Opinion

“Paraja e helikopterit”: Ky është ndryshimi gjeo-politikisht i lojës

Nga: Alastair Crooke

Ndërsa SH.B.A. dhe Britania e Madhe, për të frenuar infeksionet Covid-19, përvetësojnë një qasje të afërt me kohën e luftës, me nivele të jashtëzakonshme të ndërhyrjes në jetën shoqërore, këto qeveri si rezultat i mbylljes janë duke propozuar masa lirimi me kusht. Në fillim të propagandaës, kjo mund të duket si e ndjeshme dhe e përshtatshme. Por prit. Cfarë do të marrësh me kusht. Pra tregjet financiare natyrisht, por pastaj… pothuajse për gjithçka: Boeing, industria e naftës Shale, SHBA, industria turistike dhe (në SH.B.A.) çdo qytetar, përmes kuponit të tyre një 1000 dollarë, ose një çek prej 2,000 dollarësh, kjo javë – ose, siç është diskutuar në DC – mbase një çdo muaj. E jashtëzakonshme! Ashtu si Krishtlindjet.

Tregjet u rrëzuan: ½ Trilion dollarë në ‘likuiditet’; 1,5 Trilionn dollarë atje, dhe atje, dhe atje. Një supë nga alfabeti i lehtësirave të huadhënies, shumë shpejt ju po flisni për para të vërteta’. Supa e alfabetit mbulon madhësinë kolektive të likuiditetit në dispozicion të bankave. Dhe po kështu për individët? 210 milion të rritur amerikanë X $ 1,000, X 12 ose 18 (muaj), është një shumë e jashtëzakonshme parash, afër 4 Trilion $, ose 18% e PBB-së së SHBA. Po kështu, Kancelarja e Mbretërisë së Bashkuar Rishi Sunak u zotua për 330 miliardë dollarë, ose 15% të PBB-së, për të mbështetur ekonominë, në krye të një feste tre-mujore të pagesës së qerave dhe një vonesë të shtyrjeve të taksave, dhe për të bërë “gjithçka që kërkohet”.

Atëherë, si do të vijë? Si janë në dispozicion këto para papritur, kur na është thënë vazhdimisht, pas krizës së vitit 2008, masa shtrënguese duhet të jetë përgjigjja e vetme? Epo, mirëseardhja në ortodoksinë e re ’(në të vërtetë nuk është aspak e re: Franca e provoi atë në shekullin e tetëmbëdhjetë kur “shtypi” Assignat). Quajeni atë “para të helikopterit”, ose të ashtuquajturën “Teori Moderne Monetare”: Parimi që është në rregull të shtypni para, nëse qeveritë nuk i kanë ndryshe. Cështja këtu është se “paraja e helikopterit” (paratë e krijuara nga asgjëja: njësi boshe që reflektojnë asnjë vlerë të vërtetë ekonomike themelore) është një ndryshim paradigmë. Një ndryshim i madh i modelit.

Kjo është trashëgimia nga viti 2008. Kjo ishte kryesisht një krizë bankare: Shtypja e parave dukej se funksiononte shumë mirë, në këndvështrimin e elitave. Arsyeja kryesore që ata “ekspertë” kanë menduar që shtypja e parave të punuara në vazhdën e vitit 2008 ishte sepse Bankat Qendrore ishin në gjendje të pasqyronin flluskat e aseteve të financuara.

“Por ky nuk ishte suksesi, por ky ishte dështimi”, komenton guru financiar, Peter Schiff. Ishte një dështim sepse rezultoi në flluska edhe më të mëdha, madje edhe borxh më të madh, i cili pikërisht na ka vendosur të gjithëve përballë me krizën e sotme: sepse ne po kalojmë në këtë krizë të pambrojtur nga çdo mjet i vërtetë për t’u marrë me tronditjen e furnizimit.

Në vitin 2008, të gjithë besuan se shtypja e parave ishte e përkohshme: Bilancet e bankave u grumbulluan; dhe Fed do të jetë në gjendje të normalizojë më pas normat e interesit, dhe të zvogëlojë bilancin e saj. Epo, askush nuk do ta besojë këtë, këtë herë. Jo, borxhet do të rriten dhe do të jenë përgjithmonë borxhlinj”.

