Opinion

Thesari i fshehtë i Lindjes së Mesme …

Nga: Nedret Ersanel

Thashethemet që qarkullojnë se Sh.B.A do të tërheqë sistemet e saj të mbrojtjes dhe luftërat nga Arabia Saudite; shkëmbimi i të burgosurve me Iranin; Emiratet e Bashkuara Arabe (Emiratet e Bashkuara Arabe), Oman, Kuvajti dhe Katari që kërkojnë marrëdhënie më të buta me Iranin; një marrëveshje midis Uashingtonit dhe Teheranit mbi administratën Irak-Bagdad për një qeveri të re; vendimi i Sh.B.A që i lejon Iranit të vazhdojë shitjen e energjisë elektrike në Irak; zhvillime të reja dhe domethënëse që kalojnë në Siri përmes kanaleve të shumta; lajmi se Bashar Asad nuk është më në librat e mirë të Rusisë; Deklarata e James Jeffrey duke thënë, “Ne po punojmë për këtë me Rusinë”; para kësaj, deklarata, “Ata që erdhën në këtë vend pas vitit 2011 – SH.B.A., Turqi, Iran – duhet të dilnin nga Siria”; Deklarata e Izraelit në vijim të, “Deri më tani ne po mundoheshim të ndalonim Iranin të vinte në Siri, tani ne po luftojmë për ta nxjerrë atë nga Siria”; për më tepër, Franca dhe SH.B.A. bashkojnë Partinë e Punëtorëve të Kurdistanit (PKK), Njësitë e Mbrojtjes Popullore (YPG) dhe Këshillin Kombëtar të Sirisë Kurde në veri të Sirisë në përpjekje për të mbledhur opozitën nën një çati të vetme, dhe të formojnë një bashkëbisedues ndërkombëtar.

Ju mund ta konsideroni këtë paragraf masiv një krah të Lindjes së Mesme të Madhe. Krahu i dytë janë vlerësimet e reja duke përfshirë pellgun mesdhetar, Libinë, pastaj Egjiptin, Maltën, Italinë dhe Tunizinë.

Për shembull, nuk dihet nëse është rezultat natyror i ngjarjeve në rajon apo për shkak të krizave politike dhe epidemike që i shtyjnë lojtarët në pozicione të reja, por pritjet në marrëdhëniet Turqi-Izrael gjithashtu mund të shtohen në këtë histori.

Pyetja është, “Cfarë lloj sinkroniteti ka midis këtyre zhvillimeve të njëkohshme?”

Cili është roli i Turqisë në të gjitha këto?

Deklarata e fundit e Ministrisë së Jashtme në lidhje me Libinë, “Sulmet që synojnë interesat e Turqisë do ta kthejnë Halif Haftar në një objektiv legjitim”, është disi një mesazh dërguar forcave që e mbështesin atë, dhe pjesërisht një paralajmërim përfundimtar për Haftar. Mund të interpretohet në gjuhë rruge si “Ne do t’ju shtypim”.

Eshtë gjithashtu e qartë se ekziston një lloj ndërlidhjeje midis Sirisë dhe Libisë. Zgjidhjet dhe kush do të ketë fjalën në të dy tabelat është një lojë serioze me fuqi; zona e mbuluar nga Turqia në të dy vendet dhe në tryezën e diplomacisë po ruan fuqinë e saj, drejt fundit.

Sidoqoftë, marrëdhënia midis Sirisë dhe Libisë ka të bëjë edhe me Izraelin dhe Palestinën. Harta zgjerohet në unaza dhe ju tërhiqeni, edhe nëse mbeteni pasiv.

I dërguari i posaçëm presidencial i Rusisë për shtetin e Lindjes së Mesme dhe Afrikën Mikhail Bogdanov dhe ambasadori rus për Sh.B.A. Markus Ederer zhvilluan një bisedë telefonike në lidhje me Sirinë dhe Libinë. Përveç zhvillimeve të fundit politike në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, krizat e Libisë dhe Sirisë, ata diskutuan konfliktin Izrael-Palestinë. Për të lehtësuar negociatat midis Izraelit dhe Palestinës bazuar në parimin dy-shtetësh, palët nënvizuan rëndësinë e Rusisë dhe BE-së, dhe veçanërisht Quad-it të Lindjes së Mesme për të koordinuar përpjekjet. (“Të dërguarit rusë dhe BE diskutojnë për konfliktet siriane dhe libiane”, 07/05, TASS.)

Duke parë foton e madhe, është e qartë se Siria po pastrohet nga Irani dhe do të zvogëlohet në Irak. Një bashkëpunim i SHBA-Rusisë është në diskutim në Siri; dhe në Irak, po bëhen përgatitje për një zgjidhje të përbashkët në Irak ndërsa konflikti midis Sh.B.A dhe Iranit zvogëlohet. Se si do të funksionojë apo nëse komplikimet do ta lejojnë atë është një histori tjetër.

E ardhmja e Asadit është në thelb një proces që varet nga Idlibi. Qëndrimi i Ankarasë këtu ka përshkruar fuqinë e vërtetë të Turqisë ndaj superfuqive të botës, kryesisht ndaj Rusisë. Edhe Moska nuk e priste shumë. Nëse dalja e Asadit po diskutohet sot, kjo është pjesërisht falë lëvizjeve turke të bëra atje.

Prandaj, ka një ngecje në luftë në Siri dhe Irak. Stanjacioni mund të dallohet në sulmet e provokuara nga Irani ndaj njësive amerikane në Irak javët e fundit. Pentagoni dhe qeveria e Irakut do të zhvillojnë takime në Bagdad në Qershor në lidhje me praninë ushtarake amerikane në vend.

Sh.B.A nuk do të largohet nga Iraku. Kjo do të shkonte kundër natyrës së saj. Se si do ta kuptojë Izraeli kjo ka të bëjë me Sirinë. Analizat e fundit të Izraelit tregojnë se prania e Iranit në Siri do të zvogëlohet. Në këtë rast, Rusia po merr një rrugë tjetër. Duket se ka ide të ndryshme në lidhje me Iranin dhe Sirinë.

Eshtë e qartë se zhvillimet po japin rezultate të reja specifike për të tre vendet në kufirin jugor të Turqisë. Ata të gjithë na shqetësojnë dhe kërkojnë ndërhyrjen tonë. Kështu, kjo kërkon që Turqia të zbatojë politika të shumta. Jo për të kapërcyer krizat, por këtë herë për të rritur avantazhet. Situata komplekse i lejon Turqisë një dorë shumë më të favorshme.

Turqia, Rusia, Izraeli dhe Sh.B.A-të janë në të gjithë Lindjen e Mesme, jo si aleancë por si vendimmarrës, dhe herë pas here ata i mbajnë kufijtë së bashku në partneritet, dhe ndonjëherë në kundërshtim.

Ngjarja thelbësisht e parashikuar janë zgjedhjet presidenciale të Sh.B.A-së. Vetëm pas zgjedhjeve aleancat dhe politikat do të bëhen të prekshme. Për shembull, në rast se rizgjidhet Donald Trump, Rusia dëshiron të vazhdojë afrimin e saj me SH.B.A.

Për Kremlinin, një Iran i vogël do të thotë një Izrael i vogël. Do të thotë zbehje e krizave në zonat kritike. Do të thotë kalime në Siri, Irak dhe Libi. Një rrotë e re po kthehet tani, Turqia është aktori I rëndësishëm, partneri i aleancës në aspektin strategjik.

Në kushte normale, SHBA-Kina është në vendin e dytë në listë.

Ky është një temë e vështirë.

Ankaraja do të bëjë këtu një zgjedhje!

Por ndryshe nga të gjithë të tjerët, një zgjedhje surprizë.

Kështu do të zbulohet “thesari i fshehtë i Lindjes së Mesme”!

Gjendja jonormale është humbja e Trump. Në atë rast, së bashku si bota, ne do të duhet të ulemi dhe rishkruajmë të gjitha skenarët./yenisafak/