Përkufizimi i IHRA për antisemitizmin nuk ka vend në kampuset australiane

Mes luftës dhe genocidit të Izraelit ndaj Gazës, përkufizimi është përdorur për të mbytur lirinë mendimit dhe lirinë e shprehjes. Në universitetet anembanë botës, përkufizimi i antisemitizmit i paraqitur nga Aleanca Ndërkombëtare e Përkujtimit të Holokaustit (IHRA) është përdorur për të heshtur kritikat mbi shkeljet e të drejtave të njeriut dhe krimet e luftës në Izrael. Në Australi, përkufizimi ka pasur një efekt shumë të pakët në kampuset universitare në të gjithë vendin.

Mes bombardimeve të pamëshirshme të Gazës nga Izraeli, i cili ka vrarë afro 16,000 njerëz, duke përfshirë më shumë se 6,000 fëmijë, studentët dhe stafet që janë organizuar në solidaritet me popullin palestinez, janë përballur me presion dhe frikësim. Në Universitetin e Melburnit, institucioni më i lartë i arsimit të lartë në Oqeani, administrata e universitetit ka përqafuar hapur narrativën zyrtare izraelite dhe ka refuzuar të dënojë atë që ekspertët ligjorë e kanë quajtur një rast tjetër i gjenocidit.

Ndërsa studentët dhe stafi janë përpjekur t’i rezistojnë përpjekjeve për censurë dhe heshtje, ajo që po ndodh në universitet është një ilustrim i mirë se si përkufizimi i IHRA dëmton lirinë akademike në kampuse dhe ndihmon në përhapjen e dhunës koloniale.

Problemi me përkufizimin e IHRA

Në nëntor 2022, u krijua grupi i Miqve Parlamentar të IHRA, i përbërë nga anëtarë të parlamentit australian. Një nga detyrat e tij të para ishte t’u shkruante të gjithë universiteteve Australiane, duke i nxitur ata të miratonin përkufizimin e IHRA. Pas këtij njoftimi, organi më i lartë për palestinezët në Australi, Rrjeti i Avokimit të Palestinës në Australi, kërkoi të përfshihej në diskutimet universitare mbi këtë temë, por thirrja e tij nuk u dëgjua.

Që atëherë, pesë universitete australiane kanë miratuar përkufizimin e IHRA-s, ndërsa shtatë, duke përfshirë Universitetin Kombëtar Australian të profilit të lartë dhe Universitetin e Adelaide, e kanë refuzuar publikisht thirrjen. Universiteti i Melburnit ishte i pari që shpalli publikisht miratimin e përkufizimit të IHRA-s në janar 2023. Ky u përcaktua si hapi i parë në iniciativën e tij të re kundër racizmit, me konsultime që duheshin ndjekur mes stafit dhe studentëve muslimanë në lidhje me një deklaratë mbi islamofobinë.

Kjo qasje theksoi anti-palestinizmin në zemër të miratimit nga universiteti të përkufizimit të IHRA-s, pasi nënkuptonte se konflikti palestinezo-izraelit është me natyrë sektare. Të dy akademikët, palestinezë dhe hebrenj kanë argumentuar se miratimi i përkufizimit të IHRA minon luftën kundër racizmit dhe kanë vënë në dukje kontekstin në të cilin është kryer, për të penguar aktivizmin e kampusit që sfidon aparteidin izraelit.

Siç kanë shkruar një grup studiuesish universitarë në Australi: “Përkufizimi i IHRA-s nuk është vetëm i paqartë, por gjithashtu nuk është i bazuar në studimet ose praktikën bashkëkohore kundër racizmit. Ai e trajton antisemitizmin sikur të ndodh i izoluar nga format e tjera të racizmit dhe shkëput luftën kundër antisemitizmit nga lufta kundër formave të tjera të racizmit”.

Veçanërisht në Australi, një vend kolonësh, lufta kundër racizmit duhet të fillojë dhe të bazohet në solidaritet me popujt aborigjenë dhe banorët e ishullit Torres Strait. Kenneth Stern, autor i përkufizimit, ka shpjeguar se ai kurrë nuk ishte menduar të përdoret për këtë qëllim, pra për të kufizuar atë që mund të thuhet në universitete. Përdorimi i tij në këtë mënyrë, shkroi ai, është thellësisht i dëmshëm për të gjithë.