Megjithatë, për politikëbërësit e sotëm, të gjitha duken kaq të arsyeshme, aq të besueshme: Nëse Fed e përmbyt sistemin financiar me para, normat e interesit mund të qëndrojnë në zero përherë. Cfarë nuk duhet të pëlqeni për këtë? Sigurisht, përshtatet me karrierën e pasurive të patundshme të Trump, e ndërtuar me interes të ulët, borxhe të lehta. Qeveritë tani mund të huazojnë për njëqind vjet me zero interes; dhe bankat mund të japin hua me nxitim, pasi Fed i ka rënë kërkesa e bankave për të mbajtur rezerva ndaj kredive të tyre (d.m.th. për të “shtypur” kredi më të lehtë për të favorizuarit).

Akoma më mirë, qeveritë thjesht mund të sjellin para nga ajri (duke fituar paratë e borxheve): Mund të përdorë këto fonde për të shpëtuar të gjitha ato biznese dhe qytetarë të prekur negativisht nga Covid-19, dhe të bëhen heronj. Mirësevini në “Ortodoksinë e re”.

Cila është alternativa? Epo kjo është pikë. Vështrimi botëror i financuar, monetar, i ndjekur në mënyrë dogmatike në dekadat e fundit, e ka lënë kutinë e mjeteve me vetëm një mjet (më shumë para, më shumë likuiditet). Ata e kanë futur botën në këtë kulm monetarist. Ata do të vazhdojnë të bëjnë të njëjtën gjë (likuiditetin dhe ndihmat), pa pushim, dhe (si Albert Einstein), duke shpresuar gjithmonë për një rezultat të ndryshëm dhe më të mirë. Por nuk do të funksionojë. Nuk do të funksionojë sepse problemi nuk është mungesa e likuiditetit. Eshtë se bizneset nuk kanë asnjë biznes për të bërë, nën bllokimin e infeksionit. Ne i kishim kuptuar më mirë pasojat e kësaj marrëzie. Kjo është e gjitha.

Këtë herë, marrësi i vitit 2008 nuk do të funksionojë. SHBA do të goditet fort. Dhe amerikanët thjesht janë zgjuar nga ky fakt.

Kjo Ortodoksia e Re nuk është veçse një hedhje e dëshpëruar e zareve për të mbajtur lart sistemin e superfinancuar të perëndimit. Tregimi “i mobilizuar për luftë’ është një përpjekje për të justifikuar masat autoritare dhe meme e lëvizjes të lirimit me kusht: Nuk kishte para të lira” gjatë Luftërave.

Në krizën 2008/9, publiku u hutua: Bota financiare dukej shumë e vështirë për të kuptuar plotësisht. Vetëm më vonë, u vlerësua që bankat u shpëtuan duke “shoqëruar” gabimet dhe humbjet e tyre. Këto, humbjet, ishin “të shoqërizuara” d.m.th. transferuar në bilancin publik, dhe publikut u tha që të presin masat shtrënguese dhe grumbulluan sistemet shëndetësore dhe të mirëqenies, për të paguar për të gjitha këto shpenzime të lirimit me kusht.

Këtë herë, nuk janë bankat, por korporatat dhe borxhi i tyre “i padobishëm”, që autoritetet shpresojnë të ruajnë në doemos (ashtu si bankat ishin, më herët). Me fjalë të thjeshta, do të lejojë që kompanitë e mbivendosura të kalojnë në një borxh edhe më të thellë me ato kredi të mbështetura tani nga qeveria federale e SHBA.

Por, do të pranojë një publik më i mirë informuar në mënyrë të gatshme që Boeing meriton një ndihmë prej $ 60 Bilion, kur të gjitha paratë e tij u shpenzuan në vitet e fundit për të blerë përsëri aksionet e veta dhe duke paguar dividentë të mëdhenj. Mund të argumentohet se nëse paratë thjesht shtypen, shkurtime shtrënguese mund të mos kërkohen. Por shtypja e parave ngushton potencialin themelor të blerjes së parave që kishin ekzistuar para ngushtimit. Kjo do të thotë, është 60% që në fund të fundit do të paguajnë përsëri koston. Masat shtrënguese të reja do të jenë një transferim i fshehtë i pasurisë përmes hollimit të potencialit blerës të njerëzve.

Siç vëren Schiff, inflacioni monetar “nuk është ndoshta skenari i rastit më të keq, ai është ndoshta skenari më i mundshëm … ligjet e ekonomisë zbatohen këtu ashtu si ato në Republikën Weimar të Gjermanisë, ose në Zimbabve, ose në Venezuelë. Nëse ndjekim të njëjtën politikë monetare dhe fiskale që ata bënë, ne do të marrim të njëjtin rezultat monetar që ata bënë (hiperinflacionin)”.

