Opinion

Duke parë atë “re kërpudhe” mbi Bejrut në përvjetorin e Hiroshimës … A po na dërgon dikush një mesazh?

Nga: Ibrahim Karagul

Mijëra njerëz të plagosur, më shumë se njëqind të vdekur, 250,000 të pastrehë, miliarda dollarë në dëme dhe kolapsi i ekonomisë së një vendi. Izraeli, një vend armiqësor në jug, lufta Siriane në lindje, mbyllja e portës së detit në Liban, një vend i tërë ekonomia e të cilit varet nga deti.

Një total prej 2,750 tonë nitrat amoniumi u mbajtën në port për gjashtë vjet. Kush e mbajti atje, pse, e kujt ishte dora e fshehtë që e mbajti atje, cili ishte qëllimi për ta mbajtur atje? Shpërthimi që rezultoi se u ndje 250 kilometra larg, madje edhe nga Republika Turke e Qipros së Veriut (TRNC).

Përvjetori i Hiroshima-s, re e ngjashme me kërpudhat: A do të thotë kjo “Vëzhgojmë hapin tuaj”?

Imazhi i atij shpërthimi të tmerrshëm, asaj reje kërpudhe dhe dy ditë para përvjetorit të Hiroshimës (2 gusht 1945), 75 vjet më vonë, bota, e cila duhet të shikonte një skenë të ngjashme, shpaloset përsëri.

A e bëri Izraeli, i cili posedonte armë bërthamore, apo ndonjë fuqi tjetër, ta bënte botën arabe / islamike të shikonte skenën e një sulmi mikronoklear? A ishte mesazhi që ata po përpiqeshin të transmetonin: “Shikojmë hapin tuaj”? A u inskenua shoku i kujtesës? A nënkupton kjo, “Unë do të marr përsipër ty, pasi Sh.B.A. mori në dorë Japoninë me dy bomba bërthamore”?

A ishte një “aksident” apo… Gjëra të papritura ndodhin gjithmonë në këtë rajon

Shumë ide vijnë në mendjen e cdodikujt. Kur vendndodhja e shpërthimit është Libani, pushtimi i Izraelit dhe sulmet që synojnë Libanin janë të njohura për të gjithë, planet për të dërguar luftën e Sirisë në Liban nuk janë sekrete, dhe presionet e fundit të Izraelit mbi Libanin janë të dokumentuara mirë, të gjitha mundësitë duhet të merren parasysh .

Sipas deklaratave zyrtare, ky nuk është një aksident i papritur. Aktualisht nuk ka asnjë gjetje që të vërtetojë se bëhet fjalë për një sulm. Sidoqoftë, e vërteta do të zbulohet me kohën. Gjëra të papritura ndodhin gjithmonë në këtë rajon. Të këqija të paparashikueshme po ekspozohen.

Kur zhvendoset reja e pluhurit, hapi i dytë merret…

Janë ekspozuar të gjitha llojet e trazirave, komploteve, operacioneve të fshehta, mesazheve të errëta, shfaqjeve të pamëshirshme. Ky rajon është fusha e lojës e të gjitha fuqive. Libani është laboratori i këtyre lojërave.

Do ta shihni të vërtetën pasi të zhvendoset reja e pluhurit. Do ta kuptoni figurën kur të merret hapi tjetër. Vrasësi është atje, shumë afër dhe, shumicën e kohës, me sy të përlotur.

Ne kurrë nuk do t’i harrojmë këto fotografi, imazhe të gdhendura në mendjet tona

Kaosi i rëndë ka ndodhur në rajonin tonë dhe vazhdojnë ta bëjnë këtë. Një fotografi e re është shtuar në fotografitë që nuk kemi arritur t’i harrojmë dhe nuk do t’i harrojmë për tre dekadat e fundit. Ishte si lufta e simboleve.

Askush nuk mund të harrojë fotografitë e babait dhe të birit pas pushtimit të Irakut, në shkretëtirën e rrethuar nga barbara, me thasë mbi kokat e tyre, që babai duke përdorur dorën e tij si mburojë për të mbrojtur djalin e tij nga dielli.

Abu Ghraib nuk mund të harrohet. Populli i Bagdadit që mbeti në shtëpitë e tyre ndërsa të jashtmit po plaçkitnin qytetin kur ndodhi pushtimi i Bagdadit, ajo protestë e heshtur nuk mund të harrohet. Ekzekutimi i Saddam Huseinit, veçanërisht në mëngjesin e Bajramit, dhe prezantimi i këtij ekzekutimi para botës nuk mund të harrohet.

Sheberghan, Ahmad Yasin, skllavëruan rininë muslimane

Pamje nga burgu i Sheberghanit në Afganistan, qendrat e torturave në bazën ajrore Bagram, vrasja e njerëzve të sjellë nga Mazar-e Sharif mbi të cilët binin plumba në vagonat e trenit që i mbanin ato, asfiksimi i tyre nuk mund të harrohet.

CIA duke blerë dhe shitur imazhet e të rinjve muslimanë në zinxhirë në aeroplanët e skllevërve, se tregtia e skllevërve nuk mund të harrohet.

Martirizimi i Sheik Ahmad Jasinit nga një raketë gjatë namazit të mëngjesit, pjesëmarrësit në mbledhjet e atentatit të mbajtura në fermën e Ariel Sharon nuk mund të harrohen.

Reja e kërpudhës mbi Bejrut nuk mund të harrohet. A ka frikë të futet në mendjet tona?

Këto nuk ishin vetëm akte dhune. Këto nuk ishin vetëm sulme. Ato nuk ishin vetëm masakra / masakra. Këto ishin mesazhe që u jepen njerëzve të rajonit, botës muslimane. Secila prej këtyre ishin operacione të organizuara dhe të planifikuara mirë.

Ajo re e kërpudhës që u ngrit në Beirut në përvjetorin e Hiroshima ishte si ajo. Eshtë e paharrueshme. Duket sikur ishte planifikuar të trillonte frikën në mendjet tona, për të nënkuptuar diçka.

Le të themi se është një aksident dhe le të kalojë. Megjithatë, nëse nuk i dyshojmë këto, do të ndodhin ngjarje shumë më të këqija. Imazhe fotografike të reja të atyre që planifikojnë të këqija të paimagjinueshme do të gdhenden në mendjet tona.

Gjithçka ishte planifikuar bazuar në dobësitë tona.

Po, ata që po mbanin 2,750 tonë nitrat amoniumi janë fajtorë. Kjo është një dobësi. Nëse vini re, në çdo ngjarje të përjetuar në këtë rajon ndër vite, “dobësitë” janë përdorur si kamuflazh. Në Irak, Saddam ishte i keq, Afganistani kishte al-Kaidën, Siria kishte Daesh. Ato ishin të gjitha dobësi, dhe të gjitha skenarët u komplotuan në bazë të këtyre dobësive.

Ndërsa ishim të zënë duke diskutuar vetëm për këto, ata po ndanin rajonin, e ndanin atë midis tyre, ndërtonin mure të trasha midis qyteteve tona dhe plaçkitnin burimet dhe pasuritë tona.

Në shënjestër janë portet, aeroportet, depot, qendrat tregtare, zonat bujqësore.

Pandemia ndryshoi botën në një mënyrë kaq drastike dhe do të vazhdojë ta ndryshojë atë. Instrumentet e luftës, përballja me të gjithashtu po ndryshojnë dhe do të vazhdojnë të ndryshojnë. Ne po diskutojmë sot bioterrorizmin, luftërat biologjike.

Ne po diskutojmë se si njerëzimi mund të mbijetojë, nëse kjo do të vazhdojë, nëse po, si mund ta luftojmë atë, cilin pushtet dhe shtet do ta shfrytëzojë.

Shpërthimi në Bejrut po jep mësime të reja: Portet, aeroportet, qendrat logjistike, depot, rezervat e grurit, zonat bujqësore, fushat që janë strategjike për jetën civile tani mund të jenë në shënjestër.

Kombet mund të ndëshkohen me uri

Vendet, kombet dhe komunitetet mund të ndëshkohen me uri. Luftërat ose sulmet mund të zhvendosen nga fusha ushtarake në fusha civile, qendrat urbane mund të shkatërrohen dhe kombet të shemben.

Gjithçka po fillon përsëri, të tilla si të drejtat e reja, gabimet e reja, zakonet e reja, mënyra të reja për të arritur rezultatet.

Turqia duhet të marrë parasysh llojet e reja të kërcënimeve pas pandemisë.

Turqia, e cila shkoi në ndihmë të Libanit, e cila e mbështeti këtë vend me të gjitha forcat, duhet urgjentisht të identifikojë “llojet e reja të kërcënimeve” dhe të marrë masa pas shpërthimit në Beirut.

Mburojat e reja të mbrojtjes duhet të formohen në fushat e përmendura më lart, në fushat që lidhen me ushqimin, shëndetin dhe burimet e jetës.

Duket se konflikti energjitik në Mesdheun Lindor do të rritet më tej. Libani ndoshta do të skuqet në këtë luftë. Ne do ta shohim këtë kur të bëhet “hapi i dytë”./GazetaImpakt/yenisafak/