Bota

Facebook censuron dhe rikthen videon “Palestina, laboratori i testimit të armëve të Izraelit”

Një video që akuzonte Izraelin për përdorimin e palestinezëve për të provuar armët dhe metodat e represionit që më vonë i eksporton në mbarë botën, u largua nga Facebook për disa orë dhe u rivendos vetëm pas ankesave.

“Palestina është laboratori personal i Izraelit për të testuar, rafinuar dhe shfaqur metoda dhe armë të dominimit dhe kontrollit”, thotë gazetaria Rania Khalek në një video të regjistruar për shfaqjen në The NOW, e cila u botua të premten.

Pasi u postua në Facebook video u fshi pa shpjegime.

Disa orë më vonë, Facebook rivendosi videon pas “disa ankesave”, tha Khalek.

Gjigandët e mediave sociale kanë aftësinë të “zhdukin përmbajtjen sipas dëshirës” , vuri në dukje ajo, duke shtuar se kjo është “e mërzitshme dhe alarmante dhe duhet të kundërshtohet me zë te larte”.

Kjo nuk është hera e parë që Facebook ka censuruar faqe dhe përmbajtje kritike ndaj Izraelit. Duke u përballur me presionin politik pas zgjedhjeve presidenciale të vitit 2016, gjigandi i medias sociale ka rritur censurën në platformën e tij, duke u bashkuar me Këshillin Atlantik të mbështetur nga NATO. Gjithashtu, shpesh ka marrë pjesë në vendimet për të pezulluar ose hequr përmbajtjen si “gabime”, për shkak të shtyrjes publike.

Përveç blogerëve pro-Trump Diamond dhe Silk, rrjeti i censurës i Facebook gjithashtu kapi një artikull nga ThinkProgress,  grupi pro-demokrat. Një fotografi famëkeqe e presidentit francez Emmanuel Macron me banorët gjysmë të zhveshur, që mbanin nënshkrimin e gangsterëve të Shën Martinit, u censurua gjithashtu për shkak të“lakuriqësisë dhe akteve seksuale”.

“Kjo është arsyeja pse censurimi nga gjigantët e medias është e keqe. Përfundimisht do të ndiheni i censuruar, ” tha khalek në një cicërimë të premten.

Në videon e saj, Khalek ekspozon tregtimin e Izraelit të teknologjisë së tyre ushtarake si “të testuar në betejë” dhe “luftë-provuar”,  argumentuar se kjo do të thotë se ata janë duke u përdorur për të shtypur palestinezët. Jo vetëm që eksportet e armëve izraelite u katërfishuan midis viteve 2002 dhe 2017, vendi është furnizuesi kryesor i dronëve në botë dhe madje iu dha një kontratë nga SHBA për të ndërtuar një “mur virtual” të teknologjisë së lartë në kufirin SHBA-Meksikë më 2014, sipas Khalekut ./ RT/ Gazeta Impakt