Bota

Kisha e Suedisë zbulon altarin e parajsës që përfshin çifte gay dhe gjarprin si transgjinor

Një kishë në Malmo ka një altar të ri që synon të festojë gjithëpërfshirjen duke zëvendësuar Adamin dhe Evën në parajsë me çifte gay në poza sugjeruese, ndërsa fut gjarprin duke i tunduar ata si një grua transgjinore.

Puna e diskutueshme e artit nuk është e re. Fotografja dhe artistja Elisabeth Ohlson Wallin e pikturoi atë në vitin 2012 dhe u përpoq ta dhuronte atë në Katedralen e Skarës pak para se kisha të përgatitej të zhvillonte dasmën e parë të të njëjtit seks në historinë e saj 1.000-vjeçare.

Haptas artistja lezbike, e cila ka një histori të përzierjes së imazheve fetare me aktivizëm pro-minoritar, tha në atë kohë që ajo dëshironte të provonte nëse Kisha e Suedisë ishte aq miqësore me homoseksualët siç pretendonte të ishte kur përqafonte martesën e të njëjtit seks në 2009. Katedralja Skara me edukatë nuk pranoi dhuratën, duke thënë se bëhej fjalë për aktivizëm politik dhe jo besim.

Por kanë kaluar mbi shtatë vjet dhe tani Wallin e ka marrë rrugën e saj, edhe nëse nuk është në qytetin e saj të lindjes. Kisha e Shën Palit në Malmo pranoi pikturën e quajtur “Parajsë” si altarin e saj të ri dhe e zbuloi atë të Dielën, ditën e parë të ardhjes. Helena Myrstener, tha se “historia u shkrua” në varjen e “Altari i LGBT”, ndërsa ajo publikoi një foto të pikturës.

Rikrijimi i “parajsës” nga Wallin u frymëzua nga një nga veprat e mjeshtrit të Rilindjes, Lucas Cranach. Artistja / aktivistja tha se që ajo dëshironte të tregonte është se, që nga fillimi, vendi për njerëzit gay ishte në parajsë dhe jo në ferr. Interpretimi modern duket interesant dhe shumë më i matur për sa i përket lakuriqësisë sesa origjinali i shekullit të 16-të pasi që të dy “lezbiket Eves” e kanë gjoksin e tyre të mbuluar me gjethe, sesa të fshehin vetëm organet gjenitale të tyre, siç është tradicionale.

Por është ndoshta kjo jo sepse artistja ka probleme me lakuriqësinë. Mbi të gjitha, ekspozita e saj më e famshme e fotografive, Ekspektiva Biblike e frymëzuar nga Bibla në vitin 2012 “Ecce Homo”, paraqiti një imazh që portretizonte pagëzimin e Jezuit me modelin që qëndron për Krishtin duke pasur penisin e tij plotësisht të ekspozuar.

Kisha e Suedisë, Kisha shtetërore e vendeve skandinave deri në vitin 2000 dhe akoma emërtimi i saj më i madh, krenohet me përqafimin e një liste lavanderish të axhendave të zgjuara. Përkundër kësaj, sipas anketimeve suedezët kanë lënë kishën në numër rekord kohët e fundit.

Duke gjykuar disa nga komentet në mediat sociale, altari i saj i ri nuk do të ndihmojë shumë në ndalimin e eksodit. “Politizimi ka shkuar shumë larg”, komentoi mbi lajmet një anëtar ndërsa njoftoi largimin nga Kisha. Një tjetër tha që ndërsa kishte shumë priftërinj të shkolluar në Kishën e Suedisë, radikalët nga një “paketë PC” e kanë kthyer atë në arenën e tyre./Gazetaimpakt/ rt/