E gjithë kjo mund të duket për një argument disi të rrallë, por implikimet (si politike, ashtu edhe gjeo-politike) janë të mëdha. Kjo qasje ekonomike e kohës së luftës, në vetvete, nuk do të sjellë ndryshime rrënjësore në botën tonë institucionale neo-të liberalizuar dhe as ta reformojë atë. Kjo dritare u mbyll pas vitit 2008. Realiteti sot është që të mos “prekim” sistemin tani pasi mund të shkaktojë një deflacion të borxhit, një perspektivë që tmerron me të vërtetë themelimin në krye të recesionit të afërt të furnizimit.

Ne jemi të bllokuar nga gabimet e Bankës Qendrore: Nuk është çudi që autoritetet po përpiqen të ndezin një atmosferë lufte në mënyrë që të thonë se “paratë e helikopterit” janë në rregull. “Eshtë koha e luftës”. Dhe ata me siguri do të urdhërojnë që ushtria të dalë në rrugë së shpejti. Duke thënë atë që është shkruar këtu, së shpejti do të konsiderohet si një “propagandë e armikut”.

Efektet e një ekonomie komanduese të ngjashme me luftën nuk do të jenë të zhvendosin shoqërinë ose ekonominë në një kurs të ri, por përkundrazi, do të jenë rivendosja e saj në brazat e vjetra. A do të besojë dikush që në këtë epokë të re të ekonomisë së komandës, qeveria drejtoi shpëtimin dhe linjat e kreditit, nuk do të kanalizohet kryesisht tek elitat politike dhe aleatët e tyre?

Megjithatë, ashtu si pas sakrificave të dy Luftërave Botërore, mes njerëzve u shfaq was humor i ri ’. Kështu ishte, mbas vitit 2008: Kishte thirrje për reformë në një sistem që ngërthente një përqind më të pasur; por përkundrazi morëm masa shtrënguese dhe kthim në biznes si zakonisht. Politika ishte krijuar qëllimisht për të mbështetur sistemin e vjetër dhe për ta bërë atë të funksionojë si më parë. Reforma e mohoi.

Sot, njerëzit janë përqendruar plotësisht në menaxhimin e jetës së tyre nën bllokimin e virusit, por lavjerrësi politik ka ecur ndjeshëm (e ashtuquajtura politikë populiste) kundër asaj që perceptohet gjerësisht si një sistem i manipuluar politikisht dhe ekonomikisht.

Pyetja atëherë është, së pari, a do të kenë sukses veprimet monetare të SH.B.A.-së? A do të arrijnë ata të shpëtojnë sistemin financiar, “siç ishte dikur”? Epo, bëj thirrjen për para të helikopterit: termi i referohet dhënies së parave direkt për individët sikur të hedhësh para tek të gjithë nga një helikopter. Por Schiff thekson se kur Milton Friedman (babai i ekonomisë monetariste) shpikte termin, ai e bëri atë si shaka:

“Ai po e përdorte atë si një shembull të asaj që nuk duhet të bëjë, se pse stimulimi monetar Keynesian nuk funksionon. Ai tha se është një ide e çmendur, marrëzi … Sepse hedhja e parave nga helikopterët nuk bën asgjë. Eshtë thjesht inflacioni. Thjesht bën që çmimet të rriten ”.

Dhe, së dyti, a do të jetë kjo qasje, e cila gjithsesi nuk po funksionon, pasi tregjet vazhdojnë të përfshijnë, të provokojë një kundërshtim më të bashkërenduar ndaj tepricës financiare dhe pabarazisë, në të gjitha format e saj të ndryshme? A do të bëhet e pandalshme kërkesa për reformë të sistemit neo-liberal? Ndoshta “fryma e komunitetit” e vuajtjes së virusit së bashku, nuk do të jetë aq tolerante ndaj drejtuesve që nuk kanë arritur të ndërmarrin hapat e duhur për të ndaluar përhapjen e infeksionit, në kohën e duhur?

Këtu, është “lufta” ndaj Covid-19, në vend që të jetë “lufta” tjetër për të shpëtuar ekonominë, ajo do të luajë një rol kryesor në formimin e së ardhmes gjeo-politike. Mjaft njerëz kanë komentuar tashmë ndjenjën komunale, kombëtare që gjenerohet nga virusi Corona. Këtu në Itali, italianët ndjehen shumë më të lidhur në mënyrë empatike, sikur të luftojnë një armik të përbashkët (që në një farë mënyre janë). Të gjithë ne ndjehemi për banorët e Lombardisë dhe Bergamos. Dhe, italianët e dinë gjithashtu se ata janë vetë.

