Opinion

DITA DITËS PO VETIZOLOHET GREQIA!

Nga Savash VELIU

Turqia sot shpalli ‘’NATFIX’’ e saj, gjegjësisht, Manovrat Ushtarake rrethishujve kontestuese Meis-Rodos si rajon i Ujërave Nacionale turke ku do tëkryej edhe sondazhe gazi dhe petroli duke i turrër anijet dhe avionet F-16 mbiishujt grek. Greqia e panikosur alarmoj Amerikën kurse Trump ia ktheu troç; Këtoujëra dhe ishuj janë kontestuese ndërkombëtarisht. Greqia e shokuar nga kjo përgjigjetë papritshme u detyrua të kërkoj Makaronin dhe e ai ktheu shpinën e u bë ishurdhër ngase Amerika ia vodhi pazarin e armëve që donte Franca tia shesë Greqisë2 fregata ushtarake me shumë prej 5 miliard dollarësh dhe ato dollar tani do tishkojnë xhepit amerikan për të blerë prej saj 1200 autoblinda.

Pas shokut të përjetuar Greqia ktheu telefonatën drejt zonjës Merkel ecila pranoi të marr në telefonat Erdoganin e të bind të mos ndërmarr asnjëveprim karshi greqisë, por Erdogan i tha prerr; aty rreth ishujve të mos shohasnjë anije greke, sepse atë e shoh si akt lufte. Këtë herë shansolize Merkelshpëtoi nga kthetrat turke Greqinë.

Turqia për ta parandaluar marshimin e ushtrisë egjiptiane drejtë Libisëi shpeshtoj vizitat në shtetet afrikane duke i ideizuar për një luftënxitje mesEtiopisë dhe Egjiptit rreth ujërave kontestuese të Nilit, por asaj problemi iashtoi edhe Sudanin i cili ngriti flamurin e luftës dhe i kërkoi Sisit të lëshojdy ishujt kontestuese në detin e kuq që iu dhuruan vitin e kaluar saudëve ngaky i fundit. Këtë ide Sudanit ia transmetoj Turqia dhe Katari. Egjipti igjendur në këtë situate rreziku të palakmueshme tani përjeton rrethekim tëdridhëshme që i mjafton të haroj Libinë.

Kurse në frontin tjetër Ushtria Libiane e ndihmuar nga komandot turke”Bordo Bereler” bëri një operacion dhe në përleshjet e sipërt robëruan njëgrup ushtarësh rusë të grupit ‘Wagner’ të cilët veprojnë nën komandën e drejpërdrejttë Putinit ky i fundit kërkoj ato ti dorëzohen menjëherë Moskës. Por çfarëndodhi? Qeveria Libianei ato i dorëzoj Turqisë. Turqia pas kësaj gesti menjëherëthiri në telefonat Putinin dhe i kërkoi të ulen në tavolin për negociata nësedo bien në ujdi me pazarllëqet për pranimdorëzim të Wagnerëve palës së Moskës, porme çfarë kushte, ato Turqia i di.

Dhe dje mbrëma një lajm që befasoj gjithë rajonin Ballkanik kur Ministriae Mbrojtjes Nacionale Shqipëtare e nxitur nga diplomacia turke shpalli njëMarëveshje të Madhe të bashkëpunimit Ushtarake dhe Financiar mes Shqipërisë dheTurqisë, dmth. Shqipëria i tha qartë greqisë ‘’Unë jam me Turqinë’’!

Turqia me këtë gest rrethekoi nga të katër anët tërë Greqinë duke embytur në baticat dhe zbaticat e detrave të Egeut, Jonit dhe të Mesdheut pakrisur asnjë plumb. Kështu do përfundoj Greqia ngadal ngadal duke u mbytur nëujërat e saja.

Që moti Turqia kishte spirancuar ca anije dhe nëndetëse në Shqipëri nëlimanin detar Pashaliman gjatë viteve të’90-ta, dhe në këto rrethana të krijuaraajo po planifikon të zgjeroj Pashalimanin në një liman të Marinës Detare pornuk do të mbetet me kaq, aty ka gjasa të stacionoj edhe Këmbësorin që do tëthotë do të kthej atë në Bazë Ushtarake të madhe si rrethekim i tërë Ballkanitme gjithë Mesdheun, nga deti dhe nga toka, kjo është strategjia e fuqishme gjeopolitiketurke që qendiset ja ca dekada rreth e përqark Mediteranit, akt që do kurorëzohetme shpalljen e muzeut Aja Sofia në Xhami si kurora e të gjitha këtyreprestigjeve të hatashme turke e cila arriti të futet si Hanxhare mes BotësOrtodokse dhe asaj Katolike duke shpallur Sovranitetin e saj në gjithë ishkufijtë e saj Perandorake./gazetaimpakt