Rezistenca civile për Palestinën

Nga Ihsan Aktas

Gjatë javëve të fundit, kryeqytetet perëndimore, metropolet dhe qytetet kulturore janë tejmbushur me demonstrata të jashtëzakonshme në mbështetje të Palestinës.

Rezistenca palestineze ka hapur derën për të gjitha konfrontimet ekzistuese në mbarë botën. Nuk është rastësi që demonstratat më të mëdha janë në Skoci dhe Irlandë. Për shkak të ndjenjës së vazhdueshme antikoloniale dhe ndikimit të majtë në vendet e Amerikës Latine, individët e ndërgjegjshëm që mbështesin Palestinën janë të vetëdijshëm se ata po luftojnë gjithashtu kundër padrejtësisë.

Në artikull përmendet se rezistenca e nisur nga HAMAS është kthyer në një hap që do të ndryshojë të gjithë botën. Kjo perspektivë nuk është vetëm e imja; të gjithë duket se janë dakord për këtë çështje. Gjatë epokës së Luftës së Ftohtë, filozofët analizonin rrjedhën e ngjarjeve. Megjithatë, në këtë epokë, individë si një fenomen, një rini anonime, apo figura intelektuale si Bassam Yousef, duke bërë pyetje të thjeshta, po e drejtojnë këtë proces. Një hegjemoni 200-vjeçare dhe monopoli mediatik dhe financiar shekullor i Sionizmit mjaftojnë për të nënshtruar njerëzimin. Rinia e epokës së mediave sociale nuk iu nënshtrua edukimit ortodoks si ne, mendojnë thjesht dhe nuk mashtrohen lehtë.

Sugjerimet e Shteteve të Bashkuara nuk mund ta ndalojnë Netanyahun, i cili ka marrë identitetin e një “Hitleri të egër të gjeneratës së re”. Mizoritë kanë marrë përmasa të paimagjinueshme, duke tejkaluar skenarin e luftimeve të inskenuara. Përshkallëzimi i dhunës, vështirësitë në rritje të Izraelit dhe, në planin afatgjatë, forcimi i kontrollit dhe administrimit të Izraelit nga administrata demokrate në SHBA mund të jenë të mundshme. Kryeministri izraelit duket se e ka lexuar kështu situatën, duke u përgjigjur ndaj reagimeve në arenën ndërkombëtare: “Nuk jam vetëm, të gjitha këto krime i kryej në bashkëpunim me SHBA-në”, duke i kujtuar publikut një bashkëpunëtor të fuqishëm.

Rrugët në Lindjen e Largët janë të gjalla. Ka lëvizje të konsiderueshme pothuajse në të gjitha vendet e BE-së. Pakistani, Egjipti, Jordania dhe vendet e Afrikës Veriore po prodhojnë kundërshtim mbi opozitë. Ata që kanë një problem me SHBA-në, shtetet perëndimore dhe monopolin sionist po dalin përpara në mbarë botën. Ata duan të dëgjojnë ndërgjegjen e tyre dhe të shohin llogaritjet e tyre të paprecedentë.

Aktualisht, nuk ka mendimtarë të mëdhenj për të interpretuar të gjitha këto në botën tonë. Akademia duhet të përshtatet shpejt me këtë ndryshim sepse paradigmat themelore po ndryshojnë në mënyrë drastike. Pavarësisht se janë të rrethuar nga Sionizmi, udhëheqësit dhe administratat në vendet perëndimore, rrugët janë në rebelim, duke udhëhequr rrugën për ndryshim në univers. Në vende si Arabia Saudite, njerëzit janë të ndjeshëm dhe administratat shtetërore kanë një qëndrim të tillë si: “Po kalonim kaq mirë, nga erdhi ky HAMAS?”

Për sa i përket reflektimit të vullnetit të njerëzve në qeverisje, Turqia është vendi më demokratik në botë. Qëndrimi me ndikim i Erdoganit ndaj Palestinës, që prek të gjitha kombet në mbarë botën, është vendimtar. Duhet të bëhen përpjekje për të siguruar që efektiviteti në nivel shtetëror të mos dobësojë domenin civil. Ndërsa popullatat e shteteve që mbështesin Izraelin, individët e ndërgjegjshëm, rezonojnë me “Palestinën e Lirë”, heshtja jonë nuk është një shenjë e mirë.

Demokracia bëhet më e fortë kur rrugët janë aktive. Organizatat e shoqërisë civile dhe sindikatat që mbështesin qeverinë duhet të kuptojnë diçka. Shoqëritë perëndimore po ndërmarrin veprime për t’i vendosur shtetet e tyre në rrugën e duhur, duke ndikuar në mekanizmat e vendimmarrjes. Qeveria jonë është në një pozicion të drejtë. Megjithatë, 100 vjet më parë, ka trazira në tokat nga të cilat është ndarë shteti ynë. Në atë rast, kombi ynë dhe organizatat e shoqërisë civile duhet të bëjnë përpjekje që zëri i tyre të dëgjohet në mbarë botën.

Herë pas here, kërkesat dhe reagimet civile mund të duken të tepërta. Kjo është normale sepse ndjeshmëria e njerëzve është shumë e lartë. Shteti duhet të vazhdojë të jetë i drejtë dhe zëri i shoqërisë civile do të bëhet edhe më i lartë. Ndërsa Erdogan ka ndërmarrë një mision që bën jehonë në mbarë botën, fakti që organizatat civile në Turqi janë kaq të nënshtruara nuk është një situatë e pranueshme. Organizatat civile duhet të vazhdojnë me vetëdijen se sot monopoli sionist po tronditet deri në palcë. Përveç pjesëmarrjes në këtë ndryshim global, është e nevojshme të frymëzohen kombet e tjera, njësoj si Erdogani./gazetaimpakt/yennisafak

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne