Bota Opinion

Pandemia e koronavirusit po përdoret nga fanatikët e ekstremit të djathtë

Nga CJ Werleman

Sulmet raciste dhe gjuha e urrejtjes kanë nxitur duke dëshmuar se ekstremistët e krahut të djathtë po shfrytëzojnë krizën globale.
Më 24 mars, Timothy Wilson, një 36-vjeçar me origjinë nga Misuri, SHBA, mori atë që ai mendonte se ishte një bombë pune nga një njësi depozituese me qëllim për ta shpërthyer në një spital që po trajtoheshin pacientët me Covid-19.

Pa mëshirë, për ata që ishin në vendin e synuar, bomba ishte një pajisje inerte e ndërtuar nga FBI si pjesë e një operacioni të ashpër. Burri u vra në një shkëmbim zjarri kur agjentët u zhvendosën për ta kapur atë.

Sipas një deklarate nga FBI Division i Kansas City, i ndjeri terrorist ishte një ekstremist i krahut të djathtë, i cili ishte “i motivuar nga racat, fetarët dhe antivqeverisjet”. Ai zgjodhi spitalin si objektivin e tij të synuar për shkak të “ndikimit të shtuar duke pasur parasysh vëmendjen e mediave në sektorin e shëndetit” për shkak të pandemisë Covid-19, pasi fillimisht kishte komplotin për të bombarduar ose një xhami, sinagogë ose kishë.

Shpejtësia dhe egërsia e krizës së koronavirusit jo vetëm që i kanë bërë ditët tona të tanishme të pakuptueshme, por edhe të ardhmen tonë të afërt të paimagjinueshme.

Ajo që duken botët tona përkatëse pasi rreziku të jetë larguar dhe kërcënimi nga kjo përleshje virale ka kaluar prej kohësh është supozimi i kujtdo, por është e arsyeshme të supozosh trajektoren e lartë të ekstremizmit të dhunshëm të krahut të djathtë do të vazhdojnë të ngrihen.

Për gjysmë dekadën e kaluar, Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar, Evropa Perëndimore, Australia dhe Kanada janë mbyllur në një betejë kundër kërcënimit të terrorizmit të brendshëm nacionalist apo të djathtë.

Vdekjet nga të shtënat e nëntë emigrantëve kryesisht turq në një kafene në Hanau, Gjermani në shkurt nga një ekstremist racist, i krahut të djathtë shërben si kujtesë e këtij kërcënimi të vazhdueshëm.

Ardhja e pandemisë Covid-19 u ka dhënë këtyre grupeve dhe individëve një meme të përshtatur për të demonizuar më tej objektivat e tyre të preferuar, përfshirë hebrenjtë, muslimanët, emigrantët, multikulturalizmin, liberalët dhe institucionet ndërkombëtare, me teori konspirative të lidhura me koronavirusin.
Anti-Urrejtje, një grup që gjurmon grupe të ekstremit të djathtë në Kanada, ka matur një valë të urrejtjes thuajse të çuditshme të postuar nga individë në bordet e mesazheve online. Komente të tilla si “Unë shpresoj se ky virus i pisët shkatërron popullsinë e Kinës” ose “Kinezët janë rracë jonjerëzorë, ata meritojnë murtaja” japin një vështrim të urrejtjes që këto komplote raciste kanë nxjerrë.
“Ka shumë meme që synojnë në thelb komunitetet kineze, të tjerë që pretendojnë se kjo është e gjitha një shpikje çifute, e kështu me radhë. Në disa mënyra, koronavirusi është vetëm një gjë tjetër që këto grupe përdorin për të bërë komplotin e tyre mjaft të drejtuar. Mesa duket është ndoshta shumë herët të dimë nëse këto lloj bisedimesh në internet do të çojnë në dhunë në shkallë të gjerë offline. Ne kemi parë disa raste të aziatikëve të synuar në krime të urrejtjes “, Amarnath Amarasingam, një profesor në Universitetin e Queens, Kanada, dhe ekspert për ekstremizmin e dhunshëm, më tha.
Javën e kaluar, FBI paralajmëroi, “incidente të krimit të urrejtjes kundër Amerikanëve Aziatikë ka mundësi të rriten nëpër Shtetet e Bashkuara për shkak të përhapjes së sëmundjes së koronavirusit … bazuar në supozimin se një pjesë e publikut amerikan do ta shoqërojë Covid-19 me Kinën dhe popullsitë aziatike amerikane”.

Ky paralajmërim erdhi pasi tre anëtarë të familjes së aziatike të amerikës, përfshirë një 2-vjeçar dhe 6-vjeçar u qëlluan me thikë sepse i dyshuari “mendoi se familja ishte kineze, dhe infektonte njerëz me koronavirus”, sipas një fragmenti nga një analizë e FBI e datës 13 Mars.

“Sa më gjatë të vazhdojë kriza COVID-19, aq më shumë ekziston mundësia për dhunë me siguri”, thotë Amarasingam, i cila është një ndjenjë e shprehur edhe nga Levi West, drejtor i studimeve të terrorizmit në Universitetin Charles Sturt në Canberra, i cili paralajmëron se terrorizmi është i rrënjosur në privim relativ.

“Ushqimi është i vetmi mall që nuk ka një zëvendësues,” i tha West West The Sydney Morning Herald. “Nëse nuk ka benzinë, ju ecni. Nëse nuk ka dritë, përdorni një qiri. Por ushqimi nuk ka tolerancë për mungesën e tij dhe ju imponon një nevojë të dëshpëruar”.
West gjithashtu vëzhgon se si shumica e vendeve të punës të humbura në krizën Covid-19 janë ato në sektorin e pritjes, përfshirë restorantet, kafenetë dhe baret, të cilat zakonisht janë industri të cilat shërbehen nga ata që jetojnë paga për të kontrolluar. Nëse e kombinoni atë me dikë që zotëron fantazi të bardha supremaciste, është një recetë për katastrofë.

“Nëse këta njerëz nuk marrin para në llogaritë e tyre bankare së shpejti, dhe dua të them brenda një javë ose dy, gatishmëria e tyre për të luajtur së bashku me shoqërinë civile fillon të zvogëlohet”, thotë West.

“Imagjinoni një djalë që sapo humbi vendin e punës: Ai nuk mund të marrë punë dhe e gjen veten në radhë me njerëzit që i percepton si “migrantë”. Nuk kërkon shumë që ai të mendojë se ‘sistemi është i strukturuar kundër njerëzve si unë. Ky është ari për ta, grupet ekstremiste të krahut të djathtë”.

Komplotet raciste në internet mund të japin kuptim dhe urdhër për ata që e perceptojnë jetën e tyre janë hedhur në kaos dhe çrregullim për shkak të rrethanave që janë jashtë kontrollit të tyre.
Distancimi shoqëror dhe vetë-izolimi mund të rrezikojnë të çojnë shumë në rrugën e radikalizmit në internet, me miliona njerëz papritmas nga puna dhe të mbyllur në shtëpi me qasje 24/7 në internet.

“Ideja që mund të çojë në interpretime veçanërisht të prishura të ngjarjeve dhe të gjenerojë një reagim ekstrem, madje edhe veprim të dhunshëm. Unë mendoj se kërcënimi zmadhohet duke pasur parasysh izolimin shoqëror që ne si vend po e pranojmë në mënyrë të kuptueshme”, i tha Politico, Joshua Geltzer, një ekspert i terrorizmit në Ligjin e Georgetown. “Ndiej se muajin e kaluar dhe ky virus ka marrë një mjedis të rrezikshëm informacioni dhe vërtetoi se sa vdekjeprurëse, sa direkte mund të jetë vdekjeprurëse”.
Nëse demokracitë perëndimore po zvogëloheshin në një krizë të djathtë të terrorizmit përpara se të goditej Covid-19, atëherë ekziston një shans i mirë që ata të merren me një madhësi më të madhe pasi virusi të zhduket./Gazetaimpakt/trtworld

OPINIONE