Ja sesi MEK-u dhe regjimi izraelit korruptojne deputetët evropianë me para për lobim

Nga Ivan Kesic

Një shkëmbim verbal i shkurtër  kohët e fundit, midis një prezantuesi televiziv dhe një politikani të profilit të ulët dhe ish-ligjvënës nga një vend i vogël në periferi të Bashkimit Evropian, nxori në pah një problem të gjatë të lobimit jotransparent në institucionet më të larta të BE-së në Bruksel.

Një prezantuese televizive në një talk show popullor kroat pyeti një të ftuar se si e përballon inflacionin evropian në rritje prej 13 përqind pasi ajo ka kursime prej 700-800,000 euro në llogaritë bankare të disponueshme publikisht.

Këto të dhëna financiare i njihte atij sepse institucionet kroate kundër korrupsionit kërkojnë që politikanët kryesorë kroatë duhet t’i bëjnë publike pasuritë e tyre në internet çdo vit, në mënyrë që të parandalohet konflikti i interesit.

Deputetja kroate Marijana Petir, e ftuar në emision, është tronditur dukshëm nga pyetja e papritur.

Ajo nuk u shqetësua nga inflacioni dhe humbja e rreth njëqind mijë eurove, por nga fakti se ky informacion pak i njohur u prezantua në një shfaqje jashtëzakonisht të njohur të ndjekur nga mbi gjysmë milioni njerëz, afërsisht një e katërta e popullsisë së rritur kroate.

Ndaj, në vend që të përgjigjej për inflacionin, ajo ndryshoi menjëherë temën dhe deklaroi se kursimet e saj janë çështje private, se ka fituar gjithçka me drejtësi dhe se të dhënat e saj financiare i dorëzon rregullisht dhe jane transparente në institucionet përkatëse.

Reagimet publike

Parandjenjat e saj të errëta rezultuan të sakta, sepse informacioni për llogarinë bankare errësoi pjesën tjetër të intervistës dhe ishte një temë e nxehtë në mediat dhe publikun kroat prej ditësh.

Së shpejti, shumë të dhëna interesante dolën si skelete nga një dollap.

Për shembull, nga 151 përfaqësuesit e parlamentit kroat, i cili përfshin biznesmenë të shquar dhe trashëgimtarë të pasur, Petir ka kursimet më të mëdha të pavarura: afërsisht 700 mijë euro.

Kursimet e saj janë afërsisht dy herë më të mëdha se pasuritë e raportuara të këtij viti të Zoran Milanoviçit, presidentit aktual kroat i cili ka mbajtur poste të lakmuara politike për dy dekada, duke përfshirë mandatin e kryeministrit dhe pozicionin e udhëheqësit të partisë së dytë më të madhe në Kroaci.

Për më tepër, të dhënat e pasurisë që disponojmë tregojnë se Petiri nuk ka trashëguar asgjë, nuk është e martuar dhe nuk ka pasuri të përbashkët, si dhe nuk ka hua apo borxhe.

Me fjalë të tjera, e gjithë shuma është rezultat i karrierës së saj politike prej vetëm 17.5 vitesh, përveç më pak se dy vjet punë në sektorin real.

Llogaritjet

Pak gazetarë investigativë janë përpjekur të rindërtojnë karrierën e saj dhe shumën e të gjitha pagave, duke arritur në të njëjtin përfundim se pretendimet e saj për “fitime të drejta” nuk mbajnë ujë.

Periudha më e frytshme është sigurisht mandati i saj si deputete e Parlamentit Evropian kur ajo mori një pagë neto prej 4500 euro gjatë pesë viteve 2014-2019.

Kjo ende përbën rreth një të tretën e kursimeve të saj totale.

Petir ishte gjithashtu anëtare e Parlamentit kroat për gjashtë vjet, ku paga e saj neto ishte dy herë më e ulët, duke dhënë një të katërtën e kursimeve të saj. Nëse përfshijmë edhe punë të vogla, marrim një sasi prej mezi dy të tretat e kursimeve të saj totale.

Kjo përllogaritje sipërfaqësore sigurisht që nënkupton se ajo nuk ka shpenzuar asnjë cent prej dy dekadash, gjë që është thjesht e pamundur duke pasur parasysh stilin e saj të njohur të jetesës luksoze.

