Bota Islamofobi

Media amerikane i portretizon muslimanët më negativë sesa kancerin

Mbulimi i medias amerikane nga amerikanët për muslimanë është më negativ sesa ai i Koresë së Veriut, shpesh denoncuar si një nga tre sponsorët më të mëdhenj të terrorizmit në botë, panelistët në një konferencë mbi raportimin e krizave pretenduan të dielën.

Konferenca e Qendrës Pulitzer Center “Përtej Fesë” në Klubin Kombëtar të Shtypit në Uashington, D.C, paraqiti gjashtë diskutime në panel, me tema që përfshijnë ndërtimin e paqes, ndërlidhjen e gjinisë dhe fesë, si dhe religjionin dhe mjedisin.

Gjatë një seminari të organizuar nga Instituti për Politika Sociale dhe Mirëkuptim (ISPU), Dalia Mogahed, drejtor i institutit, argumentoi se The New York Times, gjerësisht e konsideruar gazeta amerikane e rekordeve, portretizoi myslimanët gjatë çerek shekulli të fundit “më negativisht se kanceri ose kokaina. ”

Mogahed dhe Qendra Pulitzer publikuan përmbledhjet e vërejtjeve të tyre në Twitter të dielën ku përfshihen:

“Muslimanët në SHBA kanë më shumë gjasa të jenë të dhunuara; 42 përqind e familjeve myslimane me një fëmijë në sistemin (shkollor) raportojnë një formë të ngacmimit, dhe një e katërta e incidenteve përfshinë një të rritur. ”

“Rreth gjysma e amerikanëve thonë se nuk e dinë një musliman të vërtetë, që do të thotë se ata mbështeten në mbulimin e medias për të kuptuar fqinjët e tyre muslimanë”.

“Gratë muslimane shpesh përshkruhen si viktima të kulturave të tyre, ose viktimat u kthyen në arratisje. Kjo nuk qëndrom, përballë të dhënave që tregojnë se gratë muslimane amerikane e shohin besimin e tyre si një pasuri në jetën e tyre “.

Departamenti Amerikan i Drejtësisë “ka gjashtë herë më shumë gjasa të lëshojë një deklaratë për shtyp kur nxjerr në pah një komplot nga një grup terrorist musliman sesa një komplot nga një grup terrorist supremacist i bardhë”.

Sipas përmbledhjes së Twitter, Mogahed gjithashtu ofroi një përgjigje të detajuar në pyetjen “Kush janë muslimanë amerikanë?”

“Muslimanët amerikanë duken sikur çdo amerikan – nuk ka përshkrim të vetëm, përkatësi etnike apo moshë. Ata janë bashkësia më e larmishme e besimit në SHBA, “tha ajo.

“Muslimanët nuk kanë racë të shumicës – ata janë pjesë e barabartë e të zi, të bardhë apo arabë. Gjysma e muslimanëve amerikanë kanë lindur në SHBA, dhe shumica dërmuese janë qytetarë amrikanë. Muslimanët janë komuniteti i besimit që ka më shumë gjasa të raportojë të ardhura të ulëta “.

Në mbulimin e myslimanëve, argumenton Mogahed, gazetarët duhet “të lëvizin përtej drejtë sigurisë”.

Gazetarët duhet gjithashtu të përdorin gjuhën kulturore neutrale kur shkruajnë për muslimanët. Fjalët arabe përdoren për të përshkruar sjelljen që nuk është unike për muslimanët.

“Mos e pranoni se feja është një motivues i sjelljes muslimane. Gazetarët nuk do të mendonin se feja ishte një motivues i sjelljes së krishterë, “tha ajo.

“Ndryshe nga moshatarët e moshës së tyre, muslimanët e rinj kanë gjasa që myslimanët e vjetër të thonë se besimi i tyre është një pjesë e rëndësishme e identitetit të tyre”.

Mogahed argumentoi se:

Myslimanët dhe hebrenjtë kanë më shumë gjasa të përjetojnë frikë dhe ankth mbi sigurinë pas zgjedhjeve presidenciale të vitit 2016 në SHBA.

Muslimanët iu përgjigjën diskriminimit pas sondazhit me elasticitet, “Duke investuar në bashkësitë e tyre të besimit”. Muslimanët me identitete të forta fetare kanë më shumë gjasa të kenë një identitet të fortë amerikan. Një identitet fetar më i dobët mes muslimanëve lidhet me një identitet më të dobët amerikan.

Protestantët e krishterë janë i vetmi grup që beson se feja duhet të luajë një rol në ligjin e SHBA dhe, brenda protestantëve, ungjillorët e bardhë.

Mogahed drejton hulumtimin dhe programet e udhëheqjes së ISPU mbi muslimanët amerikanë, sipas faqes së internetit të institutit.

Ajo ka punuar si drejtore ekzekutive e Qendrës Gallup për Studimet Muslimane, ku ajo drejtoi analizën e sondazheve të komuniteteve myslimane në mbarë botën.

Ajo gjithashtu është bashkëautore e librit “Kush flet për Islamin? Çfarë muslimanë miliardë vërtetë mendojnë “me John L. Esposito. Në vitin 2009, Mogahed u emërua nga Barack Obama në Këshillin Këshillimor të Presidentit për Partneritetin e Besimit dhe të Fqinjësisë.

Burimi : Arab News / ML