Fati i Moriscos (Muslimanet e Spanjes): Periudha e fundit të Islamit në Spanjë pas “Reconquista”

Pas rënies së Granadës në 1492, Muslimanët u ‘konvertuan’ me forcë në Krishterim nga Inkuizicioni por diskriminimi nuk u ndal këtu dhe as trashëgimia e tyre.

Nga Steffani Garcia

Është një realitet fatkeq për Spanjën dhe botën Islame që shprehja e diktatorit Francisco Franko se “Arabët erdhën, pastaj u larguan” merret si fakt.

Deklarata e tij shërben si një sëpatë leksikore mbi ndikimin e Islamit në Spanjë dhe praninë e tij në gadishullin Iberik, i cili zgjati mbi 800 vjet. Kjo jo vetëm që fsheh në mënyrë aktive jetën e Muslimanëve gjatë epokës së Al Andalusit , por nuk llogarit jetën e tyre pas pushtimit të Granadës, Emiratit të fundit Mysliman, në 1492.

Fazat e mbylljes së “Reconquista”, ose ripushtimi i Krishterë i Spanjës Islame, me “Inkuizicionin”, I cili ishte një institucion brenda Kishës Katolike Romake që u sanksionua nga kurora Spanjolle dhe synonte të çrrënjoste herezitë që kërcënonin besimin e Krishterë në Iberi.

Para rënies së Granadës, Traktati i Granadës i vitit 1491, i nënshkruar nga Ferdinandi II dhe Isabella I dhe Muhamedi XII i Granadës, garantonte lirinë e praktikimit te fesë dhe ndalonte çdo përpjekje për të konvertuar me forcë Muslimanët , në këmbim të nënshtrimit ndaj kurorës Spanjolle kjo marrëveshja nuk u zbatua kurrë.

Për Muslimanët  dhe Hebrenjtë, të sapo nënshtruar ndaj sundimtarëve të Krishterë, kjo në fund të fundit nënkuptonte një fushatë konvertimi të dhunshëm në Krishterim,

Hebrenjtë që refuzuan të konvertoheshin u detyruan te emigronin në 1492. Muslimanët iu nënshtruan spastrimeve të shumta, duke kulmuar me dëbimin përfundimtar në 1609. nën mbretin Filipi III, madje debimi ndodhi edhe me ata qe  ishin konvertuar në Krishterim.

Cfarë ndodhi me Muslimanët  që panë në heshtje tragjedinë e Inkuizicionit ? Si ishte jeta e tyre pasi u konvertuan me forcë?

Pastërtia e gjakut

E dhëna e parë qëndron në fjalën e përdorur për të përshkruar ata myslimanë që u konvertuan në Krishterim.

“Morisco” term në Spanjisht i referohet ish-Muslimanëve dhe pasardhësve të tyre që u detyruan të ndryshonin besimin e tyre nga Inkuizicioni. Përdorimi i Moriskos tregon se këta “Krishtere të rinj” nuk mund të hiqnin dorë tërësisht nga feja dhe se konvertimet e tyre të jashtme nuk e zhbënin realitetin e origjinës së tyre “maure” ose myslimane.

Ky dallim i ka rrënjët në idenë e “limpieza de sangre” ose “pastërtia e gjakut”, term i cili u perdor fillimisht në Spanjën e Krishterë në fund të shekullit të 14-të dhe në fillim të shekullit të 15-të per të konvertuarit hebrenj në Krishterim të cilët gjithashtu njiheshin me termin “conversos”.
Kjo doktrina shpërfillte faktin se shumë muslimanë Spanjollë ishin pasardhës të martesave ndërmjet Arabëve dhe iberianëve vendas, dhe gjithashtu Iberikët e Krishterë që ishin konvertuar në Islam.

