Qyteti bavarez i Nerdlingen është përmendur për herë të parë në shekullin e 9-të. Banorët e ngritën qytetin brenda një krateri të gjerë prej 26 kilometrash të një vullkani të shuar.

Për ndërtimit e tij, banorët përdorën një gur nga mjedisi, i cili dukej i pazakontë për ta sepse ishte i shëndritshëm

‘Fuqia’ e tij i atribuohej vullkanit të shuar. Por historia e vendit të tyre u ‘kthye me kokë poshtë’ kur dy gjelologët amerikanë Judin Shemaker dhe Edward Chao, erdhën në qytet dhe pas hulumtimit arritën në përfundimin se nuk ishte i shtrirë mbi kraterin e vullkanit por në një krater të asteroideve.

Ata gjithashtu shpjeguan misterin e gurëve që shëndrisnin.

Në vendin e goditjes së meteorit, u formua një lloj i veçantë guri, i cilipër shkak të për shkak të shtypjes së blloqeve ekzistuese të granitit, përmban edhe diamante në miniaturë.

Ato janë vetëm 0.2 milimetra dhe mezi janë të dukshëm për syrin e njeriut.

Shemaker dhe Çao vlerësojnë se ka rreth 72,000 tonë diamante në shtëpi, kisha dhe ndërtesa të tjera.

“Për fat të mirë diamantet janë kaq të vegjël sepse shumë kisha e ndërtesa të tjera do të ishin zjedhur shumë kohë më parë,”-tha zëdhënësi i kishës Horst Lener.

Meteroi mendohet të ketë një diametër prej 1-1.5 milje dhe ka lëvizuar me një shpejtësi prej 20-25 km në sekondë. Ai goditi Tokën rreth 15 milionë vjet më parë dhe krijoi një krater rreth 24-26 kilometra të gjerë, raportojnë mediat bavareze.