Kjo ndjenjë e shtëpitimit të vetvetes (çdo vend në vetvete) është e dukshme, dhe nuk kufizohet vetëm me ata që ndodhen jashtë kufijve të BE-së, siç është kur Presidenti serb (duke reaguar ashpër ndaj lajmeve se BE kishte vendosur ndalimin e eksportit për pajisje të tilla si maska ​​dhe veshje për të mbrojtur punonjësit e mjekësisë), tha: “solidariteti ndërkombëtar nuk ekziston. Solidariteti Evropian nuk ekziston ”, të cilës shumica e italianëve do të ishin përgjigjur ‘dëgjoni, dëgjoni”. Ndihma e vetme për Italinë mbërriti nga Kina.

Theshtë kthimi i shtetit-komb. Covid-19 do të ndryshojë rrjedhën e politikës italiane, si dhe do të përcaktojë, në një mënyrë domethënëse, të ardhmen e BE-së. Le të jemi të qartë: SH.B.A. dhe Mbretëria e Bashkuar mund të bëjnë vetëm ato oferta të grumbullimit të likuiditetit dhe lirimit me kusht sepse ato “shtypin” para. Ata kontrollojnë furnizimin e tyre të parave, deficitet e tyre dhe në një masë shumë më të vogël, kanë një shtrirje mbi normat e interesit. Shtetet e BE-së jo. Dhe argumentet mbi zbutjen financiare të BE-së për Covid-19 do të “mbështesin” institucionet dhe unitetin e BE – mbase që në pikën e parë.

Dhe ky qëndrim më i përgjithshëm i mbulesës të shpëtojmë europën dhe mungesës së empatisë ndoshta ndihet në asnjë vend më thellë sesa në Kinë. Aq më tepër, edhe se Italia. Kina është denigruar, veçanërisht në Amerikë, në një mënyrë që shumë kinezë të ndjehen në kufijtë e racizmit. Pepe Escobar ka shkruar:

“Midis efekteve gjeopolitike të koronavirusit, që shkatërrojnë një mori problemesh, një gjë tashmë është grafikisht e qartë. Kina është pozicionuar përsëri. Për herë të parë që nga fillimi i reformave të Deng Xiaoping në 1978, Pekini i konsideron hapur SHBA-të si një kërcënim, siç u deklarua një muaj më parë nga Ministri i Jashtëm Wang Yi në Konferencën e Sigurisë së Mynihut gjatë pikut të luftës kundër koronavirusit.

“Pekini po formon me kujdes, në mënyrë graduale narrativën që, nga fillimi i sulmit koronovirus, udhëheqja e dinte se ishte nën një sulm hibrid luftarak. Terminologjia e Xi është një çelës kryesor. Ai tha, në procesverbal, se kjo ishte luftë. Dhe, si një kundër-sulm, duhej të fillohej një ‘luftë e njerëzve’”.

Evropa dhe Amerika do të përballen me një aks shumë të ndryshëm kinezo-rus, në vazhdën e Coronavirusit. Dorezat janë mbaruar. Dhe Evropa do të jetë e para që do të ndiejë efektin: Nuk ka më prerje në euro. Kjo do të thotë, jo më një këmbë brenda; një këmbë jashtë në marrëdhëniet me Kinën (në Huawei 5G – si vetëm një shembull).

Rusia dhe Kina e kuptojnë mirë: Paratë e helikopterit, dhe pagesat e pashembullta “të shtypur” nga garancia e lëvizjes janë një ndryshimi i lojës. Tani për tani, dollari amerikan po rritet në kërkesën e shteteve që shohin se monedhat e tyre po bien, por që kanë marrë hua në dollarë dhe i shohin ato hua të dollarit duke u bërë shumë më të kushtueshme, për cdo ditë.

Por, Bankat Qendrore të G7 më në fund do të duhet të luftojnë përbindëshin e inflacionit që do të lëshohet nga “teoritë e tyre të helikopterëve”. Besimi ndaj dollarit do të bjerë, pasi gjithnjë e më shumë helikopterë dollarë janë bërë “pika” referimi. Normat e interesit do të rriten, dhe borxhi i vjetër perëndimor do të bëhet toksik, dhe i padenjëshëm me norma më të larta.

Me një fjalë, bota do të shohë SHBA-të si më pak të fuqishme dhe më pak kompetente sesa paraqitjet e kanë parashikuar atë. Boshllëkun e saj do të shikojë jashtë.

A po afrohet koha për atë ri-vendosje monetare globale, pasi dollari humbet shkëlqimin e tij, Presidenti Putin duhet të jetë duke vrarë mendjen…?/Gazetaimpakt/strategic-culture/

 

OPINIONE