nga Nafeez Ahmed dhe Andrew Markell.

Kur një sistem hyn në fazën përfundimtare të përkeqësimit të tij, qoftë ky sistem institucional, shtetëror, perandorak, ose trup njerëzor, të gjitha flukset e rëndësishme të informacionit të tij që mbështesin komunikimin koherent shkatërrohen. Në këtë fazë përfundimtare, nëse situata nuk korrigjohet, sistemi shembet dhe vdes.

Është bërë e qartë për pothuajse të gjithë që kemi arritur në këtë fazë në planet dhe në institucionet tona demokratike. Ne shohim se si mosfunksionimi absolut i arkitekturës së informacionit global i përfaqësuar në gërshetimin e mediave kryesore, platformave të teknologjisë sociale dhe grumbulluesve dixhitalë gjigantë, gjeneron apati, dëshpërim, çmenduri dhe marrëzi në një shkallë që është e tmerrshme.

Dhe kemi të drejtë të tmerrohemi, sepse kjo situatë na paralizon nga marrja e masave të nevojshme për të zgjidhur sfidat globale dhe lokale. Ndërkohë që liberalët luftojnë kundër konservatorëve dhe konservatorët luftojnë liberalët, ne humbasin kohën e çmuar.

Ndërsa progresistët luftojnë qeverinë, korporatat dhe super të pasurit, ne na mbyt dëshpërimi. Ndërsa filantropët, të nxitur nga siguria dhe pasuria e tyre, luftojnë për drejtësi ose barazi ose për disa fshatra të varfëra në Afrikë, bëhemi apatikë dhe të hutuar nga burimi i vërtetë i problemit. Dhe ndërsa presidenti lufton të gjithë dhe të gjithë luftojnë presidentin, kolektivi çmendet.

Megjithatë në sfond loja e grumbullimit të burimeve dhe mosllogaritja e tyre përshpejton; duke absorbuar shumën totale të veprimeve dhe angazhimeve tona kolektive në një të ardhme të vetme të papranueshme. Ekziston vetëm një mënyrë për të shmangur këtë fat; zbuloni burimin e sëmundjes dhe kuroni atë duke mobilizuar zgjidhjen.

Ne jemi gati për ta ndalur për ju burimin e sëmundjes të informacionit që po na përshpejton në kolapsin ekologjik dhe institucional, sepse sapo ju ta shihni atë, do të jeni të lirë të veproni dhe të ndërtoni diçka tjetër.

Rënia e Institucioneve Demokratike

Qytetërimi industrial është në hallin e një përçarjeje të madhe, një tranzicion sistemik që mund të çojë në regres, krizë dhe kolaps; ose një mënyrë të re pune dhe jetese, një mënyrë të re prosperiteti, një tregim i ri i suksesit.

Kompleksi global i medias industriale nuk është i pajisur për të adresuar këtë përçarje të madhe në qytetërimin qe njohim ne. Përkundrazi, fjalë për fjalë nuk është e aftë të përpunojë në mënyrë kuptimplotë informacionin në mënyrë të tillë që të prodhojë për një përqindje të konsiderueshme të popullatës njerëzore, njohuri reale të veprueshme që mund ta bëjnë njerëzimin të aftë për të kaluar me sukses në epokën e re.

Kompleksi global i mediave sot përbën problemet me të cilat po përballemi.

Kjo e bën këtë duke mos siguruar asnjë njohuri, pavarësisht nga paraqitjet. Modeli mbizotërues i mediave është të monopolizojë dhe të manipulojë rrjedhat e informacionit për të prodhuar besime dhe emocione që do të lejojnë grumbulluesit gjigantë të maksimizojnë “klikimet”, për të maksimizuar të ardhurat nga reklamat, për të maksimizuar fitimet për disa.

Pra, në vend që të krijojë njohuri, kompleksi global industrial i medias është projektuar për të gjeneruar raporte konkurruese të polarizuara rreth të cilave audienca të ndryshme bashkohen në komunitete të pakrahasueshme të ndara; ajo përforcon besimet pa mësuar të menduarit kritik; ai topit një qëndrim të hapjes ndërkohe që promovon një ndarje banale të kraheve të majtë dhe të djathtë dhe që ushqen një kulturë globale të konsumizmit pa mend.