IHRA është një problem jo vetëm në Australi, por në të gjithë Veriun e botës. Në përgjigje të një raporti të përpiluar për projektin #NoIHRA, të përgatitur nga Zëri i Pavarur Hebre, Amos Goldberg, Profesor i Historisë së Holokaustit në Universitetin Hebraik të Jerusalemit, vuri në dukje “sa i fuqishëm, cinik dhe i egër është bërë armatimi i luftës kundër antisemitizmit për të heshtur kritikat ndaj Izraeli dhe Sionizmit”.

Censura në kampus

Edhe përpara se përkufizimi IHRA të miratohej nga Universiteti i Melburnit, tashmë kishte përpjekje për frikësimin dhe heshtjen e atyre që flasin kundër sionizmit në kampus. Në maj 2022, departamenti i Njerëzve me Ngjyrë në Unionin Studentor të Universitetit të Melburnit (UMSU) miratoi një mocion, të mbështetur rigorozisht nga provat e mbledhura nga organizatat ndërkombëtare të të drejtave të njeriut, që kritikonte sionizmin politik dhe bënte thirrje për pjesëmarrje në Lëvizje, Bojkot, Shpërblim, Sanksione, BDS. Kërcënimet për një padi të kushtueshme nga një anëtar i Partisë Liberale e frikësuan UMSU që të anulonte mocionin e tyre.

Kjo taktikë e ligjit ka pasur një efekt rrëqethës në kampuset, duke kufizuar lirinë politike. Një student palestinez në master na e përshkroi ndikimin e veprimeve të tilla në përvojën e tij studentore: “Më kanë bërë të ndjej se jeta ime dhe e popullit tim është më pak e denjë dhe më pak e vlefshme se ajo e studentëve izraelitë dhe sionistë në kampus”. Miratimi i përkufizimit të IHRA-s vetëm sa ka inkurajuar më tej trendin e frenimit të lirisë së shprehjes në kampus.

Për studentët dhe stafin palestinezë dhe muslimanë, kritikat e të cilëve ndaj Sionizmit janë heshtur nga akuzat për antisemitizëm, jo vetëm që sfidohet ekspertiza e tyre, por përvojat e tyre të racizmit shpesh hidhen poshtë. Siç na përshkroi një akademik: “Kam përjetuar përvoja të racizmit dhe islamofobisë. Unë e di vetë se sa shumë dhembin këto veprime. Pra, nuk e marr lehtë të akuzohem për urrejtje apo racizëm…. Është e padrejtë dhe traumatike që ata prej nesh që kanë qenë subjekte të racizmit po heshtin tani përmes akuzave për racizëm”.

Studentët dhe stafi palestinezë dhe hebrenj dëmtohen nga keqkarakterizimi i përvojave të tyre të jetuara nga përkufizimi IHRA. Siç na vuri në dukje një akademik hebre: “Në të kaluarën kam pasur ankesa joserioze nga studentët sionistë për leksionet e mia dhe duke pasur parasysh atë që dimë për ankesat nën IHRA jashtë shtetit (që ato janë të shumta, por “të paarsyeshme”) me ankesa në rritje, ekziston një shqetësim për efektet për të gjithë, veçanërisht palestinezët. Kjo nuk është mënyra për të trajtuar antisemitizmin”.

Akademikë të tjerë ndjejnë një presion të ngjashëm në klasë. Njëri në Shkollën e Shkencave Sociale dhe Politike tha se “është gjithmonë sfiduese mësimdhënia në fushën e dhunës politike dhe nuk është gjithmonë e rehatshme për studentët që të reflektojnë në mënyrë kritike mbi qeveritë ose kombet me të cilat mund të identifikohen, por tani jam i shqetësuar se duhet të përshtat mësimet e mia, kështu që është më pak kritike për të shmangur të qenit në shënjestër dhe të njollosur me akuza për antisemitizëm”.

Rreziqet për studentët përfshijnë të ardhmen e arsimimit të tyre. Një student i drejtësisë i përfshirë në një mbledhje fondesh të kohëve të fundit në Gaza, i cili u vu në shënjestër nga sionistët në kampus, ndau shqetësimet rreth masave të mundshme disiplinore: “Ne të gjithë ishim të shqetësuar për pasojat e mundshme që organizimi i mbledhjes së fondeve do të kishte në regjistrimin tonë në universitet”.

