Rritet përçarja, Izraeli vendos tarifa 100% të importit për mallrat turke!

Nga YUVAL BARNEA

Ministri i Financave Bezalel Smotrich njoftoi se Izraeli do të shfuqizojë marrëveshjen e tij të tregtisë së lirë me Turqinë dhe do të vendosë një tarifë 100% për importet nga Turqia si hakmarrje ndaj vendimit të presidentit turk Tajip Erdogan për të ndaluar eksportet në Izrael. Smotrich paraqiti planin për miratimin e kabinetit, duke përfshirë heqjen e Marrëveshjes së Tregtisë së Lirë Izrael-Turqi, nënshkruar në 1996. MTL-ja u zgjerua në 2000 për të përfshirë të gjitha mallrat industriale, duke hequr të gjitha detyrimet dhe tarifat për importimin e tyre nga Turqia.

Deri në vitin 2007, MTL-ja ishte zgjeruar më tej për të mbuluar një sasi të konsiderueshme të produkteve bujqësore, duke përfshirë vezët, bimët e gjalla, perimet, domatet e thata, koncentratet e kafesë, lëngjet e ndryshme (portokalli, limon, mollë), birrën, disa lloje arra, dhe fiq të thatë dhe kajsi. MTL uli tarifat e tyre në 0%.

Heqja e fundit e kësaj marrëveshjeje do të thotë se tarifat e mëparshme do të rivendosen dhe do të shtohet një 100% e re. Smotrich sqaroi se këto tarifa do të mbeten në fuqi për sa kohë që presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan të mbetet në pushtet.

Rritja e diversitetit të importeve

Përveç kësaj, Ministria e Ekonomisë, e Punëve të Jashtme dhe e Financave pritet të ndërmarrin hapat e nevojshëm për të diversifikuar importet izraelite larg produkteve turke dhe për të krijuar burime alternative importi për të reduktuar varësinë izraelite në ekonominë turke. Plani shpjegon se diversifikimi mund të shkaktojë shkurtim ndërprerjet afatgjata, por duhet, në afat të gjatë, të zvogëlojë kostot dhe të ndihmojë në zbutjen e çështjeve të ardhshme të furnizimit për shkak të ngjarjeve gjeopolitike.

Masa pritet gjithashtu të ndihmojë në përmirësimin e qëndrueshmërisë industriale dhe konkurrencës izraelite në tregjet globale. Shoqata e Prodhuesve të Izraelit, e cila pretendon se përfaqëson 1800 anëtarë përgjegjës për mbi 90% të prodhimit industrial izraelit, i shtyu prodhuesit të ndiqnin importe alternative nga Kina, Evropa Lindore, Greqia, Gjermania, Qiproja dhe Tajvani.

“Rritja e tarifës së importit ndaj Turqisë është një përgjigje e përshtatshme sioniste ndaj Erdoganit,” tha Smotrich. “Njoftimi i tij për ndalimin e importeve në Izrael përbën një deklaratë të një bojkoti ekonomik dhe një shkelje serioze të marrëveshjeve të tregtisë ndërkombëtare për të cilat Turqia është angazhuar”.

“Për shumë vite, Shteti i Izraelit luftoi me antisemitizmin e Erdoganit. Jo në turnin tim!” “Nëse, në fund të mandatit të Erdoganit, qytetarët e Turqisë zgjedhin një lider që është i arsyeshëm dhe jo urrejtës i Izraelit, do të ishte e mundur të ktheheni në marrëveshjen tregtare me Turqinë./gazetaimpakt/ jpost

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne