Opinion

Ky shkencëtar sugjeroi një ilaç për të trajtuar Covid-19. “Kontrollet e fakteve” e quanin atë një lajm të rremë

Nga: Nebojsa Malic

Midis një paniku pandemik mbi koronavirusin, provat për një trajtim ndoshta efektiv janë denoncuar si “lajme të rreme” madje edhe kur ofrohen nga një shkencëtar i njohur me përvojë të gjatë me dekada.

Rasti i Didier Raoult, një mikrobiolog francez me eksperiencë të pamohueshme, edhe nëse disa nga pikëpamjet e tij janë gati aq eksentrike sa pamja e tij. Megjithëse mund të duket sikur sapo u largua nga një roman i Alexandre Dumas, drejtori i Institutit Spitalor Universitar Mesdhetar në Marsejë citoi jo një, por tre studime të ndryshme nga Kina që tregojnë se ilaçi kundër malaries i quajtur chloroquine ka qenë efektiv në trajtimin e pacientëve me Covid- 19.

Kjo nuk e ndaloi Le Monde, gazeta më e madhe e Francës, për ta shpallur videon e tij të 25 shkurtit si “pjesërisht të rreme”. Mëkati i Raoult ishte të argumentonte se ilaçi i zakonshëm kundër malarjes i përdorur gjerësisht për dekada rezultoi me “përmirësime dramatike” midis atyre që u preken nga virusi.

Si rezultat i kontrollit të fakteve të Le Monde, kushdo që përpiqet të ndajë videot e Dr. Raoult në Facebook merr një flamur duke thënë se informacioni në të ishte “pjesërisht i rremë” siç përcaktohet nga “kontrollues të pavarur të fakteve”.

Argumenti kryesor i paraqitur nga ata kritikë ndaj ilacit  është se kërkohet më shumë testime përpara se të mund të aprovohet zyrtarisht si trajtim për koronavirusin. Ndërsa Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) e thonë atë, “Aktualisht nuk ka të dhëna të disponueshme nga Gjykimet Klinike të Randomizuara … për të informuar udhëzimet klinike mbi përdorimin, dozimin, ose kohëzgjatjen e trajtimeve me hidroksillorine” për Covid-19.

Kush është mjaftueshëm e drejtë, por herën e fundit që kam kontrolluar, ka ndodhur një pandemi që po vazhdon, me miliarda njerëz të mbyllur në shtëpitë e tyre dhe të gjithë biznesetcjanë në një ndalesë në të gjithë globin, mbi parashikimet apokaliptike të spitaleve që mbushen me kufoma për shkak të këtij koronavirusi.

A duhet që çdo lloj trajtimi, veçanërisht një ilaç që është përdorur në mënyrë të sigurt për dekada të tëra, për të trajtuar diçka tjetër, me efekte anësore të dokumentuara në mënyrë të përpiktë, të refuzohet në mënyrë kategorike, në këto rrethana? A mendojnë vërtet “ekspertët” se bota ka luksin të presë me muaj apo edhe vite për studimet e tyre të kontrolluara në laborator?

Sa i përket kontrolluesve të fakteve, a nuk duhet të kenë përdorur ata të njëjtën rreptësi për modelet e përdorura për t’i trembur të gjithë në grumbullimin e ambiente publike dhe vendosjen e urdhrave për depresionin e përmasave më të këqija se gjithçka që bota ka parë ndonjëherë?

Por askush nuk duket se shqetësohet për t’iu përgjigjur këtyre pyetjeve që bëhen. As kjo lloj verbërie selektive nuk është endemike në Francë; përtej Atlantikut, mediat kryesore ngritën zërin e tyre në unison kundër klorokuinit pasi Presidenti amerikan Donald Trump e solli atë si një trajtim të mundshëm, siç duket duke iu referuar punës së Dr. Raoult.

Ata shkuan aq larg sa të qarkullojnë një histori mashtruese qëllimisht për një çift të Arizonës që hanin pastruesin e rezervuarëve të peshkut, fosfat klorokuin, të etiketuar qartë jo për konsum njerëzor, si faji në një farë mënyre i Trump. Disa prej tyre e ndryshuan qetësisht për të specifikuar ndryshimin, por shumë kohë pas historisë origjinale, duke nënkuptuar se ata morën ilaçet e vërtetë të lavdëruara nga presidenti, fjalë për fjalë u bënë virale dhe ndikuan mendjet e miliona njerëzve.

Akoma më keq, si rezultat i këtij sulmi mediatik, guvernatori i Nevadës në të vërtetë ndaloi përdorimin e klorokinës për të trajtuar pacientët Covid-19 këtë javë, duke thënë se nuk kishte “konsensus midis ekspertëve ose mjekëve të Nevadës” që ilaçi kundër malarjes mund të trajtojë të sëmurët me koronavirus . Nuk kishte ndonjë grupim të zemëruar që denonconte Steve Sisolak, një demokrat, për të lënë njerëzit të vdisnin nga koronavirusi, sesa t’i trajtonin ata me një ilaç të miratuar nga presidenti republikan dhe objekti i preferuar i mediave.

Dikush do të mendonte se bota e paralizuar nga frika e vdekjes së padukshme do të hidhte në çdo zgjidhje të mundshme, pa marrë parasysh sa nuk ka mundësi të duket. Kjo është ajo që ne kemi shfaqur në filmat e katastrofës në Hollywood, në fund të fundit. Megjithatë, kur një zgjidhje e tillë paraqitet, ajo hidhet poshtë dhe denoncohet si “jo e provuar”!

Ne duhet të besojmë verbërisht në modelet apokaliptike të prodhuara nga hile politike që shkaktojnë panik, por injorojmë njeriun që thotë se ilaçi e solli atë nga pragu i vdekjes, edhe pse historia e tij mund të verifikohet lehtë dhe e tyre nuk mundet.

“Preferimi i mendimeve ndaj fakteve është një sëmundje,” i tha Dr. Raoult revistës franceze Marianne javën e kaluar. Pikërisht kështu.

Nuk e di nëse punon hidroksilklorina në Covid-19. Dr Raoult duket se beson kështu, dhe nuk është vetëm. Në mungesë të zgjidhjeve më të mira dhe bllokimi i miliarda njerëzve në shtëpitë e tyre pafundësisht nuk është një zgjedhje dhe a nuk i kemi borxh njerëzimit që të paktën të provojmë? Cfarë duhet të humbasim?

Në tre muaj apo më shumë që kur koronavirusi u shfaq për herë të parë në Kinë, ka pasur shumë informacione konfliktuale, konfuze dhe plotësisht të rreme për të. Sidoqoftë, një gjë që është vërtetuar vazhdimisht është se pengesa më e madhe për të luftuar në mënyrë efektive përhapjen e tij dhe trajtimin e të prekurve ka qenë insistimi i mprehtë i institucionit politik dhe mjekësor për të ndjekur verbërisht rregullat e tyre. Nëse virusi është me të vërtetë kërcënues për të vrarë miliona, siç thonë ata, ata nuk do të vlerësonin procedurat për të shpëtuar jetë. Megjithatë, ata vazhdojnë. Kjo e bën një njëri të pyesi me habi pse./Gazetaimpakt/Rt/