Pavarësisht se këto kontradikta u bënë publike, askush nuk arriti t’i përgjigjet pyetjes kyçe – nga erdhën realisht paratë?

Fshehjet

Vetë Petiri i shmanget përgjigjes së pyetjes – nga vijnë të ardhurat e saj marramendëse?

“Kursimet e mia vijnë nga 20 vjet punë në vende të ndryshme pune, të cilat nuk kishin të bënin vetëm me Parlamentin Europian apo atë kroat”, citohet të ketë thënë ajo në media.

“Pagat për pozitat zyrtare janë publike dhe të disponueshme, ndërsa shuma e pagave për pozitat tjera në bazë të kontratës nuk mund të bëhet publike”, ka nxituar të shtojë ajo.

As Parlamenti Kroat dhe as Parlamenti Evropian nuk japin një përgjigje.

Megjithëse rregullat e tyre diktojnë që atyre u kërkohet të raportojnë shumën e kursimeve dhe grupet e interesit, me sa duket nuk u kërkohet të raportojnë burimin e plotë të parave dhe politikat e lobimit; për kë dhe kundër kujt.

Faqja e internetit e Parlamentit të BE-së zbulon vetëm shkurt se ajo është kryetare e grupit të miqësisë Kroaci-Izrael, ndërsa në faqen e Parlamentit kroat renditet anëtarësimi i saj në grupet ndërparlamentare të miqësisë me Hungarinë, Izraelin, Maqedoninë e Veriut dhe Shtetet e Bashkuara. .

Së fundi, nuk ka asnjë media kroate apo evropiane, artikull gazete, madje as një blog, që të shkruajë për punëdhënësit e saj të vërtetë dhe aktivitetet lobuese.

Jo vetëm për Petirin, por edhe për shumicën e dhjetëra rasteve të ngjashme në Parlamentin e BE-së.

Zbulimet

Përgjigja në pyetjen se si një politikan fshatar pak i njohur grumbulloi qindra mijëra euro është ende mjaft e thjeshtë – ajo vjen nga lobimi anti-iranian dhe anti-palestinez për grupin terrorist MKO me bazë në Shqipëri dhe regjimin izraelit në BE. parlamenti.

Vetëm dy javë pasi hyri në parlamentin e BE-së, ajo u mburr në faqen e saj private se është e vetmja anëtare kroate e delegacionit me marrëdhënie të ngushta me regjimin izraelit dhe tërbimi i saj sionist ishte i dukshëm gjatë mandatit të saj pesëvjeçar.

Në fjalimet e saj, ajo vazhdimisht promovoi gënjeshtrën se palestinezët përdorin “mburoja njerëzore”, duke zbardhur kështu krimet e luftës të regjimit izraelit. Ajo pohoi gjithashtu se ndihma humanitare e BE-së për Palestinën “financon terrorizmin”, duke barazuar kritikat ndaj politikës izraelite dmth Palestinën me antisemitizmin dhe duke kërkuar që lëvizja e rezistencës së Hezbollahut të Libanit të vendoset në listën e terrorizmit të BE-së, etj.

Ajo ka udhëtuar në territoret e pushtuara nga Izraeli të paktën tre herë, nga ku me krenari kundërshtoi etiketimin e produkteve të BE-së me origjinë nga vendbanimet ilegale izraelite në Lartësitë e pushtuara të Golanit, Rripin e Gazës, Bregun Perëndimor dhe Jerusalemin Lindor.

Kështu, Petiri mbron me zjarr regjimin e aparteidit përgjegjës për spastrimin etnik të miliona muslimanëve palestinezë dhe qindra mijëra të krishterëve palestinezë, por në të njëjtën kohë paradoksalisht e paraqet veten si një katolike e madhe e shqetësuar për shkeljet e të drejtave të të krishterëve në botë.

Në një nga sharjet e saj të çuditshme, ajo emëroi Iranin, Sirinë dhe Turqinë si gjoja “vendet më agresive anti-kristiane”.