Konvertimet masive të Hebrenjve në Krishterim ndodhen me forcë gjatë gjithë periudhës, dhe dyshimi mbeti midis besimtarëve “të vjetër” se këta të ardhur në besim nuk ishin të sinqertë dhe kjo çoi në persekutimin e Conversos  nga Këshilli i Toledos në 1449, i cili i ndalonte anëtarët e komuniteteve të tilla të mbanin poste publike, të bënin punë të caktuara dhe madje të martoheshin me familje “të vjetra” të krishtera. Dyshime të ngjashme u aplikuan për të konvertuarit e Moriskos pas rënies së Granadës.

 

Fakti që shumë Hebrenj dhe Muslimanë të konvertuar në Krishterim vazhduan të praktikojnë fetë e tyre origjinale në fshehtësi nuk ndihmoi në largimin e dyshimeve të tilla. Të tjerët te cilet u konvertuan me sinqeritet ne Krishterimi ishin dhe viktima të padrejta të dyshimit të krijuar nga bashkëfetarët e tyre Kristian. Ky largim nga koncepti i “vëllazërisë së Krishterë” I ka rrënjët dyshimin për sinqeritetin e të konvertuarve të rinj, por edhe në interesat materiale.

Ish-Hebrenjtë dhe Muslimanët  që ndryshuan besimin e tyre origjinal përfaqësonin konkurence ekonomikë, pasi përkatësia e tyre e re fetare nënkuptonte se ata nuk mund të diskriminoheshin në bazë të besimit. Megjithatë, prejardhja e tyre përfaqësonte një bazë të pandryshueshme për urrejtjen ndaj tjetrit.
Paragjykime të tilla në rritje ndaj te konvertuarve Musliman dhe Hebrenj ne Krishterim ishin burim I se te shkuares të diskriminimit të rracor.

Historiania María Elvira Roca Barea propozon hipotezën “Placate Europe”, e cila thotë se Spanjollët u përballën me “dyshime dhe përbuzje” nga pjesa tjetër e Evropës Kristiane gjatë kësaj periudhe për “pasjen e gjakut të pistë”, dhe idejaqe  Spanjollëve që ishin pasardhës të “Hebrenjtë dhe maurëve” njollosën dëshirën e kurorës Spanjolle për ta çuar Spanjën në ballë të politikës dhe pushtetit botëror.

Vendimi i Mbretit Ferdinand II dhe i Mbretëreshës Isabella për të promovuar idenë e “pastërtisë së gjakut” legjitimoi diskriminimin kundër Spanjollëve me origjine myslimane, edhe nëse ata ishin konvertuar ne te Krishtere dhe edhe nëse në fakt ishin kryesisht me “prejardhje Iberike”.

Hipoteza e dytë e madhe, e propozuar nga historiani P Boronat , ishte teoria e “Frikes Osmane”, e cila sugjeronte se prania e “kolonës së pestë” Moriscos në gadishullin Iberik do të ftonte pushtimet nga Perandoria Osmane – një kërcënim i fuqishëm pas rënies së Kostandinopojës. në 1453.

Kripto-Islami

Ka prova që Moriscos besonin vërtet në Islam edhe kur konvertimet e detyruara u shtuan pas rënies së Granadës. Praktika ishte klandestine dhe Moriscos së shpejti do të pikturoheshin nga historianët si kripto-Muslimanë.

Për të ndihmuar në lehtësimin e besimit të tyre të brendshëm në Islam dhe praktikës së tyre të jashtme të katolicizmit, studiuesit myslimanë në vendet fqinje nxorën vendime që i lejonin Moriscos të fshehin besimin e tyre.
Fetvaja Oran e myftiut Ahmed ibn Ebi Xhumah është një shembull i dukshëm dhe u urdhërua nga Mbretëria Zajanide e Tlemcenit – Algjeria e sotme e sotme .

Vetë fetvaja nuk i referohej Moriskos me emër, për të mos tërhequr vëmendjen ndaj këshillave të paraqitura, dhe përkundrazi iu referua termi il-guraba (ata nga jashtë).

Megjithatë, duke pasur parasysh publikimin e kesaj fetvae gjatë konvertimeve masive në Spanjë, është e qartë se cilët ishin subjektet e saj.

Vendimi vërtetonte detyrimet e rregullta të një muslimani, duke përfshirë lutjen rituale ( namazin ) dhe bamirësinë ( zekatin ). Mirëpo, këto obligime mund të përmbushen në mënyrë të qetë, siç është falja e namazit përmes “lëvizjes së lehtë” dhe zekatit (dhënia e lëmoshës) përmes “bujarisë ndaj lypsit”.

Muslimaneve gjithashtu ju lejua perdorimi i konsumimit te mishit të derrit dhe alkolit, nëse jeta e tyre ishte në rrezik.
Kjo taktikë ishte një metodë e shpeshtë e zbatuesve të Inkuizicionit, të cilët i provokonin udhëtarët të hanin mish derri ose të mohonin profetin Muhamed. (Paqja dhe meshira Allahut qofte mbi te)

Në mënyrë interesante dhe ironike, një nga katër dorëshkrimet e njohura të mbijetuara të kësaj fetvaje mund të gjendet në Koleksionin Borgiano në Bibliotekën e Vatikanit . Burimet parësore dëshmojnë gjithashtu për praktikimin e Islamit nga Moriscos të cilët nga jashtë ishin të Krishterë.

Shkrimet e një autori Morisco të shekullit të 16-të, i njohur në mënyrë të fshehtë si “I riu i Arevalos”, përfshinin tregime të Muslimanëve klandestinë dhe përshkrime të praktikave të tyre fetare.

Për shembull, ata nuk mbanin versione të plota të Kuranit te gjitha ne nje vend por I fshihnin ne vende te ndryshme rreth shtëpisë së tyre për të shmangur zbulimin nga Spanjollet e Krishtere.

Një histori tjetër e shekullit të 16-të dëshmon ekzistencën e “La Mora de Ubeda”, një grua 93-vjeçare analfabete nga Morisca, e cila ishte e njohur për njohuritë e saj të jashtëzakonshme të Kuranit gjatë kohës së Inkuizicionit.

Eksodi

Fati i “Moriscos” u vulos nga një përzierje dyshimesh mbi sinqeritetin e konvertimit të tyre ne te Krishtere dhe frikën se ata përbënin një kërcënim. Pas pak më shumë se një shekulli të sundimit të Krishterë, në fillim të shekullit të 17-të, Mbreti Filipi III urdhëroi dëbimin e Moriscos nga Spanja.

Në vitin 1612, një dëshmitar okular, Pedro Aznar Cardona, e pershkruan eksodin e tyre të detyruar në Valencia, si “të shpërthyer nga pikëllimi dhe lotët, mes një zhurme të madhe dhe britmash të hutuara”.

Ai pikturoi një peizazh hutues të grave, fëmijëve dhe të moshuarve që shikonin pas në shtëpitë e tyre të braktisura ndërsa ishin hedhur në toka të huaja.

Matthew Carr, historian dhe autor i Gjak dhe Besim: Spastrimi I Spanjes Muslimane, 1492-1614 , shkroi: “ata [Moriscos] u margjinalizuan dhe u persekutuan për më shumë se një shekull përpara se shteti Spanjoll të vendoste se ata ishin të paaftë për tu bërë “Krishterë te mire dhe besnikë – edhe pse ata e konsideronin veten Spanjollë edhe kur u hodhën në plazhet e Afrikës së Veriut”.

Inkuizicioni që kishte në shënjestër Muslimanët dhe Moriscos zgjati pothuajse 350 vjet dhe u karakterizua nga konvertime masive, dhunë dhe rënie sociokulturore, pasi shumë muslimanë u ushqyen me derr për të provuar Krishterimin e tyre, iu përdhosën Kuranet dhe u shkatërruan vendet e tyre te adhurimit dhe me pas u konvertuan në kisha.
Shumica e katedraleve kryesore të çdo qyteti sot në Andalucia, si ajo e Seviljes ose e Kordobës, ishin në ato kohra xhamija.

Pas dekretit të Filipit III në vitin 1609, shumë nga kripto-Muslimanët që qëndruan atje u persekutuan. Dëshmia se Islami u praktikua shumë kohë pas dëbimit përfshin persekutimin masiv të kripto-Muslimanëve në Granada në 1727.

Jeta e kripto-Muslimanëve në këtë pjesë të Spanjës ishte kryesisht e pandërprerë, aq sa ata mblodhën pasuri të konsiderueshme përmes pronësisë së tokës dhe bujqësisë.

Nga mos praktikimi I Islamit ose praktikimi I dobet ne fshehje dhe ndikimi shekullor i martesësave me jo muslimanetperfundimi ishte qe arabishtja dhe Islami u shuan ngadalë. Nga mesi i shekullit të 19-të Islami si një tipar indigjen i gadishullit Iberik pushoi së ekzistuari.

Trashëgimia

Gjenetika e popullsise se sotme Spanjolle përfshine origjinen e Muslimaneve ne Iberi. Gjenealogët thone se 10 për qind të ADN-së së tyre jane te njejta me me atyre te fqinjeve afrikano-veriorë. Kjo mund të shpjegohet nga arsyet që i paraprijnë pushtimit maure të fillimit të shekullit të tetë, siç është sundimi i përbashkët romak, por gjithashtu mund të sugjerojë që pasardhësit e Moriscos ende ecin në gadishullin Iberik. Për më tepër, shenjat e Islamit dhe e Moriskos shihet në arkitekturën, kulturën dhe kuzhinën e sotme Spanjolle dhe veçanërisht në Andalucia, veçanërisht përmes artit Mudejar, i cili është mjeshtëri dhe punim me pllaka – për ironi, i sanksionuar nga elita e Krishterë në kohën e Inkuizicionit.

Disa rajone të Spanjës jugore kanë ruajtur gjithashtu fjalë arabe në gjuhën e tyre popullore, si arua për të ardhur këtu, ose zakoni i lutjes drejt el levante (levanti, Lindja), veçanërisht në qytetin Riopar në Albacete.

Sot, tema e rivendosjes së nënshtetësisë spanjolle për pasardhësit e Moriscos mbetet e diskutueshme në vend, veçanërisht pasi disa pasardhës të hebrenjve spanjollë kanë të drejtën e nënshtetësisë spanjolle në mënyrë të përshpejtuar. Programe të tilla vijnë me kushtin që një aplikant të ketë ruajtur traditat spanjolle, të tilla si të flasë gjuhën ladino – një dialekt i spanjishtes që flitet nga Hebrenjtë sefardikë.

Mansur Escudero , kreu i Komisionit Islamik të Spanjës, shpjegoi nevojën për të futur ligje të ngjashme të shtetësisë për pasardhësit e Muslimanëve nëpërmjet “jo vetëm dëmshpërblimeve ligjore, por edhe atyre sentimentale, si dhe drejtësisë historike”.Mbështetje ka pasur edhe nga parlamenti i Andaluzisë, por ky sygjerim nuk ka marrë mbështetje më të gjerë.

Spanja ishte, dhe ka qenë gjithmonë, e perceptuar si e ndryshme, një vend ekstremitetesh, ku historianët vazhdimisht kanë bërë jehonë se arabët “erdhën dhe u larguan”, qoftë përmes plogështisë së tyre apo përpjekjeve aktive për të fshehur historinë islame. Në realitet, muslimanet e asaj kohe nuk u larguan vete por u debuan dhe u convertuan me force.

Kjo ndjenjë theksohet në mënyrë shume prekëse nga akademiku  Saadane Benbabaali , i cili thote se paraardhësit e tij janë Moriscos që u internuan në Algjeri: “Andalucia është një botë që i përket së kaluarës, por kjo e kaluar pati një reputacion dhe një ndikim te njerëzit që e përjetuan dhe u larguan. pas një kulture, muzike dhe idesh që ekzistojnë edhe sot.”

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne