Opinion

Kanali i Press TV në Youtube në Mbretërinë e Bashkuar është hequr si pjesë e fushatës kundër Iranit

Nga Robert Inlakesh

Në kohën e agresioneve dhe goditjeve të SH.B.A.-së mbi popullin iranian përmes sanksioneve të dëmshme për jetën, gjigantët e internetit po kërkojnë gjithashtu të parandalojnë publikimin e këndvështrimeve të iranianëve që të komunikojnë në internet.

Pas vrasjes së paligjshme të Gjeneral Kasem Sulejmanit nga Shtetet e Bashkuara, Facebook filloi të heqë të gjitha postimet e mediave sociale dhe ndalimin e përdoruesve të tij shkëmbimin e informacionit dhe përshkrimin e një fotoje të gjeneralit më të dashur të Iranit, që shkonte kundër pasqyrimeve që bënin mediat perëndimore.

Në këtë spastrim anti-Iran nga mediat sociale dhe google, tani është përfshirë edhe llogaria në YouTube e Press TV në Mbretërinë e Bashkuar. Youtube nuk lëshoi asnjë paralajmërim kundër llogarisë së Press TV në Mbretërinë e Bashkuar, e cila kishte mbi 28,000 abonentë, duke e hequr kanalin menjëherë, pa sqarime të qarta. I vetmi shpjegim i shkurtër i dhënë për heqjen e llogarisë së Press TV në Mbretërinë e Bashkuar ishte se ai ishte raportuar dhe që Youtube kishte arritur në konkluzionin se llogaria kishte shkelur termat dhe kushtet e saj.

Press TV në Mbretërinë e Bashkuar, është krahu i Kanalit Press TV dhe përmbajtja e tij është përqendruar në anti-imperializëm, anti-racizëm dhe mbulimin e aspekteve të lajmeve që mediat kryesore të korporatave në Mbretërinë e Bashkuar nuk kanë pranuar të transmetojnë. Ky sulm ndaj lirisë së fjalës së gazetarëve të Press TV duket se është pjesë e një spastrimi anti-Iran pasi perëndimi jep vetëm pamje për ndryshimin e regjimit në Iran.

Koha e këtij largimi duket se është një sulm ndaj të alternativës së të shkruarit, që qëndron kundër objektivave të ndryshimit të regjimit të perëndimit mbi Iranin. Sigurimi i një shembulli tjetër se si liria e fjalës në internet po përmblidhet. Në dy vitet e kaluara, mijëra faqe të mediave sociale dhe dhjetëra llogari në Youtube, llogari në Twitter dhe llogari të Facebook bashkangjitur mediave të tilla si Russia Today, Telesur i Venezuelës dhe natyrisht Press TV, janë hequr.

Kohët e fundit  Presidenti Bolivian Evo Morales tha për Telesur në Anglisht se perëndimi dëshiron të imponojë me forcë një ngjarje botërore. Mënyra me të cilën ata duket se e po bëjnë atë është përmes censurimit dhe ndalimit të të gjitha alternativave të tjera të mendimit dhe trasmetimit.

Duket sikur kemi hyrë në një epokë të re të propagandës orientaliste. Një epokë në të cilën mendimet që burojnë nga shumica dërmuese e shteteve të Jugun janë de-legjitimuar, injoruar dhe ndaluar. Zërat e komuniteteve të emigrantëve në perëndim konsiderohen disi si nën atë të homologëve të tyre evropianë perëndimorë. Në këtë arenë, në të cilën përhapet informacioni në internet, narracioni kryesor i perëndimit, i mbështetur përmes mediave të tij, ekspertëve, shkrimtarëve dhe politikanëve, kryesisht është mposhtur.

Njerëzit në perëndim, në epokën e informacionit dhe epokën e mediave sociale, kanë zbuluar mendimet e atyre në pjesën tjetër të botës dhe kanë filluar të kuptojnë se perëndimi nuk është djali i mirë që e bën veten të dalë jashtë. Ata kanë filluar të shohin përmes gënjeshtrave që na kanë çuar në luftëra të panumërta të regjimit nëpër Amerikën e Jugut dhe Lindjen e Mesme dhe të shohin që ata me nivel të lartë moral janë njerëzit në këto vende nga të cilët ne pushtojmë dhe vjedhim.

Me heqjen e atyre zërave, që në dukje përfaqësojnë zërin e të “të heshturve” në perëndim, është fillimi i fundit të lirisë së fjalës në botën perëndimore. Për sa kohë do të jetë që përpara se të shprehni mendimet e muslimanëve dhe pakicave etnike në Mbretërinë e Bashkuar, SH.B.A. dhe gjetkë do të rezultojnë me burgim? Dhe më e rëndësishmja, me kanale që mbështesin pamje të së djathtës ende të lejuara për të operuar në Youtube, sa do të zgjasë që për ne do të  ketë vetëm pamje të evropianëve të bardhë dhe të krahut të majtë që të dëgjojmë?

Press TV është një kanal që synon të luftojë tregimin e mediave kryesore perëndimore, dhe nëse jeni dakord me gazetarinë e bërë në Press TV, është çështje e lirisë së fjalës dhe lirisë së shtypit që gazetarët e Press TV të jenë në gjendje të vazhdojnë të bëjnë punën. Sidoqoftë, për kryerjen e detyrave të tyre, gazetarët e Press TV janë arrestuar në mënyrë të paligjshme nga autoritetet amerikane, spiunuar, nënshtruar fushatave të njollosura dhe përmbajtja e tyre është hequr nga platformat online.

Në mënyrë që Mbretëria e Bashkuar të mbajë pretendimin e saj për të siguruar të drejtën e lirisë së fjalës dhe lirinë e shtypit, ajo duhet të veprojë për të rikthyer llogarinë në Youtube të Press TV në Mbretërinë e Bashkuar dhe të bëjë të qartë se gazetarët e Press TV në Mbretërinë e Bashkuar kanë të drejtën e tyre për të prodhuar lajme dhe të shprehin mendimet e tyre./gazetaimpakt/presstv