Pse BE-ja po ringjall betejën kundër supremacisë së Kinës për automjetet elektrike?

Nga: Chimauchem Nwosu

Hyrja e prodhuesve kinezë të automjeteve elektrike po ngjall pakënaqësi në mesin e prodhuesve të BE-së, miratimi i mundimshëm i elektrifikimit i të cilëve i ka lënë ata me një detyrë të vështirë për të mbyllur hendekun e shitjeve.

Prodhuesit kinezë të automjeteve elektrike, si BYD, XPeng dhe NIO, po zgjerohen në Evropë për të gjetur tregje të reja për shkak të konkurrencës së ashpër në vend. Bashkimi Evropian, nga ana tjetër, duket i shqetësuar për fluksin e makinave elektrike kineze dhe ruajtjen e një ekuilibri të drejtë në treg.

Pra, një pushim i nevojshëm për prodhuesit e automjeteve në BE u fut gjatë Mbledhjes së 27 vendeve anëtare të Bashkimit Europian (13 shtator 2023) kur Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen njoftoi një kundërhap kundër rritjes së importeve të makinave elektrike kineze në BE, që supozohet se është një forcë përçarëse për tregun e vetëm të bllokut për shkak të konkurencës me çmime të ulëta.

“Kështu që unë mund të njoftoj sot se Komisioni po fillon një hetim kundër subvencioneve për automjetet elektrike që vijnë nga Kina. Evropa është e hapur për konkurrencë. Jo deri në fund për një garë “, tha von der Leyen.

Media të ndryshme sugjerojnë se hetimi mund të mbështesë prodhuesit vendas të e-makinave në Bashkimin Evropian, duke u mundësuar atyre të ruajnë praninë e tyre në treg. Mund të shkaktojë gjithashtu një përgjigje hakmarrëse nga Kina, duke shkatërruar potencialisht në vendin e saj interesat e biznesit të prodhuesve evropianë të automjeteve elektrike.

Çfarë ka Kina në xhepin e saj?

BYD, ose “Build Your Dreams”, një lojtar kryesor në këtë industri, pasi  ka zhvilluar një prani në afërsisht 15 vende evropiane. Me një çmim prej rreth 45,000 € në Gjermani, sedani Seal i BYD është një konkurrent kundër Model 3 të Tesla Inc. (afërsisht 51,990 €) dhe makina të ndryshme Volksëagen. Sipas raporteve të EU-EV dhe lajmeve zyrtare të BYD, BYD realizoi një arritje të rëndësishme në tregun evropian të automjeteve elektrike në korrik 2023. Në një arritje të dukshme, kompania shiti 721 njësi të modelit të saj të njohur, BYD ATTO 3, në Suedi, duke bërë ajo të jetë makina elektrike më e shitur në vend për këtë muaj (duke marrë një pjesë të rëndësishme të tregut prej 11.11 për qind). Kjo gjithashtu shënoi debutimin e BYD si lider mujor i shitjeve të makinave elektronike në tregun evropian. Në vitin 2008, Berkshire Hathaëay Inc. i Warren Buffett investoi 230 milionë dollarë për të siguruar prej 10 për qind të aksioneve në BYD. Qeveria kineze zbatoi menjëherë subvencione dhe stimuj për të stimuluar sektorin e automjeteve me energji të re (NEV). Në Kinë, BYD dominon me pothuajse 30 për qind të tregut. Ata kanë një linjë të gjerë prej 25 modelesh, duke përfshirë opsione hibride dhe plotësisht elektrike. Çmimet variojnë nga afërsisht 13,841 dollarë deri në 138,417 dollarë.

NIO krenohet me kanale të fuqishme shitjesh dhe shërbimesh në Danimarkë, Gjermani, Holandë, Norvegji dhe Suedi. Duke fituar një vlerësim të përsosur të sigurisë me pesë yje në testet e sigurisë Euro NCAP 2023, sedani ET5 i NIO dhe SUV EL7 shfaqin një performancë të jashtëzakonshme sigurie. NIO është në rrugën e duhur për të prezantuar një seri të re automjetesh të përshtatura për tregun evropian, të vendosura për t’u prodhuar në një fabrikë moderne në Kinë dhe të planifikuara për t’u hedhur në treg vitin e ardhshëm.

