Bota

Ndalimi i censurës? 10 faqe të mediave të ndaluara rishtazi nga Facebook dhe Twitter

Faqet që kanë të bëjnë me transparencën e qeverisë, faqet e dedikuara për brutalitetin e policisë dhe mediat alternative – shikoni më nga afër dhjetë llogaritë më të mira me miliona ndjekës që ishin pezulluar së fundi nga Twitter dhe Facebook.

FAQJA: The Free Thought Project
NUMRI I NDJEKESVE: 3.1mn
RRETH: Faqja e internetit e njohur gjerësisht që e quan veten “një qendër për biseda të lira të të menduarit” përqendrohet në transparencën e qeverisë. E themeluar në vitin 2013 nga Jason Bassler dhe Matt Agorist, faqja pretendon të “hedh dritë” mbi “entitete të korruptuara” në të gjithë planetin tonë. Raportet e saj kanë mbuluar rreshtin Monsanto, brutalitetin e policisë dhe të shtënave në SHBA, si dhe një pasqyrë se si qeveria amerikane merr informacion personal për çdo qytetar.
E NDALUAR NË FACEBOOK: PO
E NDALUAR NË TWITTER: PO

Kështu që duket se Facebook ka publikuar faqen tonë së bashku me të paktën 28 faqe të tjera që aktualisht i njohim për përfshirjen e profileve personale.

Po, e keni lexuar atë saktë. Pas 5 viteve të punës së madhe, duke punuar fjalë për fjalë 7 ditë në javë për të shkëmbyer informacione dhe për të ndërtuar tifozë Facebook ka publikuar zyrtarisht faqen tonë Projekti i Mendimit të Lirë (3,1 milion tifozë) si dhe Policia (1,9 milion tifozë) kështu që ne nuk mundemi ta postojmë më atë. Ende jeton në faqen e tyre, por ne nuk mund ta kontrollojmë më atë ose të postojmë në të. Kjo është me të vërtetë një zemërim. Ne do të bëjmë gjithçka që mundemi për të rimarrë faqet tona dhe për të luftuar kundër kësaj.

FAQJA: The Anti-Media

NUMRI I NDJEKESVE: 2.1mn
RRETH: Fillimisht nisur në Facebook nga blogeri dhe sipërmarrësi Nick Bernabe, Anti-Media tani është një agregator i pavarur i lajmeve me një numër të madh ndjekësish. Grupi, i cili paraqet si “jo partizane” dhe “anti-establishment”, boton ngarkesa të tregimeve “kryesore”, duke përfshirë ato që merren me raportin e OKB-së për një numër të viktimave civile në Afganistan, krizën e Tesla dhe gazetarin saudit Jamal Khashoggi.
E NDALUAR NË FACEBOOK: PO
E NDALUAR NË TWITTER: PO

FAQJA: Police the Police
NUMRI I PELQIMEVE: 1.9mn
RRETH: Një faqe e dedikuar për ekspozimin e brutalitetit të policisë amerikane. Emri i grupit është dukshëm i frymëzuar nga diskutime të nxehta që pasojnë vargjet e fundit të vrasjeve vdekjeprurëse nga oficerët e policisë në të gjithë vendin. Njerëzit në mediat sociale, kritikët dhe analistët pyesin se kush do të rregullojë policinë kur ka dëshmi të sjelljes së keqe.
E NDALUAR NË FACEBOOK: PO
E NDALUAR NË TWITTER: PO

FAQJA: Filming Cops
NUMRI I PELQIMEVE: 1.5mn
RRETH: Filloi në vitin 2010, motoja e shërbimit të blogging është “Deklaro Luftën në Brutalitetin e Policisë”. Që nga ajo kohë ka dokumentuar keqpërdorimin e policisë. Ajo këmbëngul se nuk po demonizon oficerë, por po përpiqet të raportojë mbi “brutalitetin policor të monopolizuar nga shteti”, që thotë se injorohet nga mediat kryesore.
E NDALUAR NË FACEBOOK: PO
E NDALUAR NË TWITTER: PO

FAQJA: Nation In Distress
NUMRI I PELQIMEVE: 3.2mn
RRETH: faqja e grupit në Facebook dhe informacioni rreth saj është i bllokuar. Pretendohet se ka postuar imazhe dhe meme që lavdërojnë Donald Trump dhe sulmojnë demokratët. Faqja gjithashtu raportohet se është publikimi i parë në internet që ka miratuar Trump.
E NDALUAR NË FACEBOOK: PO
E NDALUAR NË TWITTER: JO

FAQJA: Cop Block
NUMRI I PELQIMEVE: 1.7mn
RRETH: Projekti i llogaridhënies së policisë i nisur nga Libertari Pete Eyre dhe bloger Ademo Freeman në vitin 2010. Aktivistët e grupit këmbëngulin që shënjat e policisë nuk u japin të drejta shtesë dhe përpiqen të tërheqin vëmendjen ndaj brutalitetit të policisë në të gjithë SHBA.
E NDALUAR NË FACEBOOK: PO
E NDALUAR NË TWITTER: JO

Prerjet e kartonit të Mark Zuckerberg qëndrojnë jashtë Kapitolit të SHBA në Uashington

FAQJA: Policing the Police
NUMRI I PELQIMEVE: 54K
RRETH: Një tjetër faqe të llogarisë së policisë e cila ishte aktive vetëm në Facebook
E NDALUAR NË FACEBOOK: PO
E NDALUAR NË TWITTER: Nuk u gjet asnjë llogari

FAQJA: Cop Logic
NUMRI I PELQIMEVE: 129K
RRETH: Projekti pretendon të jetë duke theksuar dhe dokumentuar “antics absurde dhe të paparashikueshme të policëve” në të gjithë globin.
E NDALUAR NË FACEBOOK: PO
E NDALUAR NË TWITTER: JO

FAQJA: Press for Truth
NUMRI I NDJEKESVE: 340K
RRETH: Një degë e pavarur e medias që pretendon të prodhojë përmbajtje të rrallë të mbuluar nga mediat kryesore. Sidomos, një ditë para se të ndalohej, ai lëshoi një tregim nga gazetari hulumtues i projektit, Dan Dicks, i cili e krahasoi Google Hubin dhe Facebook Portal me te ardhmen e George Orwellit të vitit 1984.
E NDALUAR NË FACEBOOK: PO
E NDALUAR NË TWITTER: JO

FAQJA: Rachel Blevins
NUMRI I NDJEKESVE: 69K
RRETH: Korrespondenti i RT Amerika Rachel Blevins (un) çuditërisht e gjeti veten në mesin e atyre që u zhvendosën nën spastrimin e ‘sjelljes joautentike’. Ajo thotë se Facebook hoqi faqen e saj dhe e shënoi atë si “spam” për shkak të postimeve që thuhet se ishin “përdorues mashtrues”.
E NDALUAR NË FACEBOOK: PO
E NDALUAR NË TWITTER: JO

Burimi: Rt/ Gazeta impakt