Kjo strukturë mbizotëruese e medias kufizon aftësinë e publikut për të marrë vendime inteligjente. Dhe kjo i lejon sfidat globale ekologjike, energjitike, ekonomike, sociale dhe të tjera për të përshpejtuar, ndërkohë që ne diskutojmë rreth ideologjisë.

Pasoja është se flukset e informacionit janë të lidhura në mënyrë të pashmangshme me proceset dominuese të maksimizimit të fitimit për një pakicë të vogël; aq shumë sa që marrëdhënia e njerëzve me informacionin të menaxhohet si një mekanizëm kontrolli mbi vëmendjen dhe bindjen ideologjike.

Monopolizimi i Medias dhe Gazetarisë

Në zemër të institucioneve tona të shkatërruara demokratike ulet kompleksi global industrial i medias. Nëse jeni mjaft i guximshëm për ta parë nga afër, do të shihni se si shtypi i lirë dhe lajmi i rremë veprojnë si një shtrirje strukturore e një forme ekstreme të kapitalizmit grabitqar, duke përdorur informacion për të kapur pasuri për të paktët në kurriz të shumicës, duke kapur mendjet tona. Ato janë dy anët e një monedhe që i bëjnë të njëjtit njerëz të grumbullojnë shumë para.

Në SHBA, gjashtë konglomerate të mëdha transnacionale posedojnë tërësinë e mediave, duke përfshirë gazetat, revistat, botuesit, rrjetet televizive, kanalet kabllore, studiot e Hollivudit, llojet e muzikës dhe faqet e internetit më popullore: Time Warner, Walt Disney, Viacom, News Corp., CBS Corporation dhe NBC Universal.

Në Mbretërinë e Bashkuar, 71% e gazetave kombëtare të Mbretërisë së Bashkuar janë në pronësi të vetëm tre korporatave gjigante, ndërsa 80% e gazetave lokale janë në pronësi të vetëm pesë kompanive.

Sot, pronari më i madh i mediave në botë është Google, i ndjekur nga Walt Disney, Comcast, 21 Century Fox dhe Facebook. Google dhe Facebook së bashku kanë monopolizuar një të pestën e të ardhurave globale të reklamave. Dhe të gjitha këto korporata kontrollojnë shumicën e asaj që ne lexojmë, shikojmë dhe dëgjojmë, duke përfshirë edhe internetin. Ata përcaktojnë kuptimin tonë të botës dhe vetes.

Megjithatë ata pasqyrojnë një numër të vogël njerëzish që kanë një pikëpamje shumë të ngushtë të botës.

Kjo për shkak se këto struktura të pushtetit janë pjesë e asaj që një studim i revistës PLoS One e përshkruan si një “rrjeti i kontrollit global korporativ”. Autorët e studimit, një ekip i teoricienëve të sistemeve në Institutin Federal të Teknologjisë Zvicerane, zbuluan se më të fuqishmit në botën e 43,000 korporatave transnacionale janë të dominuara nga një bërthamë prej 1,318 kompanive, të dominuara më tej nga një “super-entitet” prej vetëm 147 firmave.

Pra, shumica e asaj që lexojmë, shikojmë dhe dëgjojmë përmes mediave është strukturisht e kushtëzuar nga një rrjet interesash të veçanta që janë të vetë-mbështetur dhe të vetë-mbajtur. Kjo është arsyeja pse dallimi mes lajmit të rremë dhe lajmit të vërtetë është iluzion dhe i pamoralshëm. Për shkak të kësaj strukture, pothuajse çdo gjë që hasni si ‘lajm’ ju largon nga aktiviteti i vërtetë. Nuk ka rëndësi nëse vjen nga Mother Jones, New York Times, Breitbart ose Fox News, çdo gjë që vjen tek ju në këtë strukturë prodhon efektin e dobësuar të konfuzionit të mendjes suaj dhe nxitjen e emocioneve tuaja në një kompleks grindjeje të zemërimit, apatisë së dorëheqjes dhe përtacisë.

Përmes Google Glass

Për të kuptuar fuqinë e këtyre interesave të veçanta për të monopolizuar informacionin në shërbim të qëllimeve të tyre të caktuara, ne nuk duhet të shohim më tej se historia e pronarëve më të mëdhenj të mediave në botë.