Xpeng Inc. bëri bujë në korrik kur zbuloi marrëveshjen e saj me Volkswagen dhe parashtroi ambiciet e saj për të prezantuar modelet e saj të sedanit elektrik dhe SUV në tregun gjerman vitin e ardhshëm. Kompania është aktualisht në diskutime me zinxhirët e tregtarëve në mbarë vendin. Ata synojnë të sigurojnë 15 deri në 20 partnerë shpërndarës këtë vit, duke synuar ta dyfishojnë këtë numër në vitin e ardhshëm.

Mini EV-të nga partneriteti SAIC-GM-Wuling ofrojnë avantazhe të prekshme ndaj kolegëve të tyre më të mëdhenj elektrikë. Popullariteti dhe përballueshmëria e tyre i kanë pozicionuar ato si një gur themeli në tranzicionin e Kinës drejt lëvizshmërisë elektrike. Mini EV i Wuling Hongguang dominoi tregun kinez të sedanëve elektrikë, duke pretenduar vendin e parë në shitje si për vitin 2021 ashtu edhe për vitin 2022. Është një pjesë integrale e sipërmarrjes së përbashkët të formuar në vitin 2002 me SAIC, një nga kuartetët e frikshëm të Kinës të prodhuesve të automjeteve dhe General Motors (GM). Në fillim, partneriteti lulëzoi në fushën e prodhimit të minibuzëve. Sidoqoftë, në korrik 2020, ata nxorën Hongguang, një ndjesi e menjëhershme e tregut, që aktualisht komandon afërsisht 90 për qind të shitjeve totale të SAIC-GM-Wuling. Çmimi bazë i Hongguang është rreth 6,563 dollarë, ndërsa tre modele të tjera arrijnë deri në vlerën e 14,635 dollarëve.

Ndërmarrje të ndryshme kineze kanë blerë marka evropiane dhe anasjelltas për të lehtësuar hyrjen e tyre në tregun evropian. SAIC Motor Corp. është pronar krenar i markës së njohur britanike MG, ndërsa Geely drejton prodhimin e makinave sportive përmes Lotus dhe menaxhon Volvo Cars AB të Suedisë.

Si Kina dominon tregun global të baterive EV

Kina është padiskutim udhëheqëse në renditjen ndërkombëtare të prodhimit të EV dhe baterive me energji. Kjo përfshin gjithçka, nga nxjerrja deri te rafinimi i materialeve thelbësore dhe metaleve të vlefshme që formojnë thelbin e baterive.

Sipas gjetjeve të hulumtimit të SNE në Seul, Contemporary Amperex Technology (CATL), me seli në provincën Fujian në Kinën lindore, vazhdon të mbajë pozicionin e saj si prodhuesi kryesor global i baterive të automjeteve elektrike.

Në vitin 2022, CATL vendosi një sasi të madhe 165.7 gigavat orë (GWh) të qelizave të baterisë midis janarit dhe nëntorit, një rritje prej 101.8 përqind krahasuar me vitin 2021, deklaroi hulumtimi i SNE.

Në mbyllje të vitit 2021, dominimi i tregut mbarëbotëror i kompanisë u rrit nga 32.8 përqind në 37.1 përqind. CALB, Gotion High-tech, Sunwoda dhe Eve Energy, katër lojtarë kyç në tregun kinez, çimentuan pozitat e tyre si liderë botërorë midis 10 prodhuesve më të mirë të baterive EV. Duke zënë vendin e shtatë, CALB zotëronte një pjesë prej katër për qind të tregut. Gotion pasoi në vendin e tetë, duke pretenduar 2.8 për qind të aksioneve në treg. Sunwoda siguroi pozicionin e nëntë më të madh me një pjesë prej 1.7 për qind të tregut global.

