Opinion

Racizmi dhe privilegjet nga “Bëni Amerikën përsëri të Madhe”

Nga: FARID HAFEZ

Nuk ka asnjë dyshim se deklaratat e fundit të Presidentit amerikan Donald Trump në lidhje me katër gratë me ngjyrë të kongresit që ato duhet “të ktheheshin” nga kishin ardhur” janë thellësisht raciste. Ky debat nuk ka të bëjë me fakte; tre nga katër kanë lindur në Sh.B.A dhe e katërta është një qytetare e natyralizuar që ka ardhur nga një vend afrikan. Nuk bëhet fjalë as për faktin se vetë Trump ka paraardhës të cilët erdhën si emigrantë të varfër në Shtetet e Bashkuara jo shumë kohë më parë.

Nuk bëhet fjalë gjithashtu për faktin se Komisioni i Shanseve të Barabarta për Punë të Sh.B.A citon frazën që përdori Presidenti Trump për të llogaritur diskriminim. Të gjitha këto janë fakte të rëndësishme, por ajo që është në diskutim është shumë më thelbësore.

Duke argumentuar dhe ritheksuar që publikimet e tij në twitter nuk ishin raciste, Trump tregoi se ai ishte kristal i qartë në bërjen e asaj që bëri edhe pse Dhoma e Përfaqësuesve votoi të dënojë publikimet e Trump pasi mendoi se ato  ishin raciste me katër republikanë që mbështesin rezolutën.

Për Trump, katër gratë e kongresit me ngjyrë ishin jopatriote, sepse kritikuan Amerikën.

Por le të kujtojmë se si ai erdhi në pushtet: E gjithë fushata e Trump u ndërtua në pohimin se Amerika nuk ishte e madhe. Ishte një kritikë e madhe ndaj shtetit të Shteteve të Bashkuara. Slogani i fushatës “Bëni Amerikën e Madhe përsëri” nënkupton që Shtetet e Bashkuara duhet të rimarrin një gjendje të qenies që ishte e humbur.  Më e rëndësishmja që Trump e pa jo vetëm veten, por të gjithë elektoratin e tij, të drejtën e zërit dhe të bëhen përfaqësues të kësaj kritike.Prandaj, duhet të shtrohet pyetja se pse disa njerëz kanë të drejtë të shprehin kritikën e tyre drejt Shteteve të Bashkuara, ndërsa të tjerët jo.

Pse janë disa kritikë janë atdhetarë dhe të mirëpritur në vendit të tyre ndërsa të tjerët jo? Pse disa kritikë bëhen ekstremistë dhe shpifet sikur janë socialistë, antisemitë dhe ekstremistë, ndërsa të tjerët janë njerëzit të mirë e që duan ta bëjnë Amerikën përsëri të shkëlqyeshme?

Natyrisht, slogani i fushatës Trump “Bëni Amerikën e Madhe përsëri” do të thotë “Bëni Amerikën përsëri të Bardhë”.Sulmet e presidentit ndaj katër grave kongresiste tregon se njerëzit me ngjyrë, megjithëse zgjidhen në mënyrë demokratike nga amerikanët, nuk kanë të drejtë të kritikojnë Shtetet e Bashkuara, ndërsa njerëzit e bardhë po.

Logjika të shkon se të bardhët, janë të privilegjuar nga kritikat e zërit, ndërsa njerëzit me ngjyrë nuk janë. Në të vërtetë, për të parë fuqinë e Trump në historinë, le të kujtojmë vetëm Charlottesville.

Ky tubim, i cili u organizua nga supremacistët e bardhë dhe nacionalistët e bardhë si ish-magjistari i madh Ku Klux Klan David Duke, që mbajti edhe një fjalim gjatë tubimit, u komentua nga Trump i cili tha se kishte “disa njerëz shumë të mirë nga të dy palët.”

Në thelb tubimi ishte për sloganin nacionalist të “kthimit të vendit tonë”. Nacionalistët e bardhë thërrisnin “Hebrenjtë nuk do të na zëvendësojnë” dhe parulla të tjera naziste. Por, ndërsa këto deklarata qartësisht antisemite nuk u adresuan thjesht nga Trump, është ndryshe kur kemi të bëjmë me njërën nga katër gratë me ngjyrë të kongresit.  Gjatë një tubimi të fundit, Trump tha se Ilhan Omar “thotë gjëra të tmerrshme për Izraelin, urren Izraelin, urren hebrenjtë” dhe e kombinoi këtë me një pretendim të të qenit jopatriotik: “Ata nuk e duan vendin tonë.

Ata janë kaq të zemëruar”, tha Trump për Omari, e cila u pasua nga një turmë që brohoriste “Dërgoje përsëri”.  Ajo që qëndron në këtë debat është një kultivim i racizmit nga presidenti i Shteteve të Bashkuara dhe privilegjeve të të të bardhëve. Duke veçuar gratë e zgjedhura rishtazi nga Kongresi, Trump jo vetëm që synon disa demokratë, por shumicën e njerëzve me ngjyrë në vetë Shtetet e Bashkuara. Dhe përsërit mesazhin se Donald Trump qëndron për: Amerika e Bardhë./gazetaimpakt/dailysabah/

OPINIONE

INTERVISTA