Në janar të vitit 2015, INSURGE tregoi ekskluzivisht historinë se si u themelua Google dhe si ajo u zhvillua nën krahët e inteligjencës amerikane.

Raporti zbuloi se gjatë zhvillimit të kodit bazë të kërkimit të Google, studenti pasuniversitar i Stanford University, Sergey Brin mori mbeshtetje nga një program kërkimi i CIA-s dhe NSA-së, the Massive Digital Data Systems (MDDS). Konfirmimi erdhi nga një ish-drejtues i MDDS, Dr. Bhavani Thuraisingham, i cili tani është profesor i shquar dhe drejtor ekzekutiv i Institutit të Kërkimeve të Sigurisë Cyber ??në Universitetin e Teksasit, Dallas.

Kjo nuk ishte domosdoshmërisht e pazakontë, komuniteti i inteligjencës ka qenë prej kohësh i përfshirë në Silicon Valley për të gjitha llojet e arsyeve të dukshme. Ajo që është interesante është se ndoshta nuk e dinit kurrë se si funksionoi kjo në lidhje me Google. Dhe kjo thotë shumë për mënyrën e veprimit të kompleksit industrial të mediave globale. Pretendimet e saj janë vërtetuar nga një referencë në programin MDDS në një kopje të përbashkët të dokumentit nga Brin dhe bashkëpunëtori i tij i Google, Larry Page, ndërsa ishin në Stanford.

Si e trajton media të Vërtetën

Kjo histori u zhduk në tërësi në mediat në gjuhën angleze: përveç faqes amerikane të lajmeve të teknologjisë Gigaom, e cila rekomandoi hetimin tonë si më poshtë:

“Një tregim interesant, i ndërveprimeve të gjata të Google me ushtrinë dhe inteligjencën amerikane u botua në Medium javën e kaluar.”

Kjo ka implikime shumë të rëndësishme që meritojnë shqyrtim të kujdesshëm: Shkurtimisht, historia e brendshme e financimit fillestar të Google dhe krijimi i saj nga CIA dhe NSA shfaqen hapur, por as edhe një gazetë e vetme në gjuhën angleze dëshiron të mbulojë ose të pranojë historinë. Megjithatë, çfarë mund të jetë një lajm më i madh sesa një nga “lehtësuesit e lajmeve” më të mëdha në botë, duke u lidhur në mënyrë kaq të ngushtë me komunitetin e inteligjencës amerikane që nga krijimi?

Mungesa e interesit nuk është rezultat i një komploti. Është rezultati i parashikueshëm i faktit se kompleksi global industrial i medias përfaqëson një strukturë shumë të centralizuar institucionale që përjetëson një kulturë të bindjes skllavërore ndaj pushtetit.

Kompleksi global industrial i medias në përgjithësi fsheh njohuri të rëndësishme rreth vetë strukturës dhe natyrës së pushtetit. Kjo është arsyeja pse kjo është ndoshta hera e parë që keni parë dëshmi të drejtpërdrejta se pronari më i fuqishëm i medias në botë, Google është konceptuar me mbështetjen e komunitetit të inteligjencës amerikane.

Fuqia dhe kontrolli mbi mendjen tuaj dhe burimet tuaja

Kjo nuk ka të bëjë me atë se Google është në mënyrë unike ‘i keq’. Bëhet fjalë për një model më të gjerë të modeleve të papranueshme të pronësisë dhe rrjeteve sociale në të gjithë peizazhin medial.

Shikoni William Kennardin. Ai shërbeu në bordin e New York Times dhe më pas u bë kryetar i Komisionit Federal të Komunikimeve të SHBA. Ai u bashkua me Grupin Carlyle si Drejtor Menaxhues. Shumica e Carlyle zotëron Booz Allen Hamilton, kontraktori i mbrojtjes që drejton mbikëqyrjen masive të NSA-së. Pasi Kennard u bashkua me administratën e Obamës si ambasador i SHBA në BE, ai u shty në mënyrë të fshehtë për tregtine transatlantike pro-korporatave dhe partneritetin e investimeve (TTIP),.