Ndërkohë, Eva, në pozicionin e 10-të, zë 1.3 për qind të tregut.

Pavarësisht nga popullariteti në rritje i baterive me jon natriumi në treg, NEV-të janë ende të pajisura kryesisht me bateri me bazë litiumi, duke përbërë deri në 99 përqind të instalimeve. Këto bateri përfshijnë elementë bazë si alumini, bakri dhe hekuri, metale më të shtrenjta si kobalti, mangani dhe nikeli.

Kina e ka pozicionuar veten në mënyrë strategjike në zinxhirët e furnizimit global të metaleve të ndryshme thelbësore, duke përfshirë litiumin. Duke investuar dhe duke krijuar marrëveshje me kompanitë minerare nëpër kontinente si Afrika, Amerika e Jugut, Indonezia, Australia dhe Kanadaja, Kina ka siguruar akses në burimet kryesore të nevojshme për industri të ndryshme, veçanërisht tregun e automjeteve elektrike që ndodhet në një rritje të shpejtë.

Pas fazës së minierave, Kina ka ndikim mbi prodhimin në të gjitha fazat e zinxhirit të furnizimit të baterive. Kjo përfshin ndërtimin e elektrodave pozitive dhe negative, prodhimin e qelizave dhe organizimin e montimit të tyre në module, duke kulmuar në formimin e paketave të baterive. Rreth 75 për qind e qelizave të baterive në nivel global prodhohen në Kinë, 70 për qind e katodave të specializuara dhe 85 për qind e materialeve anode.

Për më tepër, Kina prodhon 66 përqind të ndarësve dhe 62 përqind të elektroliteve.

Deri në vitin 2025, prodhuesit kontinental janë vendosur të prodhojnë rreth 3,000 GWh bateri të automjeteve elektronike, tre herë më shumë se kërkesa e parashikuar e brendshme për të njëjtin vit, sipas gjetjeve të hulumtimit të SNE.

Subvencione për të nxitur industrinë e makinave elektrike të Kinës

Subvencionet e prodhimit: Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit (MIIT) jep subvencione për prodhuesit e makinave sipas vëllimit të EV-ve që ata prodhojnë. Deri në fund të vitit 2022, ajo kishte shpërndarë afro 5.4 miliardë dollarë për të subvencionuar prodhimin e rreth 3.76 milionë automjeteve të reja me energji, bazuar në vlerësimet duke përdorur rishikimin më të fundit të subvencionit të ministrisë. Sipas firmës konsulente AlixPartners, subvencionet shtetërore kineze për makinat elektrike dhe hibride arritën në 57 miliardë dollarë nga viti 2016 deri në vitin 2022. Kjo mbështetje e konsiderueshme financiare e shtyu Kinën në pozicionin e prodhuesit kryesor të EV në botë. Ai i mundësoi asaj të kalonte Japoninë si eksportuesja më e shquar e automjeteve në tremujorin e parë të këtij viti. Në vitin 2022, Kina përfundoi një skemë të gjerë subvencionimi 11-vjeçar për blerjet e makinave elektronike. Megjithatë, disa autoritete lokale kanë zgjedhur të mbështesin ndihmat ose koncesionet tatimore për të tërhequr investime dhe për të zgjeruar subvencionet e konsumatorëve.

Ulja e taksave: Politika e Kinës për të përjashtuar pothuajse të gjitha makinat elektronike nga taksa e blerjes së automjeteve ndikon thellësisht në përballueshmërinë e tyre. Kjo, nga ana tjetër, ka shkaktuar një rritje të kërkesës së konsumatorëve, duke rezultuar në rritjen e të ardhurave për prodhuesit vendas të automjeteve. Stimuj të tillë janë të dobishëm në nxitjen e rritjes së tregut kinez të automjeteve elektrike. Në qershor 2023, Kina njoftoi një paketë gjithëpërfshirëse prej 72.3 miliardë dollarësh për të stimuluar shitjet e automjeteve elektrike dhe automobilave të tjerë të gjelbër gjatë katër viteve të ardhshme. Kjo masë proaktive synon të mbështesë dobësimin e kërkesës në industrinë kineze të automobilave, duke rezultuar në një rritje të mprehtë të stoqeve të prodhuesve të automjeteve. Kjo nismë vazhdon politikën e vazhdueshme, e cila siguron që NEV-të, që mbulojnë automjetet elektrike me bateri, automjetet elektrike hibride plug-in dhe automjetet me qeliza karburanti me hidrogjen, do të mbeten të përjashtuara nga taksa e blerjes deri në fund të vitit 2023.

Blerjet me shumicë: Shumica e autoriteteve të qytetit kinez kanë bërë porosi me shumicë për autobusë dhe e-makina të prodhuara në vend janë një burim i qëndrueshëm i të ardhurave për këta prodhues automjetesh.

Financimi për Kërkim dhe Zhvillim: Këto alokime kryesisht ndodhin në nivel provincial ose komuniteti, duke ofruar grante specifike për teknologjitë kritike dhe evolucionin e automjeteve të gjeneratës së ardhshme dhe komponentëve themelorë.

Çfarë po i çon tani markat kineze të EV në Evropë?

Analistët e HSBC zbulojnë se prodhuesit kinezë të automjeteve dominojnë tregun global të automjeteve elektrike, duke përfaqësuar gati gjysmën e të gjitha shitjeve në mbarë botën, duke tejkaluar 50 për qind të pjesës së tyre të tregut vendas për herë të parë këtë vit. Megjithatë, shumë kompani po luftojnë për të mbajtur fitime të qëndrueshme ndërkohë që janë të përqëndruara edhe në çmimet konkurruese. Megjithatë, sipërmarrja në tregun evropian, ku ata mund të marrin çmime më të larta, kërkon një shpenzim fillestar të konsiderueshëm.

Megjithatë, ajo mbart potencialin për kthime të rëndësishme në të ardhmen. Duke pasur parasysh synimet e BE-së për të hequr gradualisht motorët me djegie, potenciali i tregut duket i madh.

Importi i BE-së i makinave elektronike nga Kina tejkalon shumë eksportet e saj, siç e tregojnë shifrat nga Eurostat.

Alarmi i prodhuesve evropianë të automjeteve elektrike për markat kineze

Ekspertët e UBS AG kanë ngritur një flamur të kuq, duke parashikuar se gjigantët perëndimorë të automobilave janë në rrugën e duhur për të hequr dorë nga një pjesë e konsiderueshme e 20 për qind e aksioneve të tyre të tregut, e gjitha kjo falë rritjes së makinave elektrike kineze me çmime konkurruese. Përtej subvencioneve, pasuria e tyre kryesore është aftësia për të prodhuar makina me shpenzime më të ulëta, duke pasur parasysh kostot e reduktuara të energjisë, materialeve dhe krahut punës. Ata kanë fituar mjeshtëri të pashembullt mbi zinxhirin e tyre të furnizimit. Një diseksion i UBS mbi BYD në 2022 zbuloi se 75 për qind mbresëlënëse e përbërësve të tij prodhoheshin në vend, dy herë më shumë se mesatarja në mbarë botën.

UBS vlerëson se BYD’s Seal është tërësisht i prodhuar në Kinë, me rreth 10 për qind ose më pak të pjesëve të saj me origjinë nga furnizues të huaj.

Statusi i markave jo-kineze të makinave në kontekstin e sotëm

Për mjaft kohë, shitjet e lulëzuara në Kinë kanë vepruar si një mjet shpëtimi për prodhuesit e makinave në mbarë botën, duke kompensuar kërkesën më të dobët në tregjet e tyre lokale. Futja e Kinës në automjetet elektrike, e udhëhequr kryesisht nga markat vendase, ka ndryshuar paradigmën. BYD kohët e fundit zuri vendin e parë si marka më e shitur e makinave në Kinë, duke ia kaluar Volkswagen. Ford Motor Co zvogëloi fuqinë punëtore vitin e kaluar dhe Stellantis NV pushoi së funksionuari në fabrikën e saj të vetme Jeep në Kinë; Hyundai Motor Co e Koresë së Jugut po heq objektet e saj të prodhimit në Kinë.

Në të kundërt, VW dhe BMW AG, ndër të tjera, po krijojnë partneritete me firmat kineze për të siguruar akses teknologjik dhe për të forcuar shitjet në rajon. Prodhuesit evropianë të automjeteve po arrijnë gjithashtu në garën e EV në terrenin e tyre vendas:

1.Këtë vit, Mercedes-Benz Group AG dhe BMW shfaqën modelet e automjeteve të tyre elektrike të ardhshme. Megjithatë, këto modele nuk do të jenë të aksesueshme deri në mes të dekadës.

2.Duke qenë pionier në markat Citroen, Fiat dhe Peugeot, Stellantis po harton një kurs drejt të qenit një lider në industri në çmimet konkurruese. Axhenda e tyre përfshin prezantimin e dy automjeteve elektrike në vitin 2024, secila me çmim nën 25,000 euro. Në përgjigje të konkurrencës kineze, kompania ka sinjalizuar një nevojë të mundshme për të shkurtuar investimet në vendet me kosto të lartë, përfshirë Gjermaninë.

3.Renault SA në Francë po veçon sipërmarrjen e saj të automjeteve elektrike dhe softuerëve, Ampere, me synimin e një oferte publike të ardhshme fillestare. Kjo manovër strategjike synon të thjeshtojë partneritetet dhe në fund të ulë koston e automjeteve të tyre elektrike. Kompania është e vendosur të prezantojë R5, makinën e tyre elektrike inauguruese të përballueshme të prodhimit francez, në tremujorin e tretë të 2024.

4.Volksëagen (VW) qëndroi në ballë të kompanive perëndimore të makinave të shitshme për të prezantuar një gamë të dedikuar të EV-ve të njohura si seria ID. Shtesa më e fundit, sedani ID.7, përmban një ekran me realitet të shtuar që projekton informacionin jetik drejtpërdrejt në fushën e shikimit të shoferit. Është në dispozicion duke filluar nga rreth 57,000 €.

A janë makinat elektrike kineze më miqësore me buxhetin?

Sigurisht, kjo tingëllon e vërtetë në Kinë, megjithëse është një histori tjetër në Evropë. Për shembull, Renault e ka quajtur Dacia Spring si automjetin elektrik më ekonomik në Evropë për disa vite. Çmimi bazë i crossover-it në Francë është afërsisht 22,200 dollarë, por 16,864 dollarë, pas faktorizimit të një subvencioni shtetëror. Megjithatë, kjo shifër pasqyron në mënyrë jot ë përshtatshme konkurrencën e prodhimit evropian, duke pasur parasysh se makina prodhohet në provincën Hubei të Kinës. Me kombinimin e saj të favorshëm të burimeve me kosto efektive të tokës, energjisë dhe punës, Kina ende mban një avantazh të veçantë në prodhimin e makinave mbi Evropën. Efikasiteti i gjerë i prodhimit e forcon këtë avantazh.

Diferencat e çmimeve më poshtë tregojnë boshllëqet e dukshme në çmimet midis automjeteve elektrike të importuara nga Kina në Evropë dhe kostove të prodhimit të tyre në Kinë: Në Francë, makina BYD Dolphin EV ka një çmim prej 28,990 € (Kinë: 15,200 €). Në tregun gjerman, makinat EV kanë çmimet si më poshtë:

MG ZS: 31,310 € (Kinë: 15,600 €)

Zeekr X: 44,990 € (Kinë: 24,700 €)

Polestar 2: 48,990 € (Kinë: 38,900 €)

BMË iX3: 67,300 € (Kinë: 51,800 €)

NIO ET7: 69,900 € (Kinë: 55,600 €)

Shënim: (1 € = 7,7 CN¥ më 17 shtator 2023)

Mund të arrihet në përfundimin se tregu evropian i automjeteve elektrike është fitimprurës për prodhuesit kinezë të automjeteve dhe më ekonomike për blerësit.

“Ne nuk duam të shohim EV-të kinezë duke përfituar nga politikat tona klimatike”

Deklarata e Von der Leyen mori miratimin e menjëhershëm nga Manfred Weber, kreu i Partisë Popullore Evropiane. “Ne nuk duam të shohim që automjetet elektrike kineze të përfitojnë nga politikat tona klimatike”, u tha Weber eurodeputetëve pas fjalimit vjetor të von der Leyen. “Ne duhet të aktivizojmë instrumentet tona të mbrojtjes tregtare për të shmangur një sulm tjetër pas asaj me panelet diellore” vuri në dukje ai.

Vërejtjet e politikanit bavarez ishin të dukshme, duke pasur parasysh gjurmën e konsiderueshme të industrisë gjermane të automobilave në Kinë. Ky sektor do të përballej me shkallën më të lartë të cenueshmërisë ndaj çdo reagimi të mundshëm nga Pekini.

“Kjo është një lëvizje e rëndësishme nga komisioni, duke sinjalizuar gatishmërinë për të përdorur instrumentet e tregtisë në mënyrë më proaktive për të mbrojtur industrinë evropiane dhe për të shmangur përsëritjen e përvojës së dështimit pas paneleve diellore në të kaluarën në industrinë vendimtare të makinave”, tha Simone Tagliapietra, një e moshuar, bashkëpunëtore në institutin “think-tank Bruegel” me bazë në Bruksel.

Sigrid de Vries, drejtore e përgjithshme e Shoqatës Evropiane të Prodhuesve të Automjeteve (ACEA), lavdëroi komisionin për përpjekjet e tij duke thënë, “duke njohur situatën gjithnjë e më asimetrike me të cilën po përballet industria jonë dhe po i kushton vëmendje urgjente konkurrencës së shtrembëruar në sektorin tonë”.

Megjithatë, burime mediatike raportojnë se hetimi kundër subvencioneve për automjetet elektrike kineze mund të ndajë von der Leyen dhe qeverinë gjermane. Qeveria është thelbësisht e kujdesshme ndaj proteksionizmit, duke mbështetur industritë vendase. Ata janë të shqetësuar se veprimet hakmarrëse mund të ndikojnë negativisht në sektorin e eksporteve të Gjermanisë.

“Konkurrenca duhet të na nxitë, jo të na trembë. Në vitet ’80, njerëzit thoshin se makinat japoneze po pushtonin të gjitha tregjet e tjera. Njëzet vjet më vonë, ishin makina të prodhuara në Kore. Sot, supozohet të jenë makina elektrike kineze”, tha kancelari gjerman Olaf Scholz.

Presidentja e KE u përball me më shumë shtyrje, madje edhe nga grupi i saj politik. Eurodeputeti Markus Ferber i CSU-së bavareze dhe Partisë Popullore Evropiane (EPP) ngriti shqetësime në lidhje me një “politikë izolimi” që mund të shkaktojë atë që ai e quajti “të mbyllen edhe tregjet e tjera”. Për më tepër, Ferber theksoi se njoftimi i von der Leyen mund të jetë në kundërshtim me eksplorimin e tregjeve të reja të eksportit duke negociuar marrëveshje shtesë të tregtisë së lirë.

Zëdhënësi i Shoqatës Gjermane të Industrisë së Automjeteve ose VDA tha, “një hetim kundër subvencioneve nuk ndihmon në zgjidhjen e sfidave ekzistuese në lidhje me konkurrencën e vendndodhjes evropiane. Politikëbërësit në Bruksel dhe Berlin duhet të krijojnë kushtet kornizë që transformimi të ketë sukses”./GazetaImpakt/Sputnik/

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne