Opinion

Republika laike katolike e Francës

Nga Ergun Yildirim

Franca është një republikë laike katolike. Katolik do të thotë e vërteta universale. Ju nuk keni zgjidhje tjetër përveçse ta pranoni këtë të vërtetë universale. Përndryshe, ju nuk mund të jetoni me të. Kështu, tërësia e Evropës Mesjetare ishte katolike. Nuk kishte asnjë sekt tjetër, sepse nuk iu dha mundësia të ekzistonte. Kështu, kur katolikët pushtuan Andaluzinë, ata u dhanë muslimanëve dhe hebrenjve tre mundësi: Ju ose bëheni katolikë, vdisni ose largoheni. Nuk ka pluralizëm fetar në katolicizëm. Si një zgjatim, pluralizmi fetar nuk u përjetua kurrë në Evropë. Megjithatë, gjatë së njëjtës periudhë, sekte të ndryshme islamike dhe bashkësi fetare bashkëjetuan nën Perandorinë Osmane. Në fakt, ajo madje përqafoi hebrenjtë e Andaluzisë. Kur shkëmbimi i fundit i popullsisë u zhvillua në Stamboll, 48 përqind e njerëzve përbëheshin nga jomuslimanë. Kishte një atmosferë fetare pluraliste gjatë epokës klasike të shteteve muslimane, dhe kjo strukturë shoqërore vazhdoi për shekuj.

Ndërkohë, sekularizmi francez zhvilloi luftë kundër kishës gjatë periudhës moderne. Përplasjet ishin të përgjakshme. Shteti laicizoi dhe mori rolin e kishës për të treguar të vërtetën universale. Në fakt, të gjithë burrave u kërkohej të bënin një betim ndaj shtetit (autoriteti politik laik katolik). Mijëra priftërinj që kundërshtuan këtë ishin të detyruar të largoheshin nga vendi në fillim të viteve 1970. Ky sekularizëm francez nuk ishte i kënaqur me kërkimin e një fushe politike të pavarur nga shenjtëria. Për më tepër, ajo e konsideronte fushën e shenjtë një rival, një pengesë dhe kundërshtim. Kështu, ai nuk parashikoi ndonjë paqe, unitet ose solidaritet me fushën e shenjtë dhe të ndyrë. Teoria sociologjike në lidhje me këtë u krijua nga sociologu francez Durkheim. Sipas tij, e shenjta dhe e ndyra janë domene krejtësisht të ndara. E shenjta është kundër profanit; e parandalon atë dhe është regresive. Fushat e shenjta dhe të ndyra janë armiq; ata shkatërrojnë njëri-tjetrin dhe nuk lejojnë që tjetri të ekzistojë. Prandaj, në mënyrë që të bëhet profane, domeni i shenjtë duhet të braktiset. Solidariteti nuk do të sigurohej më nga shenjtëria, por nga morali laik. Etika Profesionale do të siguronte solidaritet shoqëror. Kjo do të ishte e mundur përmes përparimit të shkaktuar nga modernizmi. Përtej të qenit një teoricient sociologjik, Durkheim ishte gjithashtu një reformist. Përkundër të gjitha ideologjive objektive sociologjike shkencore, ai ishte pionier i reformës së arsimit laik. Ai kreu një seri studimesh në bashkëpunim me Ministrinë Kombëtare të Arsimit Francez për të reformuar sistemin e arsimit të mesëm. Ai zhvilloi projektin e mirë qytetar francez. Një vetëdije arsimore e pastër nga shenjtëria – në fakt, ajo që lufton kundër shenjtërisë – është gjithashtu një pjesë e këtij projekti të qytetarisë.

Para Durkheim, Jean-Jacques Rousseau gjithashtu udhëhoqi ndjekjen për një shtetësi të barabartë dhe një fe, të pavarur nga kisha. Në fakt, ai është personi i parë që ka ardhur me idenë. Ai e quan fenë e adoptuar në mënyrë të pavarur nga kisha “fe civile”. Feja civile për të cilën ai diskuton i referohej një qytetari që vepron në përputhje me një program që është i ndarë nga kisha dhe i miratuar nga shteti. Në një kuptim, ai prodhoi katolicizëm laik si një autoritet politik.

Elitat franceze menduan se të gjithë do të hidhnin në rastin për t’u bashkuar me republikën laike katolike dhe për t’u bërë “të civilizuar”. Sidoqoftë, projektet e tyre nuk mund të qëndronin kundër fshatarëve dhe masave muslimane të punëtorëve të paarsimuar. Sidomos fëmijët e atyre që vuajtën nga duart e kolonializmit ishin bllokuar në getot në Paris dhe Lyon. Këto ishin probleme të mëdha. Republika laike katolike u privoi atyre nga vendet e punës dhe respektimi. Ata ishin të rinj të zemëruar, të cilët ishin kështu të papunë dhe nuk kishin respekt. Republika, barazia, moderniteti dhe sekularizmi ishin në një krizë të thellë. Sipas francezëve, civilizimi, republika dhe sekularizmi i tyre ishte absolut, e vërteta dhe nënkuptonte njerëzimin. Nuk mund të ketë asnjë problem me ta. Burimi i problemit mund të ishin vetëm “armiqtë e republikës”! Për këtë u zgjodh një simbol efektiv: Liria dhe shamia! Liria dhe gratë. Liria u përdor për të mbuluar krizën e republikës laike katolike. Armiku i zgjedhur kundër kësaj ishte shamia – natyrisht, posaçërisht muslimanët. Kështu, u krijua një komitet për ndalimin e shamive. Këtë herë, Alain Touraine, sociolog i famshëm dhe autor i librit, “A mund të jetojmë së bashku?” ishte përfshirë gjithashtu. Ai, gjithashtu, nënshkroi emrin e tij nën ndalimin për liri.

Presidenti francez Emmanuel Macron është shpëtimtari liberal i ri, i ri, dinamik dhe i dashur i republikës katolike laike. Në fakt, ai është një figurë kolektive, e cila mban të gjithë elementët liberalë, të majtë dhe nacionalistë. Ai dëshiron që t’i bëjë muslimanët të përjetojnë një Andaluzi të dytë. Ai dëshiron të kapërcejë probleme të tilla si ksenofobia, racizmi, papunësia, ostracizimi dhe fluksi i refugjatëve, përmes armiqësisë ndaj Islamit. Ai po mbledh të gjithë “të tjerët” brenda një tjetri të vetëm: “tjetrin musliman”. Këtu, muslimani është i huaj, i zi, një refugjat, proletar. Kriza e republikës katolike laike po i atribuohet kësaj./GazetaImpakt/yenisafak/