Merrni parasysh John Bryson, Sekretarin e Tregtisë së Obamës deri në vitin 2012. Në dekadën e kaluar ai u ul në bordin e kompanisë Walt Disney, e cila zotëron Korporatën Amerikane të Transmetimeve (ABC). Ai ishte njëkohësisht në bordin e kontraktorit të mbrojtjes amerikane Boeing. Pavarësisht dorëheqjes nga këto pozita dhe hyrjes nëqeveri, ai mbajti aksionet fitimprurëse, asetet e opsioneve dhe planet e shtyrjes së kompensimit tek të dy Disneyin dhe Boeingun.

Le të shohim Aylwin Lewis, një tjetër drejtor i kompanisë Walt Disney dhe drejtor i njëkohshëm në Halliburton, një nga firmat më të mëdha ndërkombëtare të shërbimeve të naftës e drejtuar nga Dick Cheney. Dega Halliburton, KBR Inc. me qendër në Hjuston, mori 39.5 miliardë dollarë në Irak lidhur me kontratat gjatë dekadës së fundit, shumë prej të cilave nuk ishin marrëveshje me ofertë.

Le të shohim Douglas McCorkindale, për dekada drejtor i konglomeratit të medias gjigante Gannett dhe kreu i bizneseve të ndryshme të Gannet. Gannett është botuesi më i madh i gazetave amerikane që zotëron stacione të mëdha televizive amerikane, rrjete rajonale të lajmeve kabllore dhe radio stacione. Megjithatë, për rreth një dekadë, McCorkindale shërbeu gjithashtu si drejtor në gjigantin mbrojtës amerikan, Lockhead Martin, duke dhënë dorëheqjen në prill të vitit 2014.

Konsideroni se këta individë, nëpërmjet interesave të tyre të medias dhe të industrisë së mbrojtjes përfitonin drejtpërsëdrejti nga luftërat shkatërruese në mënyrë efektive me propagandën e tyre.

Dhe vini re se kjo është një lojë dypartiake, ku përfitojne liberalët dhe konservatorët.

Pra, kriza globale e informacionit dhe Kriza globale e qytetërimit, ku ne shohim një konvergjencë në rritje të ekstremizmit politik, shkatërrimit ekologjik dhe paqëndrueshmërisë ekonomike, zbërthimin e shoqërive dhe të familjeve tona, duke prerë shpresat e rinisë sonë, është qartësisht një realitet i njëjtë.

Meremetimi i informacionit është pjesë përbërëse e komodifikimit të planetit. Kjo është një lojë ku mendja, vëmendja juaj dhe e ardhmja zvogëlohen në një pasuri të parëndësishme, tregtohen nëpër tregje derisa të mos mbetet asgjë. Por nuk ke nevojë që të pranosh këtë fat. E gjitha që nevojitet është që ta shihni atë se si është në realitet.

Sapo ta keni parë, informacioni dhe idetë e reja mund tju shkojnë nëpër mend, emocionet e reja mund tju kapin trupin tuaj dhe ju do të jeni të autorizuar të veproni. Nëse e shihni ju mund të veproni. Është e qartë se e vetmja zgjidhje është të ribëjmë formatin gazetaresk në mënyrë që idetë dhe informatat e reja të çojnë drejt veprimeve konstruktive. Është e qartë se për të gjallëruar sferën publike dhe për të rivendosur institucionet tona demokratike, ne duhet të lehtësojmë rrjedhën e parave në media, pra aty ku duhet; në duart e gazetarëve dhe të lexuesit-pjesëmarrës të angazhuar për krijimin e një të ardhme të drejtë dhe të arsyeshme.

Nafeez Ahmed dhe Andrew Markell janë dy nga bashkë-themeluesit e PressCoin dhe Insurge. PressCoin dhe Insurge janë mediat e gjeneratës së ardhshme dhe platforma të gazetarisë që përdorin blockchain, inovacionet e kripto-valutës dhe një format hetimor të Hetimeve të Hapura për të zëvendësuar ekosistemin informativ maladaptues dhe destruktiv duke çuar gjithçka në kaos dhe konfuzion në bote, me një sistem koherent të inteligjencës publike./counterpunch/Gazeta Impakt

54