Rajoni

Në Srebrenicë më 1942, boshnjakët shpëtuan nga masakra 3,500 serbë

Rastet e guximit dhe të solidaritetit në Luftën e Dytë Botërore nuk ishin të rralla, dhe njerëzit si Shefqet efendi Kurt ishin shumë.

Duke shfrytëzuar heronjtë e sotëm dhe të harruar të rezistencës ndaj fashizmit, mijëra jetë të pafajshme janë ruajtur dhe historitë e tyre, nëse ndonjëherë regjistrohen, ato ruhen në arkivat e Bosnje dhe Hercegovinës me pluhur dhe të kalbura, shkruan Al Jazeera Balkans.

Emri i myftiut nga Tuzla Shefqet efendi Kurt ka nxitur të bëhen eksplorime të vogla të shembujve ku boshnjakët ndaluan drejtpërdrejt planin e NDH-së kroate për vrasjet e popullatës serbe dhe boshnjakët nga Srebrenica më 1942 shpëtuan 3,500 serbë nga therja, sipas një dokumenti të gjetur së fundi nga historianët boshnjakë.

Megjithëse rasti i shpëtimit të popullatës serbe të Srebrenicës në Luftën e Dytë Botërore përmendet rrallë, një dokument që “kujton” ngjarjet dhe aktorët kryesorë u bë në gusht të vitit 1945 dhe historiani i Tuzlës Gjorgje Lazareviq e gjeti atë në një dokument të Komisionit territorial për krimet në Bosnje dhe Hercegovinë.
Por, gjatë luftës në Bosnjë ishin pikërisht serbët ata që kryen gjenocid ndaj popullatës myslimane në Srebrenicë, duke vrarë e masakruar shtatë mijë prej tyre.