Lidhjet e MKO

Ekzistojnë gjithashtu prova të shumta që tregojnë për lidhjet e saj të ngushta me MKO-në, një organizatë famëkeqe terroriste anti-iraniane me bazë në Shqipëri, e cila është përgjegjëse për vrasjet e dhjetëra mijëra iranianëve, të cilat Petir i referohet indirekt si “organizata iraniane për të drejtat e njeriut”. në faqen e saj të internetit.

Ajo zhvilloi takime me Maryam Rajavi, promovoi propagandën e MKO në faqen e saj në Twitter dhe më e rëndësishmja, përdori dezinformatat e tyre për prezantime anti-iraniane në Parlamentin e BE-së.

Midis fjalimeve të shumta kundër Iranit është një fjalim veçanërisht i çuditshëm në të cilin ajo thotë: “Dihet mirë se pozita e grave ka rënë pas revolucionit”, dhe vazhdon të citojë të dhëna të ndryshme të rreme nga pamfletet e MKO, duke përfshirë gjoja “mohimin”. të edukimit të vajzave”.

Kjo përderisa, para revolucionit islamik, më shumë se tre të katërtat e grave ishin analfabete, ndërsa sot shkrim-leximi është pothuajse 100 për qind dhe numri i studenteve universitare është 50 për qind më i lartë se në Gjermani dhe në disa vende të tjera evropiane.

Çuditërisht, askush nga 700 përfaqësuesit e BE-së nuk u përball me Petirin apo injorancën e saj, ndërsa Përfaqësuesja e Lartë/Zëvendëspresidentja Federica Mogherini tha se ishte në dijeni të “situatës shqetësuese”.

Shumica e aktiviteteve të tjera të Petirit në Parlamentin e BE janë të kufizuara në çështjet margjinale bujqësore dhe rajonale të lidhura me Ballkanin, kështu që mundësia që ajo të përfitonte nga lloje të tjera lobimi mund të përjashtohet.

Oktapod lobues

Petiri nuk është një rast i izoluar. Nga gjithsej 11 përfaqësues nga Kroacia në Parlamentin e BE-së nga viti 2014 deri në vitin 2019, tre të tjerë morën pjesë në aktivitetet anti-iraniane pro-MKO: Jozo Radoš, Željana Zovko dhe Ruža Tomašić. Zëvendësuesi i Tomashiqit, Ladislav Ilçiq është gjithashtu aktiv që nga viti 2021.

Një fenomen i ngjashëm ekziston në Slloveninë fqinje, e cila gjithashtu ka pesë përfaqësues që kanë lobuar në mënyrë aktive për grupin terrorist MKO vitet e fundit: Franc Bogovič, Ljudmila Novak, Patricija Šulin, Romana Tomc dhe Milan Zver.

Në përgjithësi, ka nga 40 deri në 50 individë që kanë marrë pjesë në aktivitete të tilla në Parlamentin e BE-së gjatë viteve të fundit. Më shumë se gjysma vijnë nga vendet lindore të BE-së, pjesa tjetër kryesisht nga partitë margjinale të BE-së perëndimore.

Blerja nga MKO e një deputeti të shquar të një partie të madhe kroate përfaqëson padyshim një çështje, jo vetëm për shkak të kostos shoqëruese, por edhe për shkak të pasojave ndërkombëtare. Nga ana tjetër, ballafaqimi me shifra të lira margjinale nga periferia evropiane nuk përbën asnjë problem.

Çështja Petir të kujton edhe rastin e mirë-dokumentuar nga Spanja ku MEK financoi me disa qindra mijëra euro fushatën evropiane të partisë radikale të djathtë Vox.

Përsëri, gjithçka ndodhi në mënyrë diskrete dhe ligjore, pa një proces antikorrupsion apo polemika të mëdha.

Pra, me koston relativisht të lirë prej disa milionë eurosh të dhënë nga sponsorët e tyre sionistë, grupi terrorist anti-iranian arriti të mbledhë të njëjtin numër përfaqësuesish në Parlamentin e BE-së si Polonia.

Ky nuk është vetëm një problem iranian, por edhe një problem evropian.

Qytetarët evropianë, besojnë ekspertët, duhet të pyesin veten nëse institucioni më i lartë i BE-së është kaq i prekshëm ndaj ndikimit lobues, sa i prirur është ai ndaj korporatave ultra të pasura, e lëre më një mjeshtër jashtë shtetit?

Burimi: PressTV

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne