Letër e hapur drejtuar Ambasadorit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Malajzi

Një letër e dërguar dërguar Ambasadorit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Malajzi ka tërhequr vëmendjen e oponionit publik pasi i kujton se nuk duhet të ndërhyjë në punët e brendshme të vendit.

Letra i kujton diplomatit qëndrimin që ka mbajtur dhe mban SHBA në luftën shkatërruese të Izraelit në Gaza, ndihmat që po i jep shtetit zionist.

Shkëlqësia Juaj,

Së pari dhe më e rëndësishmja, ne dëshirojmë që ju të dini se Shtetet e Bashkuara, të cilat tani njihen në mbarë botën si mundësuese dhe lehtësuese e gjenocidit, krimit të krimeve, as nuk kanë besueshmërinë dhe as nuk janë të vendosura mirë për të ligjëruar apo ofruar këshilla për njerëzit në vendet e tjera se çfarë duhet ose nuk duhet të bëjnë.

Gjenocidi në Gaza po ndodh qartë për shkak të faktit se autori sionist më i fortë dhe më i fuqishëm i sheh jetët e viktimave të tij palestineze si krejtësisht të pavlera, sepse kjo e fundit është e një race apo feje tjetër. Dhe gjenocidi vazhdon i papenguar dhe i ndihmuar nga qeveria amerikane, pavarësisht se e di racizmin absolut pas tij. Qeveria amerikane i ka duart e lagura me gjak palestinez dhe është fajtore për racizëm, ashtu si izraelitët.

Prandaj, do ta kuptoni pse e patëm shumë të hidhur kur ju, si përfaqësues i një qeverie raciste dhe gjenocidiale, papritmas e patë të arsyeshme të pretendoni se mirëqenia e punëtorëve malajzianë është një shqetësim i madh për ju. Dhe kjo, duhet t’ju kujtojmë, ishte e nxehtë pas raporteve të lajmeve mbi refuzimin e ambasadës së SHBA për t’i paguar RM 60,000 dëmshpërblim një roje sigurie malajziane, e cila, sipas një vendimi gjyqësor u shkarkua padrejtësisht nga puna. Shqetësimi juaj për punëtorët malajzianë do të dukej shumë më pak hipokrit nëse ambasada juaj do të pranonte vendimin e gjykatës.

Kemi vëmë re se ju po përdorni punëtorët malajzianë si mburoja njerëzore në argumentin tuaj kundër fushatave lokale të bojkotit. Ju nuk jeni i pari që e bëni këtë, as nuk do të jeni të fundit. Njerëzit që sinqerisht janë shumë të shqetësuar për fatin e punonjësve të kompanive të shënjestruara nga bojkoti, duhet të bëjnë gjënë e duhur dhe t’i bëjnë presion që ato kompani t’u nënshtrohen kërkesave të fushatave të bojkotit, të cilat pothuajse në të gjitha rastet janë të arsyeshme dhe njerëzore, për shembull, që ato kompani të mos jenë bashkëpunëtore me një regjim aparteidi dhe gjenocidal siç është ai në Izrael. Nëse ata nuk pajtohen me objektivat e bojkotit, ata duhet të jenë të sinqertë dhe thjesht ta thonë këtë, në vend që të përpiqen të jenë të pasinqertë dhe të pretendojnë se mirëqenia e punonjësve është arsyeja që ata besojnë se bojkoti është një ide e keqe.

Kemi kënaqësinë të vërejmë se ju pranoni që njerëzit kanë të drejtë të shprehin pikëpamjet e tyre përmes bojkotit. Pra, në rast se nuk jeni tashmë në dijeni, dëshirojmë të theksojmë se në vendin tuaj, legjislaturat e 37 shteteve kanë miratuar ligje kundër bojkotit me pak ose aspak debat publik. Ato ligje ndalojnë në mënyrë specifike bojkotet që janë të drejtuara kundër Izraelit. Të gjitha këto realizohen me urdhër të lobit sionist të ndihmuar nga një media e shtrirë pro-sioniste. Si një besimtar në të drejtën e publikut për të bojkotuar, ju duhet të shprehni shqetësimin tuaj se të drejtat e Amendamentit të Parë të amerikanëve të tjerë po gërryhen vetëm për të kënaqur kërkesat e një vendi të huaj, pikërisht Izraelit.

Nuk ka vend në shekullin e 21-të për një regjim aparteidi kolonial, aq më tepër një regjim gjenocidal siç është Izraeli. SHBA-të janë në anën e gabuar të historisë duke mbështetur hapur Izraelin përmes furnizimit me armë dhe mbulimit diplomatik. Pasi të shohim se çfarë po shpaloset në Gaza dhe të kuptojmë se shumë prej tyre mundësohet nga qeveria amerikane, vetëm një person që ka nevojë për kujdes psikiatrik do të besonte vërtet se SHBA-ja qëndron për demokracinë dhe të drejtat e njeriut. Maska është hequr me të vërtetë dhe fytyra pas saj është e shëmtuar.

Na vjen keq për ju, që duhet të promovoni interesat e kombit tuaj në rrethana ku perceptohet gjerësisht dhe saktë se qeveria që ju përfaqësoni nuk ka kundërshtime reale për masakrën në Gaza të dhjetëra mijëra civilëve të pafajshëm, shumë prej tyre fëmijë dhe femra, përderisa janë të ngjyrës apo fesë “të gabuar”. Këtë e themi duke pasur parasysh reagimin krejtësisht të ndryshëm të SHBA-së ndaj luftës në Ukrainë.

Megjithatë, gjithçka nuk është e humbur. Ne ju nxisim me respekt të përdorni çdo ndikim që keni për t’i bërë përshtypje qeverisë suaj se është koha që mbështetja e verbër dhe e pakushtëzuar për Izraelin të përfundojë. Izraeli nuk është një aleat strategjik i SHBA-së në Lindjen e Mesme. Sipas fjalëve të profesorit John Mearsheimer të Universitetit të Çikagos, “Izraeli është një albatros në qafën e politikës së jashtme të SHBA”.

Njerëzimi, historia dhe e drejta ndërkombëtare janë të gjitha në anën e palestinezëve. Vetëm kur SHBA, në njohjen e aspiratave legjitime të palestinezëve, përdor fuqinë dhe ndikimin e saj për të detyruar Izraelin të respektojë ligjin ndërkombëtar, do të shihet se është një ndërmjetës i ndershëm në kërkimin e paqes dhe drejtësisë së vërtetë në rajon. Vetëm atëherë pretendimi i amerikanëve se po përkrah demokracinë dhe të drejtat e njeriut nuk do të jetë i zbrazët.

 

Nga:Boycott, Divestment, Sanctions Malaysia (BDS Malaysia)

/gazetaimpakt/astroawani

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne