Opinion

Katër probleme të mëdha me të cilat përballet ekonomia globale në gjysmën e dytë të vitit 2020

Nga: Levent Yilmax

Forumi Ekonomik Botëror publikoi një raport javën e kaluar, ku përshkruhen pikëpamjet e disa prej udhëheqsve ekonomikë të tij. Ajo tërhoqi vëmendjen për problemet që e presin ekonominë globale në gjysmën e dytë të vitit 2020 pas gjashtë muajve të trazuara nën kontrollin e një pandemie dhe arriti në përfundimin se ekonomive do të duhet pak më shumë kohë për tu rikuperuar.

Proteksionizmi është pengesa më e madhe deri tani

Siç mund ta mbani mend, çështjet më të rëndësishme për të cilat folëm në periudhën para-pandemisë ishin luftërat tregtare midis SHBA dhe Kinës dhe politikat proteksioniste.

Në disa nga kolonat e mia të mëparshme, unë kam shprehur se politikat ekonomike proteksioniste janë bërë një kërcënim për ekonominë globale dhe pengesat për tregtinë e lirë rrisin rreziqet e konfliktit.

Në mënyrë të ngjashme, Beata Javorcik, kryekonomiste e Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH), thekson se kërcënimi më i madh për periudhën pas pandemisë janë politikat ekonomike proteksioniste.

Sipas Javorcik, drejtues të caktuar rrezikojnë të izolojnë më tej ekonomitë e tyre duke u mbështetur në politika populiste në mënyrë që të kursejnë ekonomitë e tyre, dhe është shqetësuese që G20 nuk ka ndërmarrë ende ndonjë hap.

Si duhet të formohet sjellja e konsumatorëve

Sipas Ludovic Subran, ekonomisti kryesor i Allianz, pyetja më e ngutshme që duhet të përgjigjet për gjysmën e dytë të vitit 2020 ka të bëjë me sjelljen e konsumatorëve.

Sipas Subran, çështja më e rëndësishme është kur konsumatorët do të ndalojnë kursimin dhe do të fillojnë përsëri të shpenzojnë. Nëse kjo nuk arrihet, do të jetë e pamundur për t’u rikuperuar, për shumë ekonomi që tashmë kanë rënë në këmbë dhe administratorët ekonomik, të ardhurat nga tatimet e të cilëve kanë rënë, do të kenë hyrë në një periudhë më të vështirë.

Këtu ka nevojë për më shumë zhvillim të qëndrueshëm

Shefi i ekonomistit të UBS-së, Paul Donovan theksoi se një nga problemet më të rëndësishme me të cilat përballen ekonomitë në periudhën pas pandemisë do të ketë lidhje me zhvillimin e qëndrueshëm.

Fakti që ekonomitë e shumë vendeve janë kthyer në politika të përditshme që nga goditja e pandemisë dhe se vendimet e marra janë larg politikave jeshile me prioritet mjedisin, të gjitha paraqesin një rrezik të madh për zhvillimin e qëndrueshëm.

Zhvillimi i ekonomive do të jetë një luftë më shumë

Pandemia ka ndikuar pa dallim në të gjitha ekonomitë. Sidoqoftë, ekonomitë në zhvillim po luftojnë gjithnjë e më shumë për shkak të problemeve të tyre strukturore. Duke tërhequr vëmendjen për këtë çështje, Drejtoresha Menaxhuese e Forumit Ekonomik Botëror Saadia Zahidi deklaroi se ekonomitë në zhvillim duhet të konsiderojnë një model të ndryshëm të rritjes. Zahidi tha se ky moment është thelbësor për revolucionin e katërt industrial (4IR), duke theksuar nevojën e politikave të ndryshme në mënyrë që vendet të bëjnë një hap ekonomik./Gazetaimpakt/yenisafak/