Shefi i diplomacisë spanjolle: Zotimi i Spanjës për njohjen e Palestinës forcon rrugën drejt paqes

Ministri i Punëve të Jashtme i Spanjës, Jose Manuel Albares, ka riafirmuar synimin e Spanjës për të njohur shtetin palestinez, duke përmendur atë si një hap drejt sigurimit të një zgjidhje me dy shtete dhe sigurimit të paqes së qëndrueshme në Lindjen e Mesme. “Ne duam të njohim shtetin palestinez për ta bërë zgjidhjen me dy shtete të pakthyeshme, e cila është njësoj si të bësh paqen në Lindjen e Mesme të pakthyeshme”, tha Albares gjatë fjalimit të tij në parlamentin spanjoll, duke sfiduar anëtarët e opozitës për orientimet ndryshe nga politikat e qeverisë.

Ministri spanjoll theksoi angazhimin e qeverisë për “ndihmë humanitare” në Gaza, duke mbrojtur rritjen e “donacioneve vullnetare për UNRWA-në”, që synon të ndihmojë palestinezët në nevojë. “Kjo është ajo që ju refuzuar në këtë dhomë dje, mbështetjen e ushqimit dhe arsimit për djemtë dhe vajzat”, tha Albares, duke kritikuar gjithashtu anëtarët e opozitës për refuzimin e nismave që ofrojnë ushqim dhe arsim për fëmijët.

Albares gjithashtu vuri në pikëpyetje mosmarrëveshjen e parlamentit me përpjekjet e qeverisë, duke filluar nga nxitja e marrëdhënieve të forta fqinjësore deri te mbështetja e nismave ndërkombëtare të “paqes”. Ai theksoi rëndësinë e mbajtjes së lidhjeve të forta me vendet fqinje, veçanërisht ato që “ndajnë një kufi” me Spanjën.

Duke adresuar shqetësimet për mbrojtjen e qytetarëve, Albares përmendi gjithashtu ndërhyrjet e suksesshme të fundit, duke përfshirë riatdhesimin e një shtetasi spanjoll të sëmurë nga Tajlanda dhe lirimin e individëve të ndaluar padrejtësisht në Iran. Albares përfundoi duke pohuar statusin e Spanjës si një lojtar i rëndësishëm global, pavarësisht nga perceptimet për madhësinë dhe forcën e saj. Ai theksoi se veprimet e qeverisë përputhen me vlerat që përcaktojnë pozicionin e Spanjës në botë./AA

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne