Bota

Peshkopë nga e gjithë bota do mblidhen në Vatikan për ti dhënë zgjidhje abuzimeve me të mitur

epa07126120 Pope Francis as he celebrates a Mass for the closing of the synod of bishops in Saint Peter's Basilica at the Vatican, 28 October 2018. EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Papa Françesku pritet të mbledhë këtë javë së bashku peshkopë nga e gjithë bota në një konferencë të shumëpritur në kuadër të luftës kundër abuzimit seksual të fëmijëve nga rasot e zeza klerikale.

Udhëheqësit e qindra konferencave të peshkopëve nga mbarë kontinentet do të mblidhen nga e enjtja deri të dielën në Vatikan. Grupet e viktimave të abuzimit kërkojnë që të miratohet një plan veprimi konkret për të luftuar pedofilinë.

Takimi do të çojë në një “protokoll për veprime të mëtejshme, sepse peshkopët nganjëherë nuk dinë se çfarë të bëjnë”, tha Papa.

Qëllimi i konferencës është për të rritur ndërgjegjësimin në lidhje me fenomenin global të abuzimit seksual të të miturve brenda Kishës, pavarësisht nga fakti se shumë njerëz në Afrikë, Azi dhe Lindjen e Mesme për të mohuar pedofilinë e klerit e kanë quajtur atë si “problem perëndimor”.

Në shumë pjesë të botës, debati mbi dhunën ndaj fëmijëve dhe seksit është akoma një tabu, prandaj Vatikani e ka organizuar këtë tubim.

U quajtën edhe viktima të abuzimit, veçanërisht nga vendet ku rastet e tyre u injoruan.

“Dikush që e ka takuar viktimën, dëgjoi thirrjet e tyre për ndihmë, pashë lotët e tyre, plagët psikologjike…”, tha prifti jezuit gjerman Hans Zollner, një psikolog i cili udhëton në botë dhe përpiqet që të edukojë priftërinjtë.

“Kisha Katolike është përballur me këtë problem 35 vitet e fundit”, tha ai dhe vlerësoi masat rigoroze parandaluese të ndërmarra nga Australia, Britania, Kanadaja, Irlanda dhe Shtetet e Bashkuara.

Ati Federico Lombardi, i cili do të jetë moderator i debatit në Romë, thotë se qëllimi është për të fituar ndjenjën e përgjegjësisë së përbashkët ipeshkvnore.

“Është besueshmëria e Kishës”, paralajmëron italiani