Ungjillorët Amerikanë presin betejën përfundimtare në Gaza

Nga: Chris Lehmann

Për shumicën e vëzhguesve, lufta në Gaza është një përshkallëzim i tmerrshëm i tensioneve në Lindjen e Mesme, duke vënë përballë një shtet izraelit të armatosur rëndë në një kryqëzatë të vetëquajtur “ekzistente” kundër një popullsie civile pa shtetësi, duke sjellë një numër shumë të madh viktimash dhe perspektivë të zhvendosje e përhershme.

Megjithatë, për shumë njerëz në botën ungjillore amerikane, lajmet nga Gaza janë një parashijim vendimtar i fitores, preludi i betejës përfundimtare për fuqinë tokësore, që do të pasohet nga Harmagedoni dhe Rrëmbimi.
Ungjillorët amerikanë janë krenarë prej kohësh me mbështetjen e tyre të paanshme për Izraelin, por baza e kësaj aleance nuk është një konvergjencë standarde e interesave diplomatike dhe sigurisht nuk është një lulëzim i solidaritetit të bazuar në besim me hebrenjtë.

Përkundrazi, është çështje e shfaqjes oportuniste të aktit përfundimtar të paracaktuar të historisë. Besimtarët në interpretimin e mirëfilltë të profecisë së “fundit” i shohin fatet e Izraelit si një pararojë kyçe të Gjykimit Përfundimtar dhe të ngritjes së historisë së rënë njerëzore në mbretërinë e hyjnores. Në politikën laike të majtë, avokatët e përshkallëzimit të shpejtë të klasës dhe konfliktit gjeopolitik njihen si akserovues; në besimin e profecisë së fundit, përshpejtimi i lihet Perëndisë, por emisarët e tij të krishterë ende ruajnë fuqinë e jashtëzakonshme të njohjes dhe festimit të shenjave të gjykimit në pritje dhe duke i nxitur fuqitë dhe principatat tokësore që të përputhen me planin hyjnor para se të jetë tepër vonë.

Promotori më i njohur i këtij botëkuptimi është evangjelisti Pentekostal me bazë në Teksas, John Hagee, themeluesi i grupit të avokimit “Të krishterët e bashkuar për Izraelin” (CUFI). Hagee është një personazh prej kohësh në kompleksin mediatik të fundit, duke pretenduar se marshimi i kohës po përputhet me shpejtësi me ngjarjet e parathëna në “Zbulesa” dhe libra të tjerë profetikë të Biblës. Pas sulmit terrorist të Hamasit të 7 tetorit mbi Izraelin, ai shkoi në foltoren e tij në Kishën e tij Cornerstone në San Antonio për të kërkuar ndërhyrje të menjëhershme të SHBA-së kundër Iranit, ndërsa disa diplomatë izraelitë e shikonin dhe anëtarët e krahut të djathtë të Kongresit ofruan regjistrime si dëshmi të tyre.

“Zemërimi i drejtë i Amerikës duhet të përqendrohet në Iran”, njoftoi Hagee, siç raporton gazetari Lee Fang, i cili kohët e fundit publikoi një dokumentar mbi aleancën ungjillore-izraelite të quajtur “Lutja për Harmagedonin”. “Më lejoni t’ju them në një fjalim të thjeshtë në Teksas: Amerikanët duhet të përveshin mëngët dhe të rrëzojnë dritën e diellit mbi Iranin për atë që kanë bërë për Izraelin. I godisni aq fort sa armiqtë tanë do të na kenë sërish frikë”. Djali dhe bashkëpastori i Hagee, Matt Hagee, foli të njëjtin refren në një gjuhë të turpshme profetike. “Sekretari i Shtetit nuk do të na nxjerrë nga kjo”, deklaroi ai në një shpërthim të gjithëdijes të shkrimeve të shenjta të vetëkënaqur. “Zoti ka një grep në nofullat e këtyre kombeve dhe ai po i tërheq këtu. Zoti i tregon Ezekielit saktësisht se si do ta mbrojë Izraelin. Ai flet për të rënë zjarr dhe breshër squfuri. Ky është një sulm ajror qiellor”.

Marka e dispensionalizmit gjakatar të Hagees ka qenë një shtrirje e besimit të profecive kryesore të paktën që nga vitet 1970, kur trakti i fundit i pop-it “Toka, planeti i madh i vonuar”, nga Hal Lindsay, u shfaq si libri më i shitur jofiction i dekadës. Ai rrëfim pa frymë i ngjarjeve bashkëkohore botërore pohoi se brezi që po formimin e Izraelit modern do të ishte i fundit në Tokë, duke vendosur ardhjen e apokalipsit diku rreth vitit 1988. Nuk kishte rëndësi që llogaritjet e sinqerta të Lindsay për ardhjen e fundit dhe gjykimit ishin mjerisht i gabuar si me parashikimet e kaluara të dështuara të kohërave të fundit, qëllimi ishte të zgjonte disponimin e llogarisë së afërt globale dhe të tronditte besimtarët në veprim. I njëjti shkrirje plotësuese e profecive biblike dhe ngjarjeve aktuale nxiti serinë “Left Behind” të Tim LaHaye dhe Jerry Jenkins të romaneve ungjillore të fundit, e cila ka marrë formë në betejën përfundimtare në Lindjen e Mesme pasi një sekretar i përgjithshëm i ndryshueshëm i OKB-së kërkon të ndërmjetësojë. një paqe jobesimtare dhe zbulohet se është Antikrishti. Ashtu si trakti i Lindsay, ekskluziviteti i “Left Behind” ishte një sukses i madh tregtar, duke grumbulluar gati 80 milionë në shitje.

Fërkimet e Hagee mund të godasin të painformuarit, por ai ka rekrutuar një aleat shpirtëror shumë me ndikim, kryeministrin izraelit Benyamin Netanyahu, i cili ka folur në disa ngjarje të mëdha të “CUFI” dhe u ul për një intervistë me Hagee në prag të festës së tij, fitoren e zgjedhjeve vjeshtën e kaluar. Hagee ishte gjithashtu ndër udhëheqësit e shquar ungjillorë që lobuan me sukses në administratën Trump për të zhvendosur ambasadën amerikane në Izrael në Jerusalem, një tjetër fakt i fundit që vetë Hagee e nënvizoi teksa bëri urimin përmbyllës në ceremoninë për ambasadën e re dhe shpalli se Jerusalemi ishte “kryeqyteti i përjetshëm i popullit hebre”.

Përqafimi i mesazhit të fundit të Hagee nga lideri i Likud-it është më pak një çështje e afeimitetit shpirtëror sesa një llogari brutale me ngritjen e kësaj marke të fortë të nacionalizmit të krishterë me ndikim të madh politik në Amerikë. Zgjedhja e Donald Trump në vitin 2016 ndihmoi për të zhvendosur të djathtën ungjillore në pararojë të politikës republikane, ndërsa Trump ndërmjetësoi pikat kyçe të kontaktit midis ungjillorëve amerikanë dhe liderëve të Likud, si lëvizja e ambasadës dhe korniza e dështuar diplomatike e Marrëveshjes së Abrahamit. “Arsyeja që Netanyahu të kuptojë se sa të rëndësishëm janë ungjillorët është e qartë, pasi ndikimi i tyre politik nuk ka bërë gjë tjetër veçse është rritur në 20 vitet e fundit, veçanërisht brenda Kongresit”, thotë historiani i Universitetit Shtetëror të Uashingtonit, Matthew Avery Sutton, autor i studimit “Apokalipsi Amerikan” mbi besimin e profecisë moderne. Dhe siç e bëjnë të qartë deklaratat e Hagee dhe djalit të tij, e djathta ungjillore, ndryshe nga shumë amerikanë të tjerë fetarë, ka zero interes për një zgjidhje të negociuar të pushtimit izraelit. “Në botën e tyre ideale, nuk do të kishte zgjidhje me dy shtete, asnjë shtet palestinez”, vëren Sutton. “Ideja është që hebrenjtë duhet të kontrollojnë të gjithë tokën që kontrollonte mbreti David”.

Por dhënia e kontrollit të njëanshëm të hebrenjve mbi territoret e pushtuara nuk është në asnjë mënyrë një miratim i hebrenjve si hebrenj. Në skemat dispensionaliste të Hagee dhe predikuesve të tjerë të kohëve të fundit, hebrenjtë janë një mjet për të arritur një qëllim, shkaku efikas i zjarrit përfundimtar, por jo agjentë shpirtërorë autonomë në vetvete. Hagee me të vërtetë ka përpiluar një rekord të gjatë deklaratash antisemitike, duke përfshirë pretendimin se Hitleri dhe Holokausti përfaqësonin veprën e Providencës hyjnore që kur kulmuan me krijimin e Izraelit. (Në një shpërthim tjetër të çmendur, Hagee e karakterizoi gjithashtu vetë Hitlerin si “një hebre gjysmë race”). “Ju mund të jeni edhe pro-sionist dhe antisemitik në këtë kontekst”, thotë Sutton. “Ju mund të besoni se hebrenjtë duhet të jenë në Palestinë, por kjo nuk do të thotë që ju po i mbështetni ata. Kjo ishte një gjë e vështirë për t’u zbuluar si historian, se në vitet 1930, fondamentalistët amerikanë mund të ishin antisemitë dhe të shqetësuar për gjendjen e vështirë të hebrenjve në Gjermaninë naziste.

Siguritë e shkrimeve të shenjta që i tërheqin besimtarët drejt profecive të fundit, në radhë të parë ushqehen me përhapjen e dhunës dhe kaosit. Lee Fang raporton se disa predikues të shquar ungjillorë po paralajmërojnë tashmë audiencën e tyre se kushdo që përpiqet të ndërmjetësojë një armëpushim ose marrëveshje paqeje në luftën e Gazës mund të jetë fare mirë Antikrishtit, ashtu si në romanet “Left Behind”. Me perspektivën e përshkallëzimit të konfliktit në rajon, ungjillorët “nuk do të lëkunden në idenë se kjo është tokë hebreje dhe se Zoti e ka caktuar Izraelin të jetë një shtet hebre”, thotë Sutton. “Ekziston një gatishmëri për të vazhduar përpara, pasi të ringjallni dhunën dhe luftën dhe të merrni nën kontroll rrjedhën e ngjarjeve apokaliptike. Unë mendoj se ata do të shkojnë të gjithë për Izraelin në tërësi dhe do të jenë kampionë edhe më të mëdhenj për zgjerimin e vendbanimeve dhe pushtimin e mëtejshëm. Sepse ata besojnë nëse e bëjnë këtë, Zoti do t’i bekojë ata dhe do t’i bekojë Shtetet e Bashkuara”.

Kjo ndjenjë e fundit vjen nga një traditë ungjillore aleate e pro-sionizmit e njohur si “teologjia e bekimeve”, e cila varet nga zotimi i Perëndisë ndaj Abrahamit në Zanafillën se ai do të “bekojë ata që të bekojnë dhe të mallkojë ata që të mallkojnë”, një doktrinë e prosperitetit të besimit e projektuar në skenën botërore. Është gjithashtu i qartë një nen qendror i besimit për kryetarin e ri të Dhomës së Përfaqësuesve, Mike Johnson, një ungjillor i flaktë që thekson qendrën e besimeve të tij fetare në politikën e tij. Duke iu drejtuar Koalicionit Republikan Hebre në Las Vegas, Johnson përsëriti kundërshtimin e tij ndaj një armëpushimi në Gaza, duke shpallur se “Zoti do të bekojë kombin që bekon Izraelin”. Ai gjithashtu iu drejtua, jo aq në heshtje, logjikës së profecisë së fundit, ndërsa deklaroi se “Perëndia nuk mbaroi me Izraelin”. Është e qartë se e njëjta gjë vlen edhe për ungjillorët amerikanë./gazetaimpakt/thenation

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne