashkimi i Qipros Tani po kryen aktivitete që do të rrezikojnë si TRNC dhe sigurinë e Turqisë.

Gazeta Kibris Postasi (Qipro Post) publikoi një artikull më 25 janar 2018, në lidhje me këtë formacion. Këtu është një citat i gjatë nga ky artikull që do t’ju dërgojë të dridhura në shtyllën kurrizore:

“Grupi Bashko Qipron Tani u bëri thirrje të gjithë Qipriotëve që të bashkohen me ta në kalimin Lendra / Lokmacı në 11:00 të Shtunën, dhe të ngrenë zërin e tyre kundër radikalizmit dhe ndarjes.

Deklarata e shkruar e grupit thotë se një nga manifestimet më trishtuese të radikalizmit u përjetua dje. Vëmendja u tërhoq nga një grup që sulmoi një gazetë të Afrikës dhe gazetarët e saj, duke shkaktuar dëme. U tha që ata u ngjitën në çatinë e parlamentit dhe ngritën një flamur që i përkiste një prej fiseve të Perandorisë Osmane.

Deklarata që vuri në dukje se Presidentin Mustafa Akinci hasi një sulm verbal, ndërsa Zëvendësi i CTP Deoguş Derya hasi një sulm verbal dhe fizik ndërsa po bënte betimin, shtoi sa vijon:

“Ajo që ndodhi dje është rezultat i ndarjes. Në rast se kjo ndarje vazhdon, Vija e Gjelbër gjithnjë e më shumë do të kthehet në një kufi me Turqinë, duke rritur më tej ndikimin e Turqisë në Qipro. Rrjedhja e popullsisë në ishull do të vazhdojë e pakontrolluar dhe kushtet dhe tensionet në Turqi do të reflektojnë në Ishull.

“Radikalizmi do të rritet në të dy komunitetet, duke kërcënuar shanset tona për të krijuar një të ardhme të përbashkët, të qëndrueshme, të sigurt, të prosperuar për brezat e rinj që bazohet në shtetin e së drejtës, demokracinë, tolerancën, të drejtat e njeriut dhe bashkëjetesën paqësore.

Vetëm një zgjidhje federale do ta bëjë Qipron të sigurt dhe të pavarur në kuptimin e vërtetë, ndërsa siguron shtetin e së drejtës. Supozimi se status quo-ja është i sigurt dhe i qëndrueshëm në rajonin tonë, i cili është i mbushur me luftëra, konflikte dhe terrorizëm, është një gabim i rrezikshëm”.

Ata do të sulmojnë Turqinë nga qipro!

Kam pasur të dridhura kur lexova deklaratën në këtë artikull.

Ka turq në Qipro që duan që Turqia të tërhiqet nga Qipro! Presidenti thotë që ne duhet t’u japim tokën TRNC grekëve qipriotë!

Vërtetë e pabesueshme!

Fuqia e vetme që do të sigurojë Qipron të mbetet me ne është ndërgjegjësimi për një civilizim, kulturë dhe histori të përbashkët. Pa këtë vetëdije për një civilizim, kulturë dhe histori të përbashkët, Qipro herët a vonë do të na rrëshqasë nëpër gishta edhe nëse kemi kontroll të plotë mbi Qipron.

Kjo është gjendja jonë aktuale. Ne kemi prani ushtarake në Qipro, por jo prani kulturore. Le të dihet që ne e kemi humbur Qipron nga ana kulturore.

Kështu, në mënyrë që të fitojmë përsëri Kirin nga ana kulturore, duhet të zhvillojmë një vetëdije për një civilizim, kulturë dhe histori të përbashkët dhe të rrisim nivelin e mirëqenies ekonomike dhe sociale të vëllezërve tanë në TRNC mbi atë të Qipriotëve Grekë.

Kështu, është e qartë që Qipro të cilën tashmë e kemi humbur kulturalisht mund të na rrëshqasë nga gishtat me arritjen e imperialistëve dhe se njerëzit në TRNC nuk do të kundërshtojnë këtë, dhe në fakt, ata madje do të fillojnë ta kërkojnë këtë.

Tani mund të lexoni artikullin e botuar në gazetën Qipro Post përmes kësaj lenteje.

Shkurtimisht: Së pari, ata do të sigurojnë që Turqia të distancohet nga Qipro gjë që ne tashmë e bëmë me duart tona. Qiproja është kulturalisht më afër, jo me ne por me grekët. Nëse dikush thotë që Turqia ka prani kulturore në Qipro, atëherë “fat të mirë” për ta.

Së dyti, imperialistët do të formojnë strategjitë e tyre të ardhshme gjysmëshekullore dhe shekullore përmes Qipros! Ata do të na sulmojnë nga Qiproja!

Ne po e humbasim nga ana kulturore Qipron!

Nëse nuk duam ta humbasim atë fizikisht shpejt, gjë që do të rezultojë në ndarjen e Turqisë, Zoti na ruajt, duhet të marrim urgjentisht masat e nevojshme para se të jetë vonë./GazetaImpakt/ yenisafak/

OPINIONE