Duke folur kundër justifikimeve të Izraelit për masakrimin e vazhdueshëm të palestinezëve, tani përmendet nga akademikë të punësuar në mënyrë të pasigurt në Universitetin e Melburnit si një arsye tjetër për stresin dhe ankthin e lidhur me punën.

Kundërshtimi ndaj përkufizimit të IHRA

Ndërsa studentët dhe stafi në Universitetin e Melburnit dhe gjetkë janë përballur me presionin e shtuar të përkufizimit të IHRA-s, ata nuk kanë qëndruar të heshtur ndaj luftës brutale izraelite në Gaza. Më 25 tetor, Zëvendës-Kancelari Duncan Maskell lëshoi një deklaratë “në lidhje me luftën Izrael-Gaza” në të cilën ai e paraqiti Izraelin si palën e dëmtuar që mbrohej kundër një “akti terrorist të kryer nga Hamasi”. Ai nuk shprehu asnjë kritikë për veprimet e Izraelit, të cilat janë përcaktuar si gjenocid nga ekspertët ligjorë.

Deklarata shkaktoi zemërim në të gjithë kampusin. Një letër e hapur u hartua si përgjigje dhe u nënshkrua nga më shumë se 2500 persona staf, studentë dhe studentë. “Ne shprehim shqetësimin tonë të madh për mënyrën sesi ky keqinterpretim i sulmit gjenocidal të Izraelit kundër popullit të Palestinës do të kontribuojë në humbjen e mëtejshme të jetëve në Gaza dhe dëmtimin e studentëve, stafit dhe të diplomuarve palestinezë të Universitetit”, thuhet në deklaratë.

Letra e hapur ftoi gjithashtu nënshkruesit të përfshinin një deklaratë në nënshkrimin e tyre të postës elektronike të universitetit që i bën thirrje universitetit të anulojë miratimin e përkufizimit të IHRA-s për antisemitizmin. Lista publike e emrave në letrën e hapur sfidon censurën e futur nga përkufizimi IHRA dhe synon të mbrojë lirinë akademike në kampus. Përtej letrës, folën edhe grupe të tjera në kampus.

Disiplina e kriminologjisë në Universitetin e Melburnit, për shembull, e unifikuar në qëndrimin e saj kundër deklaratës së zv.kancelarit, lëshoi një përgjigje, duke postuar në Twitter: “Ne jemi veçanërisht të shqetësuar nga përzierja e kritikave ndaj politikave dhe veprimeve të Izraelit me antisemitizmin dhe policimin e solidaritetit me Palestinën. Si aktivistë dhe studiues të Kriminologjisë, ne qëndrojmë të bashkuar kundër kriminalizimit, heshtjes dhe së të drejtës për t’i thënë të vërtetën pushtetit.

Është tregues se Unioni Kombëtar i Arsimit Terciar (NTEU), i cili ka qenë gjithnjë e më shumë përfaqësues i punëtorëve me të ardhura të ulëta, u bashkua me mbi 100 sindikata në Australi që dolën për të dënuar pa mëdyshje sulmin më të përgjakshëm të Izraelit ndaj Gazës. Ndërsa sindikatat palestineze u bëjnë thirrje punëtorëve ndërkombëtarisht që të përshkallëzojnë presionin ekonomik duke shfrytëzuar fuqinë e tyre të punës, ka një urgjencë që punonjësit e arsimit të lartë të shkojnë përtej dënimit verbal.

Ndërsa vrasja pa dallim e palestinezëve nga Izraeli në Gaza, si dhe në Bregun Perëndimor, vazhdon, përkufizimi i IHRA-s për antisemitizmin po shfaqet si një pengesë e qartë për studimin dhe veprimin kritik në rezistencën dhe denoncimin e mizorive të tilla. Përdorimi i këtij përkufizimi nuk ka vend në kampuset australiane. Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull janë të vetë autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht qëndrimin editorial të Al Jazeera./gazetaimpakt/aljazeera

Nga: Jasmine Barzani, Micaela Sahhar, Sahar Ghumkhor, Natalie Ironfield

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne