Opinion

Çfarë po përpiqet të thotë vërtet Henry Kissinger në lidhje me epideminë, rendin e ri botëror?

Bota nuk do të jetë e njëjtë pas virusit ”: Kjo tani është bërë klishe.

Bukur. Në fillim kishte nga ata që nuk e kuptuan se për çfarë po flasim, tani ata nuk mund të marrin sa duhet nga kjo frazë.

Kjo duket gjithçka shumë mirë. Ata që e thanë këtë ndërsa virusi sapo po shfaqej në Kinë, pse nuk na treguan se çfarë do të ndodhë më pas: Cfarë do të bëhet nga organizatat ndërkombëtare si FMN, Banka Botërore, BE, NATO dhe KB? Cfarë do të ndodhë me vende si SH.B.A., Kina, Rusia, Gjermania, Mbretëria e Bashkuar? Në fakt, çfarë do të ndodhë me Turqinë? Cfarë do të ndodhë me ekonominë globale dhe lojërat e tyre? Kush do të pretendojë për teknologji?

Dikush ka një përgjigje të arsyeshme dhe të qartë? Sigurisht, nuk është e mundur që të gjithë të kenë një përgjigje për të gjitha këto pyetje dhe, në të vërtetë, rendi / sistemi që do të formohet brenda viteve të ardhshme dhe të dhimbshme është një “organizëm”, dhe nuk është një detyrë e thjeshtë për të vlerësuar ose pastruar.

Për shembull, krahasimi për të cilin referohet bota e re është rendi që u vendos pas Luftës së Dytë Botërore. Kryqëzimet kritike të asaj periudhe, për shembull, Plani Marshall, në fakt Projekti Manhattan, u përmendën në lidhje me pikën aktuale të thyerjes.

A ka dikush që është në gjendje ta kuptojë si duhet këtë? Kryeministri britanik u mor në kujdes intensiv; Mbretëresha iu drejtua njëkohësisht kombit për të parandaluar përhapjen e frikës në Mbretërinë e Bashkuar. Me fjalë të tjera, “besimi dhe stabiliteti” është 94 vjeç!

Presidenti i Komisionit Evropian Ursula von der Leyen tha: “Evropa fillimisht ishte blinduar pjesërisht nga një armik i panjohur dhe një krizë e shkallës dhe shpejtësisë së lartë … do të na duhet … një Plan Marshall për Evropën”.

Me fjalë të tjera?

Plani Marshall ishte një paketë ndihme ekonomike amerikane e iniciuar për vendet evropiane pas luftës botërore.

Nëse e konsideroni pyetjen, “Cfarë po përpiqet të thotë BE me këtë?” si shenjë e kalimit në rendin e ri botëror me metoda të njohura dhe duke lypur Sh.B.A-në për një ilaç ndaj frakturës politike dhe ekonomike të përshpejtuar nga virusi, atëherë, në aspektin strategjik, ata do t’ju vendosin gjithashtu nën kujdes intensiv.

Kjo është mënyra e BE-së për ta vënë veten në treg në tenderin botëror! Kina, Rusia, Sh.B.A dhe të gjithë të tjerët janë të ftuar, disa si ndërmarrës, të tjerët si kontraktorë.

Rezultati?

Për shembull, konsiderimi i zhvillimeve nga një këndvështrim kaq fleksibël nuk është diçka që favorizon “rendin e ri”!

Në këtë kuptim ndryshime të tilla gjithashtu do të transformojnë të gjitha institucionet / organizatat ndërkombëtare që përmendëm më lart. Natyrisht, ata gjithashtu do të ndryshojnë vendet! Disa nuk do të jenë në gjendje të përballojnë presionin dhe rajone të caktuara do të shemben. Një ndryshim i sistemit nuk është diçka që mund të kontrollohet duke zëvendësuar ingranazhin kryesor me një të ri. Po, do të ketë një ingranazh të ri, por çdo veshje duhet të strukturohet veçmas dhe të kontrollohet në përputhje me rrethanat! Kjo shkon kundër natyrës së sistemit. Prandaj, disa ingranazhe do të prishen dhe disa do të hiqen.

A mundet që SHBA të fshihen pas kësaj loje?

Henry Kissinger shkroi një artikull më 3 prill, 2020, për rendin botëror dhe virusin (“Pandemic Coronavirus do të ndryshojë përgjithmonë rendin botëror,” 03/04, WSJ). Mund të bëhet më interesante kur kujtojmë se libri i tij i fundit titullohet, “Rendi Botëror”.

Si përmbledhje, ai thotë: Ne duhet të udhëheqim luftën kundër epidemisë. Ne duhet të gjejmë një kurë. Në shkrimin tim të 25 Marsit 2020, unë shkruaja: “Sh.B.A dëshiron të bëjë diçka, por është tepër vonë. Ndoshta do të përpiqet të shënojë një hat-trick në kohë shtesë, që do të thotë të gjejë “vaksinën”. Disa pretendojnë se fillimi i një projekti mjekësor ‘Manhattan Project’ dhe gjetja e vaksinës mund të shpëtojë jo vetëm Sh.B.A por edhe botën dhe zgjedhjet”.

Nuk është sekret se kush do të marrë drejtimin e Sh.B.A-së, por ky nuk është qëllimi kryesor; qëllimi kryesor është bota. Ai pastaj thotë, “Sh.B.A gjithashtu duhet të ringjallë ekonominë”.

Bota tashmë ishte duke u tërhequr në stanjacion ekonomik përpara virusit. Shumë mallra të sjellë për këtë u bënë një mjet loje. Kjo është ajo që skenarët e vendosur përmes karburantit, naftës dhe arit janë të gjitha me lidhje. Personalisht, unë gjithmonë i kam parë lëvizjet e prodhuesve kryesorë të naftës të çuditshëm dhe, në fakt, të paarsyeshëm. Kam shkruar edhe për këtë. “Rënia e naftës” nga Daniel Yergin, botuar në Punët e Jashtme më 2 prill, 2020, është një artikull i fuqishëm mbi këtë temë.

Kissinger pastaj vazhdon të sugjerojë që SH.B.A. të duhet të kërkojë udhëheqjen ekonomike të cilën e mbajti dikur duke vazhduar globalizimin, liberalizimin duke hedhur pretendime për trashëgiminë e saj të mëparshme të periudhës së iluminizmit dhe të vazhdojë në rrugën e saj. Dallimi nga e kaluara është se kjo duhet të bëhet “gradualisht”.

Si përmbledhje, ai thotë, “Tërheqja nga ekuilibrat e fuqisë globale mund të çojë në marrëveshje shoqërore në vend dhe botë”.

Ai i thotë udhëheqjes amerikane që “Shmangni ndërhyrjen e Amerikës dhe kthejeni atë në lavdinë e saj të mëparshme”. Ai kritikon qeverinë, Presidentin e SHBA Donald Trump dhe thotë se rendi botëror mund të rehabilitohet nëse Sh.B.A kthehet në lojë.

Ndërsa kjo mund të konsiderohet një rrugëdalje për disa; për të tjerët, thjesht mund të jetë diçka për të ndalur. Megjithatë, të dy varen nga fakti nëse Sh.B.A ka fuqi të mjaftueshme për t’u kthyer në ditët e saj të arta. Sipas disave, çdo mënyrë është mirë, ndërsa sipas të tjerëve, bota nuk është më ajo botë e dikurshme.

Ne mund të përsërisim pyetjet e Kissinger, por a janë organizatat globale në gjendje t’i parashikojnë fatkeqësitë tani? A janë në gjendje të ndalojnë efektet e tyre? A janë në gjendje të ruajnë stabilitetin? Sa rezistente janë ato? Sa të ndjeshëm janë ato? A i besojnë shoqëritë dhe njerëzit përgjigjet, zgjidhjet dhe deklaratat e këtij urdhri?

Ne e dimë përgjigjen e këtyre pyetjeve. Epidemia na ka treguar se ai që e di se si ta trajtojë situatën do të ketë sukses, dhe si është të jesh në një atmosferë ku virusi nuk njeh kufij dhe nuk i lë kufijtë e vendeve. Distancat politike janë më të mëdha se distancat shoqërore.

Sëmundja do të përfundojë, por dridhjet e saj ekonomike dhe politike do të ndikojnë në gjeneratat e ardhshme./Gazetaimpakt/ yenisafak/

OPINIONE